Het westerse liberalisme is zijn laatste, autoritaire en repressieve fase ingegaan. Vrijheden worden steeds meer ingeperkt, grondwaarden worden gewoon overboord gegooid. Het systeem verkeert in een crisis. Vrijheid heeft het Westen allang verlaten.

Samenlevingssystemen worden autoritair en repressief voordat ze uiteindelijk ten onder gaan. Deze theorie kan in de realiteit worden waargenomen. Het Westerse liberalisme staat onder enorme druk. De wereldorde die na de ineenstorting van de Sovjet-Unie ontstond, met één machtscentrum in de VS en de “Consensus van Washington” als wereldwijd opgelegd neoliberaal economisch model, heeft concurrentie gekregen van de economische opkomst van China en de terugkeer van Rusland als geopolitieke vormende kracht op het wereldtoneel. Het liberalisme bevindt zich in een crisis omdat het niet het einde van de geschiedenis en het vrije samenlevingssysteem zonder alternatieven is. Steeds meer landen keren zich af en zoeken samenwerking met Rusland en China en willen lid worden van de BRICS en andere alternatieven van transnationale samenwerking voor de door het Westen gedomineerde instellingen, schrijft Gert Ewen Ungar

De “Consensus van Washington” die in de jaren ’80 tot stand kwam en die na de ineenstorting van de Sovjet-Unie zijn vernietigende kracht kon ontketenen, betekende wereldwijd een massale herverdeling van onder naar boven. Dit ging gepaard met de onteigening van overheidskapitaal in de vorm van privatisering. De kloof tussen arm en rijk werd groter en wordt nog steeds groter in Westerse landen, de verarming nam toe en neemt nog steeds toe. Markten werden gedereguleerd, alles werd ondergeschikt gemaakt aan het vrije spel van de marktkrachten. Het aandeel van de staat werd verkleind en daarmee werden de verzorgingsstaat en de socialezekerheidsstelsels ontmanteld. In Duitsland werd dit onder andere doorgevoerd via Agenda 2010, de ontmanteling van het pensioenstelsel en de uitschakeling van de vakbonden.

Tegelijkertijd beweert het Westen het centrale en enige bastion van vrijheid te zijn. Vrijheid van meningsuiting, stabiele democratieën, persvrijheid en vrijheid van informatie zijn in het Westen te vinden. In andere regio’s van de wereld stond dit alles op zijn best in de kinderschoenen, was het rudimentair ontwikkeld en had het Westerse steun nodig om zich naar Westerse maatstaven te ontwikkelen en te bloeien. Dit was het beeld dat westerse staten van zichzelf en de rest van de wereld hadden: wij zijn de tuin, de rest van de wereld is de jungle.

  De Groene Agenda en het plan om de industriële wereldeconomie te laten instorten - Bevolkingsvermindering op een massale schaal

Bovendien werd wat tot dan toe privé, individueel was, naar de publieke sfeer gebracht. De mogelijkheid om dit te doen werd uitgeroepen tot de nieuwe standaard van vrijheid. Het was noodzakelijk om het privé, intieme en individuele, dat zich nu in het openbaar afspeelde, te beschermen tegen discriminatie. Sindsdien zijn alle soorten sociale groepen vooral beschermd tegen verbale discriminatie, tegen zogenaamde “haatdragende taal” en kleinering. Economische discriminatie wordt grotendeels genegeerd. Armoede is, in tegenstelling tot seksuele geaardheid, een stigma waarvoor men zelf verantwoordelijk is.

Met de opkomst van China en Rusland kreeg het model van het Westerse liberalisme concurrentie. Concurrentie wordt verondersteld het bedrijfsleven te stimuleren, maar in de geopolitieke context is precies het tegenovergestelde te zien. In het Westen is de reactie op deze situatie om de essentiële kenmerken van de Westerse vrijheid steeds meer los te laten en alleen de geldigheid ervan te beweren zonder ernaar te leven. Met andere woorden, het Westen reageert door de repressie te vergroten in plaats van door de echte superioriteit van het liberale model te bewijzen.

