NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en generaal Mark Milley, de voorzitter van de Amerikaanse stafchefs, kunnen het bijna zeker niet menen als zij zeggen dat de oorlog in Oekraïne nog jaren kan duren.

“Wees voorbereid op een lange periode: deze oorlog kan weken duren, maar ook maanden en mogelijk zelfs jaren,” vertelde Stoltenberg donderdag op een nieuwsconferentie in het hoofdkwartier van de Navo in Brussel, schrijft Donald Forbes.

Worden wij weer eens misleid door leiders die een verschrikkelijke gok nemen tegen Vladimir Poetin? Als het Westen er niet was geweest, zou Zelensky zich al hebben overgegeven. Zelfs met de militaire hulp van het Westen kan hij het niet veel langer uithouden en kan hij alleen maar nog meer verliezen door door te vechten. Het is zeer onwaarschijnlijk dat Poetin jaren of zelfs maanden nodig zal hebben om zijn beperkte doelstellingen te bereiken. Wat ook de redenen van Stoltenberg mogen zijn om een lange oorlog te voorspellen, hij moet deze feiten kennen.

Een lange oorlog zou heel Oekraïne in puin achterlaten en het Westen met de onontkoombare morele plicht om het weer op te bouwen. Het zou Rusland economisch uitputten door de sancties en de strijdkrachten vastzetten die nodig zijn om Moskou’s veiligheidsmacht in Georgië en Kazachstan te handhaven. Poetin zal dat niet laten gebeuren.

De rest van de wereld zou intussen lijden onder het voortdurende verlies van essentiële Russische en Oekraïense exportproducten, waaronder grondstoffen, energie en voedsel. Niemand is op een of andere waarneembare manier onaangetast gebleven door een oorlog waarvan de internationale gevolgen onvermijdelijk zullen verergeren en tot in de toekomst zullen voortduren, zelfs indien de gevechten morgen zouden ophouden.

Hoe graag de Biden-regering de gevechten ook zou willen verlengen in de hoop Poetin ten val te brengen, te veel andere factoren dicteren dat een diplomatieke oplossing eerder vroeger dan later noodzakelijk is om de schade te beperken die het gevolg is van een slecht doordacht beleid om de rode lijnen van Rusland in Oost-Europa aan de laars te lappen.

  Rusland's Oscar winnende prestatie voor Beste Coup gaat naar Prigozhin als beste acteur

Hoe langer de oorlog duurt, hoe groter de kans dat Poetin zijn toevlucht neemt tot wat wel een “escalatie om de-escalatie veilig te stellen” is genoemd. Dat zou het gebruik van tactische kernwapens in Oekraïne zijn, met de dreiging dat het Westen zelf nog erger te wachten staat als de boodschap niet wordt begrepen.

Het zou verkeerd zijn te denken dat Poetin zou terugdeinzen voor een nucleair conflict met de VS als hij dacht dat er geen andere uitweg was. Beide partijen voeren al tientallen jaren oorlogsscenario’s met dit vooruitzicht, en de Russen geloven dat hun superieure raketafweer hen een betere overlevingskans geeft dan de Verenigde Staten.

Biden en zijn adviseurs, die zich er eerder op beroemden dat zij “Poetin hadden waar zij hem wilden hebben” en dat “het eindspel alleen maar Poetins verwijdering kan zijn”, zullen dat ultieme risico nooit nemen namens Oekraïne.

Wij weten niet of de Navo en Rusland in het geheim via achterkanalen praten om het conflict in te dammen. Het lijkt misschien pervers om terughoudendheid te noemen, maar noch de VS noch de Russen hebben tot nu toe hun toevlucht genomen tot cyberoorlogsvoering, die in Amerika enorme economische schade zou aanrichten en de publieke perceptie van de oorlog onmiddellijk op losse schroeven zou zetten.

Amerikanen en Europeanen zijn overweldigend pro-Oekraïne, maar niet in die mate dat zij hun elektriciteitsnetten of satellietcommunicatie zouden kunnen verliezen. Onze digitale economieën zouden er dood bij neervallen.

De NAVO heeft angstvallig vermeden zich in de gevechten te mengen en het ziet er niet naar uit dat dit beleid zal veranderen. Zij heeft de Oekraïense president Zelensky niet voorzien van de offensieve wapens die hij nodig zou hebben om op het slagveld enige kans te maken de kansen te keren tegen een sterkere vijand.

  Zelensky's drugsdealer gearresteerd 

De bedoelingen van Poetin zijn verkeerd geïnterpreteerd. Hij heeft geen belang bij de bezetting van een buurland ter grootte van Frankrijk, waarvan de resterende bevolking nog jarenlang verbitterd zal zijn over de Russische aanval. Zijn generaals hebben gezegd dat hun onmiddellijke doel de bezetting is van de Donbas, die tussen Oost-Oekraïne en Rusland ligt. Waarschijnlijk willen zij Odessa, de belangrijkste Oekraïense zeehaven, innemen, of op zijn minst van de rest van het land afsnijden, zodat Oekraïne door land wordt omsloten en economisch verlamd achterblijft.

