Onderzoekers weten niet zeker waarom killer whales, ook bekend als orka’s, plotseling zijn begonnen met het rammen en laten zinken van boten in de buurt van het Iberisch schiereiland Spanje.

Sinds het begin van de aanvallen in 2020 zijn er drie boten tot zinken gebracht en meer dan 250 beschadigd door een groep orka’s. Het lijkt erop dat de orka’s het opzettelijk op boten gemunt hebben. De dieren lijken het opzettelijk gemunt te hebben op de roeren van de schepen, schrijft Niamh Harris.

Volgens deskundigen zijn er twee mogelijke theorieën achter de aanvallen. Sommigen geloven dat het wraak zou kunnen zijn, terwijl anderen zeggen dat het gewoon speels gedrag is.

Volgens bioloog Alfredo Lopez Fernandez. Eén theorie is dat de orka’s een nieuwe rage hebben uitgevonden. Net als bij mensen worden orka-grillen vaak aangevoerd door jonge dieren, zegt López. Een andere mogelijkheid is dat de aanvallen een reactie zijn op een slechte ervaring met een boot.

Het gedrag lijkt zich via sociaal leren onder de populatie te verspreiden.

Live Science meldt:

Drie killer wales (Orcinus orca), ook bekend als orka’s, sloegen in de nacht van 4 mei toe op het jacht in de Straat van Gibraltar, voor de kust van Spanje, en doorboorden het roer. “Er waren twee kleinere en één grotere orka,” vertelde schipper Werner Schaufelberger aan het Duitse blad Yacht. “De kleintjes schudden het roer aan de achterkant terwijl de grote herhaaldelijk achteruit ging en het schip met volle kracht vanaf de zijkant ramde.”

Schaufelberger zei dat hij de kleinere orka’s de grotere orka zag imiteren. “De twee kleine orka’s observeerden de techniek van de grote en met een lichte aanloop ramden ook zij tegen de boot.” Spaanse kustwachters redden de bemanning en sleepten de boot naar Barbate, maar deze zonk bij de haveningang.

  Brits Meteorologisch Instituut bevestigt het bestaan van chemtrails

Twee dagen eerder viel een groep van zes orka’s een andere zeilboot aan die door de zeestraat voer. Greg Blackburn, die aan boord van de boot was, keek toe hoe een moederorka haar kalf leek te leren hoe ze tegen het roer moest aanvallen. “Er was zeker een vorm van onderwijs aan de gang,” vertelde Blackburn aan 9news.

Meldingen van agressieve ontmoetingen met orka’s voor de Iberische kust begonnen in mei 2020 en komen steeds vaker voor, volgens een studie die in juni 2022 werd gepubliceerd in het tijdschrift Marine Mammal Science. De aanvallen lijken voornamelijk gericht te zijn op zeilboten en volgen een duidelijk patroon, waarbij orka’s vanaf de achtersteven naderen om het roer te raken, en vervolgens hun interesse verliezen zodra ze de boot met succes tot stilstand hebben gebracht.

“De meldingen van interacties zijn continu sinds 2020 op plaatsen waar orka’s voorkomen, hetzij in Galicië of in de Straat,” zei co-auteur Alfredo López Fernandez, een bioloog aan de Universiteit van Aveiro in Portugal en vertegenwoordiger van de Grupo de Trabajo Orca Atlántica, of Atlantische Orka Werkgroep.

De meeste ontmoetingen waren ongevaarlijk, vertelde López Fernandez in een e-mail aan Live Science. “In de meer dan 500 interactiegebeurtenissen die sinds 2020 zijn geregistreerd, zijn er drie gezonken schepen. We schatten dat orka’s slechts één schip aanraken op elke honderd die door een locatie varen.”

De piek in agressie tegen boten is een recent fenomeen, aldus López Fernandez. Onderzoekers denken dat een traumatische gebeurtenis een verandering in het gedrag van één orka teweeg kan hebben gebracht, die de rest van de populatie heeft leren imiteren.

  Duitse economie stort in nadat land afzag van kernenergie - Prijzen rijzen de pan uit, industrieën imploderen

“De orka’s doen dit natuurlijk met opzet, we kennen de oorsprong of de motivatie niet, maar defensief gedrag gebaseerd op trauma’s, als oorsprong van dit alles, wint elke dag aan kracht voor ons,” zei López Fernandez.

Deskundigen vermoeden dat een vrouwelijke orka, die ze White Gladis noemen, een “kritiek moment van pijn” heeft doorgemaakt – een aanvaring met een boot of een beknelling tijdens het illegaal vissen – waardoor een gedragsknop werd omgegooid. “Die getraumatiseerde orka is degene die dit gedrag van fysiek contact met de boot begon,” zei López Fernandez.

Orka’s zijn sociale wezens die gemakkelijk gedragingen van anderen kunnen leren en reproduceren, volgens de studie uit 2022. In de meeste gerapporteerde gevallen hebben orka’s een aanval gedaan op het roer van een boot en dit gebeten, verbogen of gebroken.

