© Foto: Public Domain

Nadat het in december 2022 met Saudi-Arabië was overeengekomen om zijn olie in Chinese yuan te kopen en niet meer alleen in dollars, en terwijl ook Rusland met veel succes met Saudi-Arabië samenwerkt op het gebied van olie en Iran, ook binnen de Sjanghai Organisatie voor Samenwerking (SCO) samen met China, is China erin geslaagd een historische verzoening tussen Iran en Saudi-Arabië tot stand te brengen, ondanks de niet aflatende pogingen van de VS om een ravage aan te richten en voortdurende conflicten tussen hen te veroorzaken, allemaal volgens het beruchte test- en beproefde model van het Romeinse Rijk – verdeel en heers; in plaats van “vrede brengen, verenigen en samenwerken”, schrijft Natasha Wright.

De intrinsieke logica van elk imperium van het politieke Westen lijkt zo te zijn. Misschien kunnen de ongelukkige burgers van Jemen en ook die van Saoedi-Arabië opgelucht ademhalen, maar de VS zeker niet. Een geweldige economische en politieke ommezwaai voor het geschiedenisboek in het Midden-Oosten zou wel eens fataal kunnen blijken voor hun imperiale belangen, waarbij hun dollar eerste, maar zeker niet de enige slachtoffer zal zijn. Na de onderhandelingen in Peking een twintigtal dagen geleden, nadat ze twee jaar lang in Irak en Oman waren gevoerd, verklaarden de drie landen, China, Iran en Saudi-Arabië dat het akkoord tussen het Koninkrijk Saudi-Arabië en de Islamitische Republiek Iran was bereikt, dat het akkoord de vernieuwing van de onderlinge diplomatieke betrekkingen omvat; het veronderstelt de eerbiediging van de soevereiniteit van elk land en de niet-inmenging in hun respectieve binnenlandse aangelegenheden. De onderhandelingen op het gebied van economie en veiligheid, investeringen en wetenschap en over sport en cultuur maakten deel uit van deze samenwerking.

Kortom, met de hulp van India en China, twee regionale machten en in hoge mate bittere rivalen, hebben publiekelijk aangekondigd dat zij begonnen zijn aan een nieuwe politieke reis van een allesomvattend proces van herstel van hun betrekkingen in plaats van hun verdere verslechtering in de “naam” van de genoemde met bloed doordrenkte “verdeel en heers” beginselen van de internationale betrekkingen. Het is dus overduidelijk wie het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in gedachten had toen zij verklaarden dat deze opheffing van de geschillen tussen Iran en Saoedi-Arabië een gunstig effect zal hebben op de bevrijding van de landen van de overweldigende buitenlandse inmenging; dat de twee landen nu hun politieke lot in hun eigen spreekwoordelijke handen hebben genomen en dat hun overeenkomst samenvalt met de monumentale trends van ontwikkeling.

  Een ongekende Russische mokerslag: Kiev - Lviv en 12 andere districten onder vuur genomen - Grootste aanval van Moskou tot nu toe (Video's)

De hoogste diplomaat van China, Wang Yi, die onlangs een politiek bezoek bracht aan Moskou, besloot dat de Russisch-Chinese betrekkingen nieuwe dimensies bereiken op hun weg naar de opbouw van een multipolaire wereld en bij die gelegenheid wees hij erop dat de overeenkomst van Peking tussen Riyad en Teheran een doorbraak betekent, compleet met een dialoog en vrede, die plaatsvond op een moment waarop er duidelijk een alarmerend tekort aan beide is. “Waarom stellen Iran en Saoedi-Arabië vertrouwen in China?” is een van de koppen op de Chinese mondiale TV-netwerken, die wijzen op de nauwe betrekkingen tussen Peking, Teheran en Riyad, in tegenstelling tot die met Washington, waarvan de betrekkingen met Saoedi-Arabië steeds meer gespannen zijn, omdat zij niet eens diplomatieke betrekkingen onderhouden en geen enkele dialoog tussen hen mogelijk maken.

Door China als bemiddelaar te aanvaarden, geven zij respectvol toe dat China steeds belangrijker wordt in het Midden-Oosten, waar veel crises zijn ontstaan als rechtstreeks gevolg van buitenlandse interventies. Chinese diplomatieke concepten van vrede en samenwerking tot wederzijds voordeel hebben in de regio een overweldigende steun verworven. En zelfs verder dan alleen in de regio, zegt de Indiase diplomaat M.K. Bhadrakumar: “Het nieuwe tijdperk in de wereldpolitiek is aangebroken. Dit is een historische gebeurtenis van enorme proporties, die de kwestie van de betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en Iran verre overtreft. Het is een stille getuigenis van een kolossale verschuiving in de tektonische platen van de geopolitieke politiek van de 21e eeuw. De VS, schrijft M.K. Bhadrakumar, die acht decennia lang een dominante macht was in de politiek van West-Azië, is nergens meer te bekennen. De VS is tot haar verlegenheid verdwenen. De VS heeft 30 militaire bases in West-Azië, en maar liefst vijf alleen in Saoedi-Arabië. Maar de VS hebben het toverstokje van hun leiderschap verloren. China, zegt de Indiase diplomaat, heeft aan de gehele rest van de wereld, het Mondiale Zuiden, van Zuid-Amerika tot Afrika, laten zien hoe de gedemocratiseerde, multipolaire wereld in de nabije toekomst in feite kan functioneren door middel van de voortreffelijke diplomatie van een grootmacht die gebaseerd is op overeenstemming en verzoening; in één woord is het zeker even verfrissend als revolutionair: “verenig en werk samen” in plaats van “verdeel en heers”.

