De 23e top van de staatshoofden van de Shanghai Cooperation Organization (SCO), die virtueel in New Delhi werd gehouden, was een geschiedenis in wording: drie BRICS-landen (Rusland, India, China), plus Pakistan en vier Centraal-Aziatische “stans” (Kazachstan, Kirgizië, Oezbekistan en Tadzjikistan), verwelkomden eindelijk en formeel de Islamitische Republiek Iran als permanent lid.

En volgend jaar is Wit-Rusland aan de beurt, zoals bevestigd door Vinay Kvatra, de eerste onderminister van Buitenlandse Zaken van India. Wit-Rusland en Mongolië namen deel aan de top van 2023 als waarnemers, en het fel onafhankelijke Turkmenistan was te gast, schrijft Pepe Escobar.

Na jaren van “maximale druk” van de VS kan Teheran nu eindelijk van de sancties afkomen en zijn leidende rol in het lopende proces van Euraziatische integratie verstevigen.

De ster van de show in New Delhi was ongetwijfeld de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko, die zijn land sinds 1994 leidt.

De oude Loeka, onverslaanbaar in het stelen van de krantenkoppen, vooral na zijn bemiddelende rol in de Prighozin-saga, heeft misschien wel de definitieve slogan van multipolariteit bedacht. Vergeet de door het Westen genoemde “gouden miljard”, die in feite nauwelijks 100 miljoen bereikt; omarm nu de “Globe” – met een sterke focus op het Zuiden.

Als klap op de vuurpijl stelde Loekasjenko een totale integratie voor van de SCO en de BRICS – die tijdens hun komende top in Zuid-Afrika de BRICS+ kant op zullen gaan. En het spreekt voor zich dat deze integratie ook geldt voor de Economische Unie van Eurazië (EAEU).

De volgende stap voor de “Global Globe” – wat het collectieve westen afwijzend kwalificeert als “de rest” – is het werken aan de complexe coördinatie van verschillende ontwikkelingsbanken en vervolgens het proces om obligaties uit te geven die gekoppeld zijn aan een nieuwe handelsvaluta.

De belangrijkste ideeën en het basissjabloon bestaan al. De nieuwe obligaties zullen een echte veilige hemel zijn in vergelijking met de Amerikaanse dollar en Amerikaans schatkistpapier, en zullen een versnelde de-dollarisatie inhouden. Het kapitaal dat gebruikt wordt om die obligaties te kopen, zou gebruikt moeten worden om handel en duurzame ontwikkeling te financieren, in wat een gecertificeerde, Chinese “win-win” zal zijn.

Een convergerende geo-economische focus

De SCO-verklaring maakte duidelijk dat het groeiende multilaterale orgaan “niet gericht is tegen andere staten en internationale organisaties”. Integendeel, het staat “open voor brede samenwerking met hen in overeenstemming met de doelstellingen en beginselen van het Handvest van de VN, het Handvest van de SCO en het internationaal recht, op basis van overweging van wederzijdse belangen”.

De kern van de zaak is natuurlijk het streven naar een eerlijke multipolaire wereldorde – het tegenovergestelde van de door de Hegemon opgelegde “op regels gebaseerde internationale orde”. En de drie belangrijkste knooppunten zijn wederzijdse veiligheid, handel in lokale valuta en uiteindelijk de-dollarisering.

Het is heel verhelderend om de convergerende focus te schetsen die door de meeste leiders tijdens de top in New Delhi werd uitgedrukt.

De Indiase premier Modi verklaarde in zijn toespraak dat de SCO net zo belangrijk zal worden als de VN. Vertaling: een tandeloze VN die gecontroleerd wordt door de Hegemon kan uiteindelijk buitenspel worden gezet door een echte “Global Globe” organisatie.

Naast Modi die de sleutelrol van Iran in de ontwikkeling van de International North South Transportation Corridor (INSTC) prees, was de Iraanse president Ebrahim Raisi een fervent voorstander van SCO-handel in nationale valuta om de hegemonie van de Amerikaanse dollar definitief te doorbreken.

