Ik vind het fascinerend dat de westerse narratieven rondom Yevgeny Prigozhin nu zijn virulente haat tegen het Russische Ministerie van Defensie benadrukken en hem afschilderen als de commandant en het “brein” achter de oprichting van de Wagner Private Military Company, ook wel Wagner PMC genoemd. Toch heeft Prigozhin een aanzienlijk deel van zijn financiële succes te danken aan zijn sweetheart contracten met het Ministerie van Defensie. Ga maar na, schrijft Larry Johson.

Ik wil verder ingaan op mijn redenen om te twijfelen aan het verhaal dat Prigozjin op eigen initiatief de muiterij van vrijdag lanceerde zonder een samenhangend plan om minister van Defensie Shoigu of legerleider Gerasimov omver te werpen. Hij volgde niet het normale coupscript om de controle over belangrijke communicatie- en militaire knooppunten over te nemen. Nee, hij slenterde Rostov aan de Don binnen, zo’n 1.100 km ten zuiden van Moskou, met een kleine groep volgelingen en begon dreigementen te uiten zonder kans op uitvoering.

Oh ja, bijna vergeten, hij stuurde drieduizend manschappen in een lang konvooi van vrachtwagens (minstens 60) op een roadtrip naar Moskou. Heeft iemand uitgerekend hoe lang het duurt om zo’n vloot vrachtwagens halverwege de reis vol te tanken? Ik denk minstens een paar uur. Dan moet u ook nog rekening houden met de plaspauzes voor de chauffeurs (de troepen kunnen in een fles pissen). Hoewel de trucks snelheden van 100 kilometer per uur of meer kunnen halen, ligt de gemiddelde snelheid in een konvooi eerder rond de 60 km/u. Daarom zou die overvaller er minstens 20 uur over gedaan hebben om Moskou te bereiken. Denkt u dat de Wagner-jongens na 20 uur in een krappe vrachtwagen, zonder luxe zitplaatsen, in vorm zouden zijn geweest om het op te nemen tegen de bewakers van het Kremlin? Het hele narratief is gewoon belachelijk.

Wat dacht u van de timing van de opstand – die viel samen met het einde van een grote militaire NAVO-oefening. Ik durf te wedden dat een aantal Westerse leiders een flinke dreun hebben uitgedeeld – hun droom om Poetin te verslaan kwam uit. Op de dag dat de oefening eindigt, besluit Prigozjin dat hij generaal Pinochet is en dat Shoigu Salvador Allende is. Gewoon toeval?

Dan is er nog de tegenstrijdige Poetin-meme. Wist u dat Vladimir Poetin een meedogenloze moordenaar is van zijn politieke tegenstanders en van degenen die hem verraden? Behalve Prigozjin. Business Insider biedt een lijst die slechts een fractie is van de doden die worden toegeschreven aan tegenstanders van de Clintons, maar hé, je moet Poetin nageven dat hij Bill en Hillary probeert bij te houden:

 • Pavel Antov – december 2022
 • Ravil Maganov – september 2022
 • Dan Rapoport- augustus 2022
 • Michail Lesin- november 2016
 • Boris Nemtsov- februari 2015
 • Boris Berezovski- maart 2013
 • Natalia Estemirova- juli 2009
 • Stanislav Markelov en Anastasia Baboerova- januari 2009
 • Aleksandr Litvinenko- november 2006
 • Anna Politkovskaja- oktober 2006
 • Paul Klebnikov- juli 2004
 • Sergej Joesjenkov- april 2003
  Zombieoorlog: Plan B voor Oekraïne

Dus waarom loopt Yevgeny Prigozhin nog steeds zo vrij als een vogel rond? Een comfortabel pensioen in Wit-Rusland lijkt niet te passen bij het Westerse beeld van Poetin als een meedogenloze heerser die zijn tegenstanders stelselmatig een vuilslaapje zou laten doen.

Gezien het rumoer rond Prigozjin besloot ik eens terug te kijken naar de evolutie van Prigozjins narratief in de media. In 2012-13 werd hij beschreven als een “chef” en leider van internet trollen:

In 2012-13 begonnen de Russische media aandacht te besteden aan een andere ‘vriend’ – Poetins ‘persoonlijke kokchef’ Jevgeni Prigozjin. Als directeur van het bedrijf Concordcatering heeft Prigozhin ook andere verantwoordelijkheden: hij is de man die een “trollingbureau” (ook bekend als het Internet Research Agency) net buiten Sint-Petersburg heeft opgezet, waar studenten worden betaald om online commentaren te schrijven die het Westen belasteren en Poetin verheerlijken. Dit “trollingbureau” wordt geleid door mensen uit de gelederen van de grootste pro-Kremlin jeugdbeweging in de Russische geschiedenis – Nashi. Het jaarlijkse forum van de organisatie in Seliger is op verschillende momenten bijgewoond door Vladimir Poetin, Dmitri Medvedev en verschillende andere hoge functionarissen.

