East Asia and Pacific Media Hub U.S. Department of State / Wikimedia / (Public Domain)

Het artikel van CIA-directeur William Burns van 30 januari 2024 in Foreign Affairs – Spycraft and Statecraft: Transforming the CIA for an Age of Competition – is een schokkende vertoning van onwetendheid en verkeerde informatie over Rusland, de oorlog in Oekraïne en de militaire capaciteiten van de NAVO. Hoewel Burn een geleerd man en ervaren diplomaat is, geeft dit artikel blijk van een diepe arrogantie gekruid met aantoonbaar onjuiste beweringen. De zogenaamde visie die hij presenteert voor het “transformeren van de CIA” is een kinderlijke fantasie en geeft aan dat de CIA afglijdt naar zowel irrelevantie als incompetentie, schrijft Larry Johnson.

Laten we beginnen met Burns karakterisering van de “Speciale Militaire Operatie” van februari 2022. Volgens Burns:

Het tijdperk na de Koude Oorlog kwam tot een definitief einde op het moment dat Rusland Oekraïne binnenviel in februari 2022. Ik heb een groot deel van de afgelopen 20 jaar geprobeerd om de brandbare combinatie van wrok, ambitie en onzekerheid te begrijpen die wordt belichaamd door de Russische president Vladimir Poetin ….

Die tragische en brutale fixatie heeft Rusland al te schande gemaakt en zijn zwakheden blootgelegd, van zijn eendimensionale economie tot zijn opgeblazen militaire kracht en zijn corrupte politieke systeem.

Poetins oorlog is nu al op veel vlakken een mislukking voor Rusland. Zijn oorspronkelijke doel om Kiev in te nemen en Oekraïne te onderwerpen bleek dwaas en illusoir. Zijn leger heeft enorme schade geleden. Ten minste 315.000 Russische soldaten zijn gedood of gewond geraakt, twee derde van de vooroorlogse Russische tankinventaris is vernietigd en Poetins decennialange militaire moderniseringsprogramma is uitgehold.

Van een inlichtingenchef als Burns wordt verwacht dat hij een onpartijdig, objectief perspectief biedt op een kwestie als de beslissing van Rusland om Oekraïne binnen te vallen. Burns faalt op dat punt spectaculair. Hij weigert de rol te erkennen die de CIA en de Britse MI-6 hebben gespeeld bij het ontketenen van de coup in 2014 die de democratisch gekozen Oekraïense president Janoekovitsj afzette en die culmineerde in aanvallen van het Oekraïense leger op Russischtalige burgers in de Donbass. Dat leidde op zijn beurt tot de nu al tien jaar durende burgeroorlog en de beslissing van de Krim om zich weer bij de Russische Federatie aan te sluiten.

Burns is totaal onoprecht. Hij doet alsof het Westen geen rol heeft gespeeld in de daaropvolgende burgeroorlog die de Donbass teisterde. Hij negeert de herhaalde verzoeken van het Westen aan Oekraïne om lid te worden van de NAVO – een harde grens voor Vladimir Poetin en de Russische regering. En hij erkent niet dat het Westen met de sabel ratelde toen het Amerikaanse Europese Commando en de NAVO jaarlijks gezamenlijke militaire oefeningen hielden met Oekraïne, waarbij Rusland de belangrijkste vijand was.

  Situatierapport Operatie Z: De Grote Terugtocht

Burns’ beweringen over de “eendimensionale” economie en zwakke militaire capaciteit van Rusland zijn meer dan schokkend. Dit is het soort specieuze bewering dat je normaal gesproken zou verwachten van een middelmatige universiteitsstudent of een partijdige amateur. De Russische economie is allesbehalve eendimensionaal – het heeft een robuuste defensieproductiecapaciteit, is toonaangevend in graan en olie- en gasproductie en is een van de wereldleiders in het leveren van cruciale zeldzame aardelementen (REE). Volgens het Foreign Policy Research Institute:

Rusland is een andere belangrijke speler in het wereldwijde beheer van de aanvoerketen van zeldzame aardelementen vanwege zijn enorme minerale hulpbronnen en een eeuwenlange traditie van mijnbouw en metaalverwerking, vooral voor militair-industriële toepassingen. Rusland is goed voor ongeveer 10% van de wereldwijde onaangeboorde reserves van ongeveer 12 miljoen ton. Er is nog steeds enige samenwerking met de VS, waaronder de levering van titanium aan Boeing door het staatsbedrijf VSMPO-Avisma. Een grotere afhankelijkheid van de VS van Rusland op een strategisch gebied van zeldzame aardmetalen is momenteel echter niet haalbaar vanwege de geschiedenis van vijandige en concurrerende relaties die teruggaan tot de Koude Oorlog. Moskou overweegt meer te investeren in kritieke infrastructuur voor mineralen en Russische bedrijven kunnen tegen 2024 mogelijk ongeveer 7.000 ton zeldzame aardmetalen-concentraat produceren, waardoor de impact op de toeleveringsketens aanzienlijk toeneemt en het land minder afhankelijk wordt van China.

