Foto: Public Domain

De tragedie die het Westen vandaag de dag treft, bestaat enerzijds uit de onmogelijkheid om te blijven doen wat het tot nu toe deed – maar wordt alleen geëvenaard door de onmogelijkheid om iets anders te doen, schrijft Alastair Crooke.

Waarom is dit zo? Dat komt omdat de omstandigheden die aanleiding gaven tot het gouden tijdperk dat de “Comfort Generation” creëerde, niet langer beschikbaar zijn: Nulrentekrediet, nulinflatie, een samenzwerende media, en goedkope energie die een krimpende en steeds meer verschrompelde productiebasis (tenminste in Europa) “subsidieert”.

Die decennia waren het vluchtige “moment onder de zon” van het Westen. Maar het is voorbij. De “periferie” kan zichzelf wel redden, dank u! Ze doen het prima – tegenwoordig zelfs beter dan de imperiale hub.

De diepere paradox is dat de makkelijke keuzes allemaal achter ons liggen. En de tegenwind van schulden, inflatie en recessie beukt nu hevig op ons in. De “ontrafeling” van het systeem is al aanwezig in de vorm van zwakte van de overheid en de instellingen: het “systeem” miste de wil om moeilijke beslissingen te nemen toen het kon. Er waren toen nog gemakkelijke keuzes mogelijk, en de gemakkelijke weg werd steevast gekozen.

De elite had het egocentrische, verwende kind-ethos van de ik-generatie overgenomen. De permanente klasse leefde zich helemaal uit, zonder zich ook maar iets aan te trekken van hun diep verachte “plebs”. Ze hebben de huidige crisis over zichzelf afgeroepen. Ze hebben tweehonderd jaar financiële verantwoordelijkheid in ongeveer 20 jaar weggevaagd.

Het is echter wat het is – en dat is waar we nu zijn. En ook al wordt het nu steeds duidelijker dat het Westen niet kan blijven doen alsof “alles in orde is” – ook al proberen de machthebbers door te gaan met het drukken van geld, de reddingsoperaties en met de narratieven in de media die hun fouten wegspoelen – ze voelen de crisis, de komende “Ommekeer”.

Dit is dus, eenvoudig gezegd, de paradox: het is al duidelijk dat doorgaan met wat de westerse elites in Oekraïne doen, raakt aan de definitie van waanzin (hetzelfde blijven herhalen, alleen gepaard gaande met de overtuiging dat de uitkomst “de volgende keer” anders zal zijn). De vraag die “hangt” is de onmogelijkheid om “iets anders te doen”.

  Het Westen is paranoïde over de BRICS-top

De Washington Post spreekt zijn twijfels uit:

“Nu Oekraïne zijn langverwachte tegenoffensief lanceert tegen verschanste Russische bezetters, hopen zowel Kiev als zijn medestanders op een snelle herovering van strategisch belangrijk gebied. Alles wat minder is, zal de Verenigde Staten en hun bondgenoten voor ongemakkelijke vragen stellen die ze nog niet willen beantwoorden”.

“Nu hij de herverkiezingscampagne van volgend jaar ingaat, heeft Biden een grote overwinning op het slagveld nodig om te laten zien dat zijn onvoorwaardelijke steun voor Oekraïne het wereldwijde leiderschap van de VS heeft opgepoetst, een sterk buitenlands beleid met tweepartijdige steun nieuw leven heeft ingeblazen en het verstandige gebruik van Amerikaanse militaire kracht in het buitenland heeft aangetoond”.

De onmogelijkheid om “iets anders te doen” dan het conflict voort te zetten zal krachtig worden gepromoot: Biden heeft het nodig, (de wapens die aan Oekraïne zijn geleverd gingen niet ver genoeg…), en verder lopen zes geopolitieke “Swing States” (Brazilië, India, Indonesië, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika en Turkije) het risico om zich aan te sluiten bij de as Rusland-China, tenzij men ziet dat Poetin vernederd wordt:

“We moeten handelen om een aanzienlijke verzwakking van de positie van de VS in het mondiale machtsevenwicht te voorkomen. Door de weigering van de Swing States om zich achter de Verenigde Staten te scharen wat betreft de oorlog tussen Rusland en Oekraïne of de concurrentie met China, zijn veel van deze belangrijke landen al aan het wegdrijven. De dreiging van een Chinees-Russische coöptatie van een uitgebreide BRICS – en daarmee van het mondiale zuiden – is reëel en moet worden aangepakt”.

