Franse Nationale Academie van Geneeskunde: COVID-neusuitstrijkjes geassocieerd met verhoogd risico op hersenvliesontsteking

0
© Raimond Spekking / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

De Académie Nationale de Médecine, een onafhankelijk maar officieel genootschap van geleerden in Frankrijk, heeft donderdag een verklaring gepubliceerd waarin zij waarschuwt dat nasale uitstrijkjes die worden gebruikt voor PCR-tests om het SARS-CoV-2-virus op te sporen “niet zonder risico’s zijn”. De waarschuwing kwam enkele dagen voordat nasale autotestkits beschikbaar worden in Franse apotheken.

Volgens de online gepubliceerde verklaring van de Academie blijkt uit een toenemend aantal gegevens dat “complicaties” kunnen optreden, waarvan sommige “ernstig”. De meeste zijn “goedaardig” en omvatten “ongemak, pijn of bloedingen“. Maar in de verklaring wordt opgemerkt dat er de laatste weken in medische tijdschriften wetenschappelijke artikelen zijn verschenen waarin ongewenste voorvallen worden beschreven “waaronder breuken van de voorste schedelbasis die gepaard gaan met een risico op hersenvliesontsteking”, bericht lifesitenews.com.

Verschillende onderzoeken werden door de Academie geciteerd, waaronder één studie waarin “meningitis als gevolg van lekkage van cerebrospinale vloeistof na een neusuitstrijkje voor Covid-19” werd gedocumenteerd. Het neusuitstrijkje wordt uitgevoerd met een lang, dun wattenstaafje dat hoog in de neusholte wordt ingebracht, vaak achtereenvolgens via beide neusgaten, en telkens snel wordt rondgedraaid om een staal van cellen en slijm te verzamelen voor analyse op het Covid-19 virus met behulp van de zeer controversiële PCR-test, of om te worden gebruikt met het oog op een antigene test.

De Academie merkt op dat deze tests nu buitengewoon gebruikelijk zijn geworden. Het wetenschappelijke genootschap maakt zich zorgen omdat steeds meer neusuitstrijkjes worden gebruikt en dat steeds meer mensen herhaalde tests ondergaan, “soms in ontoereikende omstandigheden”. “Het is belangrijk eraan te herinneren dat voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen en dat risico’s bestaan”, aldus de Academie.

  Wetenschappers: De echte COVID-19 "superverspreiders" zijn de zwaarlijvigen

De Academie adviseert dat medisch personeel de uitstrijkjes moet verrichten, en dan uitsluitend degenen die een opleiding hebben gehad om de noodzakelijke “technische voorwaarden” in acht te kunnen nemen. Deze omvatten het vragen aan patiënten of zij een medische voorgeschiedenis hebben van ongevallen of operaties op het gebied van ORL (hoofd en nek) die de anatomie van de neus- en sinusholten kunnen hebben gewijzigd, en het niet in hyperextensie plaatsen van het hoofd tijdens het nemen van monsters: zij moeten in een natuurlijke positie blijven, met de kin “parallel” aan de vloer. De neusuitstrijkjes moeten “horizontaal langs de basis van de neusholte worden ingebracht en mogen in geen geval naar boven, in de richting van de schedelbasis, worden afgeweken”.

De Académie de médecine lijkt zich vooral zorgen te maken over kinderen en stelt met klem voor dat zij worden getest met speekselmonsters “vanwege zowel de veiligheid als de aanvaardbaarheid daarvan”. Wat betreft de komende autotests die ook op neusuitstrijkjes berusten, wordt in de verklaring gezegd dat de gebruikers ervan moeten worden gewaarschuwd voor het gebruik ervan. “Autotests kunnen leiden tot vals-negatieve resultaten als het wattenstaafje te schuw en te oppervlakkig gebruikt wordt, maar het kan ook gevaarlijk worden als het wattenstaafje te diep gaat en in de verkeerde richting is gericht”, aldus de verklaring.

