China heeft stilletjes dat kwaadaardige, bezoedelde Russische LNG doorverkocht aan de enige plaats die het harder nodig heeft dan wie dan ook: Europa, en daarbij een heel aardige winst gemaakt, schrijft Tyler Durden.

Een maand geleden lazen wij tot onze verbazing hoe China, ondanks een onderdrukte honger naar energie te midden van zijn huizencrisis en economische teruggang (waarvoor “zero covid” zich heeft ontpopt als een handige zondebok voor keizer Xi), tot nu toe dit jaar meer Russisch aardgas heeft opgeslokt, terwijl de invoer uit de meeste andere bronnen is gedaald.

In juli meldde de SCMP dat China volgens de gegevens van de Chinese douane in de eerste zes maanden van het jaar in totaal 2,35 miljoen ton vloeibaar aardgas (LNG) heeft gekocht – ter waarde van 2,16 miljard dollar. Het invoervolume is op jaarbasis met 28,7% toegenomen, terwijl de waarde met 182% is gestegen. Het betekende dat Rusland Indonesië en de Verenigde Staten voorbij is gestreefd om tot nu toe dit jaar China’s op drie na grootste leverancier van LNG te worden!

Dit moet natuurlijk niet verward worden met pijplijngas, waar de Russische producent Gazprom onlangs aankondigde dat zijn dagelijkse leveringen aan China via de Power of Siberia pijplijn een nieuw historisch hoogtepunt hadden bereikt (Rusland is na Turkmenistan de grootste leverancier van pijplijnaardgas aan China), en eerder al onthulde dat de levering van Russisch pijplijngas aan China in de eerste helft van 2022 met 63,4% was gestegen.

Wat zat er achter deze bizarre stijging van de Russische LNG-invoer, speculeerden analisten? Immers, terwijl China meer dan de helft van het aardgas dat het verbruikt invoert, waarvan ongeveer twee derde in de vorm van LNG, was de vraag dit jaar sterk gedaald door economische tegenwind en wijdverspreide stilleggingen. Met andere woorden, waarom die sterke stijging van Russisch LNG als 1) de binnenlandse vraag er gewoon niet is en 2) ten koste gaat van alle anderen?

“De toename van Russisch LNG zou een verplaatsing kunnen zijn van ladingen die naar Japan of Zuid-Korea gaan wegens sancties, of een zwakkere vraag daar,” zei Michal Meidan, directeur van het China Energy Programme aan het Oxford Institute for Energy Studies.

  Oekraïne Situatierapport: Hoge verliezen, politiek gekrakeel, geblokkeerde grenzen

Eén ding was duidelijk: China wilde zijn armlengtebeginsel-handel in gas met Rusland zo onduidelijk mogelijk houden, en daarom is de Algemene Administratie van de Douane van China sinds het begin van het jaar gestopt met het publiceren van de uitsplitsing van het handelsvolume voor aardgas via pijpleidingen, waarbij woordvoerder Li Kuiwen bevestigde dat de stap was om “de legitieme zakelijke rechten en belangen van de betrokken importeurs en exporteurs te beschermen”.

Wel, wij weten nu het antwoord: China heeft stilletjes dat kwaadaardige, bezoedelde Russische LNG doorverkocht aan de enige plaats die het meer dan wie dan ook nodig heeft. Europa… en natuurlijk rekent het daarbij een flinke stuiver aan winst.

Zoals FT onlangs meldde, “Europa’s vrees voor gastekorten op weg naar de winter kan omzeild zijn, dankzij een onverwachte witte ridder: China.” De Nikkei-publicatie merkt verder op dat “de grootste koper van vloeibaar aardgas ter wereld een deel van zijn overtollige LNG-ladingen doorverkoopt wegens de zwakke energievraag in eigen land. Dit heeft de spotmarkt voorzien van een ruim aanbod dat Europa heeft aangeboord, ondanks de hogere prijzen.”

Wat de FT, misschien opzettelijk, negeert is dat het niet om een “overschot” gaat – als dat zo was, zou de Chinese invoer van Russisch LNG immers instorten. Nee – het juiste woord om het LNG te beschrijven dat China aan Europa verkoopt is Russisch.

Om terug te komen op het verhaal, de details zijn logisch: nu het Russische pijpleidinggas naar Europa effectief gesloten is…

Klik voor groot

… is de invoer van LNG in Europa in de eerste zes maanden van 2022 met 60% gestegen ten opzichte van een jaar eerder, volgens onderzoeksbureau Kpler.

Nog wat meer details:

China’s JOVO Group, een grote LNG-handelaar, heeft onlangs bekendgemaakt dat het een lading LNG aan een Europese koper heeft doorverkocht.

Een futures-handelaar in Shanghai vertelde aan Nikkei dat de winst van zo’n transactie in de tientallen miljoenen dollars kan lopen of zelfs de $100 miljoen kan bereiken.

China’s grootste olieraffinaderij Sinopec Group heeft tijdens een winstgesprek in april ook toegegeven dat zij overtollig LNG naar de internationale markt heeft gesluisd.

