Vanuit officieel Chinees standpunt wordt beweerd dat sinds het uitbreken van de pandemie eind vorig jaar 83.000 bevestigde gevallen en 4.633 sterfgevallen in het land zijn geregistreerd. Velen twijfelen echter aan deze gegevens en volgens gelekte gegevens uit een database zou het werkelijke aantal wel eens meer dan een half miljoen gevallen kunnen zijn.

De data die door een anoniem persoon is uitgelekt, is afkomstig van de Chinese militaire universiteit voor defensietechnologie en bevat de meest uitgebreide gegevens over de uitbraak van het virus in China.

De informatie bevat 640.000 gevallen in ten minste 230 steden in de periode van begin februari tot eind april.

Ook zijn de coördinaten van elk geval in ziekenhuizen, appartementencomplexen, hotels, supermarkten, restaurants, scholen en religieuze gebouwen vermeld.

Militairen gemobiliseerd 

Het is onduidelijk hoe de gegevens zijn verzameld, maar volgens de website staan de universiteiten direct onder militaire leiding. Tijdens de pandemie is het leger uitgebreid gemobiliseerd en heeft het onder andere gezorgd voor het handhaven van de quarantaine, het transporteren van materialen en het behandelen van patiënten.

In tegenstelling tot andere landen zou de uitbraak in China de piek hebben bereikt voordat rigoureuze testmethoden op grote schaal beschikbaar zouden worden gesteld. Ook wordt opgemerkt dat de Communistische Partij gegevens vaak om politieke redenen manipuleert.

Reeds eerder is bekend geworden dat de autoriteiten gedurende zes cruciale dagen in januari informatie over het virus voor het Chinese volk en de wereld geheim hebben gehouden.

Om veiligheidsredenen de database niet openbaar gemaakt

De Foreign Policy en 100Reporters sites die de informatie publiceren, hebben ervoor gekozen om de database op dit moment om veiligheidsredenen niet openbaar te maken, maar geven aan dat ze overwegen hoe ze de gegevens beschikbaar kunnen stellen aan onderzoekers die de verspreiding van het virus bestuderen.

WHO gaat akkoord met het heropenen van de Chinese dierenmarkten

Zwembad gebiedt zwemmers onder water uit te ademen, niet naar anderen te kijken of met anderen te praten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here