De Russische ultranationalist Alexander Dugin heeft het gebruik van tactische kernwapens in de oorlog in Oekraïne voorgesteld. Foto: Screenshot / Al Jazeera / YouTube

Regimewisseling in Rusland is een hoofddoelstelling van de globalistische vleugel van het Amerikaanse buitenlandse beleid sinds de Maidan-coup van 2014, uitgevoerd in opdracht van toenmalig assistent-staatssecretaris Victoria Nuland, nu ondersecretaris voor beleid van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. President Joe Biden omarmde de roep om regimeverandering op 26 maart 2022 door te verklaren dat Poetin “niet aan de macht kan blijven” na de invasie van 24 februari in Oekraïne, schrijft James Davis.

De muiterij van de Wagner Group dit weekend ontlokte een storm van redactionele en social media commentaren die erop neerkwamen dat de Russische president misschien toch zou worden afgezet. Nadat Wagner-baas Jevgeni Prigozjin het voorstel van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko had aangenomen, zijn mars naar Moskou had afgeblazen en naar de naaste bondgenoot van Moskou was vertrokken, zat Poetin nog steeds op zijn plaats.

Maar het politieke zand is verschoven naar ultra-nationalistisch rechts in Rusland, wat ernstige strategische risico’s met zich meebrengt, waaronder een grotere kans op het gebruik van tactische kernwapens.

Rusland is sinds Maidan, dat Nuland en haar collega’s zagen als een voorbode van de omverwerping van Poetin, verschoven in de richting van een akelige vorm van nationalisme. De door de Amerikanen gesteunde staatsgreep tegen de gekozen president Viktor Janoekovitsj vormde een bedreiging voor het Russische bewind op de Krim, de thuisbasis van de Zwarte Zee-vloot, en leidde tot de Russische annexatie van het schiereiland, dat sinds de heerschappij van Catharina de Grote Russisch grondgebied is.

Prigozhin weerspiegelt een groeiende consensus in de Russische strijdkrachten en belangrijke delen van de burgermaatschappij dat Poetin een zwakkeling is geweest tegenover de westerse plannen tegen Rusland. Tot deze consensus behoort ook de Tsjetsjeense krijgsheer Ramzan Kadyrov, die door Poetin werd overgehaald om troepen te sturen om Moskou te verdedigen tegen de muitende mars van Prigozjin naar de hoofdstad. Kadyrov en Prigozhin zijn bondgenoten tegen het militaire leiderschap van Poetin en eisen een agressiever en besluitvaardiger optreden in Oekraïne van het als voorzichtig ervaren Kremlin.

Het is opmerkelijk dat Prigozhin in staat was om in een periode van meer dan een week een militaire autocolonne samen te stellen zonder dat Poetin hiervan op de hoogte was – hoewel Westerse inlichtingendiensten het volgens berichten in de pers hebben waargenomen. Nog opmerkelijker is dat er geen Russische strijdkrachten tussen Moskou en Rostov stonden toen het konvooi tot binnen 200 kilometer van Moskou reed, op een paar helikopters na waarvan er drie door de Wagner strijdkrachten werden neergeschoten.

  Leopard 2 - Het nieuwe Oekraïense Wunderwaffe?

En het meest opmerkelijke is dat Poetin een beroep moest doen op Prigozjins bondgenoot Kadyrov om de hoofdstad te verdedigen, voordat hij een compromis sloot met Loekasjenko waarbij alle aanklachten tegen de muiters werden ingetrokken. Het lijkt erop dat het reguliere leger van Rusland niets heeft gedaan en Prigozhin een boodschap naar Poetin heeft laten sturen.

De ultranationalistische “Groot Rusland”-stroming in Moskou vindt Poetin soft voor het Westen. Poetin diende in 2000 bij toenmalig president Bill Clinton een verzoek in om Rusland toe te laten tot de NAVO, wat hem geweigerd werd; hij kreeg een belofte van Washington om niet in te grijpen in Oekraïne, wat de regering-Bush schond toen ze de Oranje Revolutie van 2004 sponsorde.

En hij sloot een deal met de voormalige Duitse kanselier Angela Merkel om de veiligheid en rechten van de Russischtalige minderheid in Oekraïne te garanderen door middel van het Minsk II-akkoord, dat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in 2022 met Engels-Amerikaanse steun verwierp.

