Tot nu toe zijn ongeveer honderd burgers geëvacueerd uit de vestigingen van Azovstal in de stad Mariupol. Zodra zij in veiligheid zijn, zijn de strijdende partijen voorlichtingscampagnes over de kwestie begonnen. De burgers zijn door de Azovstrijders gefilmd toen zij hun kelders verlieten, maar ook door de Russische media toen zij het dorp Bezimennoe bereikten, waar zij behandeld werden door de Russische strijdkrachten, vertegenwoordigers van de VN en het Rode Kruis, bericht Southfront.org.

De waarheid kan aan het licht komen dankzij de getuigenissen van de slachtoffers,

Tientallen burgers uit Azovstal werden door de Russische kant ondervraagd in de speciale centra voor vluchtelingen die in het dorp Bezimennoe waren opgericht. De mensen bevestigden dat zij gegijzeld waren. Sommigen van hen beweerden dat zij niet op de hoogte waren van humanitaire corridors. Anderzijds beweerden sommigen van hen dat de militanten van Azov de burgers hadden verzekerd dat zij Azovstal konden verlaten, maar dat de Russische soldaten hun veiligheid niet zouden garanderen en hen zouden kunnen doden. Dergelijke beweringen waren schaamteloze leugens, bedoeld om de burgers te bedreigen en hen te dwingen in de kelders te blijven, waar zij de rol van menselijk schild voor de Oekraïense militanten speelden.

Tegelijkertijd bevestigen de meeste burgers dat de Azov-strijders tamelijk vriendelijk tegen hen waren, vooral tegen kinderen. De Oekraïense militanten verzwegen het feit dat de burgers gegijzeld werden, en verzekerden dat zij onder bescherming stonden. Sommige burgers beweerden echter dat hun gevraagd werd loopgraven te graven en de militanten te helpen.

Aan de andere kant filmden Azov-militanten burgers tijdens de evacuatie, waarbij ze snel enkele politiek geëngageerde vragen stelden. De burgers schijnen dankbaar te zijn voor hun “redders”, en beweren dat zij graag naar het grondgebied van Oekraïne willen vertrekken. Vrouwen beweren dat zij bang zijn voor de Russische soldaten, die hun veiligheid niet zouden hebben kunnen garanderen tijdens het vervoer naar de regio Zaporizjia.

  Rusland waarschuwt VS tegen zenden van lange-afstandswapens naar Oekraïne, zegt gebruik van kernwapens toe

In feite heeft het Russische leger verkondigd dat de burgers vrij zijn om een richting van hun evacuatie te kiezen. Tot nu toe hebben 69 burgers besloten te vertrekken naar het grondgebied dat door het Kievse regime gecontroleerd wordt. Zij werden overgedragen aan vertegenwoordigers van de VN en het Internationale Comité van het Rode Kruis, en de eerste colonne is aangekomen in de stad Zaporizhia. De anderen besloten in de Volksrepubliek Donetsk te blijven of naar Rusland te gaan.

Een van de hoofdgedachten van de voorlichtingscampagne van Oekraïense zijde is dat de “dappere” Azov-strijders erin geslaagd zijn de honderden burgers uit de puinhopen in de kelders te halen na het hevige bombardement van de Russische artillerie en luchtvaart. Volgens de vertegenwoordigers van het Azov-regiment zijn er nog burgers achtergebleven in de verwoeste installaties.

Maar, zoals duidelijk te zien is op de video’s vanaf de plek, zijn alle burgers veilig, hun kleren zijn helder genoeg en er is niemand te zien met wonden. Niemand van de burgers heeft op de camera bevestigd dat hun kelders verwoest waren en dat de militanten van Azov hen uit de brokstukken gered hebben. Geen enkel beeldmateriaal waarop het proces te zien is, ondersteunt de beweringen.

In een aparte oproep deelden Azov-bronnen een foto en een video waarop twee vrouwen te zien zijn die tijdens de Russische aanval gedood zouden zijn. Opvallend is dat de kleren van de doden schoon zijn, terwijl zij uit het puin zouden zijn opgegraven.

Op de video is de man te zien die meer bezig is met het verheerlijken van de Azov-strijders dan met het rouwen om de doden. Op het eerste gezicht valt op dat hij vermijdt in de camera te kijken. Op de video zijn ook twee meisjes te zien, van wie het gezicht niet te zien is en die bij de lijken zouden staan te huilen. Het is ook duidelijk dat de slachtoffers waarschijnlijk uren tevoren gedood zijn, maar niet meteen.

