Deze week heeft de Duitsland-correspondent van de Russische televisie weer eens een beoordeling van de politieke situatie gegeven, zoals u die zeker niet op de Westerse televisie ziet.

Zoals vrijwel elke week was het verslag van het correspondentbericht uit Duitsland, dat de Russische televisie in haar wekelijkse nieuwsoverzicht heeft gebracht, heel duidelijk. Ik vertaal deze verslagen graag, omdat het interessant is om te zien hoe er over Duitsland en de EU bericht wordt van buiten de Westerse media-bubbel. De titel van dit artikel is een citaat uit het verslag, dat u helemaal aan het eind zult vinden – als een conclusie, zogezegd, schrijft Thomas Röper.

Begin van de vertaling:

Waar de haat tegen Rusland Europa brengt

Het gasconflict tussen de EU en Rusland bereikt een nieuw niveau. De Duitse minister van Economische Zaken Habeck heeft de gascrisis in het land genoemd en opgeroepen tot “vermindering van het gasverbruik waar mogelijk”. Te beginnen met zichzelf, heeft Habeck “de tijd die ik aan douchen besteedt aanzienlijk verminderd.” Dat is wat hij zei. Op het net circuleren al grapjes: als kanselier Scholz een “beledigde leverworst” is, dan is Habeck een “stinkende leverworst”. Hoe grappig. Het belangrijkste is dat het niet zo ver gaat als vlooienvallen. (Noot van de vertaler: Dit is een toespeling op een bijdrage uit dit programma van eind april, die ik ook vertaald heb, u kunt haar hier vinden).

Door het tekort aan gas zit Europa ook zonder Russische meststoffen. Daarna komt er misschien een boycot van Russisch graan, om ook anderen te verbieden het te kopen. Vrijdag sprak Poetin op de BRICS-top over cynisme:

“Ik denk dat het toegeschreven wordt aan de Franse koningin Marie Antoinette, die, uit het raam van haar paleis kijkend naar een menigte hongerige, protesterende burgers, eens onverschillig zei: “Wel, als ze geen brood hebben, laat ze dan taart eten. Dit is precies het cynisme waarmee sommige westerse landen, die de wereldlandbouwproductie destabiliseren, deze kwesties nu benaderen, bijvoorbeeld door sancties op te leggen aan Russische en Wit-Russische meststoffen en het moeilijk te maken Russisch graan naar de wereldmarkten uit te voeren. Overigens hebben wij een goede oogst, als God het wil, komt alles goed, en zullen wij de 37 miljoen ton graan die wij dit jaar aan de wereldmarkt hebben geleverd hoogstwaarschijnlijk kunnen verhogen tot 50 miljoen ton.”

Tegelijkertijd stemmen de leiders van de Europese Unie om Oekraïne de status van kandidaat-lidstaat van de EU te verlenen. Dat verplicht niemand tot iets, maar er heerst jubelstemming in Kiev.

Een verslag van onze Duitsland-correspondent.

De luchthaven van München ontvangt het ene regeringsvliegtuig na het andere. Zeven jaar zijn voorbijgegaan en Schloss Elmau – een afgelegen plek in de Beierse Alpen waar anti-globaliseringsactivisten op een afstand kunnen worden gehouden – wacht opnieuw op de leiders van de “vrije wereld”. Geen van de gasten van vandaag in Elmau was toen op de G7-top, maar de jaren hebben de problemen niet veranderd. Toen, net als nu, draaien al hun gedachten om Rusland en Poetin.

In 2015, enkele maanden na het akkoord van Minsk, bespraken de leiders van wat zij beschouwden als de grootste economieën ter wereld het “bevroren conflict” in Oekraïne, vandaag moeten zij het op de een of andere manier aanvaardbare voorwaarden opnieuw “bevriezen”, en voor de buitenwereld lijkt het alsof er in dit collectief een gemeenschappelijke opvatting bestaat over wat aanvaardbaar wordt geacht.

