Gas pipelines form Russia to Europe (Welt)

Beperkt Rusland werkelijk de gasstromen naar Europa? Het verrassende antwoord is: neen. Veel mensen in Europa en daarbuiten schijnen te geloven dat Rusland, als reactie op de westerse sancties, de gasstromen naar Europa heeft beperkt. Toch is dat niet het geval, zoals uit de volgende analyse blijkt, meldt Swprs.org.

Er zijn momenteel vijf grote pijpleidingen die Russisch gas aan Europa leveren – of zouden kunnen leveren: Nord Stream I en Nord Stream II door de Oostzee naar Duitsland; de Jamal-pijpleiding door Polen naar Duitsland; de Sojoez- en Broederschap-pijpleidingen door Oekraïne; en de TurkStream-pijpleiding door de Zwarte Zee en Turkije naar Zuidoost- en Midden-Europa (zie de kaart hierboven).

Al deze pijpleidingen zijn momenteel buiten bedrijf of draaien op beperkte capaciteit – maar niet vanwege Russische represailles, maar vanwege Westerse sancties of politieke beslissingen:

• De Jamal pijpleiding is gesloten omdat Polen de operationele overeenkomst met Rusland heeft opgezegd (na de Russische inval in Oekraïne en om onafhankelijk te worden van Russisch gas).

• De Sojoez-pijpleiding – die goed is voor ongeveer een derde van het via Oekraïne geleverde gas – is door Oekraïne gesloten nadat LPR-troepen de controle over het gascompressorstation hadden overgenomen.

• Nord Stream I draait op beperkte capaciteit, omdat Canadese en EU-sancties het onderhoud en de terugkeer van verscheidene Siemens gascompressorturbines hebben verhinderd.

• Nord Stream II werd eind 2021 voltooid, maar is nooit in gebruik genomen wegens de politieke druk van de VS op Duitsland; Duitsland heeft de certificering van de pijpleiding op 22 februari geannuleerd.

• TurkStream – dat in 2014 het South Stream project verving – blijft operationeel, maar vanwege EU-sancties heeft Bulgarije geweigerd euro’s te betalen aan de Russische Gazprom Bank. Hongarije daarentegen heeft de EU-sancties getrotseerd en blijft gas via TurkStream ontvangen.

Een andere wijdverbreide misvatting is dat Rusland “betaling in roebels” zou hebben geëist als vergelding tegen de westerse sancties. Maar ook dat is niet het geval. In plaats daarvan heeft Rusland, nadat westerse sancties tegen de Russische centrale bank ongeveer 300 miljard dollar aan Russische deviezenreserves hadden bevroren, besloten dat betalingen in euro’s en dollars voor gas moeten worden overgemaakt op een rekening bij de Russische Gazprom Bank en dan door de Russische centrale bank in roebels zullen worden omgezet (om inbeslagname door de VS/EU te voorkomen).

  Paniek in Londen! - Olaf Scholz onthult wat we allemaal weten

Waarom beperkt of stopt Rusland (nog) niet actief de gasstromen naar Europa? Simpelweg omdat Rusland er belang bij heeft inkomsten uit de gasexport te halen, als betrouwbare leverancier gezien te worden, en een verdere escalatie van het Oekraïne-conflict en een directe confrontatie met de NAVO-landen te vermijden. Rusland heeft echter wel druk uitgeoefend op Kazachstan om te voorkomen dat de Kazachse olie via Turkije in plaats van via Rusland wordt uitgevoerd.

Waarom brengt Europa dan zijn eigen gasvoorziening in gevaar door sancties tegen Rusland? Het oorspronkelijke doel was waarschijnlijk de Russische exportinkomsten en de Russische economie lam te leggen. Dit is echter grotendeels mislukt, aangezien de internationale olie- en gasprijzen tot recordhoogten zijn gestegen. De Russische olie- en gasinkomsten zijn dus eigenlijk gestegen sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne (hoewel de technische sancties nog steeds doorbijten).

De westerse reactie kan echter alleen echt begrepen worden vanuit een Amerikaans perspectief, niet vanuit een Europees perspectief. Vanuit het standpunt van de VS is het afsnijden van de Russische gasstromen naar Europa een middel om Rusland te isoleren, Europa onder druk te zetten om de Amerikaanse proxy-oorlog in Oekraïne te steunen, en Europa te dwingen over te schakelen op Amerikaanse of Arabische LNG-gasleveringen. Het duidelijkste voorbeeld van deze strategie is de Nord Stream II pijpleiding, die door de VS geblokkeerd werd ondanks een Duits-Russische overeenkomst.

Bovendien moet de Amerikaanse strategie in Oekraïne gezien worden in de context van de ruimere Amerikaanse strategie in Eurazië. Al in juni verklaarde de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van de VS en voormalig CIA-directeur, Mike Pompeo, in een toespraak aan het Hudson Institute: “Door Oekraïne te helpen, hebben wij de totstandkoming van een Russisch-Chinese as ondermijnd, die erop uit is militaire en economische hegemonie uit te oefenen in Europa, in Azië en in het Midden-Oosten. () Door Oekraïne te steunen laten wij China zien wat de kosten zijn van een invasie in Taiwan. () Wij moeten voorkomen dat er een Pan-Eurasische kolos ontstaat waarin Rusland wordt opgenomen, maar die door China wordt geleid.”

