Extreme explosie in Libanon geeft aanleiding tot speculatie – “Israël zit er achter”

0
598
via Facebook

Een explosie van apocalyptische proporties schudde de Libanese hoofdstad Beiroet op dinsdagavond. De schokgolf werd genoteerd tot aan Cyprus – tot 240 km van het epicentrum – de explosieve kracht die werd gemeten zou overeenkomen met 20 procent van de atoombom op Hiroshima. Naar schatting 250.000 mensen zijn dakloos en het dodental is nog steeds onduidelijk.

Gebouwen tot op 10 kilometer afstand van het epicentrum zouden beschadigd zijn en het is nog steeds onduidelijk hoeveel mensen er precies gewond geraakt of gedood zijn als gevolg van de explosies.

Het Libanese persbureau National News Agency zei eerst dat het een ongeluk was in een vuurwerkfabriek in het havengebied van Beiroet, later dat het om kunstmest ging die was geëxplodeerd. Dezelfde informatiebron beweerde dat de explosies werden veroorzaakt door een lasser, wiens “lasvonken” een brand veroorzaakten die op zijn beurt de magazijnen met chemicaliën in brand stak.

Beelden van de extreem krachtige explosie, die werd voorafgegaan door een andere kleine explosie, zijn vanuit verschillende plaatsen in Beiroet op beeld gebracht en worden nu op social media verspreid. Politiek commentator Syrian Girl vraagt zich af of het wel om vuurwerk ging dat in brand vloog.

De diep vijandige betrekkingen tussen Libanon en Israël en de eerdere Israëlische beschuldigingen dat Hezbollah-milities wapens en explosieven zouden opslaan in het havengebied waar de explosie plaatsvond, geven aanleiding tot wijdverspreide speculaties – ook van Syrian Girl die beweert dat het in feite om een Israëlische operatie tegen een wapendepot zou gaan.

De politieke partij Hezbollah heeft momenteel twaalf van de 128 zetels in het Libanese parlement en is een van de zeven coalitiepartijen in de brede regeringscoalitie die de Libanese regering vormt. Hezbollah berust op sjiitische ideologische gronden en heeft een zeer geavanceerde gewapende arm die onder andere steun heeft gekregen van Iran en samen met Rusland en de Syrische regering heeft gevochten in de oorlog tegen de islamitische staat. Zowel de gewapende milities als de politieke partij zijn niet alleen door Israël, maar ook door de EU en de Verenigde Staten als terroristische organisaties gebrandmerkt.

Veel speculaties dat Israël een kernraket op Beiroet heeft gedropt

RT News publiceert een video van de explosie in Beiroet die is gefilmd met 15 verschillende camera’s.

Onthuld: ‘Oorlogsvluchtelingen’ gaan massaal op vakantie – in hun eigen land

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here