Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Bron: Sputnik © Russisch Ministerie van Buitenlandse Zaken

Tijdens een plenaire zitting van de Russische Staatsdoema heeft Ruslands minister van Buitenlandse Zaken Lavrov de doelstellingen van het Russische buitenlandse beleid geformuleerd. Moskou wil de westerse hegemonie doorbreken. De tijd daarvoor is goed gekozen, de vooruitzichten op succes hoog, schrijft Gert Ewen Ungar.

In een interview met Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) roept het hoofd van de Veiligheidsconferentie van München, Christoph Heusgen, op tot een de-Poetinisering van Rusland als voorwaarde voor het herstel van de Duits-Russische betrekkingen. Vermoedelijk is Heusgen onder meer de toespraak van de Russische minister van Buitenlandse Zaken tot de Russische Staatsdoema ontgaan. In ieder geval heeft hij belangrijke recente besluiten gemist.

Op 15 februari schetste Lavrov de doctrine van Ruslands buitenlands beleid en wat de minister zei kan ook worden opgevat als het doel dat in een breder kader met de speciale militaire operatie moet worden bereikt: een uitschakeling van het Westen.

Lavrov koos zijn woorden goed, zoals altijd, en hij weet dat de kans daarop groot is. Heusgen, die in het interview een grote mond heeft, heeft de toon van Lavrov blijkbaar niet gehoord. Als er een opleving van de Duits-Russische betrekkingen moet komen, zal Rusland, en niet Duitsland, de voorwaarden bepalen.

De timing van een vervanging van de hegemonie van het Westen is ook goed gekozen omdat het collectieve Westen intern wordt door elkaar geschud door strijd om macht en invloed. Duitsland is net aangevallen door zijn bondgenoten over een van zijn belangrijkste infrastructuurprojecten, Nord Stream. Het was via Nord Stream dat Duitsland een deel van zijn economische macht en de bijbehorende aanspraak op leiderschap in de EU naar zich toe trok. De “bondgenoten” van Duitsland hebben nu besloten tot de ondergang van het land.

Duitsland doet de onthulling van Hersh dat de aanval van het Witte Huis samen met Noorwegen werd gepland en uitgevoerd af als een verzinsel van een ouder wordende journalist en ziet af van verdere pogingen om de zaak op te helderen. In de Bondsrepubliek, die door de media goed is afgeschermd van de werkelijkheid, werkt deze strategie om Hersh te belasteren misschien nog half, maar buiten Duitsland niet.

  VN-agentschap: Russische economie overtreft verwachtingen

Berlijn is aan de wereld getoond als een machteloze vazal. De politieke leiding van Duitsland staat te schande en naakt. Duitsland heeft niets te vertellen, werd duidelijk. Zelfs in de kring van de andere transatlantische vazallen wordt Duitsland niet serieus genomen. Je kunt alles doen met Berlijn, het zal niet terugvechten, is de boodschap die dezer dagen de wereld wordt ingestuurd. Er woedt een machtsstrijd binnen het Westen, en Duitsland faalt. En nu nog een keer, zodat iedereen echt merkt hoe ver het politieke Duitsland uit de realiteit is geraakt: Christoph Heusgen roept op tot de de-Poetinisering van Rusland onder Duitse leiding.

De droom van een “de-Poetinisering van Rusland” onder Duitse leiding is niets minder dan ziekelijke grootheidswaanzin in het licht van de huidige politieke wereldprocessen. Heusgen zou er goed aan doen zich te laten behandelen.

De kansen om het Westen als hegemon te vervangen, zoals Lavrov als doel van het Russische buitenlandse beleid schetst, zijn niet gering. Niet alleen omdat ook binnen het westerse bondgenootschap het machtsevenwicht wordt herschikt wat voorzienbaar zat leiden tot verstoringen die krachten bundelen.

