De speciale militaire operatie in Oekraïne heeft gediend als een keerpunt in de ontwikkeling van nieuwe internationale betrekkingen. Het Westen, geleid door de Verenigde Staten, kon zich scharen achter het opleggen van ongekend brede sancties tegen Rusland. Tegelijkertijd oefenden onze tegenstanders enorme druk uit op opkomende economieën, door hen te dwingen zich aan te sluiten bij hun inspanningen tegen Rusland, schrijft Veniamin Popov.

Het mondiale machtsevenwicht is echter verschoven. De landen van het zogenaamde “Mondiale Zuiden” willen vrij en autonoom leven en handelen en hun eigen belangen verdedigen. Het dictaat van Washington wordt steeds hinderlijker, wat niet verwonderlijk is aangezien de opkomende landen hun leven willen inrichten volgens hun eigen normen, zonder sturing van buitenaf. En daarin valt het beleid van Rusland en deze staten samen: gelijkheid, respect voor elkaars belangen – begrippen die het Westen niet kent, maar de overgrote meerderheid van de rechtzoekenden wel.

Het verschil in kernbeginselen tussen het Westen en de rest van de wereld wordt steeds zichtbaarder; het blijft niet beperkt tot verschillen in politiek leiderschap of vermeende belangen: dit alles draagt bij tot een “kloof” tussen rijke democratieën en opkomende landen.

De houding van de meerderheid van de wereld tegenover het Westen wordt het best verwoord door de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu, die verklaarde dat “de Verenigde Staten door de hele wereld worden gehaat en Europa de pion van Washington is” (de krant Aydınlık berichtte hierover medio april van dit jaar).

Zelfs Amerikaanse journalisten geven toe dat “de publieke opinie in ontwikkelingslanden veel warmer staat tegenover Rusland dan tegenover de VS”. Een afdeling van de Universiteit van Cambridge kwam onlangs tot hetzelfde resultaat. Bovendien gaf The Economist toe dat het aantal landen dat tegen de invasie van Rusland is, is afgenomen, terwijl het aantal landen dat neutraal is of Rusland steunt, is gestegen.

  Oekraïne Situatierapport - Recente incidenten die alle partijen zorgen baren

Half april moest The New York Times concluderen dat de wereld opschuift in de richting van Rusland en China.

Het blijft niet beperkt tot beleidsverschillen: ontwikkelingslanden worden geleidelijk minder afhankelijk van de dollar en steeds meer landen kondigen aan over te stappen op hun nationale valuta voor de afwikkeling van de handel.

De huidige ontwikkelingen worden zo duidelijk dat zelfs westerse academici deze duidelijke waarheid erkennen: volgens Bloomberg hebben de BRICS-landen “het Westen achter zich gelaten” op het gebied van economische groei. Sinds 2020 hebben de BRICS-landen het consequent beter gedaan dan de G7 wat betreft hun bijdrage aan de wereldwijde economische groei: het bureau schat dat de BRICS-landen in 2028 goed zullen zijn voor meer dan 33% van de economische groei, terwijl de G7-landen goed zullen zijn voor minder dan 28%. In 2020 hebben de BRICS-landen de G7 ingehaald.

China levert de belangrijkste bijdrage. In de periode 2023-2028 zal zijn bijdrage aan de mondiale bbp-groei 22,6% bedragen. India komt op de tweede plaats met 12,9%, terwijl de Verenigde Staten de derde plaats innemen met 11,3%. Slechts 20 landen zullen goed zijn voor driekwart van de wereldwijde groei, en vier voor de helft (de drie bovengenoemde plus Indonesië, dat goed zal zijn voor 3,6%).

China heeft de Verenigde Staten, Duitsland en Japan voorbijgestreefd om de grootste exporteur ter wereld te worden. Staal, cement, mobiele telefoons, kopieerapparaten en andere producten dragen aanzienlijk bij tot de ontwikkeling van China.

Dankzij deze producten, in combinatie met huishoudelijke artikelen, meubels, textiel en schotelantennes, is de Chinese export naar de Verenigde Staten de afgelopen 15 jaar met 1700% gestegen. Als gevolg daarvan is het handelstekort van de Verenigde Staten met China opgelopen tot 382 miljard dollar, terwijl het handelstekort van de EU met China 164 miljard dollar bedraagt.