  Generaal Cloutier en de kerkers van Azovstal

Bovendien, zegt M.K. Bhadrakumar, zullen we er misschien nooit achter komen welke rol Rusland achter de schermen heeft gespeeld, maar aan de vooravond van de onaangekondigde verzoening in Peking, een dag eerder, was de leider van de diplomatie van Saoedi-Arabië, prins Faisal bin Farhan Al-Saud in Moskou. En een week eerder, op 6 maart, sprak de Russische president Vladimir Poetin telefonisch met de Iraanse president Ebrahim Raisi, die medio februari Beijing bezocht. Daarna was Wang Yi in Rusland, Iran en Saudi-Arabië. De drie grootste olie- en gasproducenten versnellen hun zoektocht naar betalingsmechanismen, die de Amerikaanse dollar een flinke knauw moeten geven. China zit al midden in besprekingen over dergelijke regelingen met Saoedi-Arabië en Iran. China en Rusland schrappen de dollar uit hun transacties – de Indiase diplomaat wijst op het belangrijkste aspect van deze niet-westerse samenwerking, die met groot succes aan kracht wint.

Het is overduidelijk dat een snelle afbrokkeling van de dollar als wereldmunt niet alleen de ineenstorting van de Amerikaanse economie zal betekenen, maar ook het vermogen van de VS om eindeloze oorlogen te voeren, die toevallig ver van hun thuisfront liggen, en hun mondiale hegemonie op te leggen, zal verlammen. Bovendien zal de verzoening van Saudi-Arabië en Iran ertoe leiden dat zij binnen afzienbare tijd lid worden van de BRICS. Men mag niet vergeten dat BRICS in een uitgebreide studie van de Universiteit van Cambridge werd omschreven als “de coalitie voor de de-dollarisering”, die door de verzoening tussen Riyad en Teheran, geholpen door Peking, überhaupt meer krediet en een steeds grotere historische betekenis krijgt.

  Uitleg over Macron en BRICS

Wij moeten ons nog buigen over de vraag hoe China erin is geslaagd vrede te brengen in de twee landen waartussen de VS altijd een wig hebben proberen te drijven en alleen maar vete en onenigheid op de rand van een rechtstreeks militair conflict hebben gebracht. En wij moeten er nog harde politieke lessen uit trekken.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Ruslands nieuwe doctrine voor het buitenlands beleid: Het machtsmonopolie van het Westen doorbrekenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOm een potentiële Russische invasie af te wenden, zou het Verenigd Koninkrijk “10 jaar voorbereiding” nodig hebben, aldus een topgeneraal
Volgend artikelDe waarheid over Klaus Schwab en zijn vader komt aan het licht
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

16 REACTIES

 1. Nou en? Alsof die lui geen absolute macht willen door meer controle. Allemaal één pot nat! Rusland bijvoorbeeld, is ook bezig met het invoeren van het cbdc. Ik wil helemaal geen machthebbers. Die denken alleen maar aan zichzelf, ten koste van ons gepeupel.

  • Ik vind jouw WIL zeer interessant.
   Jij wil helemaal geen machthebbers.
   Hoe ziet jouw wereld er uit.
   Ben ontzettend nieuwsgierig.
   Groetjes.

   • Ik vermoed een constitutionele republiek obv referenda in de blockchain. Geen politici meer, maar vakmensen die problemen oplossen obv wat de mensheid als probleem ervaart. En dan niet elk wissewasje, maar kernproblemen in de hoekstenen van het bestaan.

    • en toch ga je nog steeds ‘leiding’ nodig hebben……richting moet aangegeven worden, anders is het pure wanorde (ga chaos niet gebruiken, want dat kent nog zekere orde ook al klinkt dat ‘contradictorisch’)….
     persoonlijk ben ik voorstander van een minimalistische regering…een vijftal ministers voor de sleutelposten….buitenlandse diensten, landbouw, gerecht en militaire zaken…..dergelijke dingen en referenda over kernzaken eens per drie maand of zo….
     voor de rest…een ‘hoofdstad’ met daarin vooral wetenschap, scholen enzovoort en heel wat plattelandsstadjes en dorpjes….nou ja…zou het wel graag uitgewerkt willen neerpennen, maar dan ben ik morgen nog bezig…is trouwens geen idee van mij, maar stond me wel aan

     • Nikolaas,
      Denk dat je qua gedachtengang dicht tegen het libertarisme zit, ik dacht althans dat het zo heette, een extremere tak van het liberalisme.