De muiterij van Prigozhin maakt Poetin nu afhankelijk van extreemrechts in Rusland. Als hij ten val wordt gebracht, zal zijn opvolger geen liberale democraat zijn van het soort waar Washington van droomt, maar eerder een Russische nationalist die uit is op een absolute overwinning in Oekraïne, waarschijnlijk zelfs als dat het gebruik van tactische kernwapens vereist.

Er is geen belangrijke liberale stroming in Rusland. Maar de heersende Russische elite brengt een machtige groep rechtse nationalisten voort, die dromen van een nieuw leven ingeblazen “Groot Rusland”. Het is onheilspellend dat deze stroming zich samenvoegt uit verschillende ongelijksoortige groepen.

Hiertoe behoren de leider van de Liberaal-Democratische Partij Leonid Slutsky, de “Euraziatische” filosoof Alexander Dugin, de populaire tv-verslaggevers Vladimir Solovyev en Dimitri Dibrov, de Tsjetsjeense leider Kadyrov, de televisiezender SPAS van het Moskouse patriarchaat en de neo- tsaristische Unie van het Russische volk.

  Frankrijk 'bereidt zich voor op oorlog' en bedreigt Europese veiligheidsarchitectuur

Er zitten ook voormalige Russische vlagofficieren bij die onder dwang van Poetin en Wagner-baas Prigozjin met pensioen zijn gestuurd en die hebben gemopperd over de militaire timiditeit van Poetin en de slechte prestaties van zijn zelfgekozen commandanten. Wat deze bonte coalitie bijeenhoudt, is één idee: dat Rusland Oekraïne koste wat het kost moet verslaan en dat de oorlog alleen kan eindigen met een overwinning aan de westelijke grenzen van de voormalige Sovjet-Unie.

Het mogelijke gebruik van de 2.000 tactische kernwapens van Rusland, die beginnen bij 1 kiloton, is niet alleen een kwestie van speculatie in de media. De meest prominente spreekbuizen van het nationalisme van “Groot Rusland” eisen de inzet ervan.

De ultranationalistische hydra heeft vele koppen, maar één heeft een luidere stem dan de anderen, de zelfbenoemde “rode nazi” Dugin. In een viraal bericht op Telegram van maart 2023 eiste Dugin een algemene mobilisatie van alle Russische militaire mankracht, militarisering van de economie, internering van oorlogstegenstanders en het gebruik van tactische kernwapens als andere maatregelen niet zouden slagen.

Dugin stelde voor “alles te doen” om het gebruik van “niet-strategische kernwapens” te vermijden, maar ze indien nodig toch te gebruiken. Rusland zou ook “klaar moeten zijn om strategische kernwapens te gebruiken,” verklaarde Dugin. De dochter van Dugin kwam in augustus 2022 om het leven toen een bom de auto vernietigde waarin ze zat, die mogelijk voor Dugin zelf bedoeld was.

Dugin, een zelfverklaarde leerling van de nazi-filosoof Martin Heidegger, heeft Poetin veroordeeld omdat hij de Russische politiek boven de “Russki Mir,” of Russischheid, stelt. “Hij stelt de Russische staat voorop, terwijl ik denk vanuit Russky Mir. Deze Russische wereld is veel breder dan de Russische staat. Poetin ontheiligt de Russische identiteit, en daarmee heeft hij veel patriotten teleurgesteld,” vertelde de ideoloog in 2018 aan een Nederlandse krant.

De oorlog van Rusland met Oekraïne is praktisch gezien een oorlog tussen de Russische Federatie en de NAVO. Rusland vecht tegen een leger van Oekraïners dat bewapend, getraind en betaald wordt door de Verenigde Staten en andere NAVO-landen. De sancties tegen Rusland, inclusief de ongekende inbeslagname van ongeveer 500 miljard dollar van de Russische deviezenreserves zonder een volledige oorlogsverklaring, waren bedoeld om de Russische gevechtscapaciteit te verpletteren.

  Domheid viert hoogtij bij Buitenlandse Zaken als het gaat om Oekraïne

Alle belangrijke stromingen in de Russische opinie geloven dat het Westerse doel van deze oorlog is om een regimewisseling in Rusland af te dwingen en, mogelijk, de etnisch diverse en geografisch ver uit elkaar liggende Russische Federatie zelf te versplinteren.

De Russen zijn hierover niet paranoïde. Regimewisseling in Rusland staat al tien jaar op de agenda van sommige hoge ambtenaren van de regering Biden.

