Want hoe graag het regerende African National Congress ook president Poetin zou willen ontvangen en financiële multipolariteitsprocessen zou willen versnellen door nauwe samenwerking met Rusland via BRICS, het “politiek ongemakkelijke” feit is dat het er uiteindelijk voor heeft gekozen om zich te onderwerpen aan westerse druk en dit niet te doen. Voortbouwend op deze observatie en het precedent dat is geschapen door de simpele gedachte van sancties die naleving van buitenlandse eisen afdwingen, is BRICS duidelijk niet wat veel van haar aanhangers veronderstelden, schrijft Andrew Korybko.

Het kantoor van de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa kondigde zojuist aan dat “President Vladimir Poetin van de Russische Federatie de top niet zal bijwonen, maar dat de Russische Federatie vertegenwoordigd zal worden door de minister van Buitenlandse Zaken, de heer Sergey Lavrov”. Vorige week liet de Zuid-Afrikaanse vice-president van zich horen over het BRICS-ICC dilemma van zijn land, wat achteraf gezien bedoeld was om het publiek te laten sympathiseren met de benarde situatie van het land nadat het onder enorme Westerse druk was komen te staan.

Als ondertekenaar van het Statuut van Rome is Pretoria verplicht om te voldoen aan het arrestatiebevel van het ICC tegen president Poetin. Ook al heeft het enkele jaren geleden de voormalige Soedanese president Bashir niet vastgehouden en uitgeleverd, zijn internationale status was nooit vergelijkbaar met die van de Russische leider, wat de reden is dat het Westen destijds weigerde om hem te straffen. Nu hebben ze echter alle reden om Zuid-Afrika te herinneren aan zijn onevenredige afhankelijkheid van hen, om te voorkomen dat het tijdens de top van volgende maand vernederd wordt.

Bloomberg berichtte begin juni over een schatting van een econoom dat “Zuid-Afrika maar liefst 32,4 miljard dollar aan exportinkomsten dreigt te verliezen, bijna een tiende van zijn bruto binnenlands product, als sommige van zijn belangrijkste handelspartners vergeldingsmaatregelen zouden nemen tegen zijn onwil om een standpunt in te nemen tegen de oorlog van Rusland in Oekraïne”. Hoewel geen enkel Westers land de intentie heeft uitgesproken om sancties op te leggen aan Zuid-Afrika als het president Poetin niet arresteert, althans voor zover het publiek weet, blijft de dreiging in theorie bestaan.

Daarom besloot het leiderschap van dat BRICS-land op veilig te spelen door de Russische leider niet te ontvangen in plaats van het ergste scenario te riskeren, ook al was er altijd de kans dat het Westen daar niet mee door zou gaan uit angst dat China uiteindelijk de leegte in hun kielzog zou kunnen opvullen. Hieruit blijkt dat multipolaire retoriek, zoals die regelmatig door sommige Zuid-Afrikaanse functionarissen zoals minister van Buitenlandse Zaken Naledi Pandor wordt omarmd, soms een gebrek aan werkelijke soevereiniteit kan verhullen.

  Oekraïense post mortems beginnen te verschijnen

Want hoe graag het regerende African National Congress ook president Poetin zou willen ontvangen en de financiële multipolariteitsprocessen zou willen versnellen door nauwe samenwerking met Rusland via BRICS, het “politiek ongemakkelijke” feit is dat het er uiteindelijk voor koos om zich te onderwerpen aan westerse druk en dit niet te doen. Voortbouwend op deze observatie en het precedent dat is geschapen door de simpele gedachte van sancties die naleving van buitenlandse eisen afdwingen, is BRICS duidelijk niet wat veel van haar aanhangers veronderstelden.

Per slot van rekening verwachtten veel aanhangers van de groep dat de leden bestand zouden zijn tegen alle druk die het Westen op hen uitoefent, vanwege wat hen verteld werd door topbeïnvloeders in de Alt-Media gemeenschap, die BRICS beschreven als een verzameling van echt soevereine landen die de wereld zeker zullen veranderen. Er werd daarom ten onrechte aangenomen dat elk van hen dit messiaanse doel zo serieus nam dat niets hen ervan kon weerhouden dit te bereiken, zelfs niet het zwaard van Damocles van maximale sancties.

