© Ralf1969 / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Als de Oekraïense strijdkrachten de centrale van Zaporozhye blijven aanvallen, kan er elk moment een nucleaire ramp gebeuren, waarschuwt Moskou.

De “roekeloze” acties van Kiev duwen de wereld steeds dichter bij een grote kernramp, vertelde de ambassadeur van Rusland bij de VN, Vassily Nebenzia, donderdag aan de Veiligheidsraad van dit orgaan, bericht RT.

De kerncentrale van Zaporozhye in Zuid-Oekraïne is sinds februari onder controle van de Russische strijdkrachten en is sindsdien herhaaldelijk door de troepen van Kiev beschoten.

“Wij hebben onze westerse collega’s herhaaldelijk gewaarschuwd dat, indien zij er niet in zouden slagen het regime in Kiev tot rede te brengen, het de meest gruwelijke en roekeloze stappen zou nemen, die gevolgen zouden hebben tot ver buiten Oekraïne,” waarschuwde Nebenzia op een vergadering die op de kwestie was toegespitst.

“Dat is precies wat er gebeurt,” zei hij, eraan toevoegend dat de westerse “sponsors” van Kiev de verantwoordelijkheid voor een mogelijke nucleaire catastrofe zouden moeten dragen.

Als de Oekraïense strijdkrachten hun aanvallen op de centrale voortzetten, kan er “elk moment een ramp gebeuren,” waarschuwde Nebenzia. Volgens de Russische afgezant bij de VN zou een catastrofe in de centrale van Zaporozhye – de grootste van Europa – kunnen leiden tot radioactieve vervuiling van uitgestrekte gebieden, die ten minste acht Oekraïense regio’s zou kunnen treffen, waaronder de hoofdstad Kiev, grote steden als Charkov of Odessa, en sommige gebieden van Rusland en Wit-Rusland die aan Oekraïne grenzen. De Volksrepublieken Lugansk en Donetsk, alsmede Moldavië, Roemenië en Bulgarije zullen waarschijnlijk ook te lijden krijgen, waarschuwde hij.

  Vladimir Poetin vermoorden?

“En dit zijn de meest optimistische prognoses van deskundigen,” zei Nebenzia, eraan toevoegend dat de potentiële omvang van een kernramp van een dergelijke omvang “moeilijk voor te stellen was.”

De centrale van Zaporozhye, die gelegen is in de door Rusland gecontroleerde Oekraïense stad Energodar, is de laatste weken het voorwerp geweest van een reeks aanvallen. Moskou heeft Kiev ervan beschuldigd artillerie- en drone-aanvallen op de installatie te hebben uitgevoerd, en heeft deze acties als “nucleair terrorisme” bestempeld. Kiev heeft beweerd dat Rusland de centrale als doelwit heeft genomen in een vermeend complot om Oekraïne in diskrediet te brengen, terwijl het zijn troepen in de centrale heeft gestationeerd.

Het hoofd van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA), Rafael Grossi, heeft de Veiligheidsraad gezegd dat de situatie in de centrale onder controle was en dat er vooralsnog “geen onmiddellijk gevaar” voor de veiligheid van de centrale was. Tegelijkertijd noemde hij de berichten die zijn agentschap van Rusland en Oekraïne had ontvangen “tegenstrijdig” en drong hij er bij beide partijen op aan om de IAEA “zo spoedig mogelijk” toegang tot de installatie te verschaffen.

“Ik vraag dat beide partijen meewerken (…) en een missie van de IAEA mogelijk maken,” zei hij. De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, riep op tot stopzetting van alle militaire activiteiten rond de centrale, nu de Veiligheidsraad zijn vergadering houdt.

Eerder zei de plaatsvervangend woordvoerder van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ivan Nechaev, dat Moskou voorstander was van een inspectie van de centrale in Zaporozhye door de IAEA.

  Zelensky's leugen ontmaskerd: 200 Oekrainse militairen gedood door Russische raketten op trein in regio Dnepropetrovsk

“De faciliteit mag niet gebruikt worden als onderdeel van een militaire operatie. In plaats daarvan is er dringend overeenstemming op technisch niveau nodig over een veilige demilitarisatie-omtrek om de veiligheid van het gebied te waarborgen,” zei de VN-chef in een verklaring.

China drong er ook bij alle “belanghebbende partijen” op aan om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten en “een oplossing te vinden” voor de kwestie. Intussen hebben de VS alle verantwoordelijkheid in de schoenen van Rusland geschoven.