De Chinese president Xi Jinping van zijn kant was onvermurwbaar: China is er helemaal voor om de Amerikaanse dollar buitenspel te zetten, zich krachtig te verzetten tegen alle vormen van kleurenrevoluties en te vechten tegen unilaterale economische sancties.

De Russische president Vladimir Poetin benadrukte nogmaals hoe “externe krachten de veiligheid van Rusland in gevaar hebben gebracht door een hybride oorlog te ontketenen tegen Rusland en de Russen in Oekraïne.”

  De oorlog in Oekraïne - Een gewone Rus roept op tot begrip

Pragmatisch gezien verwacht Poetin dat de handel binnen de SCO, met gebruik van de nationale munteenheden, zal groeien – 80 procent van de Russische handel verloopt nu in roebels en yuan – plus een hernieuwd streven naar samenwerking op het gebied van bankieren, digitalisering, hightech en landbouw.

De Kirgizische president Sadyr Japarov legde ook de nadruk op wederzijdse betalingen in nationale valuta, plus een cruciale stap: de oprichting van een SCO-ontwikkelingsbank en -fonds, vergelijkbaar met de Nieuwe Ontwikkelingsbank (NDB) van de BRICS.

President Kassym-Jomart Tokayev van Kazachstan, dat in 2024 het SCO-voorzitterschap zal bekleden, steunde ook een gemeenschappelijk investeringsfonds, plus de vorming van een netwerk van partners van belangrijke strategische havens die verbonden zijn met China’s BRI en de in Astana gevestigde Trans-Caspian International Transport Route, die Zuidoost-Azië, China, Kazachstan, de Kaspische Zee, Azerbeidzjan, Georgië en Europa met elkaar verbindt.

Natuurlijk zijn alle SCO-leden het erover eens dat er geen Eurazië-integratie mogelijk is zonder stabilisatie van Afghanistan – in feite wordt Kabul geo-economisch verbonden met zowel de BRI als de INSTC. Maar dat is een heel ander lang, kronkelig verhaal.

Strategische connectiviteit regeert

Vergelijk nu eens al die actie in New Delhi met wat er een paar dagen eerder, eind juni, in Tianjin gebeurde: het evenement van het World Economic Forum (WEF) dat bekend staat als het “zomer-Davos” en dat voor het eerst na de Covid-19 pandemie werd gehouden.

De kritiek van de Chinese premier Li Qiang op de nieuwe VS/EU-slogan “risicovermindering” was misschien voorspelbaar scherp. Wat veel intrigerender was, was een BRI-paneldiscussie met de titel “De toekomst van het Belt and Road Initiative.”

Kort samengevat was dat een soort “groene” apotheose. Liang Linchong, van het departement Regionale Openstelling van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie (NDRC), dat van essentieel belang is om het BRI te promoten, gaf een gedetailleerd overzicht van verschillende projecten voor schone energie, bijvoorbeeld in belangrijke BRI-knooppunten Kazachstan en Pakistan.

Afrika was ook prominent aanwezig. Sekai Nzenza, de Zimbabwaanse minister van Industrie en Handel, is een groot voorstander van BRI-projecten die de handel doen toenemen “en de nieuwste technologie brengen” binnen Afrika en wereldwijd.

Beijing zal later dit jaar het Belt and Road Forum nieuw leven inblazen. Er zijn enorme verwachtingen over de hele “Global Globe”.

Liang Linchong maakte een overzicht van wat er in het verschiet ligt: “Harde connectiviteit” (dat betekent het aanleggen van infrastructuur), “zachte connectiviteit” (nadruk op vaardigheden, technologieën en normen), en “verbinding van harten”, wat zich vertaalt in het beruchte Chinese concept van “uitwisselingen van mens tot mens.”

Dus wat de “Global Globe” volgens Liang kan verwachten is een golf van “small is beautiful”-projecten, zeer pragmatisch. Dat sluit aan bij de nieuwe focus van zowel Chinese banken als bedrijven: zeer grote infrastructuurprojecten over de hele wereld kunnen voorlopig problematisch zijn, omdat China zich concentreert op de interne markt en op het reguleren van elk front om de meervoudige hybride oorlogen van de Hegemon te bestrijden.