Dit is het duidelijkst te zien in de EU. De EU heeft als transnationale organisatie zelf enorme democratische tekortkomingen, die ze niet wegwerkt, maar juist steeds verder uitbreidt. Dit is oud zeer. Ze wordt al tientallen jaren bekritiseerd zonder dat er in principe iets verandert.

Maar wat de EU natuurlijk wel doet, is de democratie in landen die haar benaderen onmiddellijk ondermijnen, als dat haar machtsuitbreiding ten goede komt. Dit gebeurde onlangs in Moldavië. De liberale, pro-Europese president Maia Sandu staat onder enorme druk, omdat de pro-Westerse koers in de huidige geopolitieke constellatie leidt tot hoge inflatie, dus tot steeds verdere verarming en dus tot massale protesten en eisen tot aftreden. De pro-Russische partij Șor heeft hiervan geprofiteerd. De reactie was om Șor te verbieden.

  11-jarig meisje kaffert Klaus Schwab en zijn globalistische oplichters uit

De EU, die zich altijd bezighoudt met het respecteren van democratische normen zolang dit haar doelen dient, hult zich in stilzwijgen. Duitse media zoals de taz verwelkomen het verbod en roepen op tot verdere maatregelen om de “Russische invloed” terug te dringen. De mogelijkheid dat mensen het “vrije Westen” om heel rationele redenen onaantrekkelijk vinden, wordt op Duitse redacties nog steeds ontkend. In 2014 waren ze al compleet verrast toen ze hoorden dat een relevant deel van de bevolking in Oekraïne het niet eens was met verdere integratie met het Westen, waardoor er een burgeroorlog uitbrak in het oosten van het land. Het moest op de een of andere manier in het narratief worden gedrukt. Maar het feit is echter dat het Westen zijn aantrekkingskracht heeft verloren.

Zelfs tegen het verbieden van een groot aantal oppositiepartijen in Oekraïne heeft de EU tot nu toe weinig kritiek geuit. De partijen die werden verboden, zochten meestal toenadering tot Rusland en verwierpen de oorlogskoers van de president en de toenemende onderdrukking. Oekraïne verwijdert zich steeds verder van de westerse waarden. Maar tegen al die verboden spreekt de EU zich nauwelijks uit. Democratieën zijn diegene die voor ons zijn en onze doelen dienen, vindt Brussel, ongeacht hoe repressief Kiev is tegen de oppositie en de media.

Dit maakt duidelijk dat de vrijheden die door de EU worden verdedigd alleen die vrijheden zijn die dienen om haar macht te behouden. Het zijn geen waarden op zich.

De discussie over partijverboden en censuur wordt momenteel herhaald in Duitsland. De eis voor een verbod op de AfD laat zien dat democratie als waarde alleen wordt hooggehouden zolang het de bestaande voorwaarden ondersteunt. Of de AfD, mocht deze ooit gekozen worden, daadwerkelijk een fundamentele verandering in gang zal zetten, is een andere zaak. In deze context is dat echter onbelangrijk.

  Alexander Dugin: De denkvormen in China en de moderne periode

Analoog geldt dit ook voor persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Die wordt alleen toegekend zolang ze de bestaande voorwaarden ondersteunt. Maar deze bevinden zich in een ernstige crisis. De verboden op RT en andere Russische media bewijzen dat het met de persvrijheid in het Westen niet veel meer is. De bankrekeningblokkades van journalisten en media die kritisch berichten over de Duitse politiek bewijzen een gebrek aan begrip en wil om deze fundamentele principes in Duitsland te verdedigen. Daarbij komt nog de verscherping van het strafrecht, die in feite een open discussie over de oorzaken van het conflict in Oekraïne verhindert. Het systeem helt over naar repressie en autoritarisme.

Dit alles gaat gepaard met een repressieve cultuur van onderdrukking van andere meningen en standpunten. De links-liberale bourgeoisie verhindert een open debat door andere meningen te “cancelen”. Het is niet langer zo dat iedereen in Duitsland zijn mening in het openbaar mag uiten. Zelfs meningen die volgens het strafrecht volstrekt irrelevant zijn, worden in Duitsland openlijk onderdrukt. Het liberale Westen is nu alles behalve liberaal.