De Russen nemen gestadig al hun doelstellingen in Oost-Oekraïne en langs de kusten in. Wanneer die eenmaal veilig gesteld zijn, zal Poetin vermoedelijk bereid zijn om te praten en zal Zelenskyy geen opties meer hebben als het Westen nog steeds weigert om meer te doen.

Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft gezegd dat de VS bereid zijn Oekraïne tien tankbusters te geven voor elke tank die het Russische leger op Oekraïens grondgebied inzet. Dergelijke wapens zijn samen met drones doeltreffend geweest om de Russische opmars te vertragen, maar niet om haar te stoppen.

Terwijl de media zich bezighielden met het vastgelopen 40 mijl lange Russische konvooi naar Kiev aan het begin van de oorlog en met de daaropvolgende Russische terugtrekking uit de omgeving van de hoofdstad, hebben de Russen hun andere fronten, die er veel meer toe doen, geconsolideerd en uitgebreid. Kiev heeft alleen nog symbolische waarde als Zelensky zijn regering naar Lwow kan verplaatsen.

De aanval op Kiev lijkt meer en meer een afleidingsmanoeuvre te zijn geweest, waarbij de Russen bereid waren manschappen en pantserwagens op te offeren om de Oekraïense mankracht vast te houden, terwijl de rest van hun leger zich op de werkelijke doelen in het minder goed verdedigde oosten en zuiden richtte.

  2024 brengt Oekraïne aan de onderhandelingstafel - waar Poetin alle troeven in handen heeft

De media, die alleen van de Oekraïense kant verslag uitbrengen, hebben het Russische leger afgeschilderd als amateuristisch, onwillig om voor Moskou te vechten en slecht geleid, maar een nadere blik op de situatie op het slagveld elders doet vermoeden dat zij zichzelf en ons voor de gek hebben gehouden.

Na de verontwaardiging die Zelensky in het Westen gewekt heeft over vermeende Russische wreedheden tegen burgers in de regio Kiev, beschuldigen de Russen de Oekraïners er nu van gevangengenomen soldaten te executeren, wat ook een oorlogsmisdaad zou zijn. Deze incidenten hebben misschien een vluchtige propagandawaarde, maar meer ook niet. Zij hebben geen invloed op de fundamenten van de oorlog. Poetin is meedogenloos? Dat hebben wij altijd geweten.

Wat telt is dat, zoals de zaken er nu voor staan, Zelensky voortdurend grondgebied verliest dat van vitaal belang is voor de toekomst van Oekraïne als land, dat Poetin over machtige reserves beschikt die hij nog niet in het spel heeft gebracht en dat hij zich niet heeft laten afschrikken door de beperkte tegenmaatregelen van het Westen. Rusland mag dan Opper-Volta met raketten zijn, zoals de oude sneer luidt, maar Oekraïne is Opper-Volta zonder raketten.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Het is officieel! De Russische Centrale Bank heeft zojuist de Euro en de Amerikaanse dollar verpletterdVolg Frontnieuws op Telegram

Vorig artikelHet Oekraïnse conflict is een VS/NAVO proxy oorlog, maar één die Rusland waarschijnlijk beslissend zal winnen – Scott Ritter
Volgend artikelVoorbereiding op het ergste: EU legt voorraden steenkool aan terwijl verbod op invoer uit Rusland dreigt
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

7 REACTIES

 1. ‘De bedoelingen van Poetin zijn verkeerd geÏnterpreteerd’ Dat lijkt me sterk Poetin is helder en erg duidelijk geweest en nog wat de doelstellingen zijn
  Het ligt eerder aan de drammigere EU/VS die zich nooit aan hun woord houden.

 2. “De rest van de wereld zou intussen lijden onder het voortdurende verlies van essentiële Russische en Oekraïense exportproducten, waaronder grondstoffen, energie en voedsel. Niemand is op een of andere waarneembare manier onaangetast gebleven door een oorlog waarvan de internationale gevolgen onvermijdelijk zullen verergeren en tot in de toekomst zullen voortduren, zelfs indien de gevechten morgen zouden ophouden”

  De ultieme natte droom van Klaus Schwab en de Young Global Leaders op naar de 4e Industriële Revolutie.

 3. “Terwijl de media zich bezighielden met het vastgelopen 40 mijl lange Russische konvooi naar Kiev aan het begin van de oorlog”

  Daar was niets “vastgelopen” aan…
  Dat was gewoon een boven Kiev gehangen zwaard van Damocles.
  En het feit dat dit “konvooi” gewoon tijden lang open en bloot op de weg geparkeerd stond was een voor iedereen zichtbaar bewijs voor de complete impotentie van de Oekraïense strijdkrachten.
  Het was het bewijs dat ze de oorlog verloren hadden, toen al.
  Maar voor mensen die enkel maar naar goede tijden slechte tijden en het voetballen kijken is dat allemaal wat lastig te begrijpen.
  Die zijn dan afhankelijk van de”duiding” die de NOS/NPO ze via de kijkkast verschaft.
  Met alle gevolgen van dien…

 4. Was altijd de techniek van de Russen; geen tanks en infanterie riskeren, schieten ze gewoon een stad aan puin.
  Deden ze met Berlijn ook.
  Iedere paar meter een kanon, en vuren zonder ophouden.
  Bovendien: ze hebben de wereld aan oude munitie; moet ook op…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in