Dat Burns de realiteit van de militaire capaciteiten van Rusland niet erkent, verklaart misschien waarom het Westen verbaasd is over het feit dat Rusland het Oekraïense leger blijft uitdunnen terwijl het zijn eigen militaire macht snel uitbreidt. Rusland heeft niet alleen een beslissend voordeel in mankracht, maar zijn defensie-industrie overtreft op dramatische wijze het vermogen van de Verenigde Staten en Europa om artilleriestukken, artilleriegranaten en gevechtsvoertuigen te produceren.

Rusland heeft, in schril contrast met de Verenigde Staten, operationeel succesvolle hypersonische raketten ingezet. Pogingen van de VS om het succes van Rusland op dit gebied te evenaren zijn mislukt en niets wijst erop dat de Verenigde Staten zelfs maar een fractie van het bestaande vermogen van Rusland kunnen evenaren. Hetzelfde geldt voor luchtverdedigingssystemen. Rusland is wereldleider in het produceren van beproefde luchtverdedigingssystemen, zoals de S-400, S-500 en S-550.

  Amerikaanse wapens voor Oekraïne: Europa moet betalen, Amerika verdient er goed aan

Na twee jaar strijd in Oekraïne heeft Rusland laten zien dat het in staat is om elk geavanceerd NAVO-systeem dat aan Oekraïne wordt geleverd te verslaan en te weren. Hoewel ze werden aangeprezen als “gamechangers” toen ze voor het eerst aan Urkaine werden geleverd – ik heb het over de HIMARS, de Javelin antitank geleide raket en de Patriot raketbatterij – zijn deze systemen dure mislukkingen gebleken.

Burns doet vervolgens deze bizarre beweringen:

Poetins buitensporige ambities hebben ook op een andere manier averechts gewerkt: ze hebben de NAVO ertoe aangezet groter en sterker te worden.

Hoewel het onwaarschijnlijk lijkt dat Poetins repressieve greep op de korte termijn zal verzwakken, holt zijn oorlog in Oekraïne zijn macht in eigen land stilletjes uit.

Burns heeft gewoon niet goed opgelet wat er de afgelopen 24 maanden in Oekraïne is gebeurd. Oekraïne werd door de Verenigde Staten en de NAVO getraind en uitgerust als een proxymacht die het Russische leger zou vermorzelen en Poetins steunbasis zou uithollen. Hoewel Oekraïne de jure geen lid was van de NAVO, was het dat in de praktijk wel.

In plaats van het Russische leger te vernietigen, leed het Oekraïense leger catastrofale verliezen. Het feit dat de gemiddelde leeftijd van een Oekraïense soldaat in de frontlinie 43 jaar is, is een duidelijk bewijs dat Rusland het Oekraïense leger decimeert en niet andersom.

Burns’ opmerking over Poetins afbrokkelende politieke positie is gebaseerd op hoop, niet op feiten. Als er al iets is, dan is de politieke steun voor Poetin in Rusland nu sterker dan aan het begin van de Speciale Militaire Operatie. Opiniepeilingen laten zien dat de publieke steun voor Poetin rond de 80 procent schommelt. Wat een contrast met de achterblijvende politieke steun voor Joe Biden, Rishi Sunak, Emmanuel Macron of Olaf Scholz van Duitsland.

De recente doorbraak van Rusland in Avdeevka is geen eenmalige gebeurtenis. Het is een voorbode van de op handen zijnde ineenstorting van Oekraïne. Rusland zet zijn voorsprong voort in mankracht, goed militair leiderschap, logistiek, artillerie, drones en luchtvaarttuigen met vaste vleugels over het hele 1000 km lange front.

De regering Biden zet haar wanhopige pogingen voort om het door de Republikeinen gecontroleerde Huis van Afgevaardigden over te halen een hulppakket van 61 miljard dollar voor Oekraïne goed te keuren. Zelfs als dat geld wordt goedgekeurd, zal het de loop van de oorlog in Oekraïne niet veranderen. Oekraïne is verslagen en heeft geen haalbare uitweg om Rusland te verslaan. De grootste tekortkoming is het gebrek aan getrainde mankracht. Zelfs als Oekraïne op magische wijze 500.000 dienstplichtigen zou kunnen produceren, zouden die nieuwe soldaten nog minstens een jaar lang niet voldoende getraind zijn om deel te nemen aan eenvoudige gevechtsoperaties. Oekraïne heeft geen jaar, tenzij Rusland besluit om zijn opmars te staken en te stoppen met raket- en kruisraketaanvallen op Oekraïnes logistieke en militaire knooppunten. En dat gaat niet gebeuren.