Zoals Undersecretary of State Nuland, toenmalig hoofd van de Oost-Europese desk van het State Department, op 6 mei 2014 aan een commissie van het Congres vertelde: “Sinds 1992 hebben we $20 miljard aan Rusland gegeven om de overgang naar de vreedzame, welvarende, democratische staat die de bevolking verdient, te ondersteunen.” Hetzelfde thema wordt plichtsgetrouw herhaald in grote denktanks in Washington en op de redactionele pagina’s van de reguliere pers.

Er is geen effectieve democratische oppositie te verwachten tegen het huidige Russische regime. Vóór 2022 had de vermeende democraat Alexei Navalny de steun van een paar opiniegroepen.

Maar al voor de invasie in Oekraïne dwongen de Russische veiligheidsdiensten de meeste aanhangers van Navalny te emigreren of gooiden ze in de gevangenis. Een andere immigratiegolf volgde op de invasie van 24 februari 2022, waardoor het landschap effectief van elke liberale oppositie werd gezuiverd.

Poetins meest waarschijnlijke beleidsreactie op de muiterij en de tijdelijke oplossing ervan zal zijn om de mobilisatie van Russische mankracht te vergroten, waarmee een sleutelelement van Dugins programma wordt gecoöpteerd. Dit is des te waarschijnlijker nu de Oekraïense regering op 19 juni strengere mobilisatienormen heeft aangekondigd in verschillende regio’s, te beginnen met Kiev.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Dugin: Derde Wereldoorlog komt eraanVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelPrigozhin – Wil de echte Slim Shady opstaan?
Volgend artikelNa couppoging: Dugin eist dat Poetin politieke elites zuivert
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. Volgens mij is deze gebeurtenis gewoon een tactiek van het Kremlin om zo lang mogelijk
  echte oorlog oorlog uit te stellen. Wederom…..keer op keer.

  Wereldburgers lekker maken voor oorlog. Vooral jongeren…….NOS ‘Jugendjournaal’…..ontastbare etters

 2. Raar maar dit kon je al lange tijd verwachten, als Putin wegvalt dan staat er een “ ouderwets” Sovjet regime gereed om – wat zij dan zullen noemen- “ orde op zaken te stellen”

  Zij vinden Putin veel te soft.
  Vergeet niet dat Putin ALTIJD AANWEZIG WAS bij belangrijke internationale vergaderingen als de G 7 en de VN en nog veel meer van dit soort internationale vergaderingen.
  Putin kent zijn Tegenstanders door en door en “speelt er nu mee.” Het gaat hem moeilijker af dan hij w.s had gedacht, maar dat komt door de haat van de “ westerse haviken als b.v. Victoria Nuland die in Ukraine en hoofdrol speelt( speelde) ? Nu lijkt Biden dit overgenomen te hebben…..!?!
  Hun doel is Rusland uit elkaar te laten vallen als een westers WOKE land. Want deze linkse haviken weten heel goed dat verdeeldheid onder een bevolking onrust veroorzaakt. En daar proberen ze in Rusland hard aan te werken…….mar dat zal ze niet lukken……. Daar is Rusland overwegend te behoudend voor.‼️
  Maar het Russische volk is ANDERS GEAARD IN HUN LAND IN HUN VOLK DAN VELE ANDERE WESTERSE LANDEN. ( dat is los zand maar Rusland heeft een ziel, en doortrekt de bevolking. ) Ze spreken niet voor niets over “ moedertje Rusland” ‼️

  En wat vandaag gesuggereerd wordt in het westen dat de bevolking de troepen van Prosjenky ( of hoe hij ook heten mag ) toejuicht, is naar mijn mening om HEN TE BEDANKEN WAT ZIJ VOOR RUSLAND HEBBEN GEDAAN….. DAT ZIJ BACHMUT HEBBEN BEVRIJD EN OVERWINNINGEN HEBBEN GEBOEKT IN DE DONBAS.

  En dan onze westerse pers : Putin is eeN aangeschoten wild .Hij kan DAAROM wel eens rare sprongen maken als straks het Oekraïense tegenoffensief ontbrandt. En het Russisch front instort…… citaat uit mijn krant!!!! Hoe stom!!!
  .DIT IS DE PERS IN NEDERLAND ZE HEBBEN NOG NIET EENS BEGREPEN DAT DE HELFT VAN DE AANGEVOERDE TANKS EN OORLOGSTUIG AL VERNIETIGD IS…..‼️
  NOU ALS JE DAT GELOOFD ALS WESTERLING DAN HEB JE EEN BETONNEN PLAAT VOOR JE HOOFD.

