Duizenden voormalige IS-strijders, d.w.z. jihad-huurlingen en moordenaars, zijn door de Turken naar Libië overgebracht om daar de milities van Fayez al-Serraj te steunen, maar zijn via de havens van Tripoli, Sabratha en Zuwara, die onder controle staan van de zogeheten Government of National Agreement (GNA), vertrokken en hebben zich een weg naar Europa gebaand, waarbij ze er waarschijnlijk in geslaagd zijn met name Italië te infiltreren. Dat is tenminste wat majoor-generaal Ahmed al-Mismari, de woordvoerder van het Libische Nationale Leger (LNA) van generaal Khalifa Haftar, beweert. De woordvoerder van de LNA beschuldigde ook Turkije ervan dat het er belang bij heeft de crisis in de regio verder te laten escaleren.

Volgens al-Mismari zijn afgelopen dinsdag nog 483 “Syriërs” naar de Italiaanse kust vertrokken. Deze illegale immigranten zouden zelfs de boten hebben gebruikt die Italië aan de GNA heeft geleverd voor kustcontrole. Europa riskeert dus honderden jihad-strijders met gevechtservaring op zijn eigen grondgebied moeten te verwelkomen. Als de informatie correct is, werden ze vervoerd met dezelfde boten die Brussel aan de al-Serrad-baas heeft geleverd.

De echte risico’s

Het is nog niet mogelijk om te beoordelen wat er waar is van de uitspraken van al-Mismari en of het geen propagandacampagne van de LNA is die gericht is tegen de GNA en Turkije. Aan de andere kant is de aanwezigheid van voormalige IS-huurlingen en jihadisten die door de Turkse geheime dienst van Syrië naar West-Libië zijn overgebracht om ze te gebruiken tegen de LNA een feit, net als het voortdurend vertrekken van boten van de Libische kust naar Italië.

  Migranten komen naar Italië om te bevallen: "Alles is hier gratis"

Bovendien waren er twee maanden geleden getuigenissen van voormalige IS-huurlingen uit Syrië die hun wapens hadden neergelegd en naar Italië waren gevlucht, zoals in het geval van de 25-jarige Ali, die tegen een Libische televisiezender zei: “We zijn meer een doodgewicht dan een hulp geworden voor Serradsch en Turkije. Sommige van mijn kameraden die drie maanden geleden met mij naar Libië zijn gekomen, zijn al vertrokken. Ze zeiden dat ze gingen proberen Europa via de zee te bereiken. De Turken geven niet om wat wij doen. Het maakt hen niet uit of we in Libië blijven of naar Italië gaan”.

De waarheid ligt vaak in het midden en daarom kan in ieder geval niet worden uitgesloten dat een onbepaald aantal IS-huurlingen heeft besloten het slagveld te verlaten om Italië en vervolgens andere Europese landen te bereiken.

Jihadisten en buitenlandse huurlingen

De aanwezigheid van huurlingen en jihadisten die door de Turkse geheime dienst (MIT) per vliegtuig naar de gebieden Tripoli en Misrata werden getransporteerd, is al uitgebreid gedocumenteerd. Inderdaad, Erdogan heeft er alle belang bij om Libië te destabiliseren om zo de energie-industrie van het land in handen te krijgen. Het is dan ook geen toeval dat de GNA is getransformeerd van een door de Verenigde Naties gesteunde uitvoerende macht tot een marionettenregime van Ankara, dat in handen is gevallen van islamitische milities en handelaars.

De zogeheten “Syrische huurlingen” zijn lang niet alleen Syrische burgers die de wapens hebben opgenomen tegen Bashar al Assad, maar ook al die “vrijwilligers” uit verschillende islamitische landen en uit Europa die zich hebben aangesloten bij de gelederen van de jihadisten en nu door Ankara worden gebruikt als pressiemiddel tegen de LNA van generaal Haftar, maar ook potentieel tegen Europa.

  Turkse militairen hebben Grieks grondgebied bezet

In dit verband mag het recente bezoek van de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Luciana Lamorgese, aan Tripoli voor een ontmoeting met al-Serraj niet over het hoofd worden gezien. In het perscommuniqué van de GNA dat na de bijeenkomst werd uitgegeven, staat: “De laatste ontwikkelingen in Libië en een aantal gemeenschappelijke kwesties werden besproken, waarvan de belangrijkste het dossier van de veiligheidssamenwerking is, dat op zijn beurt betrekking heeft op capaciteitsopbouw, de strijd tegen illegale migratie en mensenhandel en -smokkel”.

Is het mogelijk om te praten met degenen die de deuren van hun land openen voor jihad-snijders en om te werken met milities die zijn uitgerust door islamisten, krijgsheren en handelaars die de GNA controleren? Nauwelijks.

Wat betreft de strijd tegen illegale immigratie in Italië via de zuidelijke route over de Middellandse Zee, spreken de feiten voor zich. Alleen al in de afgelopen dagen hebben duizenden illegale migranten hun boten in Lampedusa aan land gebracht.

Italiaanse inlichtingendienst waarschuwt: 20.000 migranten in Libië klaar om Europa binnen te vallen

Vorig artikelExtreme explosie in Libanon geeft aanleiding tot speculatie – “Israël zit er achter”
Volgend artikelGeschiedenis van de Arabische slavenhandel
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in