Scherp gezegd: De VS moet volharden in Oekraïne. Waarom? Om de nu bedreigde “op regels gebaseerde orde” te redden.

De onmogelijkheid om iets anders te doen (dan te blijven escaleren in de hoop het conflict op zijn minst te kunnen “bevriezen”, zoals al zo lang de favoriete standaardoptie van de VS is) zal als dwingend worden afgeschilderd. Simpel gezegd mist de permanente staat de moed om harde beslissingen te nemen – om tegen Moskou te zeggen: “Laten we deze ongelukkige episode (Oekraïne) achter ons laten. Haal die ontwerpverdragen tevoorschijn die u in december 2021 hebt geschreven, en laten we eens kijken hoe we samen kunnen werken om Europa weer enigszins functioneel te maken”.

  Oekraïne situatierapport - Catastrofale verliezen, falende wonderwapens, NAVO-escalatie

En natuurlijk is de “onmogelijkheid om iets anders te doen” in schril contrast van toepassing op het westerse economische systeem. De structurele tegenstrijdigheden maken iets “anders” dan reddingsoperaties en meer uitgeven dan er verdiend wordt onmogelijk. Het is cultureel ingebakken in het egocentrische, verwende kind-ethos van de ‘Comfort’-generatie die de westerse elite vormt. Een falen van cultuur – van moed om met integriteit harde keuzes te maken.

Dit is de westerse paradox. Een Griekse tragedie is een tragedie waarin de crisis – de kern van elke “tragedie” – niet door een puur toeval ontstaat, waarvoor niemand echt verantwoordelijk is of die niemand had kunnen voorzien. De Griekse betekenis is dat tragedie betekent dat er iets gebeurt, omdat het moet gebeuren; vanwege de aard van de deelnemers; omdat de betrokken actoren het laten gebeuren. En ze hebben geen andere keuze dan het te laten gebeuren, want dat is hun aard.

Dit is de diepere implicatie die voortvloeit uit het tragische dilemma van vandaag, dat wel eens zou kunnen uitmonden in een volledige ontvouwing van de tragedie in wat correct gedefinieerd zou kunnen worden als een westerse “keuzeoorlog”.

Wat is er gebeurd? De aard van de elites veranderde. Het opgeblazen gevoel van eigendunk en zelfverheerlijking verdrong dat van integriteit en ‘de waarheid in de ogen kijken’. Waar zijn degenen met aanzien? In plaats daarvan hebben we een elite die gelooft dat er “geen risico” was: geen staat, geen persoon of instelling die weerstand kon bieden aan de gecombineerde financiële westerse macht die tegen hen gewapend was.

Het verzet is echter begonnen. De woede neemt toe terwijl het publieke debat eindeloos debatteert over “het absurde” (“Wat is een vrouw?”) terwijl iedereen het opgeeft om ooit de diepere problemen die op het spel staan op te lossen.

In het werk The Fourth Turning: An American Prophecy, “verwerpen de co-auteurs de diepe premisse van moderne Westerse historici dat sociale tijd ofwel lineair is (voortdurende vooruitgang of achteruitgang) ofwel chaotisch (te complex om enige richting aan te geven). In plaats daarvan nemen we het inzicht van bijna allemaal traditionele samenlevingen over: dat sociale tijd een terugkerende cyclus is”.

In de Vierde Omwenteling komt de crisis. Dit, schrijven de auteurs, is het moment waarop het institutionele leven van de grond af opnieuw wordt opgebouwd, altijd als reactie op een waargenomen bedreiging voor het voortbestaan van de natie. “Mensen en groepen beginnen zich te verenigen als deelnemers aan een grotere gemeenschap”.

  Zelensky zal vermoord worden door zijn legerleiding

Dit vertegenwoordigt mogelijk de duizelingwekkende politieke herschikking die nu aan de gang is – het door elkaar gooien van alle traditionele categorieën en het achterlaten van slechts twee partijen; niet links en rechts, maar insider en outsider.