Deze onjuiste perceptie was het resultaat van het wensdenken van bovengenoemde influencers nadat de NAVO-Russische proxyoorlog in Oekraïne begin 2022 uitbrak. Ze lijken hun verkeerde beeld van BRICS onbewust te hebben beschouwd als een middel om de westerse “doem-en-gloom” propaganda tegen te gaan die beweerde dat de terugkeer van unipolariteit een voldongen feit was. Wat ook hun bedoeling was, het resultaat is dat velen onder hun publiek onrealistische verwachtingen hadden van het blok.

Geen enkele objectieve waarnemer zou ooit gedacht hebben dat Brazilië en Zuid-Afrika hetzelfde niveau van feitelijke soevereiniteit hebben als de kern Rusland-India-China (RIC) van BRICS. Het Westen was tot dan toe terughoudend geweest om druk op deze twee uit te oefenen, omdat niets wat hun groep tot dan toe had gedaan in de buurt kwam van het overschrijden van hun rode lijnen. Pas toen er een reële mogelijkheid bestond dat Zuid-Afrika president Poetin zou ontvangen ondanks zijn arrestatiebevel van het ICC, besloot dit de facto blok uit de Nieuwe Koude Oorlog-blok Pretoria te laten zien wie de baas is.

  Het Verenigd Koninkrijk bereidt zich voor om grondtroepen naar Oekraïne te sturen

De kans dat ze dat land een onvergetelijke straf zullen opleggen, is extreem groot als Zuid-Afrika het Westen in deze kwestie trotseert, aangezien het Westen wereldwijd vernederd zou worden als dat zou gebeuren. Een van de meest gevoelige rode lijnen zou zijn overschreden, wat Pretoria zich realiseerde en dus verklaart waarom het liever zijn reputatie in het Zuiden opofferde en de eenheid van BRICS schade berokkende dan het ergste scenario te riskeren van maximale sancties die zijn toch al worstelende economie zouden verlammen.

ICC-lid Zuid-Afrika onthield zich consequent van alle antiRussische AVVNresoluties, maar gaf toch toe aan de impliciete eis van het Westen om president Poetin niet te ontvangen bij de simpele gedachte aan sancties, wat doet vermoeden dat Brazilië zeker hetzelfde zal doen wanneer het de BRICS-top in 2025 houdt. In tegenstelling tot Zuid-Afrika stemde Brazilië immers drie keer voor een veroordeling van Rusland in de AVVN en de pas herkozen president Lula da Silva veroordeelde zijn BRICS-partner zelfs in een gezamenlijke verklaring met Biden.

Nu Zuid-Afrika zijn politieke onbetrouwbaarheid tegenover BRICS onder Westerse druk heeft bewezen, en er geen twijfel over bestaat dat Brazilië over twee jaar ook zal capituleren als het in precies dezelfde positie wordt geplaatst, blijkt de organisatie op dit moment meestal alleen relevant te zijn met betrekking tot RIC. In tegenstelling tot Brazilië hebben noch China noch India ooit voor een anti-Russische AVVN-resolutie gestemd, en ze zijn ook geen ICC-leden zoals dat land en Zuid-Afrika.

Bovendien hebben beide landen al bewezen dat ze bestand zijn tegen Westerse druk door te weigeren afstand te nemen van Rusland, wat in het geval van India des te belangrijker is omdat de banden met de VS veel beter zijn dan die met China. De algehele verbetering van de strategische betrekkingen van die twee met Rusland gaat ook ongehinderd door, ondanks het feit dat hun handel met het Westen veel groter is. Dit alles bewijst dat hun niveau van feitelijke soevereiniteit veel hoger is dan dat van Brazilië en Zuid-Afrika.

  Vaarwel 2023, maar heeft Biden zojuist hallo gezegd tegen WOIII?

Hoewel BRICS dus kan worden geherconceptualiseerd als een financieel gerichte vorm van RIC+, betekent dit inzicht niet dat die andere twee landen en wie er in de toekomst ook met deze drie landen via dit formaat samenwerkt, geen rol te spelen hebben in het versnellen van financiële multipolariteitsprocessen. Zoals eerder is uitgelegd, zal het Westen waarschijnlijk niet dreigen met strafmaatregelen tegen BRICS-landen voor alles wat ze doen, maar alleen wanneer iets hun rode lijnen overschrijdt of daar dicht bij in de buurt komt.