Strategische connectiviteit zal echter niet worden aangetast.

Hier is een goed voorbeeld. Twee cruciale Chinese industriële knooppunten – de Guangdong-Hong Kong-Macau Greater Bay Area en de Beijing-Tianjin-Hebei cluster – lanceerden hun eerste China-Kyrgyzstan-Oezbekistan (CKU) internationale multimodale goederentreinen op dezelfde dag van de SCO-top in New Delhi.

Dit is klassieke BRI: Topconnectiviteit, gebruikmakend van het gecontaineriseerde “spoor-weg” multimodale systeem. Het INSTC zal hetzelfde systeem gebruiken voor de handel tussen Rusland, het Kaspische gebied, Iran en dan over zee naar India.

Op de CKU bereikt de vracht Xinjiang per spoor, gaat dan over de weg via de Irkeshtam grens, gaat door Kirgizië en komt aan in Oezbekistan. De hele reis bespaart bijna vijf dagen aan transittijd. De volgende stap is de aanleg van de spoorlijn China-Kyrgyzstan-Oezbekistan: de bouw begint eind 2023.

  Z: Wat begon als een speciale militaire operatie is nu veranderd in wat men WOIII of zelfs WOIV zou kunnen noemen

BRI maakt spreekwoordelijke opmars in Afrika. Zo heeft de China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) vorige maand een prototype van een satelliet die samen met Egypte is ontwikkeld, overhandigd aan Space City in Caïro. Egypte is nu de eerste Afrikaanse natie die satellieten kan assembleren, integreren en testen. Caïro ziet dit als een uitstekend voorbeeld van duurzame ontwikkeling.

Het is ook de eerste keer dat Beijing een satelliet in het buitenland assembleert en test. Nogmaals, klassiek BRI: “Overleg, samenwerking en gedeelde voordelen”, zoals gedefinieerd door CASC.

En vergeet de nieuwe Egyptische hoofdstad niet: een ultramoderne satelliet van Caïro, letterlijk vanaf de grond opgebouwd in de woestijn voor 50 miljard dollar, gefinancierd door obligaties en – wat nog meer – Chinees kapitaal.

De lange en kronkelige weg naar de-dollarisering

Al deze hectische activiteiten correleren met het belangrijkste dossier dat door BRICS+ moet worden behandeld: de-dollarisering.

De Indiase minister van Buitenlandse Zaken Jaishankar heeft bevestigd dat er voorlopig geen nieuwe BRICS-valuta komt. De nadruk ligt op meer handel in nationale valuta.

Wat BRICS-zwaargewicht Rusland betreft, ligt de nadruk voorlopig op het opdrijven van de grondstoffenprijzen ten gunste van de Russische roebel.

Diplomatieke bronnen bevestigen dat de onuitgesproken afspraak tussen de BRICS-sherpa’s – die deze week de richtlijnen voor BRICS+ voorbereiden die volgende maand op de top in Zuid-Afrika zullen worden besproken – is om de ineenstorting van de fiatdollar te bespoedigen: de financiering van de handels- en begrotingstekorten van de VS zou onmogelijk worden bij de huidige rentetarieven.

De vraag is hoe we dit ongemerkt kunnen versnellen.

Poetins handelsmerkstrategie is om het collectieve westen altijd aan allerlei strategische fouten te laten beginnen zonder directe Russische tussenkomst. Dus wat er verder op het slagveld in Donbass gebeurt – de meer dan levensgrote vernedering van de NAVO – zal een cruciale factor zijn op het de-dollariseringsfront. De Chinezen van hun kant maken zich zorgen over een ineenstorting van de dollar op China’s productiebasis.

De routekaart voor de toekomst suggereert een nieuwe handelsvaluta die eerst in de EAEU is ontworpen, onder toezicht van Sergey Glazyev, hoofd macro-economie van de Economische Commissie voor Eurazië. Dat zou leiden tot een bredere BRICS- en SCO-inzet. Maar eerst moet de EAEU China aan boord zien te krijgen. Dat was een van de belangrijkste kwesties die Glazyev onlangs persoonlijk in Peking heeft besproken.