Deze ontwikkelingen maken duidelijk dat het einde van het liberalisme allang is ingeluid. Het is zijn laatste, autoritaire en repressieve fase ingegaan. Daadwerkelijke vrijheid bestaat steeds minder in het Westen, in de EU en in Duitsland, en vooral voor een steeds kleinere kring die de toenemende repressie alleen maar niet opmerkt omdat ze in wezen in de pas loopt en eraan deelneemt. De geschiedenis toont echter aan dat een dergelijk systeem, dat gebaseerd is op onderdrukking en repressie, geen overlevingskansen heeft. Het is de laatste fase. Het tijdperk van het Westerse liberalisme loopt ten einde.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

GREAT RESET DOSSIER

Oekraïne en de ineenstorting van het WestenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWesterse analyse: Incompetentie en zwak leiderschap in het Oekraïense leger
Volgend artikelDe Oekraïners in Zaporizhzhia, Donetsk en Krasny Lyman zijn tegen een Russische muur gebotst: Van vier kanten aanvallen (Video’s)
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

18 REACTIES

  • Één dag na de BRICS + Landen conferentie in Zuid-Afrika.
   Toeval of opgezet plan.
   De westerse Democratie wil dat U steeds minder weet.
   De Core business van de EU c.q. het westen.
   De mensen in ANGST houden.
   De Mensen DOM houden.
   De mensen ARM houden, (d.m.v. inflatie).
   De mensen MANIPULEERBAAR houden.

   • @Oprecht, de Vlaamse dichter Paul van Ostaijen (1896 – 1928) schreef in 1921 het gedicht ‘Grote Zirkus van de H. Geest’ (uit de bundel ‘Bezette Stad’) over de door-en-door verrotte rk-kerk en in die tijd was ‘Rome’ in met name Vlaanderen nog oppermachtig, omdat de reformatie bij onze zuiderburen geen deuk in een pakje boter heeft geslagen.

  • Tor-browser bridgen achter obfs4, dan kan je online nog steeds naar RT, Ruptly en Sputnik kijken en lezen – luisteren. Overigens ook gewoon met andere browsers via Rumble (behalve in Frankrijk en wellicht na 25/8 in de hele EU) en Odysee.
   Stelde ook de vraag al: wanneer neemt Frontnieuws een .onion URL? Dan bezoeken we FN op het deepweb.

 1. “Propaganda werkt het beste als degenen die worden gemanipuleerd er zeker van zijn dat ze uit eigen vrije wil handelen”

  – Joseph Goebbels

  Ik weet, ik zeg het zo vaak.
  Maar ik geloof dat het de enige weg naar Licht en vrijheid is.
  BLIJF DE WAARHEID VERTELLEN 🔥🪓💪

 2. Een perfecte beoordeling en conclusie in het artikel.
  Top.
  O.a.
  Romeinse rijk
  Byzantijnse rijk
  Turkse kalifaat
  Sovjetunie
  En dan nu het westerse en Europese rijk.
  De mensheid blijft in herhalingen vallen.
  Macht, hebzucht, angst en EGO zijn de basis.

 3. Beetje jammer dat de schrijver het kolonialisme niet meegenomen heeft in zijn verhaal.

  Zie daarom de Arabische landen die, opnieuw, weer verenigd zijn en worden in de Arabische liga. Saudi-Arabia die de dollar langzaam eruit trapt. Niger die de Fransen eruit trappen, Namibië die Duitsland eruit wil hebben, Congo die België eruit wil hebben.

  Die landen voelen zich gesteund door Rusland en, inmiddels het minder vermogen van de EU/NAVO/VS om ‘vredes’ missies te sturen om hen in het gareel te houden, zodat ze gewon hun grondstoffen voor gratis of extreem weinig aan de EU/NAVO/VS leveren. Het feodale systeem stort eindelijk in elkaar.

 4. Het liberalisme is een verwoestende ideologie die de ondergang is van onze beschaving.
  Het is “ikke en de rest kan stikken” en de kunst om voor alles een uitleg te vinden om het ik-persoontje te bevredigen. En dan die valse loge, vrijmetselaars…

  • Hamer, spijker en kop… helemaal raak.

   Egoïsme is de echte pandemie en het westen is ‘patient zero’.

