De oorlog was overwegend saai; met weinig beweging. Loopgravenoorlog zoals in WO I. De grote fout was in het begin, toen Rusland probeerde een land van 40 miljoen mensen in te nemen met een paar soldaten. Het hoofd van de Russische inlichtingendienst, de heer Naryshkin, gaf onlangs toe dat Rusland geen betrouwbare inlichtingen over Oekraïne had. Jarenlang, sinds 1991, heeft de Russische inlichtingendienst de ontwikkelingen in Oekraïne niet gevolgd. Dus trok Rusland ten strijde, in de hoop dat de Oekraïners hun soldaten met bloemen zouden begroeten. Het eindigde met een terugtocht van de Russische troepen. Poetin dacht dat hij een overeenkomst met Kiev kon sluiten, maar het blijkt dat Oekraïne de ene dag overeenkomsten tekent en ze de volgende dag weer verbreekt. Zo ging het door, tot een half jaar later het Russische leger begon met de mobilisatie van zijn reserves, schrijft Israel Shamir.

Het was niet allemaal slecht: Rusland had goede en slechte momenten in de strijd met Oekraïne. Een goed moment was de verovering van Mariupol aan de Azovzeekust. Een slecht moment was de terugtocht van Charkov. Een dom moment was de graandeal en de terugtrekking van Serpent Island. Moeilijke momenten waren toen de VS/VK-mariniers de gaspijpleidingen lieten ontploffen en toen Daria Dougin werd vermoord. Een moment van waarheid is de huidige kritiek op de legercommandanten, inclusief oproepen aan de minister van Defensie om zichzelf neer te schieten. De mensen zijn ontevreden over de manier waarop het Russische leger optreedt. De explosie op de Krimbrug heeft dit gevoel acuut gemaakt.

En op dit moment heeft Poetin generaal Surovikin opgeroepen om de leiding te nemen over de oorlog in Oekraïne. Surovikin is een populaire generaal die het bevel voerde over de Syrische operatie en hij heeft om duidelijke redenen de bijnaam “Generaal Armageddon” gekregen. En generaal Armageddon deed wat het volk wilde: hij lanceerde tientallen kruisraketten op Oekraïense steden. Kiev werd voor het eerst aangevallen; op veel plaatsen, waaronder Charkov, viel de elektriciteit uit. Tot nu toe zorgde Poetin voor de infrastructuur van Oekraïne alsof het zijn eigen infrastructuur was. Nu is dat veranderd. Eén ding is gebleven: de Russen proberen burgers te sparen, in tegenstelling tot de Oekraïense militairen die het niet erg vinden burgers te doden.

De oorlog begon omdat de Oekraïners sinds de coup van 2014 de Donbas beschoten, een overwegend door Rusland bevolkt gebied in het zuidoosten van het land. Poetin probeerde het conflict op te lossen met het Minsk-akkoord, waarin een autonome Donbas binnen het federale Oekraïne werd beloofd. De Oekraïners ondertekenden het Minsk-akkoord, maar waren niet van plan zich aan de artikelen ervan te houden. Zij doodden duizenden mensen uit de Donbas, voornamelijk door hun winkels, scholen en zelfs straten te bombarderen. De nationalisten van het Azov Bataljon waren bijzonder wreed tegen de bevolking van de Donbas. Toen Russische troepen in februari van dit jaar de Donbas kwamen helpen, trokken de Azov-strijders zich terug in de enorme ondergrondse spelonken van de staalfabriek in Mariupol.

  Duitsland betaalt voor steun aan Oekraïne door stijgende prijzen en dalende welvaart van burgers

Ze gaven zich echter snel genoeg over: opgesloten zitten in tunnels is geen pretje, hoewel ze voedsel en water hadden. Zo’n tweeduizend strijders gingen in gevangenschap. De bevolking van de Donbas wilde hen samen met buitenlandse huurlingen naar een tribunaal sturen. Maar Moskou overstemde hen en ze werden geruild voor Russische krijgsgevangenen, en, vervelend genoeg, voor een politicus van de oppositie. Sommige Azov krijgsgevangenen werden gedood door de Kievse beschieting van het krijgsgevangenkamp: ze waren blijkbaar begonnen met het onthullen van schadelijke waarheden over hun acties. De uitgewisselde Azov-strijders werden door een oligarch, de Russische jood Roman Abramovitch, in zijn privéjet naar de VAE vervoerd. Ook dit wekte ergernis bij de bevolking, die liever had gezien dat ze terechtstonden.