  Flashback: "Extremisten hebben op handen zijnde plannen om grote bijeenkomsten in Moskou aan te vallen", waarschuwde Amerikaanse ambassade

Beijing heeft de grootste deviezenreserves ter wereld, naar schatting 3,46 biljoen dollar in 2022.

De BRICS-landen leveren 25% van de olie in de wereld en 50% van het ijzererts dat voor de staalproductie wordt gebruikt. Zij produceren ook 40% van de maïs en 46% van de tarwe in de wereld.

BRICS beslaat ongeveer 28% van het grondgebied van de wereld en herbergt 45% van de bevolking. Twintig staten hebben al aangekondigd zich op de een of andere manier bij BRICS of de Shanghai Cooperation Organization te willen aansluiten.

In 2014 lanceerden de BRICS-leden de Nieuwe Ontwikkelingsbank als alternatief voor de Wereldbank; in 2021 werden aandelen in deze nieuwe bank verworven door: Egypte, de VAE, Uruguay en Bangladesh.

Het Koninkrijk Saudi-Arabië, in het recente verleden een nauwe bondgenoot van de Verenigde Staten, heeft de afgelopen jaren tweemaal de verzoeken van Washington om de olieproductie te verhogen afgewezen. Bovendien hebben de Saudi’s, in nauwe samenwerking met Moskou, tweemaal hun olieproductie verlaagd en andere OPEC-leden dienovereenkomstig beïnvloed.

De Saoedi’s zijn in Peking overeengekomen de betrekkingen met Iran, die al enkele jaren waren verbroken, te normaliseren. Dit alles was voor sommige Amerikaanse kranten aanleiding om te concluderen dat zich een nieuwe alliantie vormde van Rusland, China, Iran en Saoedi-Arabië, die zou optreden tegen de Amerikaanse belangen in het Midden-Oosten.

Er was een trend in de richting van een regeling van het langdurige Syrische conflict, waarbij drie staten – Rusland, Turkije en Iran – de hoofdrol speelden. Ondertussen heeft het Westen allemaal spaken in de wielen van dit proces gestoken. Toch hebben de Arabische staten in feite besloten Damascus weer toe te laten tot de Arabische Liga.

  VIDEO: Oekraïense troepen op het slagveld brengen de nazigroet

Veel kranten uit het Midden-Oosten wijzen erop dat Moskou een positieve rol heeft gespeeld bij het boeken van vooruitgang bij het oplossen van de crisis in Jemen, vooral na het bezoek van de Saudische minister van Buitenlandse Zaken aan Rusland.

Rusland en China versterken ook serieus hun positie op het Afrikaanse continent: Rusland heeft traditioneel sterke banden met Afrika, nadat het de onafhankelijkheidsbewegingen van bijna alle staten die vochten om de koloniale overheersers te verdrijven, heeft gesteund. Veel Afrikaanse landen – Zuid-Afrika, Mali, Burkina Faso, enz. – behoren tot de landen die Rusland openlijk steunen. De zoon van de Oegandese president, generaal Yoweri Kaguta Museveni, verklaarde dat “Oeganda soldaten zal sturen om Moskou te beschermen als het ooit door imperialisten wordt bedreigd.”

Uit de recente reis van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov naar een aantal Zuid-Amerikaanse landen blijkt dat ook daar de steun voor de koers van Moskou toeneemt.

De nieuwe successen van Rusland in de speciale militaire operatie zullen de vorming van een nieuwe, meer rechtvaardige wereldorde verder versnellen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Alarmsignaal voor het Westen: 16 landen willen toetreden tot de BRICS-groepVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelEen blik vanaf de rand van de afgrond
Volgend artikelDr. Coleman: Waarheden die u de stuipen op het lijf zouden moeten jagen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

14 REACTIES

 1. En ze beseffen nog niet welk trojaans paard ze hebben gecreëerd van mensen die schoon genoeg hebben van het hielen likken van de vs.

