De overeenkomsten zijn ondertekend. Foto: het Rwandese ministerie van Buitenlandse Zaken.

De door de Sociaal-Democraten (S) geleide Deense regering is onderhandelingen begonnen met het Afrikaanse Rwanda over het opzetten van opvangcentra voor asielzoekers buiten de EU. Er zijn reeds twee overeenkomsten tussen de landen ondertekend, aldus het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken.

De akkoorden zijn tot stand gekomen tijdens wat wordt omschreven als een “mysterieus bezoek” van Deense regeringsfunctionarissen aan Rwanda. De delegatie bestond uit de minister van Buitenlandse Zaken en Integratie Mattias Tesfaye (S) en de minister van Ontwikkeling Flemming Møller Mortensen (S), die verantwoordelijk is voor door Denemarken gefinancierde hulpprojecten in het land.

Het mysterie werd verlicht toen de Deense regering in een persbericht aankondigde dat zij voornemens is de opvang van asielzoekers over te brengen naar Rwanda in plaats van hen onder te brengen in opvangcentra in Denemarken, zoals tot nu toe het geval was.

Verplaatsing van de asielopvang naar Rwanda

Er zijn eerder berichten geweest dat de Deense regering de mogelijkheid onderzoekt om migrantenkampen op te zetten voor asielzoekers buiten Europa, waar zij zullen verblijven terwijl hun asielverzoek wordt behandeld.

Maar pas nu worden enkele verreikende concrete plannen gepubliceerd. Volgens het persbericht hebben de respectievelijke regeringen van Denemarken en Rwanda al twee overeenkomsten getekend op het gebied van migratie.

De Rwandese regering heeft eerder verklaard dat zij openstaat voor een ruimere samenwerking met Denemarken bij de opvang van asielzoekers. In ruil daarvoor belooft Denemarken Rwanda financieel te steunen en het land te helpen bij de bestrijding van mensenhandel en illegale immigratie.

Heeft eerder een overeenkomst met het land gehad

  Deense staatsepidemioloog: Omicron brengt ons over twee maanden het einde van de pandemie

De overeenkomsten zouden aanvankelijk voor drie jaar gelden. Denemarken heeft reeds een overeenkomst met Rwanda over een repatriëringsprogramma voor zogenaamde quotavluchtelingen en steun voor de migrantenkampen van het land.

Zowel de vorige als de nieuwe overeenkomst worden gekenmerkt door het basisidee om zoveel mogelijk hulp te bieden in gebieden waar conflicten heersen, een idee dat in Denemarken, in tegenstelling tot in Nederland, wordt gesteund door de socialisten.

Verkiezingsbeloften nagekomen

In de aanloop naar de laatste parlementsverkiezingen in Denemarken kondigden de sociaal-democraten aan dat zij het asielsysteem fundamenteel wilden wijzigen, waarbij het grootste deel van de behandeling buiten de landsgrenzen zou plaatsvinden. Zij hebben ook campagne gevoerd voor strengere eisen voor degenen die in Denemarken willen blijven.

Maar pas nu worden er concrete mededelingen gedaan over de manier waarop dit zal gebeuren. Vóór de aankondiging van het asielcentrum in Rwanda werd de regering ervan beschuldigd onrealistische plannen te maken omdat het moeilijk werd geacht niet-Europese landen te vinden die bereid zouden zijn dit soort kampen voor de Denen te herbergen.

De details van de overeenkomsten zullen later dit jaar aan de Folketing (parlement) worden voorgelegd.

Moslim immigranten verklaren een Deense stad tot een sharia zone – kroegbezoekers wordt verboden alcohol te drinken

Vorig artikelEen Spuit Vol met Dood
Volgend artikelSocial media gaat uit zijn dak over bizarre foto van Joe en Jill Biden poserend met Jimmy en Rosalynn Carter
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

3 REACTIES

 1. Goed begin!
  Als we het nu eens omkatten naar “Vakantie oord linkse politici–alle verblijf betaald” dan is er nog een probleem opgelost

  • Dat vind ik nu een briljant idee, al die groeibriljanten met elkaar in Rwanda, prachtig weer, back to basics?

 2. Gek he, dat ze het in andere landen wel voor mekaar krijgen om een deal te sluiten met 1 of ander thuisland, maar dat ze hier in Nederland zogezegd helemaal niks voor mekaar krijgen.
  Hier blijven ze maar beweren dat al die landen niet willen meewerken.
  Blijkbaar lukt het andere landen wel.
  Dan kan je toch wel bedenken dat we hier gewoon in de maling worden genomen met al die smoesjes waar ze mee aankomen en dat het maar niet wil lukken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in