De energiecrisis in Europa gaat over veel meer dan alleen energie. Het is ook de aanzet tot een belangrijke geopolitieke herconfiguratie op wereldschaal. Niemand weet precies hoe het energie- en politieke landschap van de wereld eruit zal zien als het stof is neergedaald (wat overigens nog jaren zal duren), maar zeker is dat het er heel anders uit zal zien dan de dag voordat Rusland – historisch gezien verreweg de grootste exporteur van olie en aardgas naar de Europese Unie – Oekraïne binnenviel, schrijft Haley Zaremba of OilPrice.com.

In de jaarlijkse energievooruitzichten van het Internationaal Energieagentschap (IEA) van dit jaar wordt gewaarschuwd dat we momenteel leven in een “wereldwijde energiecrisis van ongekende diepte en complexiteit” en dat “er geen weg terug is naar hoe het was” vóór de ongekende dubbele schok van de pandemie van het nieuwe coronavirus en de oorlog van Rusland in Oekraïne. Samen hebben deze gebeurtenissen de energiehandel wereldwijd al opnieuw vormgegeven, maar de schokgolven voor de wereldeconomie zijn nog maar net begonnen.

Velen beschouwen het huidige energietekort van Europa als een soort heldenmoed, aangezien de Europese Unie een enorme economische klap heeft geïncasseerd om het Kremlin energiesancties op te leggen – het enige soort sanctie dat de Russische economie echt zou kunnen verlammen in de hoop een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. “In de strijd om Oekraïne te helpen en de Russische agressie te weerstaan, heeft Europa blijk gegeven van eenheid, vastberadenheid en een principiële bereidheid om enorme kosten te dragen,” meldde de Economist onlangs.

  Russische staatsmedia maken video waarin Europeanen die Oekraïne blijven steunen, worden gewaarschuwd dat ze de volgende kerst hun huisdieren zullen opeten

Maar naast bewondering baren de acties van Europa ook grote zorgen. De gasprijzen liggen momenteel zes keer hoger dan de gemiddelde tarieven, en uit nieuwe modellen blijkt dat een stijging van de reële energieprijzen met 10% gepaard gaat met een stijging van het aantal sterfgevallen in een typisch winterseizoen met 0,6% – dat komt neer op meer dan 100.000 extra sterfgevallen onder ouderen in heel Europa in de komende maanden.

Niet alleen Europa moet die kosten dragen. De financiële kwetsbaarheid die van Europa uitgaat, dreigt niet alleen sommige Europese landen met een hogere schuldenlast te destabiliseren, maar ook ontwikkelingslanden en netto-importeurs van energie over de hele wereld. Zoals altijd zijn het de armen die het meest zullen verliezen, en het zuiden van de wereld zal onvermijdelijk een enorme last dragen van een energieoorlog waar zij in eerste instantie niets mee te maken hadden. Terwijl de verwoestende gevolgen van de pyrrusachtige energieoorlog tussen Rusland en Europa al zwaar wegen op consumenten over de hele wereld, zal het volgend jaar alleen maar erger worden.

Het onlangs gepubliceerde vlaggenschip van de OESO voorspelt een “aanzienlijke vertraging” van de wereldeconomie in 2023 tot 2,2% en vervolgens een “kleine opleving” in 2024 tot ongeveer 2,7%. Voor de Amerikaanse economie, die tot nu toe relatief goed tegen de crisis is beschermd, zijn de vooruitzichten nog grimmiger. De OESO verwacht dat de Amerikaanse economie dit jaar met slechts 1,8% zal groeien (vergeleken met 2,2% voor de wereldeconomie), en volgend jaar met een schamele 0,5%, alvorens zich enigszins te “herstellen” tot een magere 1% groei in 2024. We stevenen duidelijk af op een “brute economische druk” die een grote stresstest zal zijn voor Europa, zijn bondgenoten en zijn vijanden.

  Internationaal Strafhof wil Poetin arresteren voor opvang van vluchtelingenkinderen

“De vrees groeit dat de herziening van het mondiale energiesysteem, het Amerikaanse economische populisme en de geopolitieke breuklijnen het concurrentievermogen van de Europese Unie en de niet-leden, waaronder Groot-Brittannië, op lange termijn bedreigen,” meldt de Economist over de blijvende gevolgen van de crisis. “Niet alleen de welvaart van het continent loopt gevaar, ook de gezondheid van het trans-Atlantische bondgenootschap.” Veel Europese leiders hebben scherpe kritiek geuit op de protectionistische en nationalistische energiestrategieën van de Verenigde Staten, waaronder de recente Inflation Reduction Act, die 400 miljard dollar uittrekt voor in de VS geproduceerde energie, productie en transport.

