Als u de berichtgeving van de westerse media over de oorlog in Oekraïne volgt, zult u waarschijnlijk tot één duidelijke conclusie komen: het loopt niet volgens plan voor Rusland. Als u verankerd bent in de wereld van twitter, zult u waarschijnlijk zelfs denken dat Moskou aan het verliezen is. Er is genoeg reden om het op het eerste gezicht te geloven: een schijnbaar plan om Kiev en het noorden van het land te bezetten, is schijnbaar mislukt, waardoor Rusland zich heeft teruggetrokken, terwijl de strijdkrachten van Poetin meer verliezen dan verwacht lijken te hebben geleden en het vlaggenschip van de Zwarte Zee, de Moskva, tot zinken is gebracht. Dit gaat gepaard met berichtgeving waarin er herhaaldelijk van uitgegaan wordt dat Poetin de oorlog snel, kort en pijnloos wilde laten verlopen, en waarin hij afgeschilderd wordt als iemand die zich misrekent, geestelijk aftakelt en in een moeras terechtkomt dat hij zelf gemaakt heeft, schrijft Silksworthpost.com.

Maar dat is niet het geval. Hoewel het inderdaad waar is dat oorlogen nooit volgens plan verlopen, en altijd op onvoorziene problemen stuiten, is het toch ook een realiteit dat de berichtgeving in de westerse media over dit conflict niets minder dan een schaamteloze oorlogspropaganda en psychologische oorlogscampagne is geweest, die samenviel met een doelbewuste campagne om de andere kant van het verhaal te censureren. Het is werkelijk absurd te veronderstellen dat de media ook maar zouden kunnen overwegen onpartijdig te zijn, terwijl zij, gezien de ernst van het conflict, onder enorme sociale en politieke druk staan om “partij te kiezen” en zich te scharen achter wat zij hopen dat Poetin’s dreigende mislukking zal zijn.

En als gevolg daarvan is het geen verrassing dat het eigenlijk niet zo slecht gaat met Rusland als de mensen wordt voorgehouden. De situatie in het Oosten van Oekraïne bevindt zich nu op een kritiek punt. Rusland heeft een enorm gebied geconsolideerd die boven de Oblast Donestk hangt vanaf de stad Izyum, waardoor er een soort kloof is ontstaan rond de Oekraïense strijdkrachten eronder, die ook te maken hebben met Russische strijdkrachten die uit Luhansk oprukken. Intussen zijn de Russen tegelijkertijd begonnen op te rukken vanuit de oblast Zaporizja, om uiteindelijk de verschanste linie van Oekraïense soldaten buiten de stad Donestk te omzeilen. Het doel? Een overlappende tangaanval en een omsingeling van twee kanten, vanuit het noorden en het zuiden. Als Moskou in zijn opzet slaagt, zal een groot deel van het hele Oekraïense leger in deze opkomende omsingeling vast komen te zitten.

  De kroon ligt zwaar: POTUS Biden slaat de plank volledig mis terwijl NAVO's narratief implodeert
Bewerkte Wikipedia-kaart van de situatie in Donbass

De geografie werkt in het voordeel van de Russische opmars. De Russische linies in dit gebied zijn verschanst, niet blootgesteld en ver buiten het bereik van Oekraïne, zodat zij niet het soort tegenoffensief kunnen voeren dat zij tegen de Russische troepen in het noorden van het land hebben gedaan. Dit stelt Moskou in staat om voortdurend stapsgewijze overwinningen te boeken zonder grootschalige verliezen te lijden, een teken dat zij dezelfde fouten vermeden hebben die zij eerder in de oorlog gemaakt hadden. Niet alleen dat, maar hun positionering betekent ook dat zij Oekraïne van alle kanten aanvallen, zodat het Oekraïense leger zijn troepen niet in één gebied kan concentreren, zoals het vroeger deed in de richting van kwetsbare Russische aanvoerlijnen. Dit is gepaard gegaan met Russische pogingen om hen met artillerievuur te overrompelen.

De gebeurtenissen in Donbass schijnen vooraanstaande westerse militaire analisten verrast te hebben, die anders snel een onvermijdelijke Russische mislukking bevestigden. Het Institute for the Study of War (ISW), een bekende pessimist, moest op 27 april toegeven dat Rusland een “gezonder patroon van operationele bewegingen” maakte in Donbass en moest zelfs toegeven dat de Oekraïense verdediging in het noorden van de regio ongeorganiseerd was. Hoewel de ISW blijft volhouden dat een ruimere Russische omsingeling van het Oekraïense leger niet zal gebeuren, is het moeilijk in te zien hoe Oekraïne het tij in deze situatie zal kunnen keren, zelfs met westerse steun, omdat zij gewoon niet het geografische voordeel hebben. Rusland wint elke dag aan terrein in de regio.

  "Het ergste moet nog komen": Onrust onder de burgerbevolking zal wereldwijd toenemen naarmate de sociaal-economische druk toeneemt, zo waarschuwt het rapport

Dit spreekt boekdelen over de strategie van Rusland. Toen Moskou aankondigde dat het zich uit het Noorden zou terugtrekken en zich op Donbass zou concentreren, werd dit in de markt gezet als een terugtrekking en een mislukking, maar bij nader inzien blijkt dat de aanval op deze regio in een logische opeenvolging van voorbereidende stappen zorgvuldig gepland was. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat Rusland de vorige fasen van de oorlog gebruikt heeft om strategisch terrein voor deze oorlog voor te bereiden. Sommigen hebben zich misschien afgevraagd: Waarom is Moskou niet meteen de Donbass binnengevallen? En schijnbaar voor Kiev gegaan? En dat is een goede vraag, en het antwoord is, omdat met de grootste concentratie Oekraïense strijdkrachten daar, “hun best getrainde troepen” zoals vaak wordt beweerd, Rusland niet de slagveldvoordelen of posities zou hebben gehad om hen terug te dringen die zij nu wel hebben.

