De leiders van de Groep van Zeven komen dit weekend bijeen voor de top in Hiroshima, Japan, om een grote verscheidenheid aan onderwerpen te bespreken, met de nadruk op Rusland en China, nu de westerse sancties en de proxy-oorlog in Oekraïne weinig of geen vruchten afwerpen. Wat is de G7 en komt het formaat overeen met de huidige geopolitieke veranderingen?

“De G7 is tegenwoordig niet echt meer of anders dan de belangrijkste leden van de NAVO en haar meest onderdanige cliëntstaten, die alleen hun economische hoge hoeden dragen in plaats van hun militaire baretten,” vertelde Nick Griffin, Brits politiek analist en voormalig lid van het Europees Parlement, aan Sputnik. “Het is gewoon weer een instelling waar de westerse politieke elite de kans krijgt om er belangrijk uit te zien terwijl ze hun bevelen opvolgen van de seniele Uncle Sam. Het is een echokamer waarin ze elkaar op de rug kloppen en hun reeds bestaande vooroordelen bevestigen.”

Wat is de G7?

De G7 is ontstaan in de jaren zeventig, toen de wereld leed onder de eerste olieschok, de daaropvolgende financiële crisis en de recessie. De eerste bijeenkomst van de G7 werd geïnitieerd door de Franse president Valery Giscard d’Estaing en de West-Duitse bondskanselier Helmut Schmidt. Die vond plaats in 1975 in het kasteel van Rambouillet, 50 kilometer ten zuidwesten van Parijs.

In de jaren tachtig breidde de groep zijn werkterrein uit met vraagstukken op het gebied van buitenlands en veiligheidsbeleid. De belangrijkste geïndustrialiseerde landen, te weten Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, namen eraan deel. In 1998 trad Rusland toe tot de organisatie. Na de hereniging van de Krim met de Russische Federatie in de nasleep van de door het Westen gesteunde staatsgreep van februari 2014 in Oekraïne, schortte de G7 echter het lidmaatschap van Moskou op.

Rusland maakte van zijn kant duidelijk dat het niet streeft naar een terugkeer naar de op het Westen gerichte formule. De afgelopen twee decennia heeft Rusland deelgenomen aan verschillende andere internationale formules, waaronder BRICS – een acroniem voor Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika – en de Shanghai Cooperation Organization (SCO). Een teken van een veranderende wereld is dat de BRICS-landen nu 31,5% van het mondiale bbp voor hun rekening nemen op basis van koopkrachtpariteit. Ter vergelijking: de Groep van Zeven is volgens een aantal schattingen gedaald tot 30,7%.

  Alle imperia zijn vergankelijk, ook het "Amerikaanse Imperium"

Tegelijkertijd heeft het Mondiale Zuiden aangegeven dat de geïndustrialiseerde landen de dringende problemen en uitdagingen waarmee ontwikkelingslanden te kampen hebben over het hoofd zien, terwijl zij hun agenda doordrukken. Met name Afrikaanse industriëlen en activisten hebben de koolstofarme en groene agenda van het “Mondiale Noorden” veroordeeld als een struikelblok voor de energieontwikkeling van het continent, dat rijk is aan olie en gas. Ook de anti-Russische sancties van de G7 hebben bijgedragen tot de aanhoudende voedselcrisis, omdat ze Moskou belemmeren in zijn mogelijkheden om zijn voedsel en meststoffen op de wereldmarkt te brengen.

G7 is nog steeds relevant, maar zijn dominantie is voorbij

“Natuurlijk is de G7 nog steeds relevant, maar het wordt minder in een tempo dat een paar jaar geleden nog ondenkbaar zou zijn geweest,” aldus Griffin. “Uiteindelijk is het hele bouwwerk van de Amerikaanse unipolaire macht gebouwd op het fundament van de status van de fiatmunt VS dollar als de wereldwijde reservemunt met een virtueel monopolie in termen van internationale handel. De herhaalde strategische fouten van Washington, met name de tot mislukken gedoemde interventie in de Oekraïne, de piratensancties en de voortdurende vervreemding van belangrijke bondgenoten zoals Saoedi-Arabië en Turkije, hebben de desintegratie van dit dollarimperium drastisch versneld.”

Volgens de Britse politicus “heeft de verschuiving nu heel duidelijk een eigen dynamiek”, aangezien de hegemonie van de dollar aan het vervagen is en de invloed van de G7 daarmee zal afnemen. Er zijn nog andere factoren die bijdragen tot deze onomkeerbare trend, zoals de foutieve confrontaties van de VS met China en India, de suïcidale energiesancties van het Westen tegen Rusland, de daaropvolgende de-industrialisatie van Duitsland en de EU en “de decarbonisatiemanie van het WEF zijn bijzonder opmerkelijk,” aldus Griffin. “Heel eenvoudig gezegd: twee eeuwen westerse financiële en industriële overheersing van de wereld komen tot stilstand,” merkte hij op.
Top van Quad-leiders in Tokio

  Het doorsnijden van de mist onthult "een nieuwe bladzijde in de kunst van het oorlogvoeren"

G7 wil macht met niemand delen

Hoewel haar invloed op de wereldpolitiek afneemt, streeft de G7 niet naar meer samenwerking met andere opkomende blokken en formaties, zoals BRICS of de SCO.