   We zitten er hier middenin, dus alles botst binnenin ons en buiten ons… maar eigenlijk moeten we feest vieren dat het westen ineenstort. De demonische wereld faalt. Na de ineenstorting kunnen we wat nieuws gaan maken… iets zonder politici en centrale macht, maar obv persoonlijk leiderschap obv liefde. Een constitutionele republiek obv referenda in de blockchain… en wie macht wil grijpen of misbruik probeert te maken, die wordt gewoon verbannen uit het besluitvormingsproces… zo kunnen psychopathische egoïsten nooit meer de macht grijpen. Of in ieder geval heel lang niet. Daarnaast moeten we waakzaam worden voor egoïsten, want die zijn uiteindelijk corrupt en psychopaten maken daar misbruik van.

  • Liberalisme is gewoon communisme. En communisme is atheïsme in een dictatuur gegoten. Het is de toren van Babel.

   Liberalisme is bevrijding van de tien geboden die zijn gegeven om ons te beschermen. ‘Do as thou wilt, shall be the whole of the law’, thelema, de wet van Aleister Crowley (satanskerk) is de zogenaamde bevrijding.

   Vroeger woonde de burchtheer, de elite, de adel, op de ‘bourghe’. En hij beschermde met zijn muur en soldaten de arme afhankelijke horigen (slaven) op het land daarbuiten tegen de boze buitenwereld. Binnen de muren woonden vrije mensen die door nijverheid zelf geld verdienden. De ‘bourgeois’ of vrije burgers. Door hun succes en welvaart kwamen horigen op ‘rare ideeën’. De bourgeoisie werd een vijand van het bestaan van de elite.

   Het liberalisme/communisme is door de gealarmeerde elite bedacht om hen, de ‘linkse elite’ (jezuïeten, maçons, illuminati) te bevrijden van de ‘patriarchale’ en ‘conservatieve’ ideeën van die bourgeois die zich verspreidde onder ‘de nobele arbeiders’.

   Zo werden de horige slaven opgezet tegen de vrije burgers en bleef de elite onaantastbaar lekker vakantie vieren in hun kastelen.

 5. Aanvankelijk wil je ze facilteren want je ziet er weinig kwaad in
  Dan dwingen ze je te collaboreren in hun geheime plannen
  En tenslotte ben je gedwongen om mee te doen, om te moorden.

  Peter Singer – ordinary people are evil – YouTube·Jeffrey Kaplan·23 Jan 2020

  https://www.islamweb.net/en/fatwa/413377/muslims-seeing-evil-and-not-feeling-distresed-by-it
  “I heard the Messenger of Allah, sallallaahu ‘alayhi wa sallam, say: ‘Whoever among you sees an evil, let him change it by his hand (physically). If he cannot do that, then by his tongue (by speaking out). If he cannot do that, then by his heart (by hating it and disapproving of it), and that is the weakest form of faith.’”

 6. Machthebbers steunen maatschappelijke veranderingen als het niet anders meer kan. Dat zagen we ook in de dertiger jaren met de new deal van Roosevelt in de VS. Alles wat je boven 1 miljoen US$ per jaar verdiende ging plots voor 90% naar de fiscus. En Bretton-Woods werd toen ook ingevoerd.
  Ga in 2024 zeker stemmen voor de oppositie in de EU: IDG of ECR (Identity and Democracy Group of European Conservatives and Reformists). Zoek maar uit welke Nederlandse partijtjes tot die fracties behoren. Stemmen voor partijtjes die niet tot een van deze twee fracties behoren betekent een weggegooide stem.
  De twee fracties waaruit ook de oppositie tegen het coronabeleid kwam en de twee fracties die weer meer bevoegdheid naar de lidstaten willen laten gaan.
  De volgende ernstige financiële en economische crisis (crash) laat niet op zich wachten. De financiële en Industriële elites zullen binnenkort smeken om een oplossing, net als ze op hun blote knieën Roosevelt smeekten.