De huidige crisis heeft de economische kwetsbaarheid van Europa in scherp daglicht gesteld. Een langdurige afhankelijkheid van goedkope fossiele brandstoffen van een onstabiele en agressieve autoritair bleek een gevaarlijke dynamiek te zijn. Maar de terugtrekking uit de Russische invloed duwt veel landen al verder in de armen van China, met het risico van hetzelfde soort kwetsbaarheid en toekomstige energieschokken als dat land besluit zijn macht uit te oefenen over de talrijke zeldzame aardmetalen en andere schone energieketens die het bijna volledig controleert. Het Westen heeft China de kans gegeven beter te concurreren en te innoveren op het gebied van schone energietechnologie, en een goedkope overgang naar schone energie zal op korte termijn vrijwel onmogelijk zijn zonder toenadering tot Peking.

Terwijl zowel de Verenigde Staten als China om de kar heen draaien en overhellen naar een protectionistisch, op het binnenland gericht beleid, merkt de Economist op dat Europa, “met zijn eigenzinnige vasthoudendheid aan de regels van de Wereldhandelsorganisatie inzake vrijhandel, een sukkel lijkt.”


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Waarom willen de “gevaccineerden” een OORLOG met Rusland, maakt het vaccin de mensen gemakkelijker beïnvloedbaar voor de propaganda van de MSM?Volg Frontnieuws op Telegram

  Slecht omen: De legende van het Russische leger "Gyurza" is door Surovikin naar Donbass gestuurd - Een bataljon per dag gaat verloren voor de Oekraïners! (Video's)

Lees meer over:

Vorig artikelTrump is toast
Volgend artikelWaarom Oekraïne zijn NAVO-bondgenoten de schuld moet geven van de nederlaag bij Bakhmut
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

5 REACTIES

  1. Niet Europa’s energiecrisis, maar de door de VS veroorzaakte oorlog in Oekraïne en de, te verwachtte reactie van Rusland daarop. Maar er gaat e.a. fout in wat er afspeelt in de werkelijkheid, want de VS had nooit in de gaten gehad dat Rusland juist extra geld binnen krijgt om de oorlog te voeren, die het nu oneindig kan volhouden terwijl de rest gewoon uitgeput is en niet meer kan leveren.

    Hoe ging dat ook weer? wie en kuil graaft voor een ander ….

  2. “Velen beschouwen het huidige energietekort van Europa als een soort heldenmoed.”
    Het is echter geen heldenmoed, Maar totale waanzin van een groep idioten die onze economie en welvaart de stront in trappen voor fascistenregiem die een deel van hun eigen bevolking uitmoorden !

    • Ik vraag me af wie die ‘velen’ zijn. Zijn dat de ambtenaren en politici? Moet haast wel, want geen enkel normaal denkend mens zal dit beschouwen als heldenmoed, om over de rug van de burgers zichzelf een klopje op de schouders te geven.

  3. De gehele oorzaak ligt al decennia achter ons, het westen die altijd de baas wil spelen over iedereen. Dat gaat vroeg of laat opspelen, handel drijven is elkaar helpen. Maar dat heeft het westen nooit begrepen. Die veroverde landen, om die vervolgens leeg te plunderen. Dit doen ze al eeuwen. Alles wordt letterlijk vernietigd in de plunder landen. En dan mag het land via het westen zich weer opbouwen onder de supervisie van het westen. De inheemse economie wordt de nek omgedraaid, omdat zij hun landen open moeten stellen voor westerse dumpproducten en hun beste landbouw gronden aan het westen moet afstaan en tevens hun delfstoffen worden ingepikt door het westen. Het is eigenlijk een zegen, als je land niets waard is voor het westen, want dan laten ze je met rust. Nu ze de wereld al leeg geplunderd hebben, blijft Rusland als een van de weinige over waar nog veel te halen valt. De Oostblok landen werden stukje bij beetje ingepalmd en leeg geplunderd. Met een staatsgreep een deelprovincie van Rusland in te pikken, wat niet zo verliep als de bedoeling was. Want waar het meeste te halen was van het land werkte niet mee. Zo ook niet het strategische Krim schiereiland. Na 8 jaar de bevolking van de Donbass te hebben bestreden is deze geëscaleerd tot een oorlog met moederland Rusland. Wat een totale onderschatting was. Want de zo beproefde sancties werkte altijd tegen de desbetreffende landen om hun economieën te laten imploderen en zo hun landen als nog konden worden geplunderd. Maar in deze kwestie implodeert de economie van het westen en de vooruitzichten op de lange termijn ziet er niet uit dat de sancties de gewenste uitkomsten geven voor het westen. Om nu de nadruk te leggen op de zogenaamde te goedkope energie dragers uit Rusland, is voor je zelf een rechtvaardiging verzinnen van je eigen domme arrogante ijdelheid dat aangeeft dat je zelf incompetent bent als politici. Alleen dat willen zij niet toegeven, want dat betekent niet alleen gezichtsverlies maar ook een economische zelfmoord. Dit dringt langzamerhand door in het westen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in