De sultan in Ankara verplaatst tanks naar de Griekse grens

2
1052
Foto via Samhällsnytt

Turkije transporteert tanks van de Syrische grens naar het noordwesten van het land, dat aan Griekenland grenst. De overdracht vindt plaats in het midden van een lopend geschil tussen de landen over de olie- en gasvoorraden in het oostelijke deel van het Middellandse-Zeegebied, meldt de Bulgarianmilitary.com.

Eerder deze week kondigde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht aan dat de regering “klaar is voor een dialoog zonder voorwaarden vooraf”. Dit nadat Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, de twee lidstaten had opgeroepen tot kalmte, om “ongewenste incidenten tussen lucht- en marine-eenheden” in het oostelijke deel van het Middellandse-Zeegebied te voorkomen.

De oproep van Stoltenberg kwam nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei dat Griekenland moet instemmen met besprekingen met Turkije over het betwiste zeegebied in het oostelijke deel van de Middellandse Zee of de gevolgen ervan moet aanvaarden.

Erdogan zei ook dat Griekenland “moet beseffen dat Turkije de politieke, economische en militaire kracht heeft die nodig is om immorele kaarten en documenten die door buitenstaanders worden opgelegd, ongeldig te maken”. Verder dreigde hij dat Griekenland “ofwel politiek en diplomatie moet leren, ofwel pijnlijke lessen moet trekken op het slagveld”, aldus Ahvalnews.

Geschil over natuurlijke hulpbronnen

Volgens de informatie zijn er ongeveer zijn het ongeveer 40 tanks die zaterdagmiddag in een konvooi de Syrische grens verlieten in de richting van Edirne in het noordwesten, schrijft Ahvalnews in een later gepubliceerde tekst.

Het geschil betreft een gebied in de Middellandse Zee waar Turkije momenteel op zoek is naar gas. Op 10 augustus van dit jaar stuurde Turkije een onderzoeksschip onder begeleiding van een aantal oorlogsschepen naar de wateren tussen Cyprus en de Griekse eilanden Kastellorizo en Kreta.

Erogan's nieuwe shockplan: Albanië moet een asielssluis in de EU worden

Griekenland is van mening dat de Turkse schepen zich in Griekse wateren bevinden en beschouwt zichzelf als exclusieve rechtshebber op alle natuurlijke hulpbronnen in het zeegebied. Daarom hebben zij oorlogsschepen gestuurd om de Turkse schepen te schaduwen. De Grieken weigeren onderhandelingen zolang de Turkse schepen in het zeegebied blijven, meldt Samhällsnytt.

Volgens de Daily Sabah is dit een eerder geplande stap die niets met het geschil te maken heeft. Zoals zo vaak het geval is in propaganda-oorlogen, is het moeilijk vast te stellen wat waar is. Vrijdag kondigde de EU aan dat zij sancties tegen Turkije voorbereidt, wat op de volgende EU-top van 24 september zal worden besproken.

Gelekt document onthult geheim Turks plan om Griekenland binnen te vallen

2 REACTIES

 1. Turkije is geen lid van de Navo dus een aanval van deze islamstaat op Griekenland welke wel van de Navo lid is, het volgende!
  Een aanval op een lidstaat is een aanval op de Navo, dus op ons allen.
  Als Navo zou ik zeker troepen concentraties in Griekenland opstellen, met tanks etc. Ook op zee zou dit moeten gebeuren. Doet men niets, gaat deze sultan steeds verder en annexeert zo zonder enige schroom de eilanden daar, met als doel de olie in deze gebieden.
  Erdogan gaat wel heel ver.

 2. In Bulgarije zijn onlusten, grenst ook aan Turkije. Als de onlusten in Europa grootgenoeg zijn is er geen Nato die ingrijpt, dan is er een Niks no die niets kan….

  Beste optie: Turkije nuken op hun stuwdammen en landssymbolen zodra die tanks de Bosporus over gaan of de aanval inzetten vanuit Syrië…en de Leopards van Turkije hebben onderhoud nodig, onderdelen nodig welke uit Duitsland komen, direct stopzetten van leveranties. ook de electronica heeft constant onderdelen en onderhoud nodig, dus Holland Signaal en aanverwante bedrijven direct laten stoppen met onderdelen en service….

  Enkel door heel snel toe te slaan voordat er ene oorlog kan worden begonnen stopt men verdere problemen. Eenmaal oorlog worden Turken in heel Europa een groot gevaar voor onze infrastructuur en zal er geen leger meer kunnen worden verplaatst. Grote voorraden wapens en zeer waarschijnlijk explosieven en luchtdoel raketten zijn al door Erdogan Europa ingebracht en liggen te wachten, als pressie middel om NATO optreden uit te schakelen en leveranties te kunnen garanderen.

  Ergens in Turkije zitten een paar hele slimme mensen een invasieplan uit te werken en te voeren welke niet onderschat mag worden.

  Maar de politiek kennende zal men een oorlog op Griekse bodem veroordelen en een paar jaar later denken aan sancties….

  De adder die wij al jaren aan onze borst koesteren is een nest geworden.

  Oorlog is het beste wat Erdogan kan overkomen, want economisch is het land een puinzooi geworden. En het leger is “gezuiverd” wat wil zeggen dat functies worden toebedeeld aan de hand van politieke kleur en niet aan capaciteit van de betrokkene.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here