 7. De “Consensus van Washington” die in de jaren ’80 tot stand kwam en die na de ineenstorting van de “Sovjet-Unie zijn vernietigende kracht kon ontketenen, betekende wereldwijd een massale herverdeling van onder naar boven. Dit ging gepaard met de onteigening van overheidskapitaal in de vorm van privatisering. De kloof tussen arm en rijk werd groter en wordt nog steeds groter in Westerse landen, de verarming nam toe en neemt nog steeds toe. Markten werden gedereguleerd, alles werd ondergeschikt gemaakt aan het vrije spel van de marktkrachten. Het aandeel van de staat werd verkleind en daarmee werden de verzorgingsstaat en de socialezekerheidsstelsels ontmanteld. In Duitsland werd dit onder andere doorgevoerd via Agenda 2010, de ontmanteling van het pensioenstelsel en de uitschakeling van de vakbonden.”

  Kort en bondig geweldig gezegd : De weg naar een harteloze maatschappij waarbij iedereen zich afvraagt of de ander “nut” voor hem heeft in de vorm van direct of indirect financieel voordeel. Zo niet dan hup naar de volgende.

  Het walgelijke westen.

 8. De ontwrichting kan alleen gestopt worden vanuit de top. Maar dat gebeurt niet, omdat de top nu de technologie heeft waarmee het totale controle kan uitoefenen. Vroeger was dat lokaal – paard en wagen konvooien, zwaardjes, kanonnen, machtige kastelen langs rivieren, etc. Nu bestaan er wapens die je niet eens kan zien, informatie vliegt binnen een seconde rond de aarde, er is manipulatie op biologisch niveau dat gedrag beoogt te veranderen, er is sociale manipulatie dat de grote lagere klasse ‘pride’ geeft, er is manipulatie aan het klimaat dat wordt gebruikt om hele landen te dwingen, er is manipulatie aan het voedsel dat nu in labs wordt gemaakt, er is financiële manipulatie die aan het uitrollen is, er is manipulatie aan het firmament voor een nieuw soort industrie, etc – iaw, er wordt op alle gebieden van de samenleving succesvol gemanipuleerd door verschillende groeperingen die er per stuk allemaal financieel baat en/of kicks bij hebben. En dmv angst wordt het afzetgebied (de bevolking) die manipulaties opgedrongen. En dat kan, omdat alles globaal geinterconnecteerd is. De kuddemens zal nooit wezenlijk veranderen, die stroomt alleen maar mee. De paar weldenkenden die dit alles met lede ogen aanzien hebben geen macht omdat ze niet georganiseerd zijn, zoals bijv de military wel goed georganiseerd is. Er zullen wel meer mensen in die groep komen die deze wereldwijde geestelijke verarming ook gaan zien, maar alsnog kan deze groep de top niet platleggen. Het enige dat je als ongeruste bijstaander kan verwachten is dat de technologie waarmee de top zijn waanzin uitvoert, uiteindelijk in elkaar stort vanwege het gebrek aan goed onderhoud en documentatie, en vanwege generationele belangenconflicten, wat dan tot chaos leidt. Dit is echter nog lange tijd in het verschiet, dus de zaken nemen voorlopig geen keer, en de top kan zijn buikje volvreten tot zijn dood. De top verdwijnt absoluut niet, en zal ook niet van mentaliteit veranderen. Ook zal de top zich altijd verversen met nieuwe individuen. De grote kudde verdwijnt ook niet, en er zullen slechts enkelen van mentaliteit veranderen. De schreeuwende, protesterende laag vecht tegen windmolens en zijn medemens, verzint zijn eigen verklaringen voor de manipulaties en legt anderen gedrag op in allerlei formen en maten (ook een vrijmetselaar strategie). De kleine rest aanschouwt een enorme verschuiving / verguizing van idealen, maar kunnen niet ingrijpen. Desondanks betaamt het de mens om er zo goed als mogelijk een ‘live and let live’ mentaliteit op na te houden, gebaseerd op wederzijds respect, om toch nog een gangbaar pad door de waanzin te kunnen banen en die paar gelijkgestemden te kunnen vinden. Probleem is dat de meeste mensen dit niet kunnen – live and let live – dus het beste is om je kop niet in het zand te steken, maar je niet te storen aan de waanzin en te genieten van het beetje schoonheid om je heen, met een vriendelijk woord naar een ander. Dat geeft veel bevrediging aan beide kanten. Just my two pennies…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in