“Het goede nieuws is dat wij er alles aan gedaan hebben om verenigd te blijven, wat Poetin natuurlijk op geen enkele manier verwacht had,” zei Bondskanselier Olaf Scholz.

  Potentiële milieuramp: Oekraïne bombardeert Russische boorplatforms

“En dat is voor een niet gering deel aan u te danken, serieus. Wij moeten bij elkaar blijven. Want Poetin verwachtte vanaf het begin dat de NAVO en de G7 op de een of andere manier zouden opsplitsen, maar dat hebben we niet gedaan en dat zullen we ook niet doen,” benadrukte Joe Biden.

Dat is de versie voor het publiek, maar er is een verborgen kant aan het verhaal. Er is een fundamentele terughoudendheid tussen de “bondgenoten”, die natuurlijk niet vermeld wordt: het is in het belang van de VS en zijn gehoorzame handhaver, Groot-Brittannië, om dit sudderende conflict zo lang mogelijk te laten voortduren, om Rusland maximale schade toe te brengen. Laat Europa daarbij de last van de nevenschade dragen. In ruil daarvoor willen Duitsland, Frankrijk en Italië dat de “bevriezing” leidt tot een definitieve, eens en voor altijd oplossing.

In de marge van de vergadering zullen Scholz, Draghi en waarschijnlijk ook Macron een beroep doen op de Canadese premier Trudeau om de gerepareerde turbine terug te sturen naar Gazprom, zodat Nord Stream 1 eindelijk weer de volle capaciteit bereikt en omdat ze anders in de winter zonder gas komen te zitten; de gasopslagplaatsen zijn momenteel slechts voor 50 procent gevuld. De Duitse minister van Energie Habeck spreekt met onverholen ergernis over zijn landgenoten, die zo gewend zijn aan een overvloed aan energie, dat zij niet gedwongen kunnen worden om energie te besparen:

“De koppigheid moet ophouden! Het klinkt grappig: Minister van Energie Habeck raadt aan de doucheknop te veranderen om 30 procent energie te besparen. Hahaha! Wij bestrijden Poetin met een doucheknop. Maar deze maatregelen leiden tot een tastbaar resultaat,” zei Habeck.

De minister heeft zelf in een interview met Der Spiegel toegegeven dat hij nooit langer dan vijf minuten onder de douche staat, en hij heeft die tijd nu verkort. Maar als Nord Stream 1 simpelweg wordt stilgelegd omdat er een gebrek is aan functionerende aggregaten en reserve-onderdelen – wat Berlijn niet uitsluit – dan is het afgelopen, zelfs als alle Duitsers uit de douche springen zonder te wachten tot het water lauw is geworden.

“Als er niet genoeg gas is, zullen sommige industrieën die gas nodig hebben, moeten sluiten. Als minister van Economische Zaken kunt u daar niet de juiste beslissingen nemen, u kunt er hoogstens minder verkeerde nemen. Dan zullen alle processen van de markteconomie in de wacht worden gezet. Voor sommige industrieën zal dit een ramp zijn. Wij hebben het niet over twee dagen of weken, maar over een lange tijd. Wij hebben het over mensen die dan werkloos zullen worden, over regio’s die hele industriële complexen zullen verliezen,” zei Habeck.

Deze week heeft het bureau van Habeck de tweede fase van het energienoodplan in Duitsland gepresenteerd, waarin verbruiksnormen worden vastgesteld voor industrieën die gas gebruiken als grondstof voor kunststoffen en chemische producten. De derde fase, die in de tweede helft van de winter opdoemt, is de overschakeling op gas alleen voor particuliere huishoudens, scholen en ziekenhuizen. En gezien de kosten per kilowattuur dreigen ook wijdverbreide stroomonderbrekingen.

