Je kunt een heleboel eretitels en een muur vol academische referenties hebben en jezelf nog steeds ontmaskeren als een onbekwaam analist. Maak kennis met Sir Lawrence David Freedman, KCMG, CBE, PC, FBA. Wikipedia beschrijft hem als, “een Britse academicus, historicus en auteur gespecialiseerd in buitenlands beleid, internationale betrekkingen en strategie. Hij wordt omschreven als de “decaan van de Britse strategische studies” en was lid van het Irak Onderzoek,” schrijft Larry Johnson.

Een “decaan”? Deed me denken aan Dean Wurmser uit de komische klassieker Animal House.

Sorry, maar het nieuwste werk van Sir Lawrence riekt meer naar komedie dan naar serieuze wetenschap. Laat me u een voorproefje geven:

Russische troepen zijn er niet in geslaagd om volledige controle te krijgen over de vier oblasten, of administratieve regio’s – Donetsk, Luhansk, Kherson en Zaporizhzhia – die Poetin in september 2022 voor Rusland opeiste. Veel van het terrein dat aanvankelijk in beslag werd genomen na de grootschalige invasie is opgegeven, en tijdens het huidige Oekraïense offensief gaat er nog meer verloren, zij het langzaam. Vóór februari 2022 kon Rusland erop vertrouwen dat Oekraïne de illegale annexatie van de Krim niet zou kunnen aanvechten, maar nu is zelfs Ruslands greep op het schiereiland niet meer zeker.

Normaal gesproken zou iemand met de stamboom van Sir Lawrence een of ander bewijs aandragen om zijn bewering te staven dat de controle van Rusland over de Krim zwak is. Maar nee. Niets. Freedman herhaalt gewoon de onzinnige bewering van Biden en Blinken dat Rusland grondgebied “verliest”. Gewoon niet waar. Ik denk dat hij nog nooit van Bakhmut heeft gehoord of van wat Rusland nu in het noorden aan het doen is, nu het de rivier de Oskol oversteekt en de Oekraïense troepen achteruit drijft.

  Wat is Poetin nu van plan? 400 nieuwe gevechtsvliegtuigen klaar voor opstijgen aan de grens met Oekraïne - UPDATE: Russische tanks verzamelen zich bij Kherson (Video)

Poetin is niet dicht bij het bereiken van een van zijn oorlogsdoelen, terwijl de prijs van zijn openingszet steeds hoger wordt. Hij kan natuurlijk geloven dat ten minste enkele van zijn oorspronkelijke doelstellingen nog steeds mogelijk zijn, of zich troosten met die analisten in het Westen die ervan overtuigd zijn dat Oekraïne hoogstens op een militaire patstelling kan hopen.

Poetin en de Russen hebben een behoorlijk opmerkelijke prestatie geleverd met betrekking tot een van hun verklaarde doelstellingen aan het begin van de Speciale Militaire Operatie – Oekraïne demilitariseren. De catastrofale verliezen aan mankracht en uitrusting hebben Zelensky en de Oekraïense generaals volledig afhankelijk gemaakt van de hulpstroom van NAVO-leden. De situatie voor Oekraïne is nog nijpender omdat de Verenigde Staten en hun NAVO-partners toegeven dat ze hun arsenaal aan wapens, munitie en gevechtsvoertuigen tot gevaarlijke niveaus hebben teruggebracht. Dat is alleen nog maar de militaire kant van de vergelijking.

U moet ook rekening houden met het politieke succes dat Poetin heeft geboekt door een feitelijke alliantie met China te vormen en de economische sancties van het Westen te verslaan. De robuuste militaire industrie van Rusland produceert artilleriegranaten, tanks, gepantserde voertuigen, artillerie en drones, terwijl Joe Biden heeft toegegeven dat de Verenigde Staten Oekraïne niet langer kan voorzien van conventionele 155 mm granaten.

Alle trends – militair, economisch en diplomatiek – blijven de verkeerde kant op wijzen en Poetin heeft geen overtuigende verklaring voor hoe de situatie kan worden gered. De Russische president heeft geen goede opties. Misschien is hij zich er zelfs al van bewust dat de afrekening is begonnen…

Het is aan het front dat de omvang van de blunder onontkoombaar is geworden en waar de meeste tekenen van onenigheid zijn. De korte muiterij van de huurlingengroep Wagner had veel te maken met de wens van de leider, Jevgeni Prigozhin, om zijn bedrijfsmodel te beschermen tegen het Ministerie van Defensie. Maar Prigozhin speelde ook in op een bredere ontevredenheid over het Russische opperbevel en zijn fantasieloze strategie, verkwistende tactieken en corrupte praktijken.

Corrupte praktijken? Volgens mij zijn het niet de Russische wapens die op de internationale zwarte markt verkocht worden. Oekraïense militaire leiders, vooral diegenen die verantwoordelijk zijn voor de logistiek, maken zich schuldig aan het stelen van massa’s wapens en munitie om ze vervolgens het land uit te smokkelen in ruil voor zakken geld. Ik denk dat Freedman nooit het 60 Minutes stuk van vorig jaar heeft gezien waarin deze diefstal wordt beschreven.

