Al enkele dagen proberen Oekraïense landingstroepen een bruggenhoofd te vestigen onder de Antonov Brug op de linkeroever van de Dnjepr ten oosten van Kherson. In tegenstelling tot wat de Westerse pers beweert, zijn ze daar blijkbaar niet in geslaagd, bericht RT.

Verschillende Westerse media meldden deze week dat Oekraïense landingstroepen een “belangrijke doorbraak” hadden gemaakt op de linkeroever van de Dnjepr ten oosten van Cheron. Er was een “bruggenhoofd, een versterking” opgericht – een goed uitgangspunt voor de Oekraïners, die op dit punt meer troepen zouden kunnen doorstoten, zoals kolonel Markus Reisner aan NTV vertelde. Het bruggenhoofd, dat sinds maandag steeds groter wordt, is ook een belangrijk signaal aan de Oekraïense bevolking dat het offensief ook de regio Kherson omvat, zei hij.

Het Russische leger erkende donderdag de landing van kleine Oekraïense groepen onder de Antonov Brug. Deze worden echter “systematisch vernietigd”, aldus de chef-staf van het regiment met roepnaam Belyj, dat verantwoordelijk is voor de verdediging van de rivieroever. Op dit deel van de rivier was de waterbreedte vóór de vernietiging van de Kachovka dam iets minder dan 1000 meter.

“Na de vernietiging van de Kakhovka waterkrachtcentrale werden we gedwongen om onze observatieposten en vooruitgeschoven detachementen, die zich op het eiland tussen de twee oevers bevonden, te verwijderen. De vijand maakte gebruik van het feit dat hun oever hoger lag en wij geen mogelijkheid hadden om deze posities te bezetten, en ze slaagden erin om in kleine groepjes binnen te dringen in de weggespoelde gebouwen en onder de Antonov Brug door te dringen. Nu zijn we bezig onze gevechtsposities te herstellen en observatieposten op te zetten”, vertelde de officier aan RIA Novosti. Volgens hem is het aantal vijanden klein. Ze werden gebombardeerd en de verkenningsactiviteiten gingen door.

  Ik had het niet beter kunnen zeggen

“We jagen ze rustig onder de brug op, ze proberen hun eigen mensen te helpen, brengen regelmatig munitie en medische voorraden en halen hun doden en gewonden weg. Maar ze worden door ons beschoten.”

Het ministerie van Defensie publiceert beelden van aanvallen op Oekraïense militanten in de buurt van de Antonivskyy-brug, onder andere tegen detachementen die zich proberen te verschansen op de linkeroever van de Dnjepr.

Hij wees erop dat er nog nooit een amfibische landing op de linkeroever had plaatsgevonden. De Oekraïense troepen, zei hij, bevonden zich op een moerassig eiland waar de datsja’s (buitenhuisjes) van de inwoners van Kherson en Alyoshki, een stad op de linkeroever, stonden. Vanaf de half vernielde Antonov Brug leidt een asfaltweg over het eiland en vervolgens over de tweede – kleine – Alyoshkin Brug naar de linkeroever van de Dnjepr, die door Russische troepen wordt gecontroleerd.

“Op onze oever waren ze niet en zijn ze niet. We vechten nu een beetje voor het eiland. We zullen onze taak in de nabije toekomst voltooien, en ze zullen snel weg zijn,” zei de chef-staf.

Voorbij de brug naar het oosten ligt geen vasteland, maar een moerassig eiland met datsja’s van de inwoners. Google-Maps

Volgens hem waren de acties van de Oekraïense gevechtsgroepen vooral politiek gemotiveerd en hadden ze geen praktisch doel.

“Ik denk dat het meer een politiek moment is om in deze richting aanwezigheid te tonen, zodat we onze reserves niet aanspreken en in deze richting gaan vestigen. Er is hier niets te doen behalve zelfmoordmissies. Ze zullen hun uitrusting niet kunnen verplaatsen, het zal heel moeilijk zijn om hun eenheden te bevoorraden met alles wat ze nodig hebben omdat onze systematische vuuractie hen heel hard zal treffen. Ze lijden echt zware verliezen en dit is gewoon suïcidaal,” concludeerde Belyj.

  Schaduwen en as: De Crocus Stadhuis massacre en het spook van de geheime oorlog ISIS, Cui Bono?

De waarnemend gouverneur van Kherson Oblast, Vladimir Saldo, sprak donderdag ook over de onmogelijkheid voor Oekraïense troepen om een permanente aanwezigheid op dit eiland bij de linkeroever te vestigen. In de afgelopen twee dagen had het Russische leger zes boten tot zinken gebracht met meer dan dertig Oekraïense soldaten die probeerden de rivier de Dnjepr over te steken en te landen bij de brugsteunen op de linkeroever, kondigde hij aan op Telegram.

Tagesspiegel: De Kachowka Dam “opblazen” is militair voordelig voor de Oekraïners

Het is nog onduidelijk hoe de gevechten om de controle over dit frontdeel op de linkeroever zich zullen ontwikkelen. Wat wel zeker is, is dat de vernietiging van de dam bij de Kachowka waterkrachtcentrale duidelijke voordelen heeft opgeleverd voor de Oekraïners. Verrassend genoeg geven Duitse media zoals de Tagesspiegel dit ook toe. De Berlijnse kwaliteitskrant stelt als eerste eigenlijk dat de overstroming na het breken van de dam de eerste Russische verdedigingslinie in het toch al zwak beschermde gebied op de lager gelegen linkeroever heeft vernietigd.

“Het zou extreem gevaarlijk zijn voor de Russische verdediging in Zuid-Oekraïne als de Oekraïense soldaten erin slagen om verder op te rukken, zich permanent op de linkeroever te vestigen en bevoorradingsroutes aan te leggen.”

Maar niet alleen in het gebied van de Antonov Brug bij Kherson zouden Oekraïense troepen bezig kunnen zijn met het vestigen van een bruggenhoofd. “Het opblazen van de Kakhovka Dam heeft hen enige bewegingsvrijheid gegeven,” schreef de Tagesspiegel verder, verwijzend naar een Russische militaire blogger. Aangezien het stuwmeer nu grotendeels droog staat, wordt blijkbaar gevreesd dat Kiev troepen in de regio Zaporozhye gemakkelijker zal kunnen manoeuvreren.

  "Het is geen strijd meer tussen links en rechts. Dat was vroeger. Het is nu een gevecht tussen nationalisten en globalisten": Interview met Gimo Baram

Dankzij de Zweedse BV206S amfibievoertuigen kunnen de Oekraïense troepen mogelijk het opgedroogde Kakhovka stuwmeer in de regio Zaporozhye oversteken, twitterde de Italiaanse militaire expert Thomas C. Theiner.

De krant gaat er echter vast van uit dat Rusland de dam zelf heeft opgeblazen – hoewel alleen “contraproductief”.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Scott Ritter: 2023 zal ons laatste jaar op de planeet zijnVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDoor te weigeren de risico’s van de prik te erkennen, helpt Trump de COVID-cultus om verantwoording te ontlopen
Volgend artikelWanneer dissidentie eindigt, zal het transhumanisme heersen en digitalisering regeren, zal de mensheid ophouden menselijk te zijn
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

3 REACTIES

  1. Zogenaamde militaire deskundigen van het Westen(USA+EU) vertellen de ene onzin na het andere. Als er werkelijk gevochten gaat worden dan heb je totaal niets aan deze onbenullen. Rusland lacht zich dubbel over zoveel “Westerse deskundigheid”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in