Wat er momenteel in Oekraïne gebeurt, maakt nog iets anders duidelijk: de NAVO, het grootste en financieel krachtigste militaire bondgenootschap ter wereld, kan niet leveren. Haar munitie raakt op. De gevechten in Oekraïne overweldigen de capaciteiten van de NAVO. Dat is duidelijk zichtbaar. Rusland, met een militair budget van 66 miljard dollar, drijft een militair bondgenootschap met een budget van 1,2 biljoen dollar tot het uiterste. Een financiële David tegen een Goliath. Men kan er zeker van zijn dat ook dit feit niet onopgemerkt blijft. De NAVO is verzwakt.

  Oekraïne lanceert zijn tegenaanval

Met zijn meervoudige oorlog op alle niveaus, militair, economisch en in de informatieruimte, loopt het westerse bondgenootschap vast. De censuurmaatregelen, die bedoeld zijn om de interpretatieve soevereiniteit over de geopolitieke gebeurtenissen in eigen land te handhaven, ontmaskeren het gepraat over democratie en westerse waarden voor de buitenwereld als loos geklets.

Het collectieve Westen opereert niet alleen tegen Rusland, maar ook tegen China en andere landen zoals Iran en nog steeds tegen Syrië en Venezuela. Tegelijkertijd woedt er een oorlog om invloedssferen in Afrika en Latijns-Amerika. Het Westen voert daar een achterhoedegevecht. In deze context zijn de dreigementen van de EU en de VS met secundaire sancties tegen landen die de westerse sancties tegen Rusland niet steunen zeer onverstandig. De wens om de hegemoniale positie van het Westen te vervangen wordt er zeker niet minder door. Integendeel.

Ook het feit dat het Westen voor zichzelf het recht opeist om zich in elke vorm van samenwerking te mengen in de interne aangelegenheden van andere landen, doet daar niets aan af. De landen van het mondiale Zuiden hebben schoon genoeg van deze vorm van paternalisme en inmenging, die mooi verpakt is onder de noemer “export van democratie”. Het Westen is niet in staat tot gelijkwaardigheid, en eist integendeel het leiderschap op.

De jonge transnationale allianties stellen daar een ander concept en een andere agenda tegenover, gebaseerd op de erkenning van de soevereiniteit van de landen. Met BRICS, de Shanghai Cooperation Organisation (SCO) en alle andere, wordt het internationaal recht nieuw leven ingeblazen – buiten het Westen om, dat het internationaal recht instrumentaliseert voor zijn eigen doeleinden.

  In het heidens gemaakte Oekraïne wint religieuze vervolging gestaag aan kracht

Centraal staat het herstel van het internationaal recht. Wie de politieke toespraken over internationale kwesties uit China, Rusland en andere landen volgt, zal het niet ontgaan zijn dat het begrip internationaal recht daarin centraal staat. In Duitsland wordt daar natuurlijk de draak mee gestoken, omdat men het Westen en Duitsland als de hoeders van de Graal van het internationale recht beschouwt.

Objectief gezien is dit echter niet waar. In zijn toespraak haalde Lavrov talloze voorbeelden aan die bewijzen dat het collectieve Westen het internationaal recht naar eigen inzicht interpreteert en de organen van het internationaal recht voor zijn eigen belangen instrumentaliseert.

Het is tijd en goed dat hier een einde aan komt en dat dit wordt vervangen door transparante regels waaraan alle staten in de wereld zich moeten houden. Het wordt tijd dat het Westen wordt ingeperkt en beperkt in zijn aanspraak op dominantie. Dit had al veel eerder moeten gebeuren. Men kan gerust vergeten dat de aankondiging van Lavrov aan het Westen niet is overeengekomen met de Russische partners en dat Rusland alleen handelt. Over de vervanging van het Westen is al lang overeenstemming bereikt. Men kan dan ook uitkijken naar de volgende stappen in dit kader. De vervanging van het Westen is allang afgesproken. Men kan dus benieuwd zijn naar de volgende stappen in dit verband.