  Dag 150 van de Russisch-Oekraïense oorlog - Zelensky lijkt vastbesloten om miljoenen Oekraïners in de houtversnipperaar te gooien

Het is normaal voor politici en overheidsfunctionarissen buiten de Verenigde Staten om aan te nemen dat een artikel geschreven door iemand van het kaliber William Burns geloofwaardig is en gebaseerd op solide informatie. Maar dat is hier niet het geval. Burns negeert de realiteit ter plaatse in zowel Oekraïne als Rusland. Je hoeft geen toegang te hebben tot geheime Amerikaanse inlichtingen om te beseffen dat Oekraïne in de problemen zit en dat Rusland – verre van verzwakt en geïsoleerd – veerkrachtig en sterk is en bezig is een nieuwe wereldorde te vormen met China en andere landen in het zuiden.

Net zoals het einde van de Tweede Wereldoorlog een nieuwe wereldorde teweegbracht met de Verenigde Staten in een dominante positie, zowel economisch als militair, heeft de Russische invasie in Oekraïne een reeks gebeurtenissen in gang gezet die de Amerikaanse suprematie uitholt en een vacuüm creëert dat Rusland, China, Brazilië, India en Zuid-Afrika proberen op te vullen. Het tijdperk waarin de Verenigde Staten de lakens uitdeelden en andere landen dwongen zich naar hun beleid te voegen, loopt ten einde. Wanneer de geschiedenis van deze periode wordt geschreven, zal de oorlog in Oekraïne, samen met de poging van het Westen om Rusland te vernietigen, worden gezien als de vonk die het vuur ontstak dat de macht van het koloniale Westen deed afbranden.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Wat de oorlog in Oekraïne en de pandemie gemeen hebbenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikel1984 versus Brave New World – Hoe vrijheid sterft
Volgend artikelEuroparlementariër Rob Roos: Als je CO2 controleert, controleer je het leven van mensen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

13 REACTIES

 1. toch opmerkelijk dat al die onzin blijft komen van Whisful-Thinking.. betaald en goegekeurdt door het Hatefull manipulatie v/het Zionistische Anglo/Amerika.. blijf maar Dromen want als je wakker wordt, zal het gehuil én gejammer pijnlijk hard zijn..het is u trouwens van harte Toegewenst…👊 ”♥️🇷🇺🌹

  • Raphael, er is sinds meer dan een jaar geleden een nieuw virus uitgebroken. Het zou gaan om het “Comical Ali-virus”, en William Burns is naast vele anderen (bijna alle Westerse “leiders”, de top van de NAVO en nagenoeg de hele Westerse regimepers) één van de slachtoffers.
   De medische industrie heeft er blijkbaar nog geen geneesmiddel tegen gevonden.
   Om onverklaarbare redenen blijft het virus beperkt tot de “Westerse wereld”.

 2. Hoe meer verbaal geblaat er uit de VS komt, hoe minder ik het in mij opneem.
  Kost mij teveel onnodige hersenopslag.
  Daarbij vond ik het theater van Andre van Duin veel komischer.

 3. Ik ben blij dat Rusland het goed doet en militair aan het winnen is.
  Als het andersom was geweest had ik best de pest in gehad.
  Ik merk wel dat ik hier in mijn omgeving bijna uniek ben met deze stellingname.
  Ach….je kunt nu eenmaal niet altijd pech hebben.

 4. Het materiaal van Rusland is gebaseerd op werkzaamheid.
  Het oorlogsmaterieel van de USA is gebaseerd op verkoop, en Bluf. Als het maar glimt, als het ware. Rotzooi dus.
  USA is Hollywood, fake en Bluf.

  Rusland is al 2x aangevallen, nadat ze door het westen zand in de ogen zijn gestrooid door niet – aanvalsverdragen.
  Napoleon en Hitler, hebben dat gedaan en kwamen van een koude kermis thuis.

  Rusland is dus voor de 3de x bedrogen nl. De Nato zou niet opschuiven richting Russische grens.
  Ze zagen het dus aankomen, en hebben zich Militair voorbereid op wat komen zou gaan.

 5. The JEW run Central Israel Agency and Fascist Bureau Israel are trouble, delusional Jew traitor agencies under the guise of “protecting freedom and democracy”.

  And then there is all these departments, who are nothing but JEW run agencies, Zionist if you will, whatever you call them they are not working for the security of the US people.

  Globalist degenerate lunatics who just are addicted to power, refuse to see their “rules based order” is fading, desperate fools have nothing left but lies via MSM, censorship and delusional rhetoric.

  From Vietnam to the AIDS days to 9-11, Iraq, Libya, Syria to the plandemic, and toxic “vaccines” and Now Ukraine (uber Jew Queen Nuland).. it’s all Jew operations.