  DEZE KRIJGSHEER WAS BOOS EN UITTE ZIJN WOEDE nu op een behoorlijk heftige manier MAAR DAT HEEFT HIJ AL ONTELBARE KEREN GEDDAN….
  NU IS HIJ “ opgeborgen in Wit Rusland….”
  Wordt ongetwijfeld vervolgd……

  • Anna,
   Ik heb geen idee hoe het verhaal in elkaar zit, er wordt nu zoveel geschreven en gezegd vooral door al die tegenstanders van Putin in het Westen, die kleine leider van die Wagnergroep vond ik altijd al een projectiel, zoals Trump in de VS ook lang was, ik vermoed dat Wit Rusland hem heeft laten vluchten en zo zijn leven heeft kunnen redden,natuurlijk met instemming van Putin, ik zou die leider nooit meer vertrouwen van die Wagnergroep, zorgde steeds voor enorme ophef, een straatvechter pur sang, Putin is hier zeker van geschrokken en in het Westen genieten zij er van met al die specialisten zeg ik met VEEL sarcasme, ondertussen wachten we de komende dagen af, groet aan u van mij!

   • Beste Flardinga……..Persoonlijk denk ik dat je deze leider in Rusland in de categorie, Navalny kunt zien. Maar dan anders……
    Een rebel……. Tegen het regime……..
    Alleen Navalny is beschaafd en probeert via een politieke oppositie partij intern in Rusland een “ moderne” liberale , WOKE, lhbtenz vrijzinnige , alles kan en alles mag wind te laten waaien door het land.
    Gesteund door vele “ buitenlanden “ die dit WOKE GEBEUREN ALLEMAAL LEUK EN AARDIG VINDEN…….AMERIKA VOOROP……
    ( let op dit gaat in Amerika tzt. ook fout!)

    En deze Prigozjin, is een ruwe ongemanierde misschien wel een zeer impulsieve kerel die niet terug deinst voor een Moord meer of minder.

    Hij heeft in de gevangenis gezeten is een crimineel, heeft zich na vrijlating op weten te werken als een zakenman in de voedings industrie ( daarom de bijnaam kok, hij had een goed lopen cartering bedrijf verdiende miljoenen, ) is toen met dit geld veel geld eenEIGEN LEGERTJE BEGONNEN. De mannen werden door hem betaald. ❗️
    Misschien heeft bij de actieve dient in deze oorlog Rusland ook wel bijgedragen, maar hij heeft ze getraind en het waren / zijn KEIHARDE SOLDATEN. ( in Rusland zijn meer privé legertjes.)
    DAAROM NOEMT PUTIN HET OOK EEN “SPECIALE MILITAIRE OPERATIE”…….. …. HET RUSSISCHE LEGER KOMT ER TOT NU TOE BIJNA NIET AAN TE PAS……..in Ukraine.
    Dit gaat nu w.s. veranderen…… Putin neemt nu de “ Wagner groep “ in dienst van het leger… en gaat hen dan ook betalen.

    Prigozjin heeft een hele grote bek en heeft Putin en Moskou al vele malen uitgekafferd omdat hij te weinig munitie had tijdens de strijd in BACHMUT. EN het lijkt alsof hij nu zijn verhaal is gaan halen , nu op het moment dat Putin besloten heeft dat het klaar moet zijn met zijn privé legertje en dat alle soldaten die voor hem vechten NU IN DIENST MOETEN KOMEN VAN HET OFFICIËLE RUSSISCHE LEGER.

