Steeds meer westerse denktanks en militaire experts uiten hun twijfels over de militaire slagkracht van Oekraïne, waarvan het tegenoffensief maar niet van de grond komt. “Handelsblatt” publiceerde een uitgebreide analyse van de groeiende scepsis van westerse experts over een Oekraïense overwinning.

Gezien de stagnatie van het Oekraïense tegenoffensief, dat al twee maanden aan de gang is, heerst er in het Westen ontgoocheling en verbijstering. Washington vraagt zich nu af of de westerse militaire technologie overschat is. In een gedetailleerde analyse laat het Handelsblatt deze maandag militaire experts en media aan het woord, die steeds minder rekening houden met een Oekraïense overwinning, bericht RT.

Volgens het Handelsblatt lekken er nauwelijks details over de gevechten uit. Niettemin “gaven individuele situaties een idee van hoe moeilijk de gevechten verlopen.” Volgens rapporten van oorlogsanalist Tom Cooper, bijvoorbeeld, hebben Russische troepen eind juli een compagnie van de 118e Oekraïense Brigade bijna volledig weggevaagd in de buurt van Robotine.

Tegelijkertijd moesten er soldaten de gevechten ingestuurd worden die eigenlijk pas ingezet zouden worden na een geplande doorbraak van de “zogenaamde Surovikinlinie”. Steeds openlijker konden Amerikaanse functionarissen hun teleurstelling niet langer verbergen, zelfs niet voor de media. Zoals het Amerikaanse televisiestation CNN meldde, “maken vertegenwoordigers van het Amerikaanse veiligheidsapparaat geen geheim van hun teleurstelling.”

De Oekraïense president Vladimir Zelensky heeft het bijzonder moeilijk in deze situatie. Zijn politieke carrière hangt af van de realisatie van zijn belofte van een spoedige overwinning. Maar al in juni moest hij toegeven dat het offensief niet zo snel vorderde. De Oekraïense militaire leiding schreef dit toe aan de “beperkte levering van wapens uit het Westen” en het hevige Russische verzet. Volgens een bericht in de Financial Times vuurden de Oekraïners al dagelijks een derde af van wat de VS in een maand produceerde.

  EU-parlement verklaart fossiele brandstof tot "groene" energie terwijl het klimaatverandering narratief zichzelf vernietigt

Uiteindelijk zijn Westerse tanks en infanteriegevechtsvoertuigen ook “geen wonderwapens tegen de Russische luchtsuperioriteit”, becommentarieerde het Handelsblatt het overschatte potentieel van wapens uit het Westen. De zakenkrant beschreef ook het zwakke leiderschap en de incompetentie in het Oekraïense leger. Daarbij zouden de door de NAVO in een versnelde procedure getrainde militairen nog slechter presteren dan ervaren Oekraïense soldaten. Michael Kofman van de Carnegie Endowment for International Peace had hier ook commentaar op:

“Ervaren eenheden zouden consequent betere resultaten hebben behaald met verouderde Sovjet-technologie dan brigades die in het Westen waren getraind en uitgerust met NAVO-apparatuur,” gaf Handelsblatt Kofmans beoordeling weer.

De Oekraïense militaire expert en journalist Joeri Butusov ziet de huidige problemen aan het front als “symptomatisch voor structurele zwakheden in het leger”. Het Oekraïense leger kon nauwelijks speerpunten vormen aan het front, omdat Rusland elke zwakte in andere secties “onmiddellijk zou uitbuiten”. De Oekraïners ervaren dit momenteel bij Kremennaya, waar een Russisch tegenoffensief “uitgedunde eenheden” onder druk zet.

Volgens de Oekraïense journalist wordt het vasthouden van veroverde gebieden ook bemoeilijkt door het gebrek aan goede bevelhebbers: “Niemand geeft erom, er zijn geen mensen die de leiding hebben,” zei Butusov. Op Twitter had een Oekraïense officier onder het pseudoniem “Tatarigami” ook kritiek op hoge Oekraïense officieren als volledig incompetent.

Handelsblatt concludeert dat een ineenstorting van het Russische front “een verrassing” zou zijn gezien de militaire situatie: eerst zouden de Oekraïners zich “moeten voorbereiden op een langdurige uitputtingsslag.” Daarna zou het Oekraïense leger moeten hopen dat “de aanvallen op de logistiek in het achterland het Russische front onverwacht zouden doen instorten.”

  NAVO-landen militair verzwakt door hun hulp aan Kiev

Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De meest Flagrante MisrekeningVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe Oekraïne rotzooi is Animal Farm in omgekeerde volgorde: Met Blackrock en andere varkens in de hoofdrol
Volgend artikelVerbod, onderdrukking, repressie – De laatste fase van het liberalisme
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. Westerse wapens zijn niet gemaakt om echt te vechten. Ze zijn gemaakt om het Ministerie van Defensie in België facturen te kunnen sturen. Daar profiteren ook een aantal apparatsjiks van. Gisteren probeerde een rat hier wat sluipende haatpropaganda over corruptie in Rusland te poneren. Ik weet hier in België uit eerste bron: ambtenaren gingen “de fabriek bezoeken” in Japan n.a.v. een bestelling alsof dat … Als we daarover beginnen kan Frontnieuws een nieuwe rubriek openen.

 2. Deze nog want die zullen ze niet kennen in Nederland: België heeft voor miljoenen munitie aangekocht die niet paste op onze wapens (ik geloof, maar niet zeker, bij een Nederlandse leverancier). Er is ooit een gerechterlijk onderzoek gestart naar die minister Vreven, maar dat verwijnt dan als een bruistablet in België.

 3. Nu wordt dus doos B opengemaakt met experts die de afgelopen 17 maanden niks mochten zeggen.
  Ik heb mijzelf zowat regelmatig bevuild van het lachen als ik weer van die Duitse generaals hoorde praten.
  Dat volk had in 1939 niet eens de slagboom kunnen openen laat staan een land veroveren

 4. Stuur Ollongren naar het front, die zal de Russen wel een lesje leren. Een homo als minister van oorlog kan helemaal niet, welke mongool heeft die minister gemaakt.

  • Vader ollongren was een ‘goede vriend’ van ‘de prins’. Als je goed kijkt dan zie je dat karin hetzelfde verwende strakke regentenbekje heeft als de rest van de criminelen van oranje nassau. Ik vermoed dat ‘de zakenprins’ de koninklijke roede in 1966 in moeder ollongren heeft gehangen.

 5. Het zogenaamde TEGENOFFENSIEF IS PURE BLUF VAN ZELENSKY ❓
  Een kat in het nauw maakt rare sprongen.

  Zelensky voorspelde al vooraf dat dit vele manschappen zou kosten…..
  Hij offert zijn landgenoten op in een niet te winnen oorlog.
  En dat weet hij heel goed…..
  Dit lijkt op een oorlogsmisdaad.
  Tegen zijn eigen bevolking.

 6. Val dood! Van mij mag die snuifdruif Zelensky opgeblazen worden en de bruindiggers van de Wef erbij. Hopelijk gaan de Oekraïners nou eens inzien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in