De Heilige Graal is dus een nieuwe supranationale handelsvaluta voor BRICS, SCO en EAEU. En het is essentieel dat de reservestatus ervan geen overheersende macht aan één land geeft, zoals het geval is met de Amerikaanse dollar.

De enige praktische manier om de nieuwe handelsvaluta aan een mand met meerdere grondstoffen te koppelen – om nog maar te zwijgen van een mand met nationale belangen – zou goud zijn.

Stelt u zich eens voor dat dit allemaal uitgebreid besproken wordt door die eindeloze rij voor BRICS-lidmaatschap. Op dit moment hebben ten minste 31 landen een formele aanvraag ingediend of interesse getoond om lid te worden van een verbeterde BRICS+.

De onderlinge verbanden zijn fascinerend. Afgezien van Iran en Pakistan zijn de enige volwaardige SCO-leden die geen BRICS-lid zijn, vier Centraal-Aziatische “stans”, die toevallig al lid zijn van de EAEU. Iran zal zeker lid worden van BRICS+. Niet minder dan negen landen onder de waarnemers of dialoogpartners van de SCO zijn kandidaat voor BRICS.

Loekasjenko noemde het: het samengaan van BRICS en SCO lijkt vrijwel onvermijdelijk.

Voor de belangrijkste drijfveren van beide organisaties – het strategisch partnerschap tussen Rusland en China – zal deze fusie de ultieme multilaterale instelling zijn, gebaseerd op echte vrije en eerlijke handel, die zowel de VS als de EU in de schaduw kan stellen en zich tot ver buiten Eurazië tot de “Global Globe” kan uitstrekken.

  Rusland, China onthullen hun mondiale agenda

De Duitse industrie/bedrijfskringen lijken het teken aan de wand al te hebben gezien, net als sommige van hun Franse tegenhangers, waaronder met name de Franse president Emmanuel Macron. De trend gaat in de richting van een EU-scheuring – en nog meer Euraziatische macht.

Een BRICS-SCO handelsblok zal westerse sancties absoluut zinloos maken. Het zal de totale onafhankelijkheid van de Amerikaanse dollar bevestigen, een reeks financiële alternatieven voor SWIFT bieden en nauwe samenwerking op militair en inlichtingengebied aanmoedigen tegen seriële black ops door de Five Eyes, onderdeel van de voortdurende hybride oorlogen.

Op het gebied van vreedzame ontwikkeling heeft West-Azië de weg gewezen. Zodra Saoedi-Arabië de kant van China en Rusland koos – en nu kandidaat is voor zowel BRICS- als SCO-lidmaatschap – was er een nieuw spel in de stad.

Gouden roebel 3.0?

Zoals het er nu voor staat, is er een enorm potentieel voor een gouden roebel. Als en wanneer die er komt, zal dat een heropleving zijn van de gouddekking in de USSR tussen 1944 en 1961.

Glazyev heeft op cruciale wijze opgemerkt dat het handelsoverschot van Rusland met SCO-leden Russische bedrijven in staat heeft gesteld om buitenlandse schulden af te betalen en te vervangen door leningen in roebels.

Tegelijkertijd gebruikt Rusland de yuan steeds meer voor internationale betalingen. Verderop in de toekomst zullen belangrijke “Global Globe”-spelers – China, Iran, Turkije, VAE – geïnteresseerd zijn in betalingen in niet-gesanctioneerd goud in plaats van lokale valuta. Dat zal de weg vrijmaken voor een BRICS-SCO handelsvaluta die gekoppeld is aan goud.

Er gaat immers niets boven goud als het gaat om het bestrijden van collectieve westerse sancties, het vaststellen van prijzen voor olie, gas, voedsel, meststoffen, metalen en mineralen. Glazyev heeft de wet al vastgesteld: Rusland moet gaan voor Gouden Roebel 3.0.