“We interpreteren niet dat de orka’s het de jongen leren, hoewel het gedrag zich verticaal naar de jongen heeft verspreid, gewoon door imitatie, en later horizontaal onder hen, omdat ze het als iets belangrijks in hun leven beschouwen,” zei López Fernandez.

Orka’s lijken het gedrag als voordelig te zien, ondanks het risico dat ze lopen door tegen bewegende bootstructuren te botsen, voegde López Fernandez eraan toe. Sinds het begin van de abnormale interacties in 2020 zijn er vier orka’s gestorven die behoren tot een subpopulatie die in Iberische wateren leeft, hoewel hun dood niet direct in verband kan worden gebracht met ontmoetingen met boten.

Het ongewone gedrag zou ook speels kunnen zijn of wat onderzoekers een “rage” noemen – een gedrag dat door één of twee individuen wordt geïnitieerd en tijdelijk door anderen wordt opgepikt voordat het wordt opgegeven. “Het zijn ongelooflijk nieuwsgierige en speelse dieren, dus dit zou meer iets om mee te spelen kunnen zijn dan iets agressiefs,” vertelde Deborah Giles, een orka-onderzoeker aan de Universiteit van Washington en bij de non-profit Wild Orca, aan Live Science.

  Insecten als avondeten? Als we deze strijd verliezen, heb je geen keus

Naarmate het aantal incidenten toeneemt, neemt de bezorgdheid toe, zowel voor zeilers als voor de subpopulatie van de Iberische orka, die op de Rode Lijst van de IUCN staat als ernstig bedreigd. Bij de laatste telling, in 2011, werden slechts 39 Iberische orka’s geteld, volgens de studie uit 2022. “Als deze situatie voortduurt of verergert, kan het een echte zorg worden voor de veiligheid van de zeelieden en een instandhoudingsprobleem voor deze bedreigde subpopulatie orka’s,” schreven de onderzoekers.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

KLIMAAT DOSSIER

Straat van Gibraltar: Orka’s rammen migrantenbotenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelKlein meisje doodsbang als Joe Biden aan haar arm knabbelt en aan haar haar snuffelt!
Volgend artikelKrokodillentranen voor de arrogante Hollywood-verraders
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

29 REACTIES

  • Orcas zijn zeer intelligente dieren. Ze hebben gewoon een hekel aan dobbernegers.

   Ik wordt echt zo droevig van de denigrerende taal die ‘onderzoekers’ gebruiken. Alsof ze wappies aan het bestuderen zijn. Dit is nou natuur. Die kun je niet in een hokje douwen. Accepteer het en geniet ervan. Leer ermee leven in plaats van chemicaliën uit te strooien in de atmosfeer om ‘gevaarlijke CO²’ of verstikkende ‘stikstof dekens’ te bestrijden.

   Hetzelfde soort mensen neemt close up selfies met safaripark leeuwen. Blijf uit de buurt sukkels.

 1. Is de mensheid niet de dierensoort die denkt en vind dat de aarde het toebehoord en alles wat daarop leeft moet zich gedragen naar de wensen van de mensheid, een verzet van die orka voor zijn leefgebied is toch niet ondenkbaar, heb een docu op netflix gezien over deze dieren die in gevangenschap werden gedaan en dan zie je ook wat er gebeurd met die dieren, laat ze met rust en geef hen ruimte want ook zij hebben het recht op te leven, niet alleen de mens als diersoort heeft dat recht.

  • Rechten zijn een menselijk concept, dat niet op dieren toepasbaar kan zijn; je moet een recht kunnen erkennen. Welk recht heb jij anders nog als je rustig in je bootje dobbert en je wordt door orka’s, haaien of wat dan ook aangevallen?

 2. Is het niet zo dat de zee is voor de zeedieren? Van vissen dacht men vroeger dat ze geen pijn voelden. Dat is inmiddels achterhaald. Dus de idee van dat een van de orka’s pijn had en dat andere daarop reageerden lijkt plausibel.
  Maar is de zee nog wel voor de zeedieren. Wat is er inmiddels aangebracht op de zeebodem of in de zee aan pijpleidingen, stroomkabels en ander materiaal waardoor de beesten van slag raken. Is het aanspoelen van walvissen en andere vissen op de Nederlandse kust ook een gevolg van dat de vissen zich niet meer goed kunnen afstellen daardoor niet meer goed hun route kunnen bepalen?
  Wonderbaarlijk die samenwerking tussen dieren.
  Er zijn diverse eksternesten in de buurt. Recent was een ekster gewond geraakt en lag op de grond. Hij kon niet vliegen. Al snel kwamen er meer eksters die eromheen gingen staan. Pikten de gewonde ekster, nee niet met kwaadaardige bedoeling. Ze stimuleerden de vogel, want kort daarna was hij weer weggevlogen. De hulptroepen hadden hun werk goed gedaan.

  • Bijna drie kwart van de wereld is zee. En dan zouden ze van slag raken door die paar kabels en pijpleidingen?
   De ruimte die dat in neemt is niet eens te vergelijken met een speld in een hooiberg.
   Waar staat trouwens dat de zee voor de zeedieren is?