Er is natuurlijk het radicale idee om Gazproms verlenging van Nord Stream-2 over land te onteigenen, het van het zeegedeelte af te snijden en het te verbinden met de LNG-terminals die in de Oostzee in aanbouw zijn, maar dat zijn luchtkastelen. Van de Duitse Groenen blijft alleen de naam over, want zij hebben besloten om de kolencentrales weer in werking te stellen en de hemel op de ouderwetse manier te verduisteren. Maar zelfs dat is niet gemakkelijk – Europa heeft bijna de helft van zijn stoom en metallurgische kolen uit Rusland gehaald, en nu kost het weer tijd en geld om een nieuwe logistiek op te bouwen, en dat ondanks het feit dat de vraag van de massa’s om alles weer terug te brengen zoals het was, de laatste dagen heel duidelijk te horen is geweest.

  "Patstelling": Oekraïnes hoogste generaal verwijst naar WO I en zegt dat NAVO-doctrine niet heeft geholpen

In Bulgarije was er een praktisch resultaat – de regering van Kirill Petkov, die als eerste in Europa weigerde het Russische gas in roebels te betalen, werd omvergeworpen. Voor de Bulgaren was het toen meteen over met het verbod op Russisch gas. Het nieuwe kabinet zal een mandaat krijgen om de betrekkingen met Gazprom te herstellen – in roebels, maar waarschijnlijk tegen nieuwe prijzen. De entourage van de voormalige premier heeft de Russische ambassade ervan beschuldigd de motie van wantrouwen te hebben georganiseerd, maar deze beschuldiging is niets vergeleken bij het verbijsterende initiatief van Zweedse activisten die oproepen tot een onderzoek tegen Greta Thunberg. Er zijn vermoedens dat de activiteiten van de toenmalige minderjarige eco-activist – al die spijbelpartijen in het kader van “Fridays for Future” – door Moskou gefinancierd zijn om de energiemarkt te destabiliseren door een buitensporige aandacht voor groene technologieën en – als gevolg daarvan – de prijsexplosie en de op hol geslagen inflatie teweeggebracht hebben.

In het VK ligt het nu bij 9 procent, wat pas tegen het eind van het jaar werd verwacht, wat betekent dat het in de dubbele cijfers zal lopen, iets wat sinds de jaren zeventig niet meer is voorgekomen. Het land is deze week getroffen door een staking van spoorwegarbeiders, die weldra gezelschap zal krijgen van werknemers van de nationale luchtvaartmaatschappij, British Airways. Voor de Britse premier Johnson is het succes van Oekraïne tegen elke prijs een kwestie van politiek overleven. Maar hij heeft een verontrustend voorgevoel:

“Ik weet dat het moeilijk is. Het is moeilijk in Groot-Brittannië. Ik weet dat de voedselprijzen de benzineprijzen hebben ingehaald. Te veel landen kijken hiernaar en zeggen: “Dit is een onnodige Europese oorlog. Dit zijn economische problemen die wij niet nodig hebben”. En zo zal de druk toenemen om de Oekraïners misschien tot een slechte vrede te krijgen of te dwingen.”

Continentaal Europa is duidelijk moe van Oekraïne. Het geld dat rechtstreeks – in de vorm van leningen, schenkingen, wapenleveranties – en onrechtstreeks – in de vorm van sancties – aan het land wordt besteed, werpt geen vruchten af. Zo constateert Foreign Policy tekenen van vermoeidheid, niet alleen bij de Franse president Macron, maar ook bij kanselier Scholz:

“Het feit dat in Berlijn geruchten de ronde doen over geheime onderhandelingen met Rusland, doet vermoeden dat Duitsland Oekraïne liever teleurstelt dan Rusland vernedert, wat dat ook moge betekenen. Als Poetin aanbiedt de blokkade van Odessa op te heffen in ruil voor een versoepeling van de sancties of een opschorting van de vijandelijkheden als erkenning van een nieuwe contactlijn, zullen de stemmen om concessies te doen alleen maar sterker worden.”