De tijd nadert snel voor Rusland om de perfecte storm te creëren om de Amerikaanse dollar een enorme klap toe te brengen. Dit is wat er achter de schermen besproken wordt op de SCO, EAEU en sommige BRICS-sessies, en dit is wat de Atlantische elites razend maakt.

De “onmerkbare” manier waarop Rusland dit voor elkaar kan krijgen, is door de markten de prijzen van bijna alle Russische grondstoffenexporten te laten opdrijven. Neutralen over de hele “Global Globe” zullen dit interpreteren als een natuurlijke “marktreactie” op de cognitieve dissonante geopolitieke verplichtingen van het collectieve westen. De stijgende energie- en grondstoffenprijzen zullen uiteindelijk leiden tot een sterke daling van de koopkracht van de Amerikaanse dollar.

Het is dus geen wonder dat verschillende leiders op de SCO-top voorstander waren van wat in de praktijk neerkomt op een uitgebreide BRICS-SCO Centrale Bank. Wanneer de nieuwe BRICS-SCO-EAEU munteenheid uiteindelijk wordt aangenomen – dat is natuurlijk nog ver weg, misschien begin 2030 – zal deze door deelnemende banken van SCO-, BRICS- en EAU-lidstaten worden verhandeld voor fysiek goud.

Al het bovenstaande moet worden geïnterpreteerd als de schets van een mogelijk, realistisch pad naar echte multipolariteit. Het heeft niets te maken met de yuan als reservevaluta, die de bestaande rentenhandel reproduceert ten voordele van een minuscule plutocratie – compleet met een enorm militair apparaat dat gespecialiseerd is in het pesten van de “Global Globe”.

Een BRICS-SCO-EAEU unie zal gericht zijn op het opbouwen – en uitbreiden – van de fysieke, niet-speculatieve economie gebaseerd op de ontwikkeling van infrastructuur, industriële capaciteit en het delen van technologie. Een ander wereldsysteem is nu meer dan ooit mogelijk.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Alarmsignaal voor het Westen: 16 landen willen toetreden tot de BRICS-groepVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDr. Denis Rancourt: COVID-injecties hebben wereldwijd 13 miljoen mensen gedood
Volgend artikelNederlandse regering stort in vanwege migranten
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

32 REACTIES

 1. Donkere wolken pakken zich samen de €uro de U.S. Dollar op het randje van omvallen, wie kan er nog een touw aan vast knopen over het compleet idiote geopolitieke spel van Erdogan die een ontmoeting heeft gehad met Zelensky, Erdogan Oekraïne zou het lidmaatschap van de NAVO moeten krijgen.

 2. Interessant de roebel gedekt door goud, maar het blijft altijd nog maar papier. Ik wist overigens niet dat de roebel tussen 44 en 61 in de Sovjet-Unie gedekt was door goud. Kortom, papier gedekt door goud blijft scam. Ze kunnen het ook zo weer loskoppelen.

  Koop een paar kurgerrands zou ik zeggen, dan heb je echt wat in je knuist. En wat zilveren Maple leaves zijn ook niet verkeerd om in huis te hebben. Papiergeld is om te handelen en te betalen, wil je echt iets waardevast hebben dan is alleen fysiek goud en zilver in mijn optiek de oplossing. En je redding als de boel instort.

  • Wat dacht je van flessen whisky? In tijden van nood meer waard dan goud dat je niet kunt eten.

   Biljetten zijn niet meer dan beloftes, promessen of obligaties. Maar een onderpand in goud is toch anders wanneer je niet meer tegoedbriefjes kunt uitgeven dan je onderpand. En dan is inflatie onmogelijk.

   Ik keek gisteren even op mijn ‘spaarrekening’
   Vorig jaar: U krijgt vanaf nu 0.01% rente
   Later: u krijgt 0.25%
   Korter geleden: u krijgt 0.5% rente. Ik kreeg wel €0,79.
   Nou, dat is even een meevaller met 17% inflatie!
   Zucht.

    • De waarde van whisky zit ‘m ook in de stokerij van herkomst. Ik kan hier geen Skye of Islay of highland stoken. Dat maak je maar niet zomaar na. De Japanners zijn er ook een halve eeuw mee bezig geweest. En Amerikaans bocht is nog steeds niet te zuipen.