 2. Grote poeha vanmiddag op de regimezender (VRT1 – 12u) in België dat “onderzoek nu uitwijst dat een aantal Russische schepen met uitgeschakelde transponders lange tijd op de plaats van de aanslag op Nord Stream waren, de dagen voor de terreuraanval. Alles wijst erop nu dat Rusland de dader is.”
  Hetzelfde scenario als bij MH17 om de bevolking te bedwelmen. Uiteraard hebben deze journalisten nooit van Herch gehoord. Het zijn criminelen, de “objectieve en neutrale” staatszender.

  • ze zullen nog bewijzen hebben ook. trap er niet in.
   de afgelopen 7 maanden was hier geen enkele aanwijzing voor, dat zegt al genoeg.
   het onderzoek van Seymour Hersh staat nog steeds, biden en consorten hebben de aanslag nog aangekondigd ook.

 3. Welke dictatuur is erger? De Amerikaanse, Chinese of Russische?
  De duivel brult op alle orgelpijpen tegelijk.

  • Marcel, goede vriend,
   Klopt: ‘de pot verwijt de ketel…’.
   Maar… Vergeet niet dat Rusland primair haar eigen grenzen en traditie beschermt. De VS daarentegen heeft een psychiatrisch probleem. Namelijk narcisme, antisociaal, grootheidswaanzin en vooral machtswellust. De intenties van Rusland zijn echt meer gericht op zelfbehoud. De VS is gericht op meer, meer, meer.. en gaat in haar hebzucht ten onder. Het pijnlijke is dat ze in haar stervensproces zoveel mogelijk meetrekt de afgrond in. Maak onderscheid. Subtiel.

  • Marcel,
   Je zou gelijk kunnen hebben in jouw bewering, ik zie die nwe alliantie die steeds toeneemt in landen en volkeren waarvan die landen en hun leiders gewoonweg soeverein willen denken en handelen en juist op dat punt is mijn hoop voor die nwe alliantie, met alle gebreken in die landen en leiders, zelf ben ik de VS al zo lang spuug zat, dat mijn hoop op die alliantie ligt, mooier kan ik het niet maken.

 4. Het volk is op een geven moment helemaal klaar met leugenaars, halve waarheid vertellers en met degenen op het moment dat het hun uitkomt ergens geen actieve herinnering meer aan hebben of inlegvelletjes willen gebruiken.
  Ook in Nederland !

 5. Zou maar niet te blij worden van Brics…De deepstate (Globalisten) zitten overal. Ze verplaatsen de boel gewoon en laten het andere imperium gewoon ploffen net zoals ze al deden met het romeinse rijk. Ze gaan gewoon verder waar er meer te halen valt. Vervelende bloedlijnen zijn het die om de zoveel tijd veranderen van achternaam.

 6. Dit is Putin’ s SCHADUW OORLOG……….‼️ Zijn tweede front.‼️. Wat veel omvattender is dan de speciale operatie in Ukraine…..
  Toen de sancties van het westen tegen Rusland begonnen, was Putin plotsklaps 300 miljard dollar armer.
  Zijn land werd afgesneden van het SWIFT betalings systeem.
  Dit was nog NOOIT EERDER GEBEURT.
  Zelfs tijdens de 2 e wereld oorlog heeft Duitsland altijd over buitenlandse betalingen kunnen beschikken.

  Putin heeft dit slim aangepakt en is “ op tournee “ gegaan in landen die … of nu….. of mogelijk in de toekomst hetzelfde lot door Amerika krijgen opgelegd.
  NIET BIJ JE EIGEN GELD KUNNEN OMDAT JE IETS DOET WAT AMERIKA NIET LEUK VIND.
  Putin vond gehoor in vele landen, en zij verhandelen nu hun grondstoffen in “ eigen valuta.” En ze zijn bezig om een alternatief SWIFT systeem op te zetten.

  Het gevolg is dat de miljoenen “ rondzwervende dollars” nu terug gaan naar Amerika en aldaar een enorme inflatie zal veroorzaken.
  Het is gedaan met de superioriteit van Amerika in de wereld…… Andere landen staan klaar om het “GELD STOKJE “ over te nemen en de Amerikanen te laten voelen wat het is om ZELF GELD TE VERDIENEN IPV OP DE PETRODOLLAR TE TEREN
  AMERIKA KOMT OP DEN DUUR AAN DE BEDELSTAF. ‼️ Boontje komt om zijn loontje😉❗️

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in