Westerse analisten verwachten dat Rusland tevreden zal zijn met een halve oplossing. Maar voordat u iets van Oekraïne eist, moet u het eerst iets geven. Iets aardigs, maar niet bezwarend, iets niet-verplichtends, iets dat Kiev aan zijn burgers kan voorleggen als een overwinning en dat dan als pressiemiddel gebruikt kan worden. Donderdag heeft de Raad van Europa aan Oekraïne en ook aan Moldavië de status van kandidaat voor toetreding tot de EU toegekend.

  Zelensky pleit nu voor "strategische terugtrekking" uit Bakhmut na het inbrengen van een enorme hoeveelheid reservetroepen

Met dit politieke gebaar heeft de Europese Unie velen tot woede gebracht. Het heeft Georgië woedend gemaakt, dat nu in deze hiërarchie een trede onder Oekraïne staat, zoiets als een kandidaat achter een kandidaat. Het heeft alle landen van de Westelijke Balkan teleurgesteld: Bosnië-Herzegovina, Albanië, Noord-Macedonië, die al vele jaren in de rij stonden, in de hoop dat zij eindelijk uitgenodigd zouden worden om toe te treden, maar nee. In dit verband klonken de felicitaties van de Albanese premier aan Oekraïne voor het toetreden tot de club van wachtenden nogal venijnig:

“Noord-Macedonië is al 17 jaar kandidaat. Albanië acht. Oekraïne kan deze status graag krijgen. Dat is goed. Maar het volk van Oekraïne moet zich geen grote illusies maken.”

De ezel en de wortel – dit anekdotische beeld geeft perfect het historische besluit van de Raad van Europa weer. Opdat zij elkaar eindelijk zouden bereiken, zal Oekraïne een weg van hervormingen moeten bewandelen die het reeds in betere tijden niet heeft kunnen afleggen. En de truc is dat het in een situatie van militaire instabiliteit nog minder kans van slagen heeft. De EU creëert zo een extra instrument om invloed uit te oefenen op Kiev. Of het denkt dat er een zal ontstaan.

“Alle landen moeten hun huiswerk doen voordat zij aan de volgende fase van het toetredingsproces kunnen beginnen. Maar ik ben ervan overtuigd dat zij allen zo snel mogelijk in beweging zullen komen en zo hard mogelijk zullen werken om de nodige hervormingen door te voeren, niet alleen omdat zij nodig zijn om verder te komen op de weg naar Europa, maar vooral omdat deze hervormingen goed zijn voor de landen en goed voor de democratie,” zei Ursula von der Leyen, hoofd van de Europese Commissie.

In de gedachten van mevrouw von der Leyen bestaat al heel lang het beeld van een bloeiende Oekraïense democratie binnen de Europese Unie. Zij heeft het er de hele tijd over. Maar de grote vraag is: in hoeverre stroken de nationale belangen in Washington met die van de Europese democratieën? Men moet geen openbare onthullingen verwachten op de huidige G7-top of welke andere top dan ook, maar in de praktijk blijkt dat zij allemaal een onderhandelingstroef zijn voor de VS. Het zijn gewoon verschillende prijzen. President Biden merkte onlangs op dat Europa in een uitputtingsoorlog met Rusland wordt getrokken. En nu hij dat gemerkt heeft, wil hij deze overlevingsstrijd in alle rust bekijken.

Dit is geen goed nieuws voor de EU. Men zou zelfs kunnen zeggen dat het walgelijk is, en daarom zijn de Europese media zo terughoudend geweest om de opmerking van Biden weer te geven. Zij hebben zelfs geprobeerd er helemaal niets van te merken. Intussen is het vervangen van het woord “Rusland” door “Europa” een belangrijk teken van de verandering in de hele Amerikaanse aanpak. In de nieuwe versie zou het als volgt kunnen klinken: De toekomstige wereldorde zal zonder Europa worden gebouwd, ten koste van Europa en op de ruïnes van Europa.

