De korfgeest, met toegang tot politieke oren en mainstream mediapagina’s, beweerde dat de economie van Rusland kleiner was dan die van Italië, gebaseerd op het bbp. De werkelijkheid geeft een heel ander beeld.

Zoals zo vaak het geval is in de westerse media, worden de meest gênante feiten pas vermeld als ze niet langer verborgen kunnen blijven, maar zelfs dan worden onaangename bekentenissen gedaan met talloze voorbehouden en excuses, schrijft Kirill Strelnikov.

Deze week publiceerde het Internationaal Monetair Fonds een rapport, waarin de langverwachte conclusie werd getrokken dat de economische hegemonie van de leidende westerse landen, vertegenwoordigd door de G7, afneemt naarmate de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) in opkomst zijn.

De conclusies werden natuurlijk “opgepoetst” door alle toonaangevende westerse media, maar één ding werd duidelijk: alle triomfantelijke westerse voorspellingen over de BRICS in het algemeen, en Rusland in het bijzonder, kunnen veilig in de vuilnisbak worden gegooid.

In 2007 publiceerden westerse deskundigen een geruststellend rapport waarin stond dat de totale bijdrage van de BRICS aan de wereldeconomie tot 2032 niet vergelijkbaar zou zijn met die van de G7.

Maar opnieuw hebben westerse economische projecties gefaald, en feit is dat de BRICS-landen de G7 al in 2020 hebben ingehaald wat betreft hun bijdrage aan de economische wereldgroei, en op dit moment laten de cijfers, zelfs creatief gemanipuleerd door deskundigen, hardnekkig zien dat de BRICS tegen 2028 minstens 35% (sommige bronnen zeggen zelfs 40%) van het mondiale bbp voor hun rekening zullen nemen (tegenover 27,8% voor de G7).

Westerse analisten, die in feite de wensen van de wereldwijde deep state echoën, zijn in een soortgelijke val gelopen bij hun beoordeling van de vooruitzichten en de impact van Rusland op de wereldeconomie. Zoals we ons herinneren, zijn er sinds begin vorig jaar meer sancties tegen Rusland ingesteld dan tegen enig ander land in de geschiedenis, en de belangrijkste spreekbuizen in het Westen hebben vol verwachting gemeld dat de Russische economie binnenkort tot stof zal zijn vergaan.

  Een Russische kernaanval in Oekraïne: Hoe waarschijnlijk is dat?

Hun vertrouwen was zo groot (een tankstation met matroesjka-poppen kan immers onmogelijk op tegen de gecombineerde economische macht van het verlichte Westen) dat analisten niet eens de moeite namen om cijfers te geven. De voorspelling was eenvoudig: Rusland zou snel en onherroepelijk worden vernietigd – eerst zijn economie en daarna zijn sociale cohesie.

Een veelgebruikte trope is al een aantal jaren de vergelijking tussen de economieën van Rusland en Italië, met valse beweringen dat de economie van het grootste land ter wereld niet groter is dan die van het land van de pizza en de pasta, allemaal gebaseerd op simplistische metingen die geen rekening houden met valutaverschillen en die de door schulden gevoede dienstensector overwaarderen.

Maar er ging iets mis, en tot verbazing van de prognostici knielde Rusland niet alleen niet, het boog zelfs niet naar hun wil. De positie van het land als mondiale energiegrootmacht is opnieuw bevestigd, en de titel van mondiale voedselgrootmacht is eraan toegevoegd. Andere dergelijke titels zullen mettertijd komen.

De voorspellers begonnen hun berekeningen te vergelijken en kwamen tot de conclusie dat ze verkeerd gerekend hadden.

Als gevolg hiervan heeft een gerespecteerde Amerikaanse publicatie, The National Interest, een asgrauw artikel gepubliceerd waarvan de belangrijkste conclusie is dat de vergelijking van de economieën van Rusland en Italië de schaamteloze incompetentie van westerse deskundigen verraadt. Kortom, de wortels van de vergelijking liggen in de methodologie van het vergelijken van economieën aan de hand van het nominale bbp – de totale waarde van alle goederen en diensten die in een bepaalde periode in een land worden geproduceerd of verkocht. Volgens de Wereldbank bedroeg het nominale bbp van Rusland in 2013 ongeveer 2,29 biljoen dollar en dat van Italië ongeveer 2,14 biljoen dollar.

