De carrière van de jonge Zweedse activiste Greta Thunberg lijkt op het eerste gezicht een sprookje. In augustus 2018 begon ze haar zogeheten schoolstaking om politici te overtuigen actie te ondernemen tegen de vermeende dreiging van een klimaatcatastrofe. In eerste instantie zat ze alleen voor het Zweedse parlement in Stockholm.

Enkele maanden later volgden honderdduizenden jongeren in vele landen ter wereld haar voorbeeld. De grondlegster van de “Fridays for Future”-beweging was het bekendste gezicht van de klimaatbeschermingsbeweging geworden. Ze sprak met de machtigen van de wereld, toonde zich met beroemdheden, stak op een media-effectieve manier de Atlantische Oceaan over, en sprak met een huilerige verschijning bij de VN in New York op het geweten in van de Algemene Vergadering. Daarnaast heeft ze daarvoor al tal van prijzen en onderscheidingen ontvangen, schrijft RT Deutch.

Greta Thunberg heeft met haar beweging een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het opbouwen van druk op politici en het op de agenda zetten van het onderwerp “klimaatbescherming” in veel landen. En daar is dat het thema nu. In Duitsland is een zogenaamd “klimaatpakket” aangenomen, dat – met twijfelachtige nut in termen van het afwenden van de “globale klimaatverandering” – de kosten voor verwarming en autorijden in Duitsland aanzienlijk zal doen stijgen. De arbeiders en met name de minderbedeelden zullen de gevolgen hiervan voelen, ook al gaat het pakket nog niet ver genoeg voor het Juste milieu-gezelschap [als politiek slagwoord werd Juste milieu na de Franse juli-revolutie van 1830 gebruikt om de belangrijkste politieke leiderscategorie van de “burgerkoning” Louis Philippe en de belangrijkste burgerlijke sociale klasse te karakteriseren], waar de meerderheid van de demonstrerende kinderen ook vandaan komt.

  Zie hoe de luchtvaart in Europa is afgenomen

De loopbaan van Thunberg was echter helemaal niet zo’n vanzelfsprekend als ze vaak wordt voorgesteld. Het was niet de “wereldgeest met vlechten”, maar mogelijk meer het product en het onderwerp (of object?) van een zeer succesvolle marketingcampagne die in ieder geval precies op de tijdgeest gericht was. Het is al enige tijd bekend dat de onderneemster Ingmar Rentzhog, een vriendin van Thunberg’s ouders, haar “schoolstaking” vanaf het begin met publiciteit begeleidde en het imago en de activiteiten van het meisje gebruikte om ook haar zakelijke belangen te behartigen.

Het is ook al enige tijd bekend dat Thunberg’s ouders – de operazangeres Malena Ernman en de acteur Svante Thunberg, beiden vrij prominent aanwezig in Zweden zelf – langetermijnplannen nastreefden om hun dochter Greta beroemd te maken. Toen Greta, die lijdt aan het syndroom van Asperger, twaalf jaar oud was, stelden haar ouders reeds aan het staatstelevisiekanaal SVT voor een meerdelig televisieprogramma te produceren dat Greta Thunberg en haar betrokkenheid bij het milieu zou laten zien. Op dat moment weigerde het station echter gewoon.

In december 2019 kondigde het productiebedrijf Deadline aan dat er in 2020 een documentairefilm met de titel “Greta” zou worden uitgebracht. De film wordt eerst vertoond op het internetplatform Hulu. De documentaire volgt de loopbaan van Greta Thunberg. De filmmakers van de documentaire volgden het reilen en zeilen van de jonge Zweedse vrouw op de voet sinds het begin van haar schoolstaking in september 2018.

De regisseur Nathan Grossman legde hiervoor ook grote afstanden af en begeleidde niet alleen de aanvankelijk eenzame zogenaamde spontane schoolstaking van Thunberg, maar natuurlijk ook haar oversteek van de Atlantische Oceaan. Het relatief kleine oeuvre van de regisseur bestaat (in ieder geval in de Internet Movie Database – IMDb) uit een Zweedse film getiteld “Köttets lustar” (in het Nederland: De lust van het vlees). De titel klinkt als een pornofilm, maar de film vertelt naar verluidt het verhaal van een man “die zijn leven als vleesvreter beschouwt”.

Na de aankondiging van de nu ontluikende film stelt men zich onvermijdelijk één vraag: als Thunberg’s bliksemsnelle opkomst – van haar eenzame protesten op de stoep van Stockholm tot een activiste die de machtigen van de wereld beledigt – zo spontaan en quasi zelfstandig was als het vandaag wordt gepresenteerd, hoe zijn de documentairemakers dan in hemelsnaam reeds aan het begin van het verhaal op de locatie geweest om haar te filmen tijdens haar (toen eenzame) schoolstaking?

  Idiote klimaatactivisten die zichzelf aan de weg 'vastlijmden' hebben misschien een amputatie nodig

De aankondiging van de documentairefilm is misschien alleen maar het zoveelste bewijs dat de opkomst van Thunberg en het globale gezicht van “klimaatbescherming” allesbehalve spontaan of zelfs toeval was, maar het resultaat van professionele marketing. Intussen zijn er aanwijzingen dat de hype rond haar persoon wat tanende is, althans in Duitsland. De stroom van gebeurtenissen van haar beweging neemt af, kinderen gaan op vrijdag weer naar school en de media stellen steeds vaker vragen en bekritiseren de projectie van Greta Thunberg. Het is mogelijk dat met de goedkeuring van het “klimaatpakket” alle jonge activisten in de eerste plaats van nut waren bij het kanaliseren van hun protest en op dit moment niet meer zo dringend nodig zijn.

Vorig artikelMekka? Nee, dit is Rome in 2020
Volgend artikelCoronacrisis: Italiaanse regering vreest opstanden
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in