Deze ontwikkeling was niet voorzien. Is het een zet van Vladimir Poetin misschien omdat hij er niet van beschuldigd wil worden dat hij omsingelde vijanden op oneervolle wijze heeft gedood? Een dergelijke handelwijze had de westerse gemeenschap woedend kunnen maken en de intrede van de NAVO in de oorlog kunnen bespoedigen. Maar ook uit militair oogpunt is het verstandig geen mensenlevens te riskeren bij de verovering van tunnels waarvan het bestaan nu als bevestigd wordt beschouwd, schrijft Florian Machl.

Tijdens een ontmoeting met minister van Defensie Sergej Koesjoegetovitsj Shoigu op 21 april heeft de Russische president bevolen dat van de bestorming van de tunnel- en bunkerinstallaties van Mariupol moet worden afgezien. Een dergelijke militaire actie zou ondoelmatig en ongepast zijn.

Geen enkele waarnemer had dit besluit verwacht. Tot nu toe waren de Russische troepen meedogenloos opgetreden tegen de nazi’s van het Azov-regiment. In de omsingelde staalfabriek Azovstal in Mariupol is de situatie hopeloos. Elke dag heeft Rusland de strijders die daar stand hielden enkele uren staakt-het-vuren gegeven en hen via luidsprekeraankondigingen en pamfletten herinnerd aan de mogelijkheid van overgave.

Dialoog Poetin / Shoigu

Van deze dialoog tussen president Poetin en minister van Defensie Shoigu wordt verslag gedaan:

Vladimir Poetin: Ik vind de geplande bestorming van het industriegebied ongepast. Ik beveel u op te zeggen.

Sergei Shoigu: Ja.

Vladimir Poetin: Dit is het geval wanneer wij moeten denken aan – dat wil zeggen, wij moeten altijd denken aan, maar in dit geval nog meer – het behoud van het leven en de gezondheid van onze soldaten en officieren. Het is niet nodig om in deze catacomben te klimmen en onder de grond door deze industrieterreinen te kruipen. Sluit dit industrieterrein af, zodat er geen vlieg meer door kan.

  De wereld zou Amerika's waanzinnige bruut gedrag onbeperkt hebben getolereerd - Toen deden ze de Russische sancties

Sergei Shoigu: Ja.

Vladimir Poetin: Nogmaals, nodig allen uit die de wapens nog niet hebben neergelegd. De Russische zijde garandeert hun leven en een humane behandeling overeenkomstig de desbetreffende internationale rechtshandelingen. Alle gewonden zullen gekwalificeerde medische hulp krijgen.

Kiev beval dood

Het probleem: terwijl Poetin nu bevolen heeft mensenlevens te sparen, heeft Kiev de dood bevolen – zelfs de dood van zijn eigen soldaten, die het reeds als een totaal verlies had afgeschreven.

Hieronder staat een kopie van een bevel van de Oekraïense strijdkrachten. Een foto van het document werd ontdekt op mobiele telefoons van Oekraïense soldaten.

Volodymyr Kondratyuk, eerste plaatsvervangend commandant van de Oekraïense Nationale Garde, heeft op 17 april een bevel uitgevaardigd dat soldaten, onderofficieren en commandanten streng verbiedt om zich over te geven.

Tegelijkertijd kregen het commando en de staf van het Azov-regiment van de Oekraïense Nationale Garde opdracht om speciale eenheden te organiseren om deserteurs te identificeren. Te oordelen naar het besluit is Azov-commandant Denys Prokopenko, een nazi, belast met de uitvoering ervan.

“Soldaten die weigeren te gehoorzamen aan dit bevel over het categorische verbod op overgave, zullen ter plaatse worden geëxecuteerd overeenkomstig het oorlogsrecht,” aldus het bevel. Het document werd via Russische kanalen op Telegram verspreid – van officiële Oekraïense zijde kan geen bevestiging worden verkregen. Zelfs als het bevel niet echt zou zijn, moet men aannemen dat het circuleert onder de Oekraïense soldaten in Azovstal en een fatale psychologische spanning veroorzaakt.

Het bevel van Poetin is een verbintenis tot leven

Het bevel van Poetin om de gevangen soldaten te sparen en alleen de omsingeling te handhaven, komt neer op een genade. Tot 2.500 strijders in Azovstal, waaronder tot 400 buitenlandse huurlingen uit Frankrijk, Canada, Groot-Brittannië, Duitsland en andere naties, hebben nu een kans om te leven. Als zij het bevel van Kondratjuk om zich niet over te geven negeren, kunnen zij allen overleven.

  "Oorlog naar... Lviv" kondigde Poetin aan: "617.000 Russische soldaten ingezet in Oekraïne - Bloedbad onder Oekraïners in Krynky" (video's)

Als er geen voorraden zijn in de uitgestrekte ondergrondse bunkers en tunnels, zullen de ingeslotenen geen voedsel hebben, en bevoorrading met wapens of munitie zal onmogelijk zijn. Het is nu aan de soldaten om te beslissen of zij leven of dood zullen kiezen. Poetin heeft zijn standpunt met zijn bevel duidelijk gemaakt. Het zal interessant zijn om te zien hoe de mainstream media zijn handreiking zullen verdraaien.

