Op 30 april heeft een groep burgers het grondgebied van Azovstal in de stad Mariupol verlaten. Buscolonnes met burgers kwamen aan in het dorp Bezymennoye, dat 30 km ten westen van Mariupol ligt.

Volgens verschillende bronnen zijn er in totaal 45 burgers geëvacueerd uit Azovstal. De eerste groep van 25 mensen verliet de faciliteit op eigen kracht, een andere groep van 20 burgers werd door de militanten van het Azov-regiment vrijgelaten. Volgens militaire correspondenten ter plaatse heeft de eerste groep burgers geen gebruik gemaakt van de humanitaire corridor die door de Russische strijdkrachten beveiligd was, bericht Southfront.org.

Ongeveer 20 bussen voor de evacuatie van ongeveer 600 burgers werden naar Mariupol gebracht. Volgens andere bronnen werden 77 bussen door de VN naar de fabriek gestuurd voor evacuatie. Niet alle burgers hebben echter het industriegebied mogen verlaten.

Tot nu toe is de informatie bevestigd door correspondenten ter plaatse. Het Russische Ministerie van Defensie moet nog commentaar geven op de evacuatie. Er is ook nog geen informatie van vertegenwoordigers van de VN of het Rode Kruis, die gisteren aan de evacuatie hebben deelgenomen.

De eerste getuigenissen van degenen die op eigen houtje de inrichting hebben verlaten, zijn gepubliceerd.

Een vrouw die eerder te zien was op de door Azov-militanten gedeelde video’s bevestigde dat de burgers bedreigd werden door Oekraïense militanten.

” Wij hebben op eigen houtje, zonder hulp van de militairen, de fabriek verlaten door de vernielde omheining.

– Hoe hebben de Oekraïense militairen jullie behandeld?

Ons? Ze vleiden de kinderen, zoals alle militairen. Ze zeiden dat alles in orde zou komen. Ze brachten een chocoladereep, verdeelden die voor de kinderen. Wij (de volwassenen) werden bedreigd: “Je zult niet weggaan, je zult daar neergeschoten worden”.

  Het Russische leger aan de poort van Soledar: Veroverde Jakovlevka na maandenlange gevechten! - Oekraïne crasht met 200 doden en 600 gewonden (Video's)

Dezelfde vrouw gaf een interview aan Azov militanten in Azovstal:

Volgens Azov-militanten die in Azovstal geblokkeerd zijn, hebben 20 burgers het grondgebied van de industriële installaties verlaten.Tegelijkertijd hadden Oekraïense militanten eerder verklaard dat duizenden burgers in Azovstal “schuilden”.

Volgens Azov “perspersoon” Kalina is de groep van 20 burgers in Azovstal onder de puinhopen vandaan gehaald. De andere burgers zouden nog onder brokstukken liggen en Azov-strijders proberen hen te redden. Geen enkel beeldmateriaal ondersteunt de beweringen. Azov-strijders zijn in Azovstal omsigeld, en DPR-militairen bevestigen de beschietingen op de vuurstellingen van de Oekraïense nazi’s.

Zodra de internationale organisaties bij de evacuatie betrokken werden, mogen de naar verluidt honderden burgers de installaties niet verlaten. Dit feit bevestigt eens te meer dat de burgers gegijzeld zijn en dat de militanten van Azov hen niet zullen laten gaan voordat zij verzekerd zijn van hun eigen veiligheid.

De evacuatie werd ’s nachts uitgevoerd. De burgers konden dus niet door de verslaggevers geïdentificeerd worden.

De bussen gingen in de richting van het dorp Bezymennoe voor filtratie, zodat nationalistische militanten niet vermomd als burgers konden ontsnappen. Het Russische standpunt is naar verluidt het volgende: burgers kunnen in alle richtingen worden overgebracht, ook naar het grondgebied dat onder controle van Kiev staat, bijvoorbeeld naar de stad Zaporozjie, maar al degenen die uit Azovstal komen, worden gecontroleerd.

Via Southfront.org:

In video: Bewoners van Mariupol vertellen over gruweldaden van Azov-nazi’s

Verslaggever: Wij zijn in Bezimienni, achter mij is het centrum voor tijdelijke huisvesting waar ze vandaag mensen uit de gebieden die grenzen aan de Azovstal gebracht hebben. Langs de humanitaire corridor zijn de mensen uitgestapt, allen zonder uitzondering het leger van de Volksrepubliek Donetsk en ook het leger van de Russische Federatie dankend voor de hulp en met afschuw terugdenkend aan de dagen dat het Oekraïense leger hun huizen binnendrong.

  De militaire doodstuipen van Oekraïne

Sergej: Het Azov-regiment was wreed, ik wilde samen met mijn zus water gaan halen. Dus liep ik het huis binnen om een touw te halen. Gewoon een touw, ongeveer 18-20 meter lang, om het door te snijden. Ik deed de koelkast of geen enkele kast open, ik wilde alleen maar het touw halen. Zij begonnen mij te dreigen met executie.
Mijn zuster en haar man liepen in Perestri, zij gingen naar huis, d.w.z. naar het huis van haar man, om wat eten mee te nemen om te eten. Niet alleen namen zij hun eten en spullen weg, zij schopten haar man met hun legerlaarzen in de ribben.