Op vrijdag 17 februari vindt de Veiligheidsconferentie van München plaats. Daar zal het collectieve Westen in overleg zitten, en zijn leider Christoph Heusgen zal opnieuw kunnen spreken over de “de-Poetinisering van Rusland” – zonder veel relevantie natuurlijk.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

‼️ Wij zijn ZVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelEen door de VS geleide “coalitie van de bereidwilligen” is de voorbode van het uiteenvallen van de NAVO
Volgend artikelMike Yeadon: Ik denk dat het iedereen zal doden
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. Laat me kort en duidelijk zijn.
  Zouden we hier en nu echte vrije verkiezingen hebben, zou de keuze van mij zijn, Aansluiting bij BRICS + coalitie.

 2. Vijfde alinea: Duitsland doet de onthulling van Hersh dat de aanval op het Witte Huis samen met Noorwegen werd gepland en uitgevoerd af als een verzinsel… Dit moet denk ik zijn ‘van’ het Witte Huis.

 3. Dit gaat ze ; de Russen zeker lukken.
  Putin en zijn “ regering” staf de Doema……. of hoe je het noemen wil zijn het al jaren “goed zat” om naar de pijpen van het westen / Amerika te moeten dansen.
  Hij, Putin gunt ook andere landen de “ bevrijding” van de westerse invloeden. ( indoctrinatie) hij wil duidelijk een multi polaire wereld…….
  Putin heeft het hele monetaire stelsel ( buitenom de dollar ) al behoorlijk op zijn kop gezet, en de petro dollar begint al tot de verleden tijd te behoren.
  Dat is zeer gevoelig voor de verkwistende Amerikaanse economie die zijn welvaart juist aan deze “valuta handel” te danken heeft.
  Nu proberen de Amerikanen nog om met flinke subsidies ( oneerlijke concurrentie ) westerse landen met hun bedrijven binnen te halen : zeg “ om te kopen” , maar dit zal ze niet gaan lukken want steeds meer landen beginnen in te zien welke wankele basis Amerika nog heeft.
  ZE HEBBEN HUN HAND OVERSPEELD, HOOGMOED KOMT VOOR DE VAL.‼️
  EEN KWESTIE VAN TIJD. ………… Maar juist hierom is Biden momenteel zo GEVAARLIJK….‼️
  Een kat in het nauw………….

  • Helemaal mee eens. De Amerikanen hebben dankzij de petro dollar deccenialang economische groei gehad die voor een belangrijk deel daarop was gebaseerd. Die basis komt nu te vervallen. Ik zie niet waarmee dit gat opnieuw opgevuld gaat worden. Je ziet sowieso al een groot verval in veel Amerikaanse steden en een slechte infrastructuur van bijvoorbeeld de wegen en de bruggen en viaducten. Plus een sterk groeiende groep van daklozen en verslaafden.
   Als er ook een einde komt van het door Amerika besteden van landen van hun goud en olie dan is het gewoon gedaan met ze.

 4. Naast de hierboven genoemde “ kat in het nauw enz.”, is er nog een spreekwoord dat voor usa en het Westen van toepassing is: wie een kuil graaft voor een ander valt er zelf in.
  Dag westen dag usa, dag pleuro en dag dollar.
  Arm volk dat zulke lijders heeft ( bewust geen leiders), en die blind zijn voor wat er door hun wanbeleid aangericht wordt en weigeren de realiteit te willen inzien en niet samen willen werken met rest van de wereldlanden. Werk samen, drijf handel op een nette manier, dat komt alle volkeren ten goede. Maar ja, die machtgeile psychopaten……, die willen nog meer macht, nog meer geld en wat is het resultaat? Dat zien we nu om ons heen, chaos en veel leed.
  Oh ja, nog een: boontje komt om zijn loontje.

 5. Als ze vallen in the us of a dan gaan ze hard ook. Boontje komt idd. Een digitale munt is zo erg niet. Wat wel erg is dat men het wil misbruiken voor macht en slavernij van iedereen! Ik hoop dat Dhr Poetin daar anders in staat!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in