De westerse sancties tegen Rusland schijnen maar weinig westerlingen te schokken. Toch zouden deze sancties om verschillende redenen op zijn minst onderwerp moeten zijn van een levendig debat in de westerse samenlevingen, schrijft Finn Andreen.

Ten eerste zijn deze sancties onwettig vanuit het oogpunt van het internationaal recht (alleen de Veiligheidsraad kan economische sancties goedkeuren, volgens artikel 41 van het Handvest van de Verenigde Naties). Zij kunnen legitiem door Rusland als een oorlogsdaad worden beschouwd, met alle angstaanjagende gevolgen die een dergelijke interpretatie zou kunnen hebben. Dus, ongeacht of de inval van Rusland in Oekraïne beschouwd wordt als een schending van het internationaal recht, een economische oorlog die het Westen in Rusland voert kan niet gerechtvaardigd worden door naties die geen defensie-akkoorden met Oekraïne hebben en die niet in oorlog zijn met Rusland. Twee misstanden maken nog geen recht.

Ten tweede werken sancties niet als zij tot doel hebben het gedrag van de regering van het doelland te veranderen of, meer indirect, de bevolking te verarmen zodat zij met succes tegen de regering in opstand komt. Er schijnen geen historische voorbeelden te bestaan waar een van deze twee doelen bereikt is. Bovendien is de berekende verarming van een buitenlandse bevolking om onbereikbare politieke doelen te bereiken, uiterst cynisch en hardvochtig. Voor zover het mogelijk is, moet voorkomen worden dat de staat niet alleen zijn eigen bevolking, maar vooral ook de buitenlandse bevolking schade berokkent.

Landen als Cuba, Noord-Korea, Iran en Venezuela staan al tientallen jaren onder Amerikaanse en Europese sancties die bijna even streng zijn als de sancties die Rusland momenteel treft. Al deze landen hebben bevolkingen die daar economisch onder lijden, maar die hun regeringen steunen tegen deze economische agressies van buitenaf. Maar ook al zijn deze sancties ondoeltreffend, zij worden toch zelden opgeheven, en wel in die mate dat men mag betwijfelen of hun werkelijke doel niet juist de verarming van deze bevolkingsgroepen als straf is.

  V.S. zandkasteel geopolitiek

De economische oorlog die het Westen tegen Rusland heeft verklaard, heeft tot gevolg gehad dat de minderheid van de Russen die nog niet overtuigd was, ervan overtuigd is geraakt dat de Russische regering al die jaren gelijk heeft gehad toen zij waarschuwde voor de dreiging die uitgaat van het buitenlands beleid van de VS en van de westerse landen die onder haar invloed staan. Terwijl veel stedelijke Russen zich aanvankelijk verzetten tegen de invasie van een broederlijk land, hebben de brutale sancties, waaronder de inbeslagneming van ongeveer 300 miljard dollar van de Bank van Rusland, de publieke steun voor president Vladimir Poetin in feite versterkt. Als het eerder niet duidelijk was, dan is het dat nu wel: het doel van de regering van de VS is regimeverandering in Moskou, en de oorlog in Oekraïne is daar slechts een voorwendsel voor.

Bovendien is de Russische economie veel groter en meer gediversifieerd dan die van de hierboven genoemde landen. Uit het laatste Russische economische nieuws blijkt inderdaad dat de door de autoriteiten genomen maatregelen, zoals de kapitaalcontroles en de beperkingen op het aanhouden van vreemde valuta, de stabiliteit van de economie ondanks de sancties in stand houden. De roebel is terug op het niveau van vóór de invasie, de industriële productie is in maart met 4,5% op jaarbasis gestegen, en het belangrijkste rentetarief is verlaagd van 20% tot 17%, wat dicht bij het niveau van de laatste jaren ligt. Er is dus des te meer reden om te denken, dat de westerse sancties de politieke macht in Rusland niet zullen veranderen.