Maar Malcom Kyeyune waarschuwt:

“De heersende elite is in toenemende mate boos en verbitterd dat de geregeerden niet langer luisteren; de geregeerden zijn op hun beurt verbitterd dat het systeem zo overduidelijk niet in hun belang handelt, en ook niet echt meer doet alsof. Op een dag zouden we wel eens wakker kunnen worden met de ontdekking dat politici noch kiezers denken dat ‘democratie’ hen veel verder helpt”.

Dit weerspiegelt het gevoel dat het voortbestaan van de westerse beschaving op het spel staat. Het proces zal de westerse politiek waarschijnlijk langs een nieuwe breuklijn herschikken, een breuklijn die tot uitdrukking komt in de confrontatie tussen degenen die een ‘Groene’ omwenteling van de menselijke samenleving wensen; een ‘Trans’-wereld voor kinderen; gemakkelijke immigratie; de radicale herschikking van de macht tussen ‘Identity’-groepen in de samenleving; het veranderen van de aard van de westerse cultuur – en degenen die fel gekant zijn tegen al het bovenstaande.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Hoe het Westen zich in Oekraïne misrekend heeft en waarom er geen staakt-het-vuren komtVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelVS geeft nederlaag toe in oorlog tegen Rusland en China
Volgend artikelMoskou waarschuwt de VS en Groot-Brittannië: “Als HIMARS en Storm Shadow kruisraketten de Krim raken, zullen wij jullie ook raken”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

10 REACTIES

 1. Quote”Om de nu bedreigde “op regels gebaseerde orde” te redden.”
  Het westen is idd corrupt tot op het bot .
  Nederland is vernacheld “Vernachelen. 1) Bedotten 2) Bedriegen 3) Beetnemen 4) Belazeren 5) Verneuken 6) Verneuriën 7) Vernichelen 8) Vernikkelen 9) Vernoggelen” door de landverraders aan de elitetop.
  Iemand hier sprak van normen en waarden geleerd door onze ouders . Dream on !
  Op regels gebaseerde orde.
  Daar zit de crux .
  https://landverraders.petities.nl/

  De uitgestotenen en de verguisde, wappies complotdenkers de sociaal uitgekotste.
  Hoe voel je je ?
  De tboard ridders met hun uitgesproken academisch geneuzel tot textuele aandacht wat weet ik veel van deze oorlog . en maar doorzeuren !
  Ik refereer nogmaals aan samson die riep Ouwe geef mij nog 1 keer de kracht om te vlammen .
  Krijg je hier een responce goh houdt je vlammetje gaande hoor .. groetjes.
  Ik zei als mijn moppie en mijn honden eerder weg zijn dan mij hoop ok nog eenmaal een statement te maken . Niet door geweld of zo te gebruiken dat is niet mijn doel . Iedereen is overwinbaar .
  Maar dat ze zouden zeggen die gast was een goeie, hij ging als een standup guy !
  Boven staand Topic is uitmuntende weergeving van zouden er nog andere kleuren zijn .
  Het heeft een paar jaar geduurd voor mijn moppie mij zover heeft geholpen dat ik niet meer snachts brullend wakker wordt.
  Voor wie leest lees eens het werkje ver heen ” Een hoogleraar in de psychiatrie, bekend door zijn alom gebruikte leerboeken als ‘Hoofdsom der Psychiatrie’ en ‘(Nieuwe) Neurosenleer’, autoriteit in zijn vak en erkend tot ver over de grenzen, wordt getroffen door een infectieziekte;???? hij stelt zich de vraag: ‘Heb ik mijn leven wel goed geleefd?’
  Dit is de aanloop tot een periode van enkele jaren, waarin twijfels plaatsmaken voor noodlottige zekerheden: ‘Ik ben het niet waard geleefd te hebben, te veel onheil heb ik aangericht, te veel verdriet veroorzaakt.’
  Tegen de toenemende angsten heeft hij geen verweer meer, zijn denken wordt beheerst door wanen. ‘Psychotische depressie’ is de diagnose en tot twee keer is maandenlange opname noodzakelijk. Een schijnbaar uitzichtlose situatie voor hem zelf en voor zijn omgeving.
  Door behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis – een combinatie van psychotherapie, medicijnen en activiteitentherapie (schilderen) – treedt gaandeweg verbetering in, leidend tot volledig herstel. ‘Ver heen’ is het verslag van een ernstige geestesziekte, geschreven door de oud-hoogleraar psychiatrie en ex-psychiatrisch patient, P.C. Kuiper. Hoogleraar wilhelmina gasthuis amsterdam .
  De koele kikker die zijn patienten van uit hoogmoed benaderd tot hij zelf de hoek om ging .
  Toen kwam de schuld . P.s hij is nimmer herstelt . Bern waar Claus ook opgenomen is geweest konden niet helpen . Ptts geeft ook onrust in je slaap . heeft niet en in mijn geval niets met depressie te maken .