De details van het incident moeten nog bekend worden gemaakt.

  Russisch-Oekraïense oorlog: De afrekening

Het mag niet worden uitgesloten dat Oekraïense militanten enkele van de burgers doden om de waarheid te verbergen en hun leugens te ondersteunen.

De wanhopige pogingen van het Oekraïense regime om de nationalistische strijders schoon te wassen, wordt tenietgedaan door hun eigen leugens.

Het feit dat er nog burgers in Azovstal zijn, moet nog bevestigd worden. Volgens de beweringen van burgers waren er minder dan honderd van hen in de kelders. Naar verluidt werden zij echter in verschillende kamers vastgehouden, zodat de aantallen die zij beweren niet precies zijn.

Zelfs in het geval dat er nog gijzelaars in de installaties zijn, zijn de beweringen van de Azov-strijders niet gericht op het redden van hun leven (als dat zo zou zijn, zouden de overgeblevenen al dagen eerder geëvacueerd zijn), maar alleen op het uitstellen van de aanval op of de vernietiging van de Azovstal-fabriek door de Russische strijdkrachten.

Volgens de traditionele strategie van de propaganda in Azov-stijl, zullen zij meer video’s vrijgeven waarop de overgeblevenen in de fabriek te zien zijn, die zorgvuldig geverifieerd moeten worden. De Russische legerleiding is vandaag goed op de hoogte van wat er zich in de kelders van de installatie afspeelt. Als er meer burgers zijn, dan zal er waarschijnlijk in de komende dagen weer een staakt-het-vuren afgekondigd worden.

Inmiddels is Azovstal een ander slagveld van de oorlog in Oekraïne. Er is al enkele dagen geen staakt-het-vuren-regeling afgekondigd. De precieze beschietingen op de schootsvelden van de militanten van Azov gaan door.

Op 4 mei heeft de commandant van het Azov-regiment, Denis Prokopenko, de doorbraak van de Russische troepen op het grondgebied van de Azovstal-centrale aangekondigd. Hij zei dat de troepen van Rusland en de DPR een dag eerder zijn doorgebroken naar de fabriek, dat er bloedige gevechten zijn en dat de situatie naar verluidt kritiek is.

  Poolse Krab houwitsers zijn het nieuwe doelwit voor Russische Lancet UAV drone-aanvallen aan Oekraïense front (Video)

De Russische militaire bronnen ter plaatse bevestigden dat Russische en LPR-troepen het vuur hebben geopend als reactie op het vuur vanuit de fabriek. Daardoor slaagden zij erin op te rukken op het grondgebied van de installaties en enkele nieuwe posities in handen te krijgen, waardoor de druk op de Oekraïense militanten werd opgevoerd.

De toename van de vijandelijkheden kan wijzen op de laatste dagen voor de overgave of de vernietiging van de groepering van Oekraïense nationalisten in Azovstal.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Waarom zijn de tunnels van Azovstal in Mariupol zo belangrijk voor het Westen?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHet Oekraïense leger is in zeer slechte staat – meer gevechten zullen het alleen maar vernietigen
Volgend artikelHet nieuwe vredesvoorstel van Oekraïne: “Capitulatie van Rusland”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

3 REACTIES

 1. Deze neonazi shabbos goy die met Israëlische wapens vechten vallen enkel christenen aan en laten joden ongemoeid. Van oxymoron gesproken.Het is ook Veelzeggend dat Rusland het blijft hebben over de denazificatie van Ukraïne en antisemitismewetten hebben met hoge gevangenisstraffen voor het ‘overtreden’ ervan.

 2. De russen zouden een dag moeten aanbieden voor overgave; daarna het hele zooitje platgooien met Daisies en bunkerbusters.

 3. Euro nieuws: ze noemen Busha nog steeds–tegen beter weten in–russische moorden.

  Deslachtoffers droegen witte band–teken dat ze Russen zijn–keurig netjes op een hoofdweg, zonder veel bloed.
  Als je iemand wil afschieten, doe je dat ter plekke, niet eerst handen binden en dan meenemen naar de hoofdweg…..
  ——————–
  het is nu ook bekend, dat USA info gaf over de Russische boot.
  Denk dat Poetin nu beetje boos is, en wraak zal nemen. Terecht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in