      • Een gevangenis bestuur je centraal van boven naar beneden. Dat is hoe we nu leven.

       Vrijheid is decentraal en bestaat van onder naar boven. Als elke straat zorgt dat het in de straat op orde is en dat we samenwerken, dan worden alle straten vanzelf fijne straten. Stop om te denken dat wij onszelf niet gewoon kunnen organiseren en besturen. Stop om te denken dat alles op oorlog en strijd uitkomt, dat is hoe we tot nu toe duizenden jaren zijn gehersenspoeld. WIJ kunnen prima samenwerken, er komt pas ruzie als alles centraal wordt gemaakt. De mensheid wordt in permanente staat van strijd gehouden doordat het huidige systeem ons niet laat samenwerken, maar ons laat concurreren en strijden om cijfers en geld en spullen.

       We gaan het wel leren, maar velen moeten de strijd nog opgeven en samenwerking omarmen. Stop om naar ‘leiders’ te kijken, ga samenwerken en de ene keer ben jij de leider, de volgende keer de buurman, afhankelijk van de samenwerking. We zijn allemaal leraar en leerling tegelijk. Het ene moment ben je leerling, het volgende moment ben je leraar… SAMENWERKEN EN BESCHEIDEN BLIJVEN.

       De echte pandemie is narcisme en luiheid, door teveel ego en totale onverantwoordelijkheid. WIJ zijn aan zet… lokaal, straat voor straat, SAMEN!!! Stop met ikke ikke ikke, werk samen!

       • Mooi verwoord! Dat is graag hoe ik het zou willen zien. Dat klinkt als echte anarchie. Dat is waar ik door ben beïnvloed. Geen heerser, alles komt uit de mensen zelf. Maar dat wil niet zeggen dat er geen regels zijn. Het klinkt heel simpel, goed of fout. Maar de realiteit laat zien dat het verre van simpel is. Vooralsnog zie ik het als een utopische gedachte. Vanaf kleins af aan, op het werk en in het bejaardenhuis maken sommige mensen nou eenmaal andere mensen het leven zuur. En dan heb ik het nog geen eens over de machthebbers. (wie dat nou ook moge zijn). Ik ga er wel van uit dat als de huidige machtsstructuren weg zouden vallen het een complete chaos wordt en je dus de anarchie krijgt waarvan iedereen denkt wat anarchie is. Ik hoop dat je het niet erg vind, maar in een antwoord naar oprecht verwijs ik ook naar jouw betoog.

        • @Jan van Beest…

         We moeten met onze naasten organiseren, daarom zeg ik straat voor straat. Elke straat heeft 1 of 2 nazi’s/NSB’ers… die breken de samenhang. Een krachtige persoon kan die nazi’s in de hoek zetten en de straat verenigen. Ik zeg niet dat het makkelijk is of zonder weerstand, maar iedereen in de straat wil het fijn hebben en veilig zijn. Als de nood aan de man komt wordt ik de alfa in mijn straat (25 huizen). Ik laat het niet gebeuren dat mensen elkaar gaan naaien, ik ga organiseren en verenigen als het nodig is. Ik laat ons niet tegen elkaar ophitsen en ik weet nu al wie de nazi is in mijn straat en hoe ik hem/hun de macht ontneem zonder dat het uit de hand loopt. Als elke straat zo iemand heeft, dan organiseren we en verenigen we ipv met elkaar te gaan vechten. Een betere ontstaat niet vanzelf, WIJ zullen hem moeten gaan bouwen door te organiseren en te verenigen.

         Succes Jan… jij kan dit in jou straat als het straks nodig is. SAMEN gaan we het anders doen. Het moet vanaf de grond opnieuw.

   • Dat is een hele goede vraag die makkelijk te beantwoorden is, maar die ik in de realiteit als droomdenken zie. Naam heeft het mooi opgeschreven. Daar staat ook een reactie van mij

 2. China is een nog erger distopia dan Biden van de VS probeert te maken.
  Ik verwacht daar weinig goeds van.
  Het kwaad zit inmiddels in alle hoeken van de aarde.

 3. Cooperation based on mutual respect is much more beneficial and sustainable than a divide and conquer strategy that constantly creates tensions and conflicts. Also, creating deficits and distorting reality for financial gain and resulting political power is ultimately a suicidal strategy. Using and maintaining the abundance in nature so that future generations have the same opportunities is a much better option. Hopefully a multipolar world order has more potential to create a sustainable and just world for all peoples without distinction.

 4. “Wanneer zei zeggen ‘vrede’ dan zal er plotseling een vernietiging over hen komen”
  Maar voor het zover is komt er eerst nog wat nucleair geweld die 1/3 van de wereldbevolking dood.

  Als je goed kijkt zie je het aankomen.

  Verder iedereen nog een prettige avond en morgen, pluk de dag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in