Om die reden zal het Westen, hoewel het kan proberen om landen te ontmoedigen om deel te nemen aan het BRICS+ raamwerk, waarschijnlijk niemand alleen daarvoor straffen of voor het geleidelijk diversifiëren van hun handel weg van de dollar. Alleen grote stappen van substantiële en/of symbolische betekenis, zoals ICC-leden die hun verplichting om president Poetin te arresteren niet nakomen, hebben een geloofwaardige kans om met serieuze gevolgen te worden geconfronteerd, maar zelfs dan is het niet zeker of dit zal gebeuren of dat het gewoon bluf is.

Hoe dan ook, het punt is dat BRICS geen verzameling is van echt soevereine landen die het gedeelde messiaanse doel hebben om de wereld te veranderen, zoals veel aanhangers van deze groep ten onrechte aannamen vóór het nieuws van woensdag, maar slechts een platform om financiële multipolariteitsprocessen gematigd te versnellen. Zolang de groep langzaam haar doelen nastreeft zonder het Westen uit te dagen of te vernederen, zal er waarschijnlijk geen straf volgen, anders zullen de zwakste schakels laten zien wie de baas is, zoals Zuid-Afrika net nog is overkomen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Alarmsignaal voor het Westen: 16 landen willen toetreden tot de BRICS-groepVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelTerminator regisseur zegt “Ik heb jullie gewaarschuwd”
Volgend artikelVS zetten Oekraïne onder druk voor “beslissende doorbraak” en agressievere tactieken: Washington Post
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

22 REACTIES

 1. Ik heb wel vertrouwen in BRICS en de organisaties die zich hier achter scharen.
  Het is volgens mij dan ook een proces dat bezig is om te groeien en te ontwikkelen.
  De handel zal zich verder gaan verschuiven en het westen zal haar invloed op de wereld zien slinken.
  Deze weg is onomkeerbaar.

  • Haha… dus omdat Putin thuis blijft is BRICS ineens allemaal niet wat het lijkt? Ik denk dat de schrijver niet doorheeft dat Putin even druk is met Oekraïne. De ene na de andere grote aanval en een graanovereenkomst die ploft en een Oekraïense graanexport route die wordt gesloopt en Oekraïne die de ene na de andere aanslag pleegt.

   Zo zie je maar… iedereen verzint maar wat verhalen aan elkaar ipv op hoger niveau naar gebeurtenissen en verbanden te kijken. Deze auteur kijkt alleen maar naar deze bijeenkomst en daar baseert hij op dat eea niet is/wordt wat het lijkt. Dus… een bouwvakker legt de eerste steen en de journalist roept onmiddellijk dat het nog geen gebouw is en dat het maar de vraag is of het een gebouw wordt. Pfff… nutteloos.

  • China en Rusland hebben beide al langgeleden aangegeven, de grote BRICS + Landen conference in hun land te organiseren, mochten er in één van de andere landen calamiteiten voor het organiseren op treden.
   In April en Juni jl. zijn Amerikaanse ministers van buitenlandse zaken en van defensie plus de Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Afrika bij de Zuid-Afrikaanse president geweest, om hem te wijzen dat Amerika nog steeds doet wat voor hun belang goed is, (zie Oekraïne) en ook vertelde, dat Amerika de commando voert over de NAVO, m.a.w. geen grappen uithalen.
   Al eerder heeft de Zuid-Afrikaanse president medegedeeld, de Russische president Poetin niet zal arresteren als hij op bezoek is, en de Russische president zijn veiligheid in Zuid-Afrika gegarandeerd, hij negeert hiermee de Amerikaanse waarschuwingen.
   Amerika en Europa, het westen zou heel graag zien dat de BRICS + Landen conference een gebroken bijeenkomst is, (zoals bij de G7 Biden niet aanwezig zou kunnen zijn).
   De BRICS + Landen conference moet doorgaan, omdat er dan zeer serieus besluiten genomen gaan worden, om de nieuwe wereld orde te presenteren.
   Het MULTIPOLAIRE politieke systeem, i.p.v. het oude Amerikaanse UNIPOLAR systeem.
   Het nieuwe betalingsverkeer de “CBDC”, einde Amerikaanse SWIFT.
   Soevereine BRICS + Landen zullen direct met elkaar handel drijven, (zonder Amerikaanse tussen komst) en met eigen door GOUD gedekte Valuta’s. (Twijfel nog of er een nieuwe wereldreservemunt geïntroduceerd zal worden de “NERO” GOUD gedekt), i.p.v. de op derivaten/schuldpapier gedekte wereldreservemunt de Dollar.
   De introductie van de nieuwe wereld bank, dat geldleningen uitschrijven zonder rente, uitsluitend op kostprijs,
   wat de westerse Wereldbank met z’n I.M.F. veel te dure leningen uitschakelt.
   Dan de introductie van de nieuwe BRICS Leden, ca. 7 stuks, en nog enkele landen die in de wachtkamer zitten.
   U en iedereen ziet dat deze BRICS conference zeer belangrijk is, en vergeet niet dat het Westen wordt voor wordt het BRICS proses zorgvuldig volgen, en alles zullen doen om dit te verstoren.
   Zelfs de reis van Poetin naar Zuid-Afrika te verstoren, ze hebben dat ik ook bij de gaspijpleidingen gedaan.
   Een ……………………… in het nauw maakt rare sprongen.