De Russische bevolking zal ongetwijfeld nog de gevolgen van deze sancties voelen, vooral wanneer de voorraden westerse goederen uitverkocht zijn. De economische gevolgen van de sancties zullen echter enigszins verzacht worden door het invoersubstitutieplan dat wordt opgezet. Autarkie, dat wil zeggen handel alleen binnen een door kunstmatige politieke grenzen begrensde geografie, is altijd economisch minder efficiënt dan een economie die gebaseerd is op vrijhandel op wereldniveau. Maar in een context van bijna totaal gebrek aan vertrouwen tussen interventionistische regeringen die meestal geopolitieke belangen volgen die niet door hun eigen bevolking worden gedeeld, is autarkie soms een logisch antwoord.

  Genieën Macron en Scholz pleiten ervoor dat Rusland NAVO-leden aanvalt

Het boemerangeffect van deze sancties

Het is moeilijk te geloven dat de Westerse leiders helder nadachten toen zij instemden met deze sancties. In hun ijver om Rusland te straffen heeft men waarschijnlijk niet voldoende rekening gehouden met de wereldwijde gevolgen op lange termijn.

Het besef van de ondoeltreffendheid van de sancties tegen Rusland zet de Westerse leiders er nu toe aan om de inzet gevaarlijk op te voeren, verblind door hun onrealistische obsessie om Rusland te zien afbrokkelen. Hoewel de gevolgen van eventuele nieuwe golven van sancties tegen “Fort Rusland” op zijn zachtst gezegd betwistbaar zijn, is het nu duidelijk dat de reeds bestaande sancties zich tegen het Westen keren.

Deze sancties kunnen ook van een andere kant bekeken worden: het zijn de westerse naties die zich vrijwillig beroven van Russische import en export, van natuurlijke hulpbronnen en toegang tot de Russische markt. Door hun bedrijven en consumenten te beletten te profiteren van deze economische uitwisselingen met een van de grootste economieën ter wereld en de grootste exporteur van natuurlijke hulpbronnen, veroordelen de Westerse politici hun eigen bevolking tot een volkomen kunstmatige vermindering van concurrentievermogen en spaartegoeden op lange termijn. Deze sancties zijn dus de zoveelste onaanvaardbare ingreep van regeringen in de economische vrijheid van hun samenlevingen.

De economische ontberingen die het Westen zichzelf nu met deze sancties heeft aangedaan, worden nog verergerd door de twee jaar van inflatoir beleid in verband met de pandemie. Men moet zich nu voorbereiden op een economische recessie en een sociale crisis in vele landen. De sancties die de westerse leiders op onverantwoorde wijze tegen Rusland hebben uitgevaardigd, zullen het volk dat hen gekozen heeft, schaden. Maar zoals gewoonlijk wordt er geen rekening gehouden met de mening van het volk, want het democratisch systeem is een illusie als het gaat om de belangen van de staat.

  Door bemiddeling van China herstellen Iran en Saudi-Arabië hun banden - Er zijn winnaars en verliezers

Niettemin, economische gevolgen betekenen politieke gevolgen. De politieke gevolgen van deze sancties zullen niet alleen in de Verenigde Staten en Europa gevoeld worden, maar ook in de rest van de wereld. In vele landen zullen voedseltekorten tot opstanden leiden. Pakistan, Peru en Sri Lanka worden reeds door ernstige politieke moeilijkheden geteisterd, gedeeltelijk in verband met deze anti-Rusland sancties. Er is dus ook een fundamenteel humanitaire reden om zich krachtig tegen deze sancties tegen Rusland te verzetten.