“Ik denk dat de reden waarom ze het G7-formaat hebben gehandhaafd, in tegenstelling tot het simpelweg loslaten van deze kleinere groep en het bijeenkomen en handelen als de G20 of een andere meer inclusieve methode, tweeledig is,” vertelde Dr. Roslyn Fuller, directeur van de non-profit denktank Solonian Democracy Institute, aan Sputnik. “Ten eerste zijn er simpelweg verschillende belangen die spelen tussen sommige leden van de G20 (bijvoorbeeld China) en de leden van de G7. Het geschil over Taiwan speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in de communicatie over deze G7-bijeenkomst. Ten tweede is alleen al het coördineren en aansturen van het beleid van zeven leden, plus de EU, een uitdaging. Een groter aantal leden is niet altijd gunstig wanneer men probeert een duidelijk afgebakende agenda aan te sturen waarvan men niet per se verwacht dat andere landen die delen.”

“Misschien is dat wel de belangrijkste conclusie – eerdere pogingen om het lidmaatschap uit te breiden waren gebaseerd op het idee dat andere landen de doelstellingen van dit westerse blok vrijwel volledig zouden delen. Die veronderstelling bleek onjuist. De westerse leiders lijken deze boodschap eindelijk begrepen te hebben (zij het te laat) en daarom is het zinvol dat zij zich terugtrekken en zich concentreren op de kerngroep van bondgenoten. Op een later tijdstip kunnen altijd bijeenkomsten worden gehouden met andere groepen landen om de agendapunten die door die kerngroep zijn overeengekomen door te drukken,” vervolgde zij.

  Von der Leyen stelt 18 miljard euro voor Oekraïne in het vooruitzicht

Tegelijkertijd heeft de G7 nog steeds een ongelooflijk niveau van economische en militaire macht in handen, aldus Fuller. Dus in plaats van de hand uit te steken naar andere landen, blijft de G7 bij elkaar om samen te werken tegen andere machten – met name Rusland en China – “en hun gecombineerde macht te gebruiken om hen in bedwang te houden,” aldus Fuller.

“Uitbreiding van de G7 zou betekenen dat macht en invloed worden gedeeld,” aldus Griffin. “Natuurlijk zijn er talloze logische redenen waarom samenwerking met andere grote spelers in de echte wereld zinvol is. De kliek die de VS en haar cliëntstaten bestuurt, bestaat uit tweederangs- en derderangsspelers die uit puur eigenbelang de politiek in zijn gegaan, omdat ze niet het talent hadden om in productievere sectoren de top te bereiken. Eenmaal in die kliek vallen ze ten prooi aan de gevaren van het ‘groepsdenken’.”

Van mondiale beleidsmakers naar regionaal formaat

Wat is de volgende stap voor de G7? Volgens de gesprekspartners van Sputnik zal de G7 waarschijnlijk niet volledig instorten. In plaats daarvan zullen haar invloed en prestige waarschijnlijk afnemen tot ze een regionaal belangrijke speler wordt, “een van de verschillende polen van de multipolaire wereld die nu voor onze gefascineerde ogen ontstaat”, aldus de Britse politicus.

“Wat verenigt deze landen vandaag de dag? Het zijn allemaal zeer ontwikkelde landen met een vergrijzende bevolking die economisch dreigen te stagneren. Sommige zijn afhankelijk geworden van immigratie om te voorkomen dat dit probleem zich voordoet. Sommige zijn gedeeltelijk gedeïndustrialiseerd. Ze staan dus nog steeds voor veel gemeenschappelijke economische uitdagingen,” concludeerde Fuller.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Een nieuwe wereldorde is in opkomstVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelClowns links van mij, narren rechts. De Soft War soldaten van de NAVO
Volgend artikelEuropeanen willen vrede in Oekraïne, maar Biden niet
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

7 REACTIES

 1. Kijk een keer hoe dicht Formosa/Taiwan bij China ligt. Pak en beet 160 kilometer. Kijk dan naar de afstand tussen Hawaii / VS en China.
  Het is zeer begrijpelijk dat China geen Amerikaanse wapens wil 160 kilometer van de grens. De freedom of navigation van de nato is op enkele tientallen kilometers afstand van de Chinese kust. Wat doet de nato wanneer Rusland door de Noordzee vaart? Begeleiding met oorlogsschepen en vliegtuigen. Denk je dat de VS het pikken dat China en Rusland oorlogsmateriaal zouden plaatsen in Mexico.

 2. De EU is geen land, dus de ongekiozenen vdLeyen en Michel, horen daar niet.

  Sowieso is G-7 een voorbije zaak.

  De BRICS is er in GDP al voorbij; en groeit maar door.
  Nederland kan beter ook bij de BREICS.

  • De G7 is de verzameling van de 7 landen, met de grootste openbare schuld (relatief t.o.v. het bnp), met de VS (ca. 250 duizend miljard, niet 32 duizend miljard: zie prof. L. Kotlikoff) op kop.

  • Toen je kon inschrijven om bij de BRICS aan te sluiten, HEEFT AMERIKA NEDERLAND VERBODEN DIT TE DOEN
   Nederland is een Kolonie van Amerika.
   Amerika, de kolonist is de baas over zijn Kolonie Nederland.
   Ter vergelijking, Kolonist Nederland en zijn Kolonie Indonesië, 400 jaar.

 3. Wellicht ; Bij 3 kritische vragen is de persoon verdacht
  Bij 5, vervanger gezocht

  dan sta je , zonder
  snoepreisjes, Sociaal
  ‘ vrienden ‘ netwerk, maand-, jaarsalarissen met bonussen , carrière perspectieven.

  Denkt men dit risico te gaan nemen
  Denk dat de keus , poen in de knip wordt, ten koste van leed van miljoenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in