Het Westen wordt geconfronteerd met een systematische crisis, zowel economisch als sociaal, en het schijnt geen andere oplossingen te hebben dan nog meer geld drukken en oorlog voeren. Geen van beide zal helpen.

Terwijl de meeste aandacht van de wereld uitgaat naar Oekraïne, zijn er in Sri Lanka gebeurtenissen gaande die iedereen zouden moeten verontrusten. Sri Lanka is een kleine onafhankelijke eilandnatie voor de zuidpunt van India. Betrekkelijk onbeduidend in de mondiale context kan het de “kanarie in de kolenmijn” blijken te zijn die een voorbode is van een bredere mondiale en economische crisis. Het land, dat reeds lang corrupt is en slecht bestuurd wordt, heeft aangekondigd dat het niet langer aan zijn internationale schuldverplichtingen kan voldoen. Zoals zovele andere landen werd Sri Lanka verwoest door de Covid, zonder toerisme en handel heeft het niet de deviezen die het nodig heeft om zijn schuld te betalen. Met zo’n 56 miljard dollar aan buitenlandse schuld is het gedwongen terug te keren naar het IMF om verdere leningen te vragen om de invoer van voedsel, energie en medicijnen te betalen, schrijft Eamon McKinney.

Chaos en rellen zijn in het hele land wijdverbreid en premier Majinda Rajapaska is afgetreden. Het aftreden heeft de rellen niet kunnen bedwingen en de demonstranten eisen dat ook de president, Gotabaya Rajapaska, de broer van de vroegere premier, aftreedt. De regering heeft troepen bevolen iedereen neer te schieten die openbare eigendommen plundert. De regering heeft ook duizenden manschappen van het leger, de marine en de luchtmacht opdracht gegeven in de straten van Colombo, de hoofdstad, te patrouilleren. Er zijn acht doden en meer dan tweehonderd gewonden gemeld. Huizen van de Rajapaskas en andere ministers werden in brand gestoken. Het is niet de eerste economische crisis in het land, maar wel verreweg de ergste, en het al zo lang geplaagde volk heeft een breekpunt bereikt. Er zijn tekorten aan alles, de inflatie tiert welig en de gezondheidszorg is ingestort. Laat het IMF binnenkomen.

Het IMF heeft zoals altijd een plan voor dergelijke situaties. Structurele hervormingen, die meestal inhouden dat er geld bij moet, zodat de rente op de schuld kan blijven worden betaald, hoewel die nooit wordt terugbetaald. Het zal ook inhouden dat de regering moet bezuinigen op de uitgaven voor essentiële diensten en dat de overblijvende overheidsactiva geprivatiseerd moeten worden. Zoals men zich kan voorstellen zal geen van deze maatregelen populair zijn bij de mensen, die zoals altijd het meest te lijden zullen hebben. Niet dat de bezorgdheid van de gewone mensen het IMF of de investeerdersklasse die het vertegenwoordigt zorgen zal baren. Schulden moeten altijd eerst afbetaald worden voordat het volk te eten krijgt. Dat zijn de regels van de “op regels gebaseerde orde”.

  Secretaris-generaal VN geeft toe dat New World Order faalt, Agenda 2030 "in gevaar"

Als de economische en sociale ineenstorting die zich in Sri Lanka voordoet slechts een geïsoleerd probleem was, dan zou het Westen gewoon kunnen toekijken, zoals het in het verleden vele malen gedaan heeft, en het beschouwen als gewoon weer een derde-wereld armoedeporno. Maar een geïsoleerd incident is het niet, het is slechts de eerste domino die valt in wat een veel bredere wereldwijde crisis zal worden. De Wereldbank heeft gewaarschuwd dat er meer dan zestig andere landen zijn die in een even hachelijke situatie verkeren als Sri Lanka. Eén daarvan is overigens de Oekraïne.

De arme schuldenlanden zijn hoofdzakelijk, maar niet uitsluitend, verspreid over Afrika en Latijns-Amerika. Deze landen zijn door het IMF en zijn misdadige zuster de Wereldbank opzettelijk arm en onontwikkeld gehouden. De laatste tijd hebben veel van deze landen zich krachtig verzet tegen de internationale kapitaalklasse en de instellingen die zij controleert. Argentinië maakt, net als de meeste van zijn Latijns-Amerikaanse buren, zijn eigen financiële crisis door. President Alberto Fernandez heeft het IMF consequent aan de kaak gesteld, terwijl het worstelt met meer dan 40 miljard dollar aan buitenlandse schuld. Fernandez beschouwt deze schuld als “giftig” omdat zij is ontstaan tijdens de regeringen van corrupte, door het Westen gesteunde marionettenleiders. Weinig landen in Latijns-Amerika zijn aan hetzelfde probleem ontsnapt. Hij heeft onlangs China het hof gemaakt en heeft zich verzekerd van een Chinese investering van 40 miljard dollar. Naast andere ontwikkelingsprojecten zal dat onder meer een nieuwe, door Chinezen gebouwde kerncentrale van de volgende generatie omvatten.