Daarna ging hij, als een Russische versie van George Jefferson, door naar het grote werk. Hij kreeg een contract met het Russische Ministerie van Defensie:

Hij is verantwoordelijk voor de voedselbevoorrading van alle legereenheden in het land. Er zijn honderden van deze steden, misschien wel duizend. Ik heb jarenlang in één van die steden gewoond.

Prigozhin is ook verantwoordelijk voor de huisvesting, reparaties en het onderhoud in deze steden – en voor de bouw van nieuwe faciliteiten, met name aan de grens met Oekraïne.

“Een belangrijk detail: in diezelfde periode wordt hij ook een trol van Poetin.

Hij is namelijk de eigenaar van twee beroemde trollenfabrieken in Sint-Petersburg, in Olgino en in de Savushkina-straat.

Al die talrijke pro-Poetin commentaren worden georganiseerd door het bedrijf van Prigozhin.

Op 20 december 2016 krijgen we een van de eerste berichten waarin Prigozjin in verband wordt gebracht met de Wagner Group:

  Verbrande lijken van buitenlandse huurlingen in catacomben van Azovstal gevonden

De aankondiging van het ministerie van Financiën zei dat Prigozjin financiële, materiële en technologische steun had verleend aan hooggeplaatste Russische defensieambtenaren, en uitgebreide zaken heeft gedaan met het ministerie van Defensie. Dat geldt ook voor een bedrijf dat aan hem gelinkt is en dat een contract heeft voor de bouw van een militaire basis bij de Russische grens met Oekraïne, aldus het ministerie.

“Rusland heeft extra militaire bases gebouwd in de buurt van de Oekraïense grens en heeft deze bases gebruikt als verzamelpunten voor het inzetten van soldaten in Oekraïne,” aldus de aankondiging.

Nieuwsberichten hebben de werknemers van Prigozhin ook in verband gebracht met een schimmige particuliere militaire aannemer genaamd ChVK Vagner.

Het eerste rapport dat ik kan vinden over de schimmige aard van de Wagner PMC verscheen in juni 2016 op de Russische site Fontanka:

De FSB hielp Fontanka te ontdekken dat degenen die betrokken waren bij de veiligheidsdienst van miljardair Jevgeni Prigozjin werden gezien omringd door de commandant van een privébataljon, Dmitri Oetkin-Wagner.

In de ochtend van 25 mei werd de autocolonne van Jevgeni Prigozjin tegengehouden op de Universitetskaja-oever. En voor het eerst werd Evgenij Goeljajev, het hoofd van de veiligheidsdienst van de restauranthouder die het dichtst bij de autoriteiten staat, een de facto monopolist op de markt van legerbestellingen op het gebied van militair voedsel, schoonmaak, bouw en energie, op video vastgelegd. Volgens Fontanka zijn voormalige collega’s van Goeljajev, en nu werknemers van de Concord Security Service, mogelijk verbonden met een gewapende groep die opereert in Oekraïne en Syrië, bekend als de Wagner PMC.

Prigozjin heeft, ondanks zijn gerapporteerde rijkdom, geen enkele ervaring als militair operator of bevelhebber. Hij weet hoe hij Russische soldaten van borsjt en brood moet voorzien, maar hij is geen von Clausewitz of Zhukov. De Russische militaire inlichtingendienst, de GRU, is naar verluidt het brein en de spierkracht achter de oprichting van Wagner PMC. Ik zou graag een verklaring horen waarom de GRU de volledige controle over Wagner PMC aan Prigozhin zou overdragen en hem zijn eigen privéleger zou laten leiden. Volgens mij is dat onzin.

  Russische troepen zijn begonnen posities uit te rusten met speciale bescherming tegen FPV-drones

Ik merk ook op dat Prigozhin’s banden met de trollenonderneming IRA een activiteit van de inlichtingendienst is. U moet op zijn minst de mogelijkheid overwegen dat Prigozhin’s rol bij Wagner PMC die van hoofd trol is en het doelpubliek het Westen is, inclusief inlichtingendiensten, het Amerikaanse leger en de media. De obsessie van de overheid en de media met Prigozhin en de activiteiten van Wagner PMC, terwijl er bijna geen tijd wordt besteed aan het echte Russische leger en de Russische defensie-industrie, is meer dan vreemd. Zou het kunnen dat Prigozhin, als de mega trol, het Westen afleidt terwijl de echte Russische oorlogsvoerders bezig zijn met het ontmantelen van de door de NAVO geleverde troepenmacht van Oekraïne? Het overwegen waard.