Om niet in de val van de mensenrechten van de NAVO te lopen?

Maar de maatregel kan ook een slimme zet zijn om te voorkomen dat men door de andere partij in een positie wordt gemanoeuvreerd waardoor de NAVO sneller in de oorlog zou kunnen komen. Een militair zinloze moord op de ingesloten soldaten zou gezien kunnen worden als een bijzondere wreedheid en de reputatie van Poetin zelfs bij zijn eigen bevolking kunnen verzwakken.

Bovendien kan een gevechtsmissie in tunnels en bunkers niet volbracht worden zonder hoge eigen slachtoffers, tenzij men bijzonder wrede wapensystemen gebruikt, die in de Conventie van Genève verboden zijn. Het gebruik van vacuümbommen is voor Poetin natuurlijk uit den boze. De beslissing spaart niet alleen vijandelijke eenheden, maar ook zijn eigen.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

“Onze laatste dagen of uren”: Azov-nazi’s doen een beroep op de wereld, smeken om hun evacuatie uit Oekraïne Volg Frontnieuws op Telegram

Vorig artikelZelensky: “Ik ben dol op cocaïne, het geeft me de hele dag energie”
Volgend artikelWashington is bereid een sanctieoorlog te voeren, tot de laatste Europeaan
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

9 REACTIES

 1. Verstandig en humanitaire beslissing .Als ze zich zelf willen verhongeren is dat hun keus. Poetin heeft ze de weg gewezen. Maar dat er veel te verbergen is in de tunnels is nu wel duidelijk. Ik denk andersom dat de NAVO of de Nazi ploeg die tunnels hadden plat gebombardeerd. Hoe is het met dat water.

 2. Is het een zet van Vladimir Poetin misschien omdat hij er niet van beschuldigd wil worden dat hij omsingelde vijanden op oneervolle wijze heeft gedood?

  Ach toen vijftig mensen een vakbondsgebouw in vluchtte achterna gezeten door de nazi’s en levend verbrand werden en die er uit vluchtte doodgeknuppeld werden maakte de Oekraïne en het westen zich ook niet druk .Daders gingen vrij uit.

 3. Die Prokopenko mag neerstorten. Hij staat een tekst te lezen voor de camera (ogen bewegen heen en weer terwijl hij spreekt) die beweert dat er veel zielige burgers in de tunnels zitten. Daar had hij eerst geen moeite mee. Als de ratten verhongeren, zo zij het. Wel rot voor die burgers, maar vermoedelijk zitten er helemaal geen burgers.

  Wat was er met het water gebeurd, volgens de Hal Turner show zou het daar volgelopen zijn door de brandweer. Een paar dagen geleden alweer.

 4. Met water werkt alleen, als ze een pijpleiding naar die tunnels leggen en een grote pomp erop zetten.
  Die brandweer auto’s :veel te kleine capaciteit.
  Vloeibaar LPG of butaan wellicht?

  In bekende ingangen zware explosieven; de drukgolven ruimen ook veel op…..

  Uithongeren was bij belegering de meest effectieve methode. Nu nog, vermits er geen verborgen uitgangen zijn…….

  • Als hier de elite de schuilkelders in kruipt en ons laat barsten, dan is het onmogelijk maken eruit te komen de beste tegenzet. Wij kunnen niets zien van wat er daar ter plekke gebeurd,alles wat we weten is wat ons word verteld. Ik denk dat alle uitgangen worden geblokkeerd zodat er maar een uitweg open blijft. De tunnels proberen te vernietigen terwijl er laboratoria zitten zou wel eens heel rampzalig kunnen zijn. Typisch is dat leiders hun soldaten willen laten sterven maar zelf in bunkers zitten en hun nageslacht veilig weg stoppen of in een enkel geval voor hun imago vergroting in de front linie zetten…Ooit moesten generaals voor hun troepen uit de aanval leiden, nu kruipen ze weg in bunkers en sturen soldaten met defect of ondeugdelijk materiaal op gevechts missie. Hoe meer sterren hoe groter de gluiperd. Nederland heeft trouwens 300 generaals die geld beuren…ik heb ze van dichtbij meegemaakt en het zijn geen soldaten maar op een enkele na hielen likkers doe alles onder zich afsnauwen maar kruipen voor de baas. Nederland is op bestuurs niveau vervuild met politiek benoemde incompetente randdebielen.

   • Naar wat ik in de wandelgangen heb opgevangen zijn verreweg de meeste Nederlandse officieren van de Landmacht, Luchtmacht en de Marine vrijmetselaar, net als onze koning Willem. Per definitie politiek benoemde figuren, waar sporadisch ook een vrouw bij kan zijn.

 5. Het bevel van Putin dient om zijn eigen soldaten te sparen. Het is veel te riskant om die tunnels in te gaan. Je zou ze kunnen volgieten met zwavelzuur. Dat lost ijzer op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in