Turkse soldaten tijdens medische opleiding © MoserB / Wikimedia (CC0)

Een gelekt document op het hoogste militaire niveau in Turkije onthult het bestaan ​​van een geheim plan om buurland Griekenland binnen te vallen. De ontdekking wordt als bijzonder verbazingwekkend beschouwd gezien het feit dat beide landen lid zijn van de NAVO-verdedigingsalliantie, wordt onder meer door Voice of Europe vermeldt.

Daarnaast zijn beide landen historisch gezien gezworen vijanden en de aan migratie gerelateerde provocaties die de laatste tijd aan de grens met Griekenland hebben plaatsgevonden door de Turkse politie en het leger geven aan dat de vijandigheid voortduurt.

Het document is een PowerPoint-presentatie die zou zijn voorbereid voor de hoogste militaire staf van Turkije en werd ontdekt in een map met materiaal dat verband houdt met een rechtszaak in de nasleep van het onderzoek naar Turkse generaals die betrokken zouden zijn geweest bij de mislukte staatsgreeppoging tegen president Recep Tayyip Erdogan in juli 2016.

De openbare aanklager in de zaak verzocht om al het e-mailverkeer tussen officieren op het hoofdkwartier van de Turkse militaire staf. In de correspondentie is nu een presentatie gevonden waaruit blijkt dat er plannen zijn, of zijn geweest, om Griekenland binnen te vallen.

De presentatie is gedateerd 13 juni 2014 en wordt in de titel vermeld als een operationele planningsrichtlijn voor de Turkse strijdkrachten. In de presentatie worden de geplande offensieven tegen Griekenland beschreven, samen met de datum waarop dergelijke plannen zijn opgesteld.

Het document en de plannen hebben de naam Çaka Bey gekregen, naar een Turkse commandant die in de 11e eeuw een invasie van verschillende Griekse eilanden leidde. Hij wordt beschouwd als een nationale held in Turkije en als de grondstichter van de Turkse marine.

  Illegale immigranten gebruiken nu de kerk op Lesbos als toilet

Meer gedetailleerde beschrijvingen van de wijze waarop de militaire invasie van het buurland zou worden uitgevoerd ontbreken in het presentatiedocument. Dit is te wijten aan het feit dat dergelijke informatie als geheim wordt gestempeld en niet via e-mail mag worden doorgestuurd. Echter, de presentatie samen met deze geschriften wordt beschouwd als een bevestiging van het bestaan van uitgebreide Turkse invasieplannen tegen Griekenland.

De invasieplannen lijken te zijn ontwikkeld als een scenario met betrekking tot de manier waarop de burgeroorlog in Syrië zou verlopen. Naast de uitgelekte presentatie werd ook een brief gevonden, geschreven door de communicatieafdeling van de Turkse generale staf, luitenant-generaal Uğur Tarçın van maart 2017, waarin hij vooraf de juridische afdeling van de staf waarschuwde dat de doorgestuurde correspondentie geheime documenten bevat over de veiligheid van het land die niet met onbevoegden mag worden gedeeld.

De brief zou erop wijzen dat de Turkse militairen vreesden dat het bestaan van een invasieplan tegen Griekenland de buitenwereld zou kunnen bereiken. De Turkse officieren van justitie die de nasleep van de mislukte staatsgreep hebben behandeld, lijken deze instructies echter te hebben genegeerd.

Eerder is al gebleken dat Turkije soortgelijke plannen had voor een invasie van Armenië, genaamd Operatie Altay. Op het moment van schrijven is het onduidelijk hoe de NAVO zal reageren op haar plannen om een andere lidstaat aan te vallen.

Turkije en Griekenland hebben een lange geschiedenis van vijandschap die onlangs weer weer is aangewakkerd sinds de Turkse politie en het leger zich bezighouden met de doorsluizing van grote aantallen illegale migranten over de grens naar Griekenland, en in samenhang met dat conflicten met de Griekse grenspolitie ontstaan.

“Open de grenzen!”: Asielzoekers in Griekenland gebruiken kind als stormram om de politiebarrières te doorbreken

Vorig artikelMoslimjongeren oefenen IS-executie op open straat
Volgend artikel“Allahu Akbar”: Duitse politie ontvangt doodsbedreigingen van criminele Arabische clans
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

  1. Turkije is als een valse hond; vernietigen ishet beste; tweede keus een goede kooi.

    Turkije zeer zeker uit de Nato.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in