 2. Dit stuk vuilnis is precies wat er mis is aan de westerse hoernalisten: het is allemaal propganda-BS van de gebruikelijke verdachten die de media vertellen wat ze moeten schrijven.

  Niets is zo onbetrouwbaar als de ‘legacy’ media’s desinoftainment LEUGENS die continue worden verspreidt door de ‘Presstitutes’ van het Kwaad.

 3. Ik schrik hier toch wel van hoor, doch Rusland kan gewoonweg iemand anders sturen, er zijn nog wel een paar kanjers denk ik die Rusland kunnen vertegenwoordigen, feit is en dat blijkt hieruit wel weer dat de de-dollarisering nog niet helemaal ten uitvoering is gebracht, zij zijn eraan bezig, maar een moment om even niet teveel weg te dromen van het wensdenken, althans het mijne en die is een multipolaire wereldbol, even geduld nog!

  • Nee… Rusland moet nu op zn honk zitten… als de leiding in Rusland nu naar de BRICS gaan, dan doen ze precies wat onze ‘leiders’ doen… het volk laten stikken terwijl ze zelf ergens in luxe vergaderen en dineren. Er gaat juist kracht en vertrouwen naar de Russen nu ze zien dat Putin en zn medestanders deze bijeenkomst ff laten lopen omdat ze voor de bevolking zorgen en scherp blijven mbt Oekraïne. Putin en de BRICS zijn echte leiders, die niet ergens gaan zitten klessebessen terwijl hun land in groot gevaar verkeert omdat de USA zit te wachten op een moment waar ze Putin kunnen blamen en shamen en Rusland kunnen bestoken met kernwapens. Nee… Putin en de zijnen doen dit heel goed. In tijden van nood moet de kapitein niet weglopen… dat is funest voor het vertrouwen van zn hele team en het hele volk.

 4. Achter de schermen zullen de diplomaten uit Zuid Afrika dit wel doorgesproken en geregeld hebben met Moskou. Toch klopt het volgens mij wel wat er hier geschreven wordt. Voor Zuid Afrika is het beter het voorzichtig en geduldig te spelen om heelhuids door de veranderingen die er nu in de geopolitiek plaatsvinden te komen. Maar het kan zelfs zo zijn dat Putin liever thuis blijft nu Rusland bezig is met een offensief in Oekraïne. Dit kon wel eens slecht gaan vallen in het westen en als er een internationale crisis uitbreekt kan je maar beter achter je bureau in Moskou zitten of in een atoombunker ergens in de Oeral.

 5. Als China massaal haar $$$ zou dumpen kan de wereld meteen zien wie er de baas is.
  Dan hoeven die 2 , B en ZA niet bang te zijn voor sancties want dan heeft het ‘andere blok’ er geen geld meer voor.
  En reken er maar op dat China dit ‘wapen’ zal gebruiken als iets hun plannen te zeer gaat dwarsbomen.

 6. Alle geblaat over multipolariteit is toneel. Er is geen politiek dan die welke de belangen van het wereldomvattende grote geld dient, al circa 150 jaar en het is alleen maar erger geworden. BRICS wordt net zo goed aan gestuurd door het grote geld als de VS en de EU. De enige bevrijding van het grote geld komt niet van beneden maar van Boven. Nog even geduld hebben…

  • Alles ‘beneden’ wordt van ‘boven’ bestuurd, as above so below. God beweegt door mensen, tenzij mensen zo egoïstisch zijn dat ze God niet meer (er)kennen. De oplossing komt van boven via ons naar beneden. Wij zijn hier om Gods wil uit te voeren en voor de planeet en al het leven te zorgen. In plaats daarvan zijn we vernietigers geworden doordat we in consumenten ipv mensen zijn verandert. Liefde en harmonie is het doel, de huidige chaos gaat ons doen verlangen naar dit doel. Iedereen zal op een punt komen dat ze genoeg hebben van alle bullshit en leugens en kwaadaardigheid. Als genoeg mensen dat wereldwijd beseffen, volgt The Great Awakening… maar eerst moet de massa de pijn gaan voelen en gaan verlangen naar harmonie en vrede… liefde. WIJ zijn het plan… ons ontwaken is het plan. En we zijn goed op weg. Het is een kwestie van tijd voordat we ontwaken.