Lokale media hebben gezegd dat Sinopec alleen al 45 ladingen LNG heeft verkocht, of ongeveer 3,15mn ton. De totale hoeveelheid Chinees LNG die is doorverkocht is waarschijnlijk meer dan 4 miljoen ton, wat overeenkomt met 7% van de gasinvoer van Europa in het halfjaar tot eind juni.

Vergist u zich niet: al dit “overtollige” LNG was geheel of gedeeltelijk in Rusland verzuurd, maar sinds het in China door de douane gegaan is, is het niet meer Russisch. Het is in plaats daarvan – tromgeroffel – Chinees LNG.

  Kijk: Poetin reageert op opmerkingen van Donald Trump over beëindiging conflict Rusland-Oekraïne

Het goede nieuws is dat de 53 miljoen ton die het blok heeft gekocht de invoer door China en Japan overtreft en de bezettingsgraad van Europa’s gasopslag op 77% heeft gebracht. Als dit zo doorgaat, zal Europa waarschijnlijk zijn verklaarde doel bereiken om 80% van zijn gasopslagplaatsen tegen november te vullen (op dat moment zal het in een razend tempo beginnen met het aftappen van de reserves om zich tijdens de winter warm te houden). Maar hoewel de economische inzinking van China Europa de broodnodige opluchting heeft gebracht, is er ook een belangrijke voetnoot. Zodra de economische activiteit in China weer aantrekt, zal de situatie snel omkeren, en zal Peking niet langer Russisch LNG heruitvoeren om Europa warm te houden.

Hilarisch genoeg betekent dit ook dat Europa, in plaats van afhankelijk te zijn van Rusland voor gas, nu afhankelijk wordt van Peking voor zijn energie – dat nog steeds Russisch gas is, alleen dit keer ingevoerd uit China – wat een aanfluiting is voor de geopolitieke ambities van de VS om een liberale internationale orde te verdedigen met zijn eigen energie-export.

Erger nog, terwijl Europa Russische LNG zou kunnen kopen voor prijs X, moet het in plaats daarvan 2X, 3X of meer betalen, alleen maar om de wereld het deugdsignaal te geven dat het het regime van Poetin niet zal financieren, terwijl het in werkelijkheid extra betaalt aan zowel Xi als aan Poetin, die een premium prijs incasseert dankzij de algemene schaarste op de markt.

Amusant genoeg impliceert de FT, zonder het uitdrukkelijk te zeggen, dat Europa Russisch LNG koopt via China:

  Econoom: Europeanen zijn "Laaiend van woede en het zal nog erger worden"

Als Rusland uiteindelijk meer gas naar China uitvoert als middel om Europa te straffen, zal China meer capaciteit hebben om zijn overtollige gas op de spotmarkt door te verkopen – en daarmee Europa indirect helpen.

Waarom niet gewoon toegeven wat voor de hand ligt – dat China Rusland helpt de sancties te omzeilen, terwijl beide landen daar heel rijk van worden? Omdat dan het eigen oordeel van de FT – de krant is immers een doorgeefluik van het neoliberale denken dat een volledig embargo op Russische energie eiste, een embargo waarvan zelfs de WSJ nu toegeeft (zie “Russia Confounds the West by Recapturing Its Oil Riches“) dat het spectaculair heeft gefaald – in twijfel getrokken zou worden.

Afgezien van de tekortkomingen van de FT, heeft de krant gelijk dat hoe langer dit soort omzeilen van Russische sancties door een hypocriet Europa (dat zo luid zijn deugd laat horen als de tegenstander Rusland is, maar geen kik durft te geven als het China is) doorgaat, hoe groter de invloed van China op Europa zal zijn:

Hoe wanhopiger Europa wordt wat zijn energievoorziening betreft, hoe meer de beleidsbeslissingen van China het blok zullen kunnen beïnvloeden. Terwijl Europa zich probeert los te worstelen uit zijn afhankelijkheid van Rusland voor energie, is de ironie dat het afhankelijker wordt van China.

Uiteindelijk heeft Europa alleen maar de ene energiemeester (zoals Trump in 2018 waarschuwde) vervangen door een andere, ook al zijn beiden aan elkaar verbonden en lachen ze om de domheid van Brussel, dat, onder het “wijze” advies van een nukkige Scandinavische tiener, dit alles net op tijd voor China mogelijk heeft gemaakt – dat nu samen met Poetin de dagelijkse energie-inname van Europa bepaalt – om Taiwan binnen te vallen zonder een kik van Europa’s deugdsignaleerders.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Sanctieramp: Schuilplaats in warmtezalen tijdens gasnoodsituatieVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDr. Mike Yeadon: Deze wereldtirannen willen van ons allen slaven maken
Volgend artikelBewijs van massaslachting van Russische krijgsgevangenen door Oekraïense militairen in Readovka’s gedetailleerde analyse (Video)
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

3 REACTIES

  1. Wij hebben de leiders die verdienen. De sancties maken de chinezen en de USA rijker en Europa arm. Onbegrijpelijk ik hoop dat we ooit van dit gedroch EU afraken maar het is wellicht een illusie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in