De patriottische Russen waren behoorlijk ontstemd over de manier waarop de oorlog werd gevoerd. Zij vonden dat de Russische bevelhebbers te zacht waren voor Oekraïne, terwijl de Oekraïners de Donbas bleven beschieten. Russische schrijvers en kunstenaars steunden vaak de Oekraïne. In Moskou werd geld ingezameld voor de Oekraïne, niet voor het Russische leger. Nu heeft de blitz van generaal Armageddon dit gevoel veranderd, maar nog steeds heeft de Oekraïne in Rusland veel aanhangers in pro-westerse kringen. Dat zal waarschijnlijk niet snel veranderen: 30 jaar pro-westerse politiek kan niet in één moment ongedaan worden gemaakt. De frustratie was groot, omdat de Donbas werd beschoten maar Kiev ongedeerd bleef.

Het lijkt erop dat Poetin de campagne afzwakt: hij hoopt nog steeds op positieve veranderingen na de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen, en op het aan zijn kant houden van de Derde Wereld. De tijd zal leren of dit een redelijke hoop is. De westerse mainstream-media nemen het op voor Oekraïne. Gedode Russen worden voorgesteld als slachtoffers van Russische etnische zuivering, zoals in Boetsja en Izium. De graanovereenkomst werd alleen gesloten omdat de media schreeuwden dat Afrika zou verhongeren. Het was een flop: slechts 2% van het graan ging naar arme landen, terwijl de rest naar de EU ging. De Russen gaven ook Serpent Island weg, een perfecte basis voor het starten van een landingsoperatie in Odessa.

  De Blob begint te beven

De Oekraïense elite krijgt veel geld, en contacten en waardering op hoog niveau. Mevrouw Zelensky werd bediend door ZKH de prinses van Wales. Zij zullen vrede en vergetelheid niet leuk vinden. De wensen van Poetin zijn nu irrelevant, want de grote klant van Oekraïne zijn de VS en het VK, en die hebben baat bij oorlog. De oorlog wordt betaald door Europa; de VS krijgt winst. Nu verkoopt de VS vloeibaar gas voor 4 keer de Russische prijs, en de Europeanen betalen.

Zeker, het is kostbaar voor het Oekraïense volk; zij lijden onder de Russische raketten. Maar dat kan de VS niets schelen. Voor hen is het winstgevend. Duitse industrieën zullen waarschijnlijk ten onder gaan: nog beter voor de VS. Ze hopen dat ze zich naar de VS zullen verplaatsen.

Het lijdt geen twijfel dat de Russische gasleidingen zijn gesaboteerd door de VS en het VK. Russische bronnen noemen zelfs de persoon die het gedaan heeft (luitenant Chris Bianchi). Nu vernemen we dat de NAVO in 2015 voor het eerst probeerde de gasleidingen te saboteren, maar ze werden onderschept. Pas nu is het bekend geworden. Helaas wil Zweden Rusland geen toegang verlenen tot de plaats van de explosie, noch wil het de resultaten van zijn onderzoek delen. De terroristen hebben een slordige klus uitgevoerd: ze hebben één pijpleiding ongemoeid gelaten, zodat de Russen en de Duitsers meteen gas kunnen gaan pompen als de politieke wil er is. Maar het is onduidelijk of de Duitsers enige politieke wil hebben buiten het zich schikken naar de wensen van de VS.

De oorlogspartij VS is erg sterk en de Russen hebben geen kans om die te verslaan. Maar dat betekent niet dat een kernoorlog onvermijdelijk is. Noch de Amerikaanse, noch de Russische president wil dat. Waarschijnlijk zal de conventionele oorlog doorgaan zonder de nucleaire drempel te overschrijden. Het vredesakkoord zal waarschijnlijk niet voldoen aan de wensen van beide partijen, maar de Russen zijn niet bereid nog een Minsk-akkoord te sluiten, alleen maar om door Kiev te worden misbruikt.

Rusland en sancties

De belangrijkste wapens van de VS en de EU tegen Rusland zijn sancties en het IJzeren Gordijn. Terwijl de sancties slechts een kleine deuk hebben geslagen in het weefsel van de Russische samenleving, geldt dat niet voor het IJzeren Gordijn. Het is pijnlijk en vervelend. De afgelopen 30 jaar zijn de Russen eraan gewend geraakt om naar Europa te reizen. Nu moeten zij hun gewoonten veranderen. Ja, Russen kunnen naar Turkije en Israël, India en Latijns-Amerika reizen, maar Europa was dichtbij en vriendelijk. Nu is het moeilijk bereikbaar: meestal kunnen ze via een vlucht van Istanboel, maar voor veel meer geld. Het is vooral pijnlijk voor rijke Russen: vroeger brachten zij hun weekends door in Parijs en Londen; nu niet meer.