Anatoly: De keuken was kapot, de gasfles was kapot, het waterleidingnet opgeblazen, geen eten, wat te doen? Verhongeren tot de dood erop volgt? Kortom, wij besloten te vertrekken. En zo vliegen de kogels voorbij, ontploffen de granaten en zijn wij met witte vlaggen voorzichtig tot hier gekomen.

Verslaggever: Dus u hoorde de info op de radio en ….

Anatoly: Op de radio. Ja. God zij dank, er verscheen tenminste iets, de eerste radio. Wij hebben lang geluisterd, er was ook muziek, zodat wij ons op de een of andere manier konden ontspannen, wij dansten met de kinderen. De kelder was twee bij twee meter. Daar 55 dagen blijven was verschrikkelijk.

Nadezjda: Wij zaten daar als vliegen, want de huizen stortten in en brandden. Wij hadden al van schuilplaats gewisseld. Op een van de eerste dagen brandde een bom ons huis plat. Begrijpt u ! Wij hadden geen idee waar wij heen moesten rennen en wat wij moesten doen. In de tweede schuilplaats hetzelfde. Een brand. We konden er bijna niet uit.

  Oekraïne - Koekiemonster vertrekt

Olga: Grootvader kan absoluut niet lopen. Eén vrouw zonder been. En al de anderen zijn ook niet zelfredzaam. Van de mannenkant is er maar één, zeventien jaar oud. En dat is alles. Kinderen hebben ons gered, ze brachten ons water. Het Russische leger. Zij hebben ons eruit gehaald, zij hebben ons geholpen. Ze hebben mijn moeder in haar rolstoel gedragen. Ik wil echt, echt dank u zeggen!


 

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Nieuwe ontwikkeling in Mariupol / Azovstal: Poetin beveelt af te zien van bestormingVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHet Westen heeft het publiek misleid over de oorlogsstrategie van Rusland, en de resultaten beginnen in Donbass zichtbaar te worden
Volgend artikelZelensky’s topadviseur zegt dat men “Emotioneel, organisatorisch en bewust klaar” moet zijn voor de nederlaag van de Donbass
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

  1. Alles kan propaganda zijn. Ook dit. Je weet in oorlogstijd niet wat waar is of niet. Ik ben tegen oorlog en elkaar doodmaken, dat is het enig wat ik zeggen kan.

    • De moordenaars zitten in Europa en elke burger die achter Rutte en Merkel heeft gestaan zijn medeplichtig zij hebben niet alleen de burgers in Ocarina verraden maar ook ons volk de Elite de rijken bepalen nu hun leven en zij doen met het volk wat ze willen omdat ze weten dat ons volk voor het grootste deel uit verraders en smeerlappen bestaat want anders stemde je niet op dat tuig en ging de straat op maar nee ze lieten zich liever een giftspuit in hun lijf stoppen en deden vrijwillig mee aan een dodelijke corona test zodat de elite deze troep kon uit proberen, er is maar een woord lafaards.

  2. Heel het Westen is schuldig…ze doen niet eens moeite om de waarheid te achterhalen… electrische fietsen, auto’s, huizen waar je alleen met je stem kan activeren hoe het licht aan en uit gaat…te lui om te denken en iedereen stinkt schijnbaar als je de reklame moet geloven…en bepaalde producten doen Alle (99%) bacteriën dood en Dhas wast al 100 jaar later nog Witter en NOG WITTER..zo ziet er het Westen uit en de boer ploegde voort..maaaarrr dat mag ook niet meer…in het Westen hè ‼️‼️ wel drop de bom maar WE HEBBEN HET VERDIENT‼️‼️‼️ tenslotte kleur is al niet meer belangrijk…gender wel iedereen moet minstens een kut en een lul hebben…en schaap zijn en Vooral ONWETEND zijn..in het Westen hè ‼️‼️‼️ dus drop AUB die BOM…de hemel bestaat niet de HEL wel…maak het kort…DROP DIE BOM.

  3. @Anneloes,
    Wat je zegt is een waarheid als een koe,ik heb van een oud collega altijd onthouden,kijk wat iemand zegt en wat iemand echt doet,soms kom je er veel later achter wat nou echt de waarheid was,wat wel echt een feit is in deze oorlog dat die Russisch sprekende in de Donbassregio 8 jaar lang zijn gebombardeerd,vermoedelijk zijn er wel 14.000 mensen omgekomen,daar heb ik helemaal NIKS van vernomen in de gewone media,ik vind elke dode eentje teveel maar selecteren en dingen bewust verzwijgen,lijkt op Rutte en zijn kabinet,heb de toeslagenaffaire nog niet vergeten als voorbeeld,net als in deze oorlog,ook duizenden onschuldige slachtoffers!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in