    DAAR WAS MENEER HET W.S. NIET MEE EENS EN DAAROM KWAM HIJ “ verhaal halen “
    Zijn medestanders lijken ten dele eerst volgzaam mee gegaan te zijn maar hebben al snel ontdekt dat ze op het verkeerde paard wedden en kozen na Putin zijn oproep eieren voor hun geld.
    ZO ZIE IK DE SITUATIE.
    Maar wat Putin zei vandaag dat er geen Ukrainse soldaat ( NAZI ‘S) want dat zijn ze inderdaad….. meer over zal blijven in Ukraine en dat alle NAVO wapens weg zullen moeten uit Ukraine is WEL VERONTRUSTEND. ❗️
    Putin gaat nu door…… en het westen wil en kan geen gezichtsverlies lijden dus wordt het nu hart tegen hart….. Dit brengt een kern oorlog dichterbij….. 😟
    DE HAVIKEN IN HET KREMLIN ZULLEN PUTIN PRESSEN VERDER TE GAAN…….
    Er komt nu w.s een wending in de oorlog . Rusland zal zich vanwege de achterban van Putin harder gaan opstellen…. Ook ideologisch wordt door Dugin nu bij Putin de duimschroeven aan gedraaid.
    We wachten af het wordt spannend……
    En let eens op onze Nederlandse berichtgeving….. een LACHERTJE…. ZE ZIEN NIET WAT ER GEBEURT….. VOLG Hindustan time op YouTube eens…
    Grt Anna

  • Citaat; Nu lijkt Biden dit overgenomen te hebben…..!?!
   Biden is dement en misschien heeft hij iets ingefluisterd gekregen want hij heeft in de hele periode na de gestolen verkiezingen nog niets zinnigs kunnen melden.

  • Anna,
   Kan jij in zijn kop kijken, dat het nu moeilijker met hem gaat. Wat een braggel kom ik hier tegen in die commenteren. Het is gewoon niet te filmen wat mensen hier neerpennen. Ze lullen alleen maar wat in hun eigen kop rondspookt.

 3. Wanneer de NAVO aanvalt, dan gaat dit m.b.v. Polen. Logischer wijs zet je daar dan iemand aan de grens neer die een leger kan leiden onder de teugels van Loeka. Wellicht kan Prigozhin zijn ballingschap ontheffen door de volgende heldendaad, echter wanneer hij de Noord Atlantische Terroristen dient dan valt het hele kaartenhuis aan diggelen en kan Poetin alleen nog maar op de rode knop drukken, laten we maar hopen dat het gaat om een emotionele onbevangenheid. Alle respect voor de Wagner strijders die zich niet hebben laten overdonderen door de coup en een moment van bezinking hebben genomen. We gaan een warme tijd tegemoet.

 4. De ene keer dit en de andere keer dat. Dan is die een weer held en dan weer niet. Het begint een beetje bullshit te worden hier maar dat is mijn mening.

  • Frans H.
   Als je het nieuws blijft volgen en dat kost behoorlijk wat tijd dan zit er zeker een consistente in.
   Het is interresant om dit te zien ontwikkelen.
   Kijk ook eens naar de uitzending van vandaag 26 juni van BlCKBX.
   O.a. Ab Gieteling aan het woord.
   Ook over de multi polaire wereld. O.a. In gang gezet door Putin en Xi.
   Omdat Putin zijn buitenlandse deviezen in het begin van de oorlog allemaal bevroren werden.
   Hij heeft samen met Xi en de BRICS landen , Amerika BUITENSPEL GEZET. DAT BEGINNEN ZE NU TE MERKEN.
   DE DE——- DOLLARISERING IS VOLOP IN GANG…… al de bijgedrukte biljetten zijn op den duur niets meer waard. Alleen wc papier…… Daar gaan we in het westen ook flink veel last van krijgen…..en de EU sluit de ogen hiervoor……

   Landen die GROND STOFFEN BEZITTEN GAAN HET MAKEN…… Zij hebben keiharde veel gevraagde handelswaar waar…. Ook Ukraine en Rusland……. Timmerfransje kan zijn green deal wel vergeten voor Europa want de grondstoffen uit Ukrainse bodem die daarvoor nodig zijn gaan op den duur toch naar Rusland…..
   Ons kabinet is niet voor niets zo paniekerig bezig met al deze dingen door te drammen……
   Uitstel is nu de enige goede optie voor boeren en ons land….. om nog iets te redden…….. dit kabinet moet nodig weg……
   We hebben de UNIPOLAIRE WERELD GEHAD, Amerika is door haar arrogante gedrag wat ze sinds w.o. Twee laten zien, uitgespeeld op het wereld toneel. WE GAAN NU NAAR HET TIJDPERK VAN DE MULTIPOLAIRE WERELD…..
   Blijf het nieuws volgen ook deze site geeft goede en snelle info…… soms hoor je het weken later in het MSM nieuws…… het is zeer interessant
   Grt Anna

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in