Autotests lijken niet precies op de neusuitstrijkjes die sinds het begin van de Covidcrisis door gezondheidswerkers in Frankrijk worden gebruikt: het wattenstaafje is korter, breder en minder onaangenaam en hoeft slechts drie tot vier centimeter in de neusholte te worden ingebracht – sommige van deze staafjes, maar niet allemaal, bevatten een kleine kraag die aangeeft hoe ver men moet gaan. In plaats van te worden verwerkt in speciale laboratoriuminstrumenten, geeft de autotest binnen enkele minuten een positief of negatief resultaat. Bij een negatief resultaat wordt mensen geadviseerd “sociale afstand” te houden en mondkapjes te blijven dragen; bij een positief resultaat moet het resultaat worden bevestigd door een RT-PCR-test om de “variant” te markeren en contacttracering mogelijk te maken.

  Cijfers liegen niet, maar leugenaars tellen

De Franse gezondheidsautoriteiten hopen dat de tests zullen worden gebruikt door particulieren die hun status willen weten voordat zij bijvoorbeeld een kwetsbare persoon bezoeken, maar zij verwachten ze ook te kunnen gebruiken voor grootschalige tests in flatgebouwen of op middelbare scholen voor mensen ouder dan 15 jaar.

In Duitsland worden soortgelijke tests op de markt gebracht en deze zullen een “flitscode” bevatten waarmee “positieve gevallen” kunnen worden geïdentificeerd en opgespoord.

Bij het begin van de crisis in maart 2020 werden zelfs symptomatische patiënten nauwelijks getest, wat ten koste ging van isolatieprocedures die de verspreiding van het virus veel efficiënter zouden hebben gestopt. Als een vroegtijdige behandeling van positieve patiënten was toegestaan en aanbevolen, zouden velen hun toestand niet hebben zien verslechteren: volgens professor Christian Perronne hadden 24.500 van de 30.000 sterfgevallen tijdens de voorjaarsepidemie van vorig jaar kunnen worden vermeden.

Het testen in Frankrijk is nu onvoorstelbaar. Sinds 1 maart 2020 en 4 april van dit jaar zijn er ongeveer 70 miljoen tests uitgevoerd: 57,7 miljoen PCR-tests, de rest antigeen, volgens een instelling voor volksgezondheid, DREES. En de aantallen stijgen en stijgen: van 29 maart tot 4 april werden in één week 3,8 miljoen testresultaten gevalideerd. Die bleven uiteraard niet beperkt tot mensen met griepachtige symptomen.

PCR-tests blijven de zogeheten gouden standaard voor Covid-19 tests, ook al heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gewaarschuwd dat ze vooral moeten worden beschouwd als een “hulpmiddel bij de diagnose” en dat hun resultaten zorgvuldig moeten worden geïnterpreteerd, volgens de richtsnoeren van de fabrikant en vergezeld moeten gaan van onder meer klinische waarnemingen. De WHO heeft ook gezegd dat “de waarschijnlijkheid dat een persoon met een positief resultaat (gedetecteerd SARS-CoV-2) werkelijk met SARS-CoV-2 besmet is, afneemt naarmate de prevalentie afneemt”.

De huidige curven die de evolutie van positieven, ziekenhuisopnames en sterfgevallen in Frankrijk weergeven, tonen een langzame toename van de laatste en een snelle toename van de eerste, aangezien duizenden mensen elke dag testen en ‘positieven’ blijven stijgen, terwijl ziekenhuisopnames en sterfgevallen vrij stabiel blijven.

  Ebola-geneesmiddel goedgekeurd als Coronabehandeling

Met de invoering van steeds meer soorten tests en autotests zal aan de “epidemie van gevallen” geen einde komen.

Poolse arts bespot critici van Covid-19 vaccin terwijl hij de injectie neemt – overlijdt enkele dagen later

Vorig artikel24-jarige verpleegster krijgt toevallen, hersenaneurysma twee uur na J&J-prik – zou niettemin de experimentele injectie weer nemen
Volgend artikelDenemarken aan immigranten die van een uitkering leven: Ga naar huis!
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in