In Brazilië is de immens populaire voormalige president Lula da Silva, die bij een stille staatsgreep werd afgezet, opnieuw verkiesbaar en zal naar verwachting winnen. Hij heeft met klem gewezen op de noodzaak om de hegemonie van de dollar te doorbreken en een nieuwe Latijns-Amerikaanse regionale munt in te voeren. Het grootste deel van Latijns-Amerika staat achter het initiatief, en velen maken China op dezelfde manier het hof voor ontwikkelingsgeld. Het kader voor de nieuwe munt is er, zij heet de SUR en valt buiten het bereik van het IMF.

  De ineenstorting van het Amerikaanse Imperium: Diplomatie en zachte macht

Soortgelijke initiatieven worden in Afrika ontplooid, waar de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (naar het voorbeeld van de Aziatische Ontwikkelingsbank) ook werkt aan een pan-Afrikaanse munt, die de Afrikaanse naties moet bevrijden van de tirannie van het IMF.

De Westerse financiële cabal is bezorgd, zeer bezorgd. Op de recente vergadering van het IMF in Washington verklaarde de nieuwe hoofdeconoom Pierre-Olivier Gourinchas dat hij er “vertrouwen in heeft” dat de bedreigde economieën “de juiste keuze zullen maken en niet naar de andere kant zullen springen”. Waarmee hij natuurlijk China en Rusland bedoelt, en het pro-groei, pro-ontwikkeling model dat zij voorstaan. Voor wie een redenering zoekt achter de huidige tragedie in Oekraïne, zou het bovengenoemde een aanwijzing moeten geven.

Het westerse blok, met inbegrip van Japan, heeft een schuldniveau dat vergelijkbaar is met dat van de ontwikkelingslanden. Japan heeft zelfs de hoogste schuld in verhouding tot het BBP in de wereld. Toch kunnen wij geen hervorming verwachten van de huidige financiële orde die het Westen domineert. De crisis in Oekraïne versterkt de chronische voedseltekorten, energietekorten en inflatie waarmee het Westen te kampen heeft. Laten we niet vergeten dat deze problemen zich al voordeden lang voordat Oekraïne in het middelpunt van de belangstelling kwam te staan. Het Westen wordt geconfronteerd met een systematische crisis, zowel economisch als sociaal, en het lijkt geen andere oplossingen te hebben dan nog meer geld drukken en oorlog. Geen van beide zal helpen.

Sinds 1945 en de uitvoering van de Bretton Woods overeenkomst is de wereld gegijzeld door een financieel systeem dat ontworpen was om ten goede te komen aan een kleine minderheid van de kapitaalklasse. Arme landen moesten arm gehouden worden en elke echte economische ontwikkeling moest ontmoedigd worden. Het is een financieel systeem dat handelt in menselijk lijden en ellende. Het was het nieuwe gezicht van het Imperium, het financiële neokolonialisme. De enorme middelen van het Amerikaanse leger werden over de hele wereld ingezet om ervoor te zorgen dat geen enkele natie van de plantage zou weglopen. Maar zelfs van de macht van het leger kan niet verwacht worden dat het de antiwesterse dynamiek die zich nu voordoet, de kop indrukt. Om Napoleon te citeren: “er is iets dat machtiger is dan alle legers ter wereld, dat is een idee waarvan de tijd gekomen is”. Die tijd is gekomen. Welk land het eerste zal zijn om zijn buitenlandse schuld volledig af te lossen en opnieuw te beginnen met een eerlijk financieel systeem, weten wij niet. Wat we wel weten is dat het zijn nieuwe systeem zal baseren op een systeem dat de Chinezen zo bekwaam hebben gedemonstreerd, en dat gebaseerd is op groei en ontwikkeling. Elk land dat geïsoleerd een dergelijke stap zet, kan rekenen op de toorn van het Imperium, maar een aantal gelijkgestemde landen die samenwerken, zijn sterk in aantal. Alle indicatoren wijzen erop dat dit nu aan het gebeuren is.

  Bill Gates betrapt terwijl hij wereldleiders vertelt dat het tijd is voor "Death Panels" om de wereldbevolking te reduceren

Ooit slechts als derde-wereldproblemen beschouwd, komen chronische voedsel- en energietekorten, samen met een onbeheersbare inflatie, nu naar het westen. Scènes die onlangs in Sri Lanka te zien waren, kunnen zich spoedig herhalen in de straten van Europa en Amerika. Op korte termijn zullen er voor iedereen moeilijke tijden aanbreken, maar een wereld die bevrijd is uit de klauwen van het Imperium belooft een betere toekomst voor de hele mensheid.

Veel succes met de Grote Reset, Klaus.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

GREAT RESET DOSSIER

Zijn zij van plan ons tot onderdanigheid uit te hongeren?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelVia Darknet: Oekraïners overspoelen Europa met zojuist afgeleverde wapens
Volgend artikelWij zijn nu allemaal Russen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

2 REACTIES

  1. De ‘elite’ wedt op beide paarden. Kennelijk rent het westen niet meer hard genoeg en gaat men nu voor slavenkampen naar Chinees model.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in