     Whisky is een bekende belegging.

     Maar zelf stoken is ook leuk. Absoluut. Kan vanalles zijn. Peren, kersen, vlierbessen, brandewijn etc.

 3. Het “ plan van Kaag” om ons geld te digitaliseren, heeft hier alles mee te maken.
  Wanneer de dollar en de euro instort, heeft onze regering de mogelijkheid om “ geld te vorderen” En er is behoorlijk wat privé geld onder de bevolking…….dus er is wat te halen…….
  En zo kunnen ze ( de regering) nog een tijdje door modderen met “ gestolen/ geleend geld “ op de internationale betalings balans.

  Het is een kwestie van tijd, dat de grondstof prijzen zo erg zullen worden opgedreven door landen als Rusland en de andere BRICS SSO landen, ( denk aan Saudie Arabië met z’ olie) dat er een gierende internationale INFLATIE ONTSTAAT……
  Dan is het makkelijk, als je “ roof geld van burgers “ achter de hand hebt om nog een tijdje door te kunnen modderen.
  Onze overheid werkt zich slagen in de ronde om van de fossiel brandstoffen af te komen omdat ze dit gevaar zien aankomen, maar met z’ on sterkte op energie gerichte economie zal DIT NOOIT LUKKEN.
  ( zeker nu niet nu het kabinet gevallen is)

  De enige oplossing lijkt mij: nu van de spaarcenten………Goud kopen. ❗️Ook mensen als Ab Flipse is hier een groot voorstander van. ( Google hem maar eens)

  • Dat is inderdaad best mogelijk en zelf logisch: de hallucinante prijzen die op de zwarte markt circuleerden kwamen gemakkelijk aan de gram/goud waarde van een kleine ring.

   • Een liter petroleum kostte in de hongerwinter 45,- gulden. Dat verdiende een kleur op kantoor in een week. Alleen als je dollars had was het leven niet duur. Nou de laatste is nu kapot, zie je hem weg klappen tegen de Zwitserse Frank?

    • Nou, mijn moeder verdiende een tientje in de week op kantoor. En ze kreeg goed betaald omdat ze foutloos kon optellen uit haar hoofd. Dus ik denk dat je een maandloon kwijt was.

    • ‘weg klappen’ ? waar haal je dat ? 10% op n jaar ….kijk ns naar de Turkse , dat is pas ‘wegklappen’ ….en de Roebel van onze gemeenschappelijke vriend P ook, natuurlijk

     • Dat is extreem veel, in 2014 gebeurde dat ook en toen greep de Zwitserse centrale bank in rond dit niveau. De Frank werd te sterk. Nu je het zegt, kan nu ook gebeuren, misschien doe ik wel een gokje.

   • Gijp juli 8, 2023 at 18:37

    Velen beste Gijp denken dat het een video spel met avatars is, staven goud in de kruipruimte terwijl de deur wordt ingetrapt Aufmachen…!

 4. In de overtreffende stap zullen er magere zwartjes zijn die zullen zeggen dat hun ouders zelf hun zusje moest verkopen voor voedsel. Goud is inderdaad al meer dan 5000 jaar het zekerste en waardevast valuta dat ook geen geografische grenzen kent en niet opkomt en ondergaat met politieke systemen en economische samenlevingsmodellen. In België hebben we het voordeel dat je het belastingvrij kan kopen, zonder BTW of wat. Daarenboven kan het anoniem zodat het (voorlopig) aan het vermogenskadaster ontsnapt en ook aan erfbelasting. Een Krugerrand is moeiteloos te verhandelen. Mensen kiezen echter voor aandelen of obligaties omdat er geen directe meerwaarde of dividenden kan gecasht worden. De hang naar steeds meer.

  • ….EEN directe meerwaarde ….zal je bedoelen? ….als je vastgoed koopt om te verhuren heb je OOK n hang naar meer en je moet in tegenstelling tot oblis en aandelenhouders GEEN belasting betalen….toch ?