Voordat Rusland overging tot zijn huidige offensief op Donbass, ondernam het eerst een proces van “vormgeving van het slagveld”, waarbij het Oekraïne afleidde door het noorden van het land binnen te vallen (ook al was er de hoop dat Kiev snel omsingeld kon worden). Terwijl deze meervoudige assen werden geopend, viel Rusland vervolgens de Krim binnen en veroverde het oblast Kherson (om een preventieve Oekraïense aanval op het schiereiland te voorkomen) en rukte het op naar Zaporizja (om een zuidelijk lanceerplatform te creëren). Mariupol werd vervolgens omsingeld en afgesneden. Door deze opening van meerdere fronten kon Rusland vervolgens de oblasten Kharkiv en Luhansk binnenvallen, die zij vervolgens uitbouwden tot een noordelijke flank met de inname van Izyum.

Het is vermeldenswaard dat Rusland in geen enkel stadium van dit alles geprobeerd heeft om door de versterkte Oekraïense linies rond het gebied van Donestk te stormen, het gebied dat het meest gevechtsklaar was en het langst voorbereid was op een aanval. Dat gebied is gedurende de hele oorlog betrekkelijk onveranderd gebleven. In plaats daarvan is het grotere plan geweest om hen vanuit hun achterhoede zowel vanuit het noorden als vanuit het zuiden te overvleugelen met het oog op een strategische omsingeling. Het is overduidelijk dat Rusland deze inspanning ziet als de beslissende slag en het beslissende moment van de oorlog, en het westen natuurlijk ook, maar dat is niet wat zij hun publiek verteld hebben. Zij hebben de mensen misleid dat deze voorbereidende stadia in feite weinig meer waren dan een mislukte operatie om snel het hele land in te nemen, en hebben de doelpalen verschoven van de werkelijkheid dat Donbass altijd een van de grootste prijzen was.

  Top Oekraïense en VS-functionarissen zijn in paniek dat 100 miljard dollar aan hulp niet genoeg is

Het lijkt ontzettend vreemd dat voor een land dat aan de “winnende hand” is, het westen nu zijn militaire hulp en ook zijn retoriek sterk opvoert in de verwachting dat zij Poetin kunnen doen falen, maar weinig mensen weten dat dit komt omdat het tij op het slagveld zich tegen hen begint te keren. Rusland heeft onderweg veel onverwachte verliezen geleden en weerstand ondervonden, maar het narratief dat zij de oorlog aan het verliezen zijn en tegen een nederlaag aankijken, begint dun te worden. De realiteit begint zich af te tekenen. Het Westen leidt Kiev van de rand van de afgrond door te proberen hen in een diepere oorlog te lokken, en de hoogmoed die in de recente toespraak van Liz Truss tot uiting komt, wijst erop dat zij het zijn die eerder met een politieke mislukking te maken zullen krijgen dan Poetin zelf.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

FvD vraagt waar de $ 850 miljoen van Zelensky voor isVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHet Rode Kruis geeft toe dat zij geen gevaccineerd bloed zullen gebruiken voor convalescent plasma COVID-19 behandelingen – Wat is er mis met gevaccineerd bloed?
Volgend artikelBreaking: Eerste burgers hebben Azovstal in Mariupol verlaten, getuigenverklaringen afgelegd (Video’s)
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

  1. Het is overduidelijk dat de propanda in de media hand in hand gaat met censuur. Onlangs geprobeerd op nunl in de reacties op artikelen een andere inzage te geven wat er aan de hand is, wat overeenkomt met dit, de potentiele Russische strategie. Maar ook die andere mening over iets simpels als ‘Ja maar wacht eens even, kan Poetin’s plan niet zijn om …etc’ werd niet geplaatst. Een paar keer niet. Gecensureerd. Zo gek is het nu. Alles MOET in dienst staan van het goedgekeurde propaganda concept. Een andere inzage wordt niet geduld.

    • Des te harder komt het aan, als blijkt dat Rusland 40% van Ukraine heeft geannexeerd. Uiteindelijk kunnen ze er niet om heen.

  2. Natuurlijk niet dat Rusland verliezen lijdt want behoord bij oorlog voeren als er verzet is dat was in de tweede wereldoorlog ook zo met Nederland en de de omringende landen zo Het vervelende was toen hadden ze geen steun van de US die hen betere wapens leverden om de Duitsers tegen te houden omdat ze een slecht uitgerust leger hadden en dachten ach die Duitsers slaan ons wel over……. In de Oekraine is dat even anders omdat ze wapens krijgen vanuit het buitenland om tegen de Russen te vechten maar veel leveringen van het westen worden onderschept door de russen en bestrijden nu de oekrainers met die buitgemaakte wapens De vraag die mij wel rijst waarom doet Poetin dit want het draait allang niet meer om bij de EU of navo te behoren Was dit wel zo dan hadden we nu een WO 3!!!!!!!!!!!!!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in