  Ze zijn niet bezorgd over "Russische invloed", maar over dissidentie

Sir Lawrence doet enthousiast aan psychologische projectie – d.w.z. hij houdt vol dat Poetin en Rusland geïsoleerd zijn en geteisterd worden door een laag moreel, terwijl de realiteit is dat Oekraïne, met zijn gebrek aan luchtmacht, mobiele luchtverdediging en slinkende voorraden artilleriegranaten, wankelt en geen duidelijk pad heeft naar een patstelling, laat staan overwinning.

Een uitweg uit dit dilemma zou voor Poetin kunnen zijn om zijn propagandisten een verhaal te laten verzinnen om uit te leggen waarom Rusland, ondanks de schijn van verlies, in feite gewonnen heeft. Het eenvoudigste verhaal dat hij kan vertellen is dat de oorlog van Rusland niet met Oekraïne is, maar met de NAVO. Het Kremlin heeft dit verhaal al verteld om Russische tegenslagen te verklaren en te laten zien hoe Oekraïne zich gedraagt als een agent van het Westen. Het narratief kan worden omgetoverd tot een heldenverhaal over hoe Rusland tegen alle verwachtingen in de toorn van ’s werelds machtigste alliantie heeft overleefd. Maar dit verhaal is ook, vanuit Russisch perspectief, suboptimaal, want als Rusland echt in oorlog zou zijn met de NAVO, zou het geen kans maken op de overwinning.

Het is Freedman die een verhaal verzint over een illusoire overwinning van Oekraïne. Ik denk dat Sir Lawrence boos is dat Rusland geen menselijke golfaanvallen uitvoert op zwaar verdedigde Oekraïense stellingen. De gewaardeerde “Dean” geeft het spel weg tegen het einde van zijn artikel – een Russische overwinning betekent een enorme nederlaag voor de NAVO.

Oekraïne is verenigd en effectief in zijn strijd. Bovendien zou een Russische overwinning een geopolitieke catastrofe voor de NAVO betekenen, met het veel grotere risico van een totale oorlog tussen de alliantie en Rusland. Het is beter dat Rusland door Oekraïne wordt teruggedrongen en dat zijn leger daarbij wordt gedegradeerd.

Freedman heeft niet helemaal waanvoorstellingen. Dat hij toegeeft dat een Russische overwinning een “geopolitieke catastrofe voor de NAVO” zal zijn, is geen overdrijving. Hulde aan Sir Lawrence – hij heeft iets goed. Maar zijn incompetentie als analist of prognosticus wordt geïllustreerd door zijn belachelijke, ongegronde bewering dat Oekraïne “verenigd en effectief is in zijn strijd”. Dat is niet zo. De volgende grafiek is schrijnend en onderstreept dat Rusland Oekraïne aan het laten bloeden is:

  Kremlin reageert op dreigement Oekraïne om overal Russische burgers te doden


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Is de strategie van de NAVO om Rusland te laten bloeden teruggeslagen?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOekraïense aanval met meer dan 80 pantservoertuigen in Zaporizhzhia: Ongeveer 21 Oekraïense tanks zijn al vernietigd – Hevige gevechten zijn aan de gang
Volgend artikelHet Kissinger Rapport: Het beleid van de Amerikaanse regering om de wereld te ontvolken
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

 1. Sir Lawrence David Freedman (1948) is onderdeel van het Britse establishment, want achter zijn naam prijken de afkortingen KCMG, CBE, PC & FBA. KCMG betekent ridder commandeur in de orde van St Michael en St George (Joseph Luns was ridder grootkruis van deze orde; verschil moet er zijn), CBE staat voor commandeur in the most excellent order of the British empire, PC staat voor Privy Council (een adviesraad voor het staatshoofd) & tenslotte betekent FBA Fellow of the British Academy.
  Overigens is de titel sir in tegenstelling tot lord niet erfelijk.
  In 1945 haalde de Britse upper ten opgelucht adem toen Winston Churchill (1874 – 1965) de door koning George VI (1895 – 1952) aangeboden titel hertog van Londen weigerde, omdat zijn drankzuchtige zoon & bad boy Randolph (1911 – 1968) die titel ooit zou erven.

 2. Dit is het gebruik van autoriteit op titel. “omdat ik het zeg” is nog nooit een overtuigend argument geweest en is meestal het laatste voor de opgave.

  Hetzelfde zie je altijd in de praatprogramma’s op tv. De deskundologen voeren geen argumenten aan maar geselecteerde ‘onderzoeken’ en spreken op eigen titel.

  Wat er vervolgens als ‘nieuws’ gebracht wordt zijn alleen opinies. Gekleurde meningen hoe het publiek ‘hoort’ te denken.

  Dit is gewoon een vorm van liegen.

 3. Op de koop toe is het ne Jood..🤮..van friedman naar freedman is tenslotte maar een letter..tt slot is er naast een vrouw ook een joodse Paus benoemd geweest..

  • Ja, nou en? Er is niks mis met vrouwen of joden. Maar er is vanalles mis met ELKE paus, zonder uitzondering.

   Je opmerking is een belediging voor vrouwen en joden. 😉

 4. Ongeveer al ongeveer twee maal meer UA soldaten KIA en WIA als het grote leger van Napoleon gedurende zijn oorlog tegen Rusland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in