Het is schokkend om te zien wat de westerse politieke leiders de wereld voor de zoveelste keer hebben aangedaan. Zij hebben een totale economische oorlog tegen Rusland ontketend, met politieke en economische gevolgen die zullen leiden tot de vernietiging van zowel levens als rijkdommen in de hele wereld. En dan te bedenken dat dit allemaal voorkomen had kunnen worden als de dreigementen en de overmoed van het Westen maar vervangen waren door diplomatie en realisme ten opzichte van Rusland in de jaren, maanden en zelfs weken die aan deze oorlog voorafgingen.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Washington is bereid een sanctieoorlog te voeren, tot de laatste EuropeaanVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelKijk hoe Europarlementariër het hele Covid-beleid in 5 minuten vernietigt: “Tijd voor zeer onaangename vragen”
Volgend artikelPaus erkent dat NAVO waarschijnlijk Poetin’s invasie heeft uitgelokt: “Blaffen aan de poorten van Rusland”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

7 REACTIES

 1. Kan iemand mij eens uitleggen waar alle mensen gebleven zijn ? In iedere sector zijn enorme tekorten aan werknemers ….. waar zijn die gebleven ?
  Kan iemand mij ook eens uitleggen hoe het kan dat we een economische groei hebben als er overal grote tekorten zijn aan personeel en ook aan allerlei producten ?
  Je inflatie stijgt naar 11% en mensen geven steeds minder geld uit.
  Hoe kan het dat beurzen wereldwijd ondanks grote personeels tekorten (die niemand kan verklaren) en grote tekorten van toeleveranciers van producten ….. hoe kan het dat ondanks dat die beurzen kunnen blijven stijgen ?

  Kan het zo zijn dat het opkoop programma alleen maar verder is toegenomen. Kan het zo zijn dat er nog veel meer geld in die beurzen wordt gepompt? Allemaal om ons nog even koest te houden totdat ze het bewust in laten storten.

  Wat een chaos en paniek zal dat geven. Maar geen paniek want de overheid heeft altijd oplossingen ( die liggen al jaren op de plank ) we voeren voor u bestwil een banken holiday in en u mag nog € 50,- per week van u bank halen.
  Vervolgens komen ze met het nieuws dat alle banken failliet zijn en u al u geld kwijt bent ( ondanks de waardeloze bankgarantie). Maar geen paniek want de EU heeft een oplossing , ze voeren een digitaal sociaal krediet systeem in en iedereen is gelukkig ….. totdat men er achter komt dat ze nu helemaal overgeleverd zijn aan de grillen van deze criminelen

 2. Het beleid is ondoordacht, dom en gevaarlijk. De sancties treffen vooral de eigen bevolking met schaarste en hoge prijzen. Europa los van gas en olie uit Rusland is suicide. En dan heb ik het nog niet eens over de milieu impact van het vervoer van olie en lng per schip vanuit de uiteinden van de planeet. Nu blijkt wederom dat politici maar raak zwammen over het milieu. Wel de boeren kapot maken terwijl een wereldwijde voedselramp zich ontvouwd. Help mee de huidige ondermijnende leiders te arresteren en op te sluiten.

  • Denk je dat dit beleid niet goed doordacht is ?
   Wel het is juist heel goed doordacht om alles kapot te maken, door honger en armoede te creëren dat is precies wat ze willen.
   Door bewust een WW3 te creëren.

   Ligt niet aan Rusland maar aan Amerika, England EU en Nato die 1 world order willen en maken deze criminelen de baas.

 3. de grootste werknemersvakbond FNV heeft opgeroepen om alle Russen te boycotten, waardoor hun eigen achterban steeds meer in armoede terecht zullen komen. Ik roep hierbij dan ook met klem op om het lidmaatschap vd FNV zsm op te zeggen.

 4. NL wordt geregeerd door landverraders die zo stom zijn WEF te volgen als de stomme honden die ze zijn.
  Het volgen van dit vuilnis voert tot volledige zelfvernietiging.

  Totdat de massa de straat opgaat en dit tuig eruit trapt, is geen verbetring te verwachten.

  De enige hoop is, dat iets begint in frankrijk.Misschien dat de rest dan volgt.

 5. De idiote havenwerkers die weigeren een schip met Russische diesel te lossen….klagen straks dat de diesel twee maal zo duur wordt.

 6. Maar Rusland is ook stom.

  Eu wil olie import uit Rusland stoppen tegen eind van het jaar–ook op bevel van USA.
  USA zelf importeert 43% MEER olie….

  Maar Rusland zou NU de oliekraan moeten dichtdraaien; nu zou het in europa pijn doen….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in