 5. Met al het dagelijks gejoel over de ineenstorting van het geld controleer ik af en toe de goud-waarde. Van zolang je in Brussel een Krugerrand kunt kopen voor “slechts” 1.800 euro denk ik dat Euro het nog effe uithoudt.

 6. Dat laatste verwacht ik ook wel Lepoudre, maar je bent te laat als de shit de fan raakt. Dan zal het heel moeilijk worden om aan fysiek goud en zilver te komen. Dan kun je straks met 10 krugerrands een Vila in Spanje kopen. Zo ging het ook in de Weimarrepubliek.

  Maar je koopt goud ( en zilver) om je te beschermen, niet om winst mee te maken.

  • Helemaal mee eens. Maar wij hebben een fout idee van de beurscrash van 29 oktober 1929. Ik heb van mijn nonkel de weekbladen Illustration van toen geërfd. en dat is interessant: de dagen daarop gingen de beurskoersen terug naar boven het herstelden zich. Dan daalden ze en stegen terug. Het was een proces dat meerdere jaren duurde en in feite is de vergelijking met nu erg gelijklopend. (crash bij aanvang van Corona, daarna…). Wij mogen niet denken dat een monetaire of financiële crash iets is als het breken van een porseleinen vaas. Het is een proces dat maanden duurt.

   • Klopt helemaal. Koersvariaties betekent winst.

    Het vileine van de crash was dat mensen in de roaring twenties gebombardeerd werden met kleine nieuwsitems hoe je op de beurs gigantisch geld makkelijk kon verdienen.

    Je kon met een onderpand dan geld lenen om te beleggen, 10% inleg. Als de koers dan 10% steeg had je 100% winst. Maar als hij 10% daalde had je niks meer. De banken leenden gretig uit.

    In 1929 kwam een jonge politicus uit de UK naar Wallstreet om op de beurs te komen kijken hoe machtig de banken zijn. Een zekere Winston Churchill. Hij kreeg een demonstratie.

    En ineens ging de koers omlaag. En de banken eisten hun leningen op! Mensen konden niet betalen en in paniek ging iedereen verkopen. Koers daalde verder. Mensen raakten hun onderpand kwijt.

    Maar iemand kocht de aandelen op. Heel goedkoop. En kregen zo goedkoop fabrieken en ondernemingen. En de banken lege huizen, auto’s goud en sierraden.

    Toen kwam Roosevelt op de radio. “People are starving. Babies are crying.” 😭 We moeten de economie aanzwengelen. Lever al uw goud in dan keren wij ‘government bonds’ uit. En vervolgens werd het verboden goud te bezitten. Bij wet.
    Het heeft tot ’39 geduurd. Het was allemaal vuil spel.

    En toen kwam de oorlog.

   • Zwarte donderdag 24.10.1929 is een door de afdeling financiën (o.a. de bankiers Warburg, Schiff & Morgan) van de Deep State opgevoerd toneelstukje en de short sellers Tom Bragg, Ben Smith & J.P. Kennedy (vader van JFK) fungeerden als hitmen.

 7. Het is een spel van de duivel, niet dat die bestaat maar je begrijpt me.

  En dat heb je met goud en zilver niet. De prijs kan gemanipuleerd worden op de korte termijn. Maar er zolang geen meteoriet van 3 kubieke kilometer puur goud neerstor, wordt goud en zilver alleen maar duurder. Dus geen inflatie, en dat gesnurk op de spotmarkt boeit me niks. Als je het niet in je handen hebt, bezit je het niet. Dus fysiek moet je het hebben.

  • Ik begrijp je niet. Je ziet het bewijs maar je ontkent het?

   Ik heb het gezien hoor. In het echt. Ik verzamel mijn goud en zilver niet op aarde. Je kunt het toch niet meenemen. Ik heb een hemelse Vader die voor mij zorgt. En ook dat heb ik meerdere keren meegemaakt, als ik het nodig had.

 8. Met een spel van de duivel bedoel ik mensen die voorkennis hebben en daarmee anderen ruïneren. Op jacht naar geld, 1 van de hoofdzonde’s is hebzucht toch. Geen duivel te zien, alleen verrotte mensen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in