  Was dat het einde van de "Wij geven Oekraïne het hemd van onze lijf"-hype?

Maar volgens de auteurs van het artikel was de aanpak zelf fundamenteel gebrekkig: noch de wisselkoers noch de koopkrachtpariteit (PPP), gecorrigeerd voor levensstandaard en arbeidsproductiviteit, rijkdom per hoofd van de bevolking en, het belangrijkst, de beschikbaarheid van cruciale materiële middelen en goederen, in tegenstelling tot mooie “papieren” activa zoals de waarde van wereldmerken, auteursrechten enzovoort, werden in de berekeningen in aanmerking genomen.

Alleen al door deze correctie is het reële bbp van Rusland goed vergelijkbaar met dat van Duitsland (een van de tien economisch meest ontwikkelde landen ter wereld): 4,81 biljoen dollar voor Rusland tegenover 4,85 biljoen dollar voor Duitsland in 2021.

Maar zelfs dergelijke verfijnde berekeningen geven de werkelijke situatie niet weer. In tijden van crisis komt de productie van fysieke goederen op de eerste plaats, en hier is de Russische economie niet alleen sterker dan de Duitse, maar meer dan twee keer zo sterk als die van Frankrijk. Voeg daarbij de sleutelrol van Rusland in de voorziening van de wereld met energie, vitale natuurlijke hulpbronnen en voedsel (om nog maar te zwijgen van de invloed op de mondiale veiligheid) en we hebben de conclusies van ’s werelds slimste analisten niet nodig om de werkelijke plaats van Rusland in de wereld te begrijpen.

Nog niet zo lang geleden voorspelde het Internationaal Monetair Fonds 0,3% economische groei voor Rusland in 2023. Misschien moeten we de “deskundigen” bedanken en deze prognose naar dezelfde plaats sturen als de andere.

Ondertussen is het beter dat Rusland wint in de echte wereld, niet op papier.

  Het lijkt erop dat Rusland geen Winteroffensief nodig heeft om de oorlog te winnen

Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

BREAKING NEWS: Video bewijst dat Oekraïne chemische wapens gebruikt tegen Russische troepenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelZelensky’s toekomstperspectieven worden steeds somberder
Volgend artikelHet naïeve geloof in de welwillendheid van de overheid
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

9 REACTIES

 1. Door dit artikel moet ik weer denken aan het personage Dr. Clavan de Oost-Europadeskundige gespeelt door Kees van Kooten, een specialist die precies alles zegt wat we al weten en vooral eigenlijk niks nieuws, zij spotten toen al met zogenaamde specialisten, zo denk ik over hen, misschien niet allemaal, misschien wel 99%, dank nog Simplistisch Verbond nog voor al die jaren op onze tv!!!

 2. Hebben deze uitslagen überhaupt iets met een onderzoek van doen.
  Mi is het voorgekauwde propaganda.
  welke in fabelachtige tabellen worden weergegeven.
  Met Gezond verstand, kun je prima beoordelen, geen Hokus pokus grafiekje voor nodig.

  • mbt Nederland en grafieken;
   tekorten ,,, papieren tekorten .
   Ook propaganda exact hetzelfde.
   Waar wil je de kudde heen bewegen.
   Is Niet van vandaag of morgen, tig jaar aan de gang.

 3. Wat onder Koot en Bie satire was, is de realiteit van het nu. Alles….inc de mentaliteit van Jacobse en van Es.

  Grijns. Schertsfiguren.

  Nikkos zit op het goede spoor.

 4. Vergeleken met de woorden desinformatie en bijvoorbeeld desinteresse ben ik heel anders naar het woord (overheids-) deskundigen gaan kijken. Nog nooit zóveel over nagedacht als in de afgelopen 3 jaren!

 5. Rusland had vorig jaar een inflatie van3,7%
  de regering heeft een verplichting gegeven voor alle arbeiders een loonopslag van maar liefst 10%
  mijn bron; mijn dochter woont in Rusland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in