Het Westen wil geloven dat Poetin zwak en impopulair is – ik merk op dat geen enkele gerespecteerde criticus van Poetin de muiterij van Prigozhin heeft gesteund en dat alle politieke leiders in heel Rusland achter Poetin stonden toen de rest van de wereld (voortijdig) de ondergang van de Russische leider vierde. Dit doet me denken aan een van de regels van het vissen – als je eenmaal weet waar de vissen trek in hebben, weet je welk aas je aan de haak moet doen. Toch? Ik ben er vrij zeker van dat Russische ambtenaren van de inlichtingendienst dat concept begrijpen.

Dus laat ik deze vraag aan u over – is Prigozhin de echte Slim Shady? Of heeft hij naaktfoto’s van Poetin en Trump samen in het Ritz Carlton? Slaapt hij daarom niet met de vissen?


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Prigozhin’s gok – Verraad onder een andere naamVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelVoorlopige autopsie van een mislukte staatsgreep eind juni
Volgend artikelWees voorzichtig met wat u wenst in Rusland na een muiterij
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. In Wit-Rusland begonnen ze kampen te bouwen om de jagers van PMC “Wagner” te huisvesten – meldt “Layout”

  De publicatie bevestigde de bouw van een kamp in Osipovichi, regio Mogilev voor 8.000 strijders.
  Volgens hen zullen er meerdere kampen zijn.

  “We werken, we werken vandaag al. Morgen, voor de lunch, is de taak [om te bouwen]”, zei de bron van de “Layout”.

  Hij voegde eraan toe dat de oppervlakte van het kamp 24.000 vierkante meter zal zijn, het zal worden ontworpen voor achtduizend bedden.

  Een andere bron van Layout, dicht bij de leiding van de Mogilev-regio, bevestigde ook dat de autoriteiten de opdracht hadden gekregen om een kamp te bouwen voor PMC’s in de regio.

  https://t.me/intelslava/49404

 2. Of het klopt gaan we snel zien denk ik.
  De afgelopen dagen heb ik misschien al teveel geschreven dat deze mogelijkheid belicht, waarbij alle bekendmakingen hier logisch op aansluiten. Alleen de beschieting van het konvooi niet maar dat zou dan nepnieuws kunnen zijn.

 3. Lol. Als je dat alles bekijkt zou Prigozhin ee genie zijn, een veelbegaafd persoon op vele vlakken en kan zonder slaap.
  Of het is een figuurtje in een ‘maskirovska’ operatie.

  Nou zou het best kunnen dat zijn succes em populariteit hem naar het hoofd zijn gestegen, maar zelf zie ik dit als toneelspel om het westen te verleiden in nog een val te trappen. Zoals ze constant hebben gedaan wanneer hij zogenaamd begon te stampvoeten.

 4. Deze PR stunt heeft zijn uitwerking van: Wie zijn de westerse trollen binnen de RF zijn, die nu zichtbaar gemaakt zijn die Poetin een weg willen hebben. Zodat Poetin nu een onsterfelijke macht heeft in de RF. Daar Wit-Rusland amnestie heeft verleent aan de PMC leider. Zal Wit Rusland een geduchte medestrijder voor Wit Rusland erbij hebben gekregen. Waardoor dit een afschrikkingseffect zal geven voor de westerse trollen binnen Wit Rusland. Dan zullen de Amerikanen/NAVO van uit Polen en de Baltische staten wel een beetje indammen om Wit Rusland aan te vallen. Een win – win situatie dus voor de RF en Wit Rusland t.o.z.v. de NAVO.

 5. Als je genoeg films gezien hebt dan kun je relativeren en de humor zien. Toch toen ik een paar dagen geleden werd lastig gevallen met de impertinentie van wat vluchtelingen, de laatste weken gaan ze steeds meer naar de sportschool, merkte ik dat ze bepaalde film idolen hebben in de VS die ze als voorbeeld nemen. Ik snap nu wel de tekst dat de krachten van het kwaad uit Oost-Europa komen. Als er een driehoek ontstaat tussen dat, hetzelfde in Israël en de VS heb je een catastrofe, zegt de Tibetaan. Er werd al opgeschept over Alexander de Grote. Verder spelen de jongens nog steeds met auto’s, en hebben zelfs de kinderen slogans op hun shirt, voetbal ook. De figuren die me lastigvielen, gezellig een biertje, werden pas link toen ze me het logo op hun borst accentueerden, misschien iets van een sportschool of geheim genootschap; daar is iedereen door gebiologeerd. Helaas zijn het deze mensen die ook de EU aan de verkeerde kant hebben.

 6. Wat me opvalt aan dit artikel is, dat er weinig mensen op reageren die Prigozjin tot in het bot verketterd en als verrader hebben gezien. Verder wil ik er niks over kwijt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in