Niettemin zullen de meeste Europese landen – waaronder Duitsland – hun streefniveau voor de gasopslag voor het winterseizoen nog steeds bereiken en wellicht in staat zijn de verminderde Russische gasleveringen gedeeltelijk te vervangen door leveringen uit andere landen, zij het tegen aanzienlijk hogere marktprijzen. Dit heeft al tot enkele bizarre situaties geleid, zoals dat Duitslands grootste kunstmestproducent de productie moet stopzetten, terwijl de Duitse tekorten aan kunstmest worden vervangen door invoer uit – Rusland.

  VS/EU laten Oekraïne niet eens vredesbesprekingen overwegen

Update: Nog steeds geen Russische energie-oorlog

Op 5 september publiceerde de Britse Financial Times een dubbelzinnig geformuleerd artikel dat wereldwijd aandacht heeft gekregen: “Rusland stopt gasleveranties aan Europa tot westerse sancties zijn opgeheven” (later veranderd in “Rusland schakelt belangrijkste gaspijpleiding van Europa uit tot sancties zijn opgeheven”).

In het artikel werd opnieuw gesuggereerd dat Rusland opzettelijk “de gasleveranties stopzette” om vergeldingsmaatregelen te nemen tegen de westerse sancties. In werkelijkheid verklaarde de Russische regering dat zij “zich blijven inzetten voor hun verplichtingen en contracten”, maar dat zij Nord Stream I niet kunnen exploiteren zolang de technische uitrusting van die pijpleiding gesanctioneerd blijft.

Met name de zes gasturbines van Nord Stream I, die door een Britse divisie van het Duitse energiebedrijf Siemens worden onderhouden, blijven volgens de Britse wet gesanctioneerd – vier ervan bevinden zich nog in Canada, één is naar Duitsland overgebracht in plaats van naar Rusland, en de laatste is getroffen door een olielek dat Siemens niet mag repareren wegens de Britse en EU-sancties.

De Financial Times voegde er later een citaat aan toe van de energiewoordvoerder van de Europese Commissie, volgens wie Rusland “niet bereid was om via andere pijpleidingen gas aan Europa te leveren”. Toch zijn die “andere pijpleidingen”, zoals hierboven te zien is, door Polen, Oekraïne, en Duitsland afgesloten.

Dat Rusland nog steeds geen “energieoorlog” tegen Europa voert, blijkt uit de volgende feiten:

1. Rusland blijft gas leveren via de Brotherhood-pijpleiding aan Oekraïne (!) en aan Europa, en ook via de TurkStream-pijpleiding aan delen van Zuidoost-Europa;

2. Rusland is bereid gas te leveren via de Nord Stream II pijpleiding, waarvan de turbines door Rusland zelf worden onderhouden, zodra Duitsland (en de VS) die pijpleiding zouden openstellen;

  Rusland: Europeanen worden niet alleen overgehaald om zich weinig te wassen, maar ook om insecten te eten

3. Rusland blijft via Oekraïne olie aan Europa leveren via de Druzhba-pijpleiding, ook al had Oekraïne deze pijpleiding in augustus tijdelijk gesloten. In juni is echter een EU-embargo tegen de invoer van Russische olie overeengekomen, dat in januari 2023 van kracht zal worden.

De Britse BBC was nauwkeuriger, deze keer, toen zij hun artikel de titel meegaven: “Rusland geeft sancties de schuld van sluiting gaspijpleiding”. Het besluit om Europa los te koppelen van de Russische energieleveranties blijft inderdaad een volledig Westers geostrategisch besluit, maar toch willen de Westerse leiders en de Westerse media, begrijpelijkerwijs, Rusland de schuld geven van dat besluit (en de gevolgen).


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Made in USA: De komende ineenstorting van de Europese UnieVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOekraïens “tegenoffensief” is een valstrik: En het Zelensky-regime is er ingetrapt
Volgend artikelCOVID-19 vaccin gevaarlijk? Wat is het eigenlijk dat wij zien en de schapen niet?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

5 REACTIES

 1. Iedereen roept, schreeuwt en lult maar wat, geen mens weet hoe het zit. Poetin is in mijn opinie veel te soft en als hij zo doorgaat gaat hij de SMO niet volbrengen.
  Wij worden als westerlingen goed voor de gek gehouden, dat dan weer wel…

 2. “Door Oekraïne te helpen, hebben wij de totstandkoming van een Russisch-Chinese as ondermijnd”

  Wat een stierenpoep.
  Door in Oekraïne een proxy oorlog tegen Rusland te starten hebben ze juist een Russisch-Chinese as gecreëerd.
  Je zou nog bijna gaan denken dat Peking een zeker Biden in (of bij) de zak heeft.
  Oh, wacht even…

 3. Dit geopolitieke spel heeft alleen tot doel om Duitsland met alle mogelijkheden te verhinderen om een samenwerking met Rusland aan te kunnen gaan. Daar Duitsland ook de motor is van de EU. Anders zou dat dan ervoor zorgen dat Europa meer met Rusland zaken/handel drijven. Wat als een gigantische ramp voor Amerika zou betekenen, want zo zal Amerika geïsoleerd worden van de rest van de wereld. Want dan zou de totale militaire en economische hegemonie van Amerika over de wereld letterlijk verdampen, als sneeuw voor de zon. Maar met deze geopolitieke operatie veroorzaakt de zelfmoord van de EU. Dan moet ik Rusland gelijk in geven, dat het nodig is om de gehele EU te denazificeren en te demilitariseren. Alleen zo breng je een gezonde vrije handel in de wereld, waar elk land elkaar respecteert i.p.v. gekoloniseerd door het Angelo Zionisten Rijk. Wat elk land een gegijzelde vazal is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in