  Three fleets of sitting ducks.. ehmm “aircraft carrier strike fleets” are send to “protect” the home land ISRAEL and the US borders are wide open, millions of people can just walk in.. what’s wrong with this picture.

  Billions go to Israel & Ukraine and the victims of Lahaina get 700 USD per person for “damages” – the US cities are post apocalyptic shit holes.
  And these fools talk about going to war with China and Russia, my goodness it’s idiocy x10.

  That the US population is not out in the streets with “pitch forks” is beyond me.

  • Even WW1 and 2,was to destroy Germany. An emerging economic power, that became a threat to the Anglo-American hegemony (City of London)
   There was a reason why people were so anti-jewish after WW1 in Germany.
   Germany didn’t start WW1, but had to pay high reparations.and was humiliated.
   When they found out, who was behind it.

 6. Het citaat met de volgende onzin is een perfecte weergave van de toestand in de v.s. en europa maar niet van Rusland;

  “Die tragische en brutale fixatie heeft Rusland al te schande gemaakt en zijn zwakheden blootgelegd, van zijn eendimensionale economie tot zijn opgeblazen militaire kracht en zijn corrupte politieke systeem”.

 7. Alsof een lompe hork kan gaan lopen verkondigen dat Rusland een uit zijn krachten gegroeid pompstation is, wat om overname door een goed commercieel bedrijf vraagt.

  Die zijn ècht mentaal niet helemaal goed afgebakken…….of lijden zodanig ernstig aan een vorm van cognitieve dissonantie dat je daar niets meer serieus van kunt nemen.

  Fijn, met dit soort op zulke posities.

  Maar goed…….. middelmatige dictatortjes hebben onderknuppels nodig. Da’s nooit anders geweest. Intelligentie profileert zich niet op een dergelijke manier.

  En dan kom je als intelligent mens steeds weer tot de conclusie dat politiek veel te belangrijk is om over te laten aan politici……. worden we weer gedwongen om (binnen de context van de beperkte visie van dat soort) iets te formuleren wat misschien wèl tot die dikke schedel doordringt……..en als dat dan helemaal niét lukt, ze er uit te trappen……….en ben je aan het doen waar je buiten wou blijven.

  Ik overweeg om Jeroen Pols maar achterna te gaan.

 8. Dat is nu het probleem in Amerika, ze zitten opgescheept met een psychopathische leiding, zowel in het wit huis als op kantoren zoals het Pentagon en mede daardoor is het gehele land zelf een gigantisch broeinest van chaos.
  Psychopaten stellen zich een heel andere wereld voor, een die zij met gemak controleren en sturen en waar hun fantastisch leiderschap geen enkele tegenstand ondervind.
  Zij doen hun uiterste best om die droom tot werkelijkheid te maken en daarom proberen ze in ieder land een leider te plaatsen die hun goedgezind is, ook al heeft dat duizenden mensenlevens gekost, want een mensenleven is in hun ogen totaal niets waard, enkel het middel om hun perfecte wapens te gebruiken en burgerslachtoffers, tja, collaterale damage is een begrip dat zij hebben uitgevonden. Duizenden doden van onbelangrijke mensen klinkt minder erg dan de dood van 1 belangrijk figuur.
  Maar nu de echte feiten: alles wat ze al decennia nastreven loopt uit op een mislukking, maar rasechte psychopaten zullen nooit en mislukking toegeven dus herhalen ze dezelfde fouten met nog meer ijver in de hoop uiteindelijk toch een slag te kunnen slaan. Ze hebben niet in de gaten dat ze zich in een neerwaartse spiraal bevinden die bijna da bodem bereikt heeft en als ze die bodem zien zullen ze er alles aan doen om die vernedering te voorkomen en liever kiezen voor totale vernietiging dan overgave.
  Dit is dus de toekomst van Amerika:
  https://primary.jwwb.nl/public/u/a/w/temp-vsxsecbolfaualxmckal/5001vr/libertystatue-kopie.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1654%2C2338%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=696&height=984

 9. Laat ik voor de 1e en laatste keer opmerken dat bij hypersonsiche raketten het niet zozeer gaat over de snelheid want dat weten alle landen dat raketmotoren sneller kunnen gaan tot wel 40000 km/uur of meer in onze atmosfeer. De crux is dat het materiaal zodanig moet zijn dat het tegen de zeer grote hitte kan. De meesten zijn wel bekend met de shutlle waar enkele tegels afgevallen zijn waardoor de astronauten in de cabine het behoorlijk warm krijgen maar gelukkig waren ze al dichtbij het aardoppervlak. Concluderend: de USA heeft nog veel kennis op te doen van metallurgie dat een onderdeel is van metaalkunde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in