Einde van de vertaling


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

EUROPESE UNIE DOSSIER

De geloofwaardigheid van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens ligt in ruïnes nadat de banden van de rechters met Soros aan het licht zijn gekomenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelBloed aan hun handen… NAVO-wapens doen de oorlog en de doden in Oekraïne toenemen
Volgend artikelOekraïne: Brand in winkelcentrum Kremenchug – Kiev beschuldigt Rusland van beschieting
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. In NL alleen al doen ze er zelf toch al alles aan om de boel grondig kapot te maken? De veehouders worden vernield, pluimvee ook, waar ik van de boeren zelf over hoor. Dan is er het idiote binnen harken van gespuis en huizen uitdelen aan ze. Ook dat zie ik zelf. Ze zijn al wezen snuffelen in mijn tuin, of mijn huis te huur is. Ja ja… Rot toch op… NL doet er alles aan om een goed land naar de klootn te helpen. En dan de Russen maar beschuldigen. Zitten ze soms met Putin aan tafel om dit te bespreken? Het lijkt er soms wel op.

  • De nieuwe wereldorde is bij de zogeheten alternatieve media en vele van zijn volgers ineens geacepteerd en een goede zaak omdat Rusland orde op zaken gaat stellen. Ze lijken niet te begrijpen dat linksom of rechtsom precies datgene gebeurt wat gepland is. Vergelijk het met een extreem rijke zakenman die van voetbal houdt en wereldkampioen wilt worden. Vervolgens koopt hij de beste clubs en laat ze tegen elkaar voetballen. Maar wie er wint maakt niet uit want de overwinning is voor de zakenman, oftewel Rothschild .

  • Zelfde gebeurd wereldwijd, en ook vooral in America, er zijn al 97 enorme branden geweest bij voedselvoorzieningsketen/Voedselverwerkingsfabriek/Boeren en meer.

   Allemaal “toevallige branden”, alleen mensen zonder hersens geloven dat het toevallige branden zijn.

   Het is de bedoeling dat er een enorme hongersnood komt, en mensen sla voor jaren voedsel op, zo als pasta’s en rijst, en in blik, en meer, en ook vooral vitamines, want er zal een grote hongernood komen, dat hoort bij de great reset, want alles moet enorm slecht woorden, en dan komen zij met de oplossing, en zullen vele hun zien als hun verlosser en je weet wie dat zal zij.

   En pas op wie je verteld dat je eten opslaat, want als het eenmaal begint en er is geen eten te koop, komen ze als eerst bij jou.

 2. Ik denk dat de Russen de wereldmacht overnemen–goede zaak.
  De USA is een oorlogzoeker die alleen maar ellende brengt.

  Holland is economisch-sociaal al afgeschreven.
  Maar als de mensen niet gauw de straat op gaan, en dat zootje corrupte landverraders eruit trappen, zou het wel eens te laat kunnen zijn voor de landbouw.

  En dat is nou precies wat dat tuig wil.
  De landbouw brengt welvaart–en dat mag niet.
  Liever op dat land kuddes geitenneukers en boomapen.

   • Er zijn aan de lopende band onteigeningen. Voor een nieuwe weg, een waterzuivering, een slootverbreding. Dus dat is geen nieuws.

  • Er zijn in Holland,maar weinig mensen nog voor hun land.We worden overlopen met zogenaamde vluchtelingen.Klaus komt met Rutte en de zogenaamde regering een gespreid bedje.
   Iedereen wilt alleen lekker dit en lekker dat.Studenten weten niet wat demonstreren is,
   .Ze hebben geen tijd,want ze willen lekker op vakantie en kijken liever porn op hun tabletje.
   In mijn tijd noemde we het slappe lullen.Nu zijn het lieverds,verziekt door hun ouders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in