  • Beste Cor,
   Mijn intenties met mijn reactie naar jou waren goed bedoeld en verre van beledigend, integendeel.
   Jouw reactie o.a. daarop, had ik niet verwacht.
   Jammer dat je mij op deze manier een sneer geeft.

   • Waarde @ Tigron
    Nee geen sneer hoor En ik heb jpu niet er bij betrokken om je te kwetsen .
    Wij denken in een andere golflengte !
    De mijne is uit het verleden als sociaal uitgekotste straat jongen , en dienintgevolge een andere input . En mijn excuus als ik je beledigd en of onheus bejegend heb . Je gevoel voor mijn draadjes geeft weer dat je een warmhartig persoon bent . Waarschijnlijk minder en duidelijk minder bitter door het doorstanen leef gebeuren en een grote “Een adequaat assertieve houding betekent opkomen voor zichzelf en de eigen mening, rechten en standpunten zonder gesprekspartners agressief te benaderen zodat zij in hun waarde blijven. Voor veel verlegen en introverte personen en mensen met autisme is assertief gedrag een moeilijke opgave.

    Assertief gedrag zit tussen twee gedragsvormen in: sub-assertief gedrag en (passief-)agressief gedrag. Sub-assertief gedrag wordt vaak veroorzaakt door agressie van een ander en agressief gedrag wordt weer versterkt door een sub-assertieve reactie. Ook komt het veel voor dat sub-assertieve mensen hun rol opeens overcompenseren met agressiviteit.
    Deze context komt veel in overeenstemming met mijn draadje en nimmer bedoeld om je te sneren>.

    Hartelijke groeten . Cor.

 2. het collectieve westen is nu al slaaf van hun levensstijl..(wijzelf dus) ..en de vroegere slaven bevrijden zich nu stuk voor stuk…geen plaatsen om ons nog te verbergen..diep donkere horizon rijst op..we zullen moeten gaan Werken..erg hard Werken ❗❗

 3. Mooie zin: “De heersende elite is in toenemende mate boos en verbitterd dat de geregeerden niet langer luisteren; … ”
  Hoe minder er naar hen geluisterd wordt, hoe meer hun bestaan in gevaar komt. Zij leven immers op kosten van hen die werken. De werkenden hebben hen niet meer nodig
  Iig niet voor hetgeen zij dagelijks ‘produceren’.

 4. Het is te laat voor de elite ( profiteurs) om veranderingen aan te brengen en hun zakken minder te vullen , ze moeten zo doorgaan of ze worden vernietigd door de meute. In de USA hebben ze hun leger reeds verspreid tussen de bevolking omdat ze bang zijn dat er een opstand komt en zij hun einde tegemoet zien komen. Ze zullen proberen tot hun laatste snik.

 5. Gezien vanuit NATO en USA: de enige manier om “hun gezicht te redden”is het starten van WO3, door gedurende de grote Nato oefening de Krim aan te vallen (of de Donbas/Luhansk)
  Reden: ze verwachten dat RU direct reageert; als dat gebeurt hebben zij een grote luchtmacht al bijelkaar en ter plekke.

  Zij vergeten dat Poetin een uitstekende leider en strateeg is.
  Denk, dat als hij wil reageren, hij even wacht tot die oefening voorbij is.

  Maar reageren zal hij; hij laat niet over zich lopen. Terecht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in