  • Ook mijn idee Peter. Nieuwe wereld orde, multi polaire wereld orde, zoek het verschil.
   LGSTO een great awakening is beslist niet bijbels maar new age onzin, lees Openbaringen er maar op na.

 7. Poetin doet er goed aan thuis te blijven, het is n lange reis en stel je maar ns voor dat zijn vliegtuig ergens een noodstop zou moet maken in een ‘onvriendelijk land’…..Lavrov is trouwens een TOP diplomaat , geen enkele van onze westerse corrupte, uitermate dwaze idiote leeghoofden die ook maar ter hoogte van Lavrov’s schoenzolen komt !

 8. The Jewish menorahs of CIS, BRICS, and Russian gas
  https://fitzinfo.net/2022/10/18/the-jewish-menorahs-of-cis-brics-and-russian-gas/

  Russian official apologizes for claiming Chabad Jews part of neo-pagan cult
  https://www.jpost.com/diaspora/antisemitism/article-721066

  Jewish Autonomous Region
  oblast, Russia
  https://www.britannica.com/place/Jewish-Autonomous-Region

  Sinister Sites – Israel Supreme Court
  https://vigilantcitizen.com/sinistersites/sinister-sites-israel-supreme-court/

  Trampled Cross
  At the center of the parking facilities are pathways shaped like Christian cross. Jerry Golden has mentioned that this cross has been specifically placed to be trampled on by visitors. He is most probably right. In a building where spiritual symbolism reigns supreme, there are effectively little chances that the layout of those pathways hasn’t been thoroughly thought out by the architects. In other words, this can’t be just a coincidence. The visitors have to go down the stairs – symbolically “descend” to lower spheres – to reach the cross. As you might have noticed, the importance of the act of ascending and descending in this building is very important. This is not an exception.
  Occult secret societies have historically been at odds with the Christian church who repeatedly persecuted and accused them of all sorts of heresies.

 9. Het arrestatiebevel dat is uitgevaardigd tegen president Putin getuigd onomstotelijk hoe vies vuil en gemeen de westerse politiek is. Ik vraag mij af waarom figuren als Biden, Obama, Bush, Blair, Rutte en vele anderen niet reeds gevangen zijn genomen daar dit allemaal volksverraders, landverraders en massamoordenaars zijn. Ook de veroordeling van Milosevic was een grote dwaling evenals het gevangenschap van de heer Assange. Door de eeuwen heen is er weinig veranderd, de heren aan het bewind onderdrukken hun volk. met een verschil……….vroeger nam het volk uiteindelijk de wapens op en sloeg het tuig kapot…..NU? nog steeds niks….kutzooi

 10. Wat wel opmerkelijk is is dat de democratische kandidaat Kennedy heeft voorgesteld om de dollar aan goud te koppelen dit in een van zijn toespraken , ondanks de storingsdienst kracht van het westen schijnt de oplossing aan de horizon De VS en het westen zullen de broekriem moeten aantrekken en hun valuta aan iets tatsbaar moeten koppelen

  • @Pietka, binnen het gezin van Robert F. Kennedy sr. (1925 – 1968) en Ethel Skakel Kennedy (1928) is hommeles ontstaan nu beoogd presidentskandidaat voor de democraten in november 2024 Robert F. Kennedy jr. (1954) het steeds beter in de peilingen doet, ondanks de formidabele tegenwerking van de Mockingbird press/ newspeak/ msm.
   Oudste broer Joseph – Joe – Patrick Kennedy II (1952), zus Kerry (1959) & neef Joseph – Joe – Patrick Kennedy III (1980) hebben afstand van Robert genomen vanwege het verspreiden van jawel! complottheorieën.

 11. Waarom dan de top niet laten doorgaan in een van de lidstaten waar er geen arrestatiebevel van kracht is tegen Poetin? Zo beu al dit theater.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in