   • Het is inmiddels bekend dat de windmolens op zee veel ” ruis” geven bij zeedieren en vogels.
    Dan werkt hun natuurlijke gps niet meer.
    Is hetzelfde als wanneer iemand met alzheimer op straat loopt..totaal gedesorienteerd.

 3. Jaren terug was er ook een bericht over olifanten die een dorp aanvielen, nu het kleinere formaat nog om in opstand te komen.

 4. De orcas zijn slimmer dan de mensen. Ga maar door de dure sailbootjes van elite te laten zinken, jammer waren niet de NL sailbootjes van de race gezonken. Deze boten hebben hard hout van de amazone binnen voor de hipocriten hogere middenklasse en rijkere die alles kapot maken deze lag moet verdwijnen wereldwijd, voor iedere boot die wordt gezonken Prost!

   • Jammer hebben niet op het water belandt de hipocriten kinderen van de VVD en CDA op de race sailboot. Deze jongeren kun je missen zij leren van zijn hipocriten ouderen

  • Ik ken diverse dieren die een serieus gevoel voor humor hebben. Ik heb een paar logees gehad. Parkiet vooral. Man man, man, Bokito met vleugeltjes. Gaat ie op mijn schouder zitten en dan keihard “PIEP!” in mijn oor. Of dook in mijn duvel glas en vloog daarna als een bromvlieg door de kamer. Hij kwam er ook achter dat ik van pittige sambal hou. De rijst lag overal op tafel.

   Maar om nou te zeggen dat mensen dieren zijn? Dat maakt elk respect voor leven nietig. Wat maakt jou dan beter dan een mug die ik doodsla want je deelt 80% van het DNA?

   Darwinisme leid tot anti-semitisme en uiteindelijk de uitroeiing van alle mensen. Van Augustinus (roomse theoliegt) via anti-semitisme (eugenics) naar Auschwitz. Gevaarlijke theorie.

 5. Ga alsjeblief niet die gedysnificeerde vorm ‘killer whales’ overnemen, omdat ze ongetwijfeld eens zo in een film genoemd worden. ‘Orka’ of ‘zwaardwalvis’.

  • Of dat zo moet worden overgenomen is inderdaad de vraag.
   Maar duidelijk is wel dat wat nu wereldwijd speelt al tientallen jaren geleden in boeken, strips en zelfs in speelkaarten is benoemd.
   Toen was het nog fictie, sciencefiction. En werd het gelezen en bekeken als spannende lectuur. Zich niet realiserend dat het de bedoeling was om dit te realiseren. En in dat realiseren daar zitten we nu midden in.
   Mijn beeld van de filmwereld is intussen wel veranderd en ik denk van meer mensen.

 6. Orka’s kunnen het volgens mij al opnemen voor bijen op vaste land.
  Volgens mij zijn deze wezens zo hoogontwikkeld en geïnformeerd dat zij verdwaalde bijen
  op hun dikke huiden laten uitrusten.

  Naar orka-aanvallen moet geluisterd worden. Ze proberen de mensheid iets te vertellen.
  Dan maar zo……want klaar met dat ge-aai.

 7. Amerikanen zijn ongeletterde agressieve idioten die overal hun geweer op willen legen. Orcas zijn prachtige intelligente zoogdieren. Het zijn eerder grote dolfijnen dan walvissen.

  Maar ja, Google translate is niet zo slim. Bedacht door Amerikanen die überhaupt maar 1 taal spreken. Geweld.

 8. Gekke vraag misschien, maar mogelijk zijn ze door mensen getraind om aan te vallen ?

  “Orka’s zijn sociale wezens die gemakkelijk gedragingen van anderen kunnen leren en reproduceren, volgens de studie uit 2022.” en “Curieus: In de Straat van Gibraltar vertonen de orka’s die daar leven al enige tijd vreemde gedragsveranderingen. De prachtige oceaanreuzen zouden herhaaldelijk zeiljachten geramd hebben. Volgens een inmiddels veranderde krantenkop zijn ook migrantenboten aangevallen. De aanvallen vinden al ongeveer twee maanden plaats langs de Spaanse en Portugese kusten. ” en “Dolfijn als militair wapen? ‘Sterk en zeer geschikt voor het leger’ (https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/….)

 9. Ik heb al eens een theorie hierover gehoord, dat Orka’s de vissers als serieuze concurenten en zelfs als gevaar voor hun leefgebied beschouwen omdat alles weggevist wordt.

 10. Lijkt me puur territorium gedrag meer niet. Ze hebben besloten dat die perimeter hun speelgrond is en wie zich daarin begeeft word weggejaagd. Misschien zien ze de lange vorm van een boot onderwater aan met ronkende motor als een vis met veel lawaai. Lijkt mij simpel. Dit is onze speeltuin en jij mag er niet in komen.

 11. Ik ben geen natuurwetenschapper of bioloog. De polen drijven naar elkaar toe. Orca’ s drijven op electromagnetische velden en die worden verstoord. Dus agressiever gedrag. Simpel maar voldoende.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in