  Oekraïnes grootste en meest moderne stad heeft geen elektriciteit of stromend water - Missie volbracht?

Sancties zijn waarschijnlijk storend voor zakenlieden, maar gewone mensen merken er in Rusland minder van dan in Europa. Vlees is goed en overvloedig; gas is goedkoop; theater is goed en goedkoop. De hele Ring van de Nibelungs (vier extra lange opera’s) kan worden beluisterd voor honderd dollar.

Inflatie komt in Rusland voor, zoals overal. Maar er is geen groene waanzin, of gendergekte. Er zijn geen patriottische lessen of liederen. Rusland is vrij progressief, maar niet te veel. Kerken zijn open en vol gelovigen. Eigenlijk is het leven normaal. Misschien te normaal voor een land waarvan de frontlinie net is ingestort wegens gebrek aan soldaten.

De mobilisatie is gekomen om dit gebrek te corrigeren. Voor het eerst in 80 jaar mobiliseren de Russen, en dat is niet goed gegaan. Vrijwilligers werden geweigerd, terwijl zieken en ouderen werden opgeroepen. Veel relatief jonge pro-westerse mensen vluchtten naar Georgië en Israël, waar geen visa nodig zijn. Toch werden de nodige mensen opgeroepen. Over twee maanden zal het Russische leger voldoende soldaten hebben om de frontlinie te behouden.

Ondertussen heeft het te maken met terreur. De explosie op de Krimbrug is onderzocht. Het bleek dat de explosieven de Oekraïne waren uitgestuurd met een boot die ogenschijnlijk geladen was met tarwe volgens de tarwedeal. De dodelijke lading ging via Bulgarije en Georgië naar Rusland. Zojuist heeft de Russische beveiliging de Oekraïners aangehouden die twee Igla-luchtdoelraketten met lanceerinrichtingen via Estland hadden gesmokkeld. Ze waren van plan burgervliegtuigen in Rusland neer te halen. Estland was betrokken bij de moord op Daria Dougin, een jonge Russische vrouw, dochter van filosoof Alexander Dougin, in de buurt van Moskou. De Estse minister feliciteerde Oekraïne met de terreurdaad op de Krimbrug. Litouwen probeerde de Russische toegang tot zijn enclave in Oost-Pruisen te verhinderen. Kortom, Oekraïne staat niet alleen, en Rusland heeft veel neutrale sympathisanten, maar weinig bondgenoten.

De oorlog gaat door…


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Amerika drijft Europa in een nucleaire oorlogVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHet Westerse Imperium valt Rusland aan: De wereld slaat terug
Volgend artikelVN weet niet of de graandeal werd gebruikt om terroristische aanval op Krimbrug voor te bereiden
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

17 REACTIES

 1. Waarom zwaaien nederlanders met oekraïne vlaggen, vangen wij hun vluchtelingen op terwijl de AZOV nazies een oefening hielden in het neerschieten van een burgerluchtvaart vliegtuig MH17 met nederlanders aan boord?

 2. …….Een dom moment was ….terugtrekking van Serpent Island……….
  Waarom? De russen hadden het biolab aldaar vernietigd en dat slangeneiland is maar half zo groot als de Rottummerplaat

 3. “een land waarvan de frontlinie net is ingestort wegens gebrek aan soldaten.” idd…

  we gaan in maart april kijken wat de stand van zaken is op de grond..

 4. Tja, Putin danst op vele dunne koorden. Ik hoop dat hij op al die koorden zijn evenwicht zal bewaren.
  Ik zou niet in zijn schoenen willen staan.

  • Ik wel.. Zo dun is dat koord niet. 85% van de wereld staat achter PUTIN. Het westen raakt steeds meer geisoleerd, en gaat failliet. Rusland, China en India worden steeds rijker. En alles gaat naar plan. De MULTI-POLAIRE wereld is zich aan het vormen, en niet meer te stoppen.

 5. Ik denk, dat Poetin er een eind aan wil breien; daarom reservisten en Tjetjenen en Belarussen.
  Moge een snelle overwinning volgen!

  (en een grondige schoonmaak! met name de USA en NATO invloeden: man en paard noemen!)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in