De Amerikaanse onderminister voor wapenbeheersing en internationale veiligheidszaken, Bonnie Jenkins, betoogde dat Rusland alle risico’s die nu aan de centrale verbonden zijn, heeft gecreëerd door Oekraïne binnen te vallen en eiste dat Moskou zijn troepen terugtrekt. Tegelijkertijd steunde zij ook de oproep van Guterres tot een gedemilitariseerde zone.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Het einde van de Westerse overheersingVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelNieuwe beelden uit Oekraine tonen vernietigende kracht van Russische TOS-1A raketlanceerder (Video)
Volgend artikelDuitse minister van Volksgezondheid “in de war” en “geestesziek”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

24 REACTIES

 1. Op deze manier zie ik het wel gebeuren dat EU naar de verdommenis gaat… Hopelijk lezen die kneuzen in de regering mee, en houden ze op met hun kinderachtige spelletjes met stikstof en binnenharken van ‘vluchtelingen’ etc.

   • Het is een duidelijk gegeven dat Chernobyl een gewilde toeristische trekpleister geworden is sinds jaren. Ik heb diverse mensen ontmoet die er geweest zijn, jaren geleden al, niets mankeren en met ongelofelijke ervaringen (waaronder contact met de originele mensen die huis en haard nooit verlaten hebben daar en ook een explosie aan vegetatie gefotografeerd hebben) huiswaarts gekeerd zijn. Staat verschrikkelijk haaks op de media berichten en dat geeft toch te denken, niet?

    • Die ervaring deel ik, ben er zelf ook geweest in 2009. toen was de sarcofaag er ook nog niet en kon je de reactor zelf nog goed zien van vrij dichtbij.
     straling ca 20uSv hetgeen ongeveer vier a vijf keer hoger is als in een vliegtuig op 10Km hoogte (zelf gemeten). In een ziekenhuis in Haarlem kwam ik waardes tegen die 10x hoger lagen……
     De vegetatie is gigantisch daar en ook veel dieren (die er normaal uitzagen) en nog meervallen gevoerd bij een van de koelwater kanalen.

  • Er is iets van waar, het moment van ongekontroleerde ontploffen is natuurlijk vrij dodelijk in de onmiddellijke omgeving, maar Tsjernobyl zit vol natuur.

 2. In 1989 was er het eerste werkende model van cold fusion. Maar dat werd natuurlijk verguisd. De overheden hadden liever de green new deal.
  Dit is een artikel over die eerste cold fusion reactor.
  https://coldfusionnow.org/martin-fleischmann-and-stanley-pons-in-their-own-words/

  Vandaag heeft Brillouin Energy een nieuwe reaktor, en die is getest in het bijzijn van de meeste overheden die nu wilt enthousiast zijn omdat hun green new fraude uiteraard niet werk.

  https://www.brighteon.com/cf12cec1-5691-4a44-aebc-6a02f0754efb

  Die centrale in Zaparoye zal niet uiteen vliegen. Anders is het kalf Elensky zelf dood. Hihi.
  En eerlijk, welk verschil zou het maken in een wereld van overheden die ons dood willen.

 3. Een verdomd indrukwekkende driedelige documentaire, een must see, en dan commentaar geven.

  In de ban van Tsjernobyl: een driedelige documentaire over de grootste kernramp ooit

  In de ban van Tsjernobyl is een reeks van VRT-journalist en Rusland-kenner Jan Balliauw over de ramp in de Oekraïense kerncentrale op 26 april 1986. De reeks sluit ook aan bij de actualiteit. Ze gaat over een ramp met een omvang die moeilijk te peilen is en een strijd tegen een onzichtbare vijand; in dit geval geen virus, maar radioactiviteit. De gevolgen en de emoties die ermee gepaard gingen, zijn in zekere zin te vergelijken met onze eigen realiteit vandaag.

  https://www.proximus.be/pickx/nl/2037115/in-de-ban-van-tsjernobyl-een-driedelige-documentaire-over-de-grootste-kernramp-ooit

 4. Ik ben al op een punt gekomen in mijn leven dat ik zeg (en doe); ik leef met de minuut, geniet van elk moment, dankbaar voor wat ik allemaal heb (opgebouwd) voor mezelf en als we gaan……………………………………………………………;

  GAAN WE MET ZIJN ALLEN IN 1 KEER !!!!!!!!!!!!!!!!!

  Basta.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in