TheDigitalArtis / Pixabay

Dat is de vraag die veel mensen bezighoudt als ze nadenken over de mogelijkheid dat er een open oorlog uitbreekt tussen Amerika et al. en Rusland et al.

Zou een conventionele oorlog tussen de Verenigde Staten en de Russische Federatie onvermijdelijk leiden tot een nucleair conflict? schrijft William Schryver.

Veel mensen zijn ervan overtuigd van wel. Ik begrijp hun redenering. En ik kan me zeker meerdere plausibele scenario’s voorstellen die heel goed tot zo’n uitkomst zouden kunnen leiden. Ik zal er hieronder een paar bespreken. Maar eerst een paar gedachten vooraf:

Toevlucht nemen tot kernwapens is een “point-of-no-return” beslissing.

Het is een moord-zelfmoord zet.

En ik betwijfel sterk dat één van de grote kernmachten suïcidaal is.

Ik heb ook lang het weliswaar romantische idee gekoesterd dat zowel de Amerikanen als de Russen veel liever man tegen man hun moed zouden beproeven op het veld van conventionele gevechten.

De Amerikanen zien zichzelf als het grootste imperium en de machtigste militaire macht die de wereld ooit heeft gezien. Amerikaanse folklore (het woord voor “geschiedenis” in Amerikaans Engels) heeft hen doordrenkt met de overtuiging dat Amerikanen een grote en nobele krijgersnatie zijn.

Religieus en niet-religieus; ascetisch en hedonistisch; rijk en arm – en alles daar tussenin – de overgrote meerderheid van de Amerikanen onderschrijft een ontologisch ethos dat uitgaat van het exceptionalisme van Amerika en zijn unieke missie om vrijheid en democratie over de wereld te verspreiden.

De Russen daarentegen zien zichzelf als het zoveelste doelwit van een messianistische westerse hegemoon die hen als inferieur veracht en de bijna onbeperkte natuurlijke schatten van hun uitgestrekte grondgebied begerig is.

De Russen zien zichzelf ook – en terecht – als de beslissende overwinnaar in grote oorlogen tegen een messianistische westerse hegemoon in zowel de 19e als de 20e eeuw. Vanuit hun perspectief staan ze hier in de 21e eeuw voor een derde herhaling van dit eeuwenoude conflict.

  Tucker Carlson: We "stevenen af op een van de grootste rampen in onze geschiedenis" met Oekraïne-beleid (Nederlands transcript)

Met andere woorden, Rusland is ervan overtuigd dat het al in oorlog is met het Amerikaanse Imperium en dat het dezelfde existentiële kwaliteit heeft die ze associëren met de vorige pogingen om hen te veroveren en te verdelen.

Daarom bereiden ze zich al sinds het begin van de zomer van 2022 furieus voor op de mogelijkheid dat de Amerikanen zich vroeg of laat genoodzaakt zullen voelen om verder te escaleren dan het in stand houden van een proxymacht en direct militair zullen ingrijpen om “de dag te redden”.

In april 2023 schreef ik uitgebreid over deze realiteit: Russia Is Winning with One Hand Tied Behind Its Back.

Negen maanden later zijn de Russen doorgegaan met het methodisch neerhalen van het proxyleger van het imperium. Ze hebben de derde en laatste reconstructie van de door de NAVO geleverde troepenmacht resoluut afgeslagen en volledig vernietigd.

En in tegenstelling tot de wijdverspreide overtuiging onder de verkeerd geïnformeerde massa’s “deskundigen” en oppervlakkige waarnemers in het westen, heeft Rusland geen “strategische nederlaag” geleden en zijn militaire capaciteit en productiecapaciteit zijn niet verminderd.

Vanuit militair en industrieel oogpunt is Rusland sterker dan ooit sinds het hoogtepunt van de Sovjetmacht en de vooruitgang naar nog grotere kracht gaat steeds sneller.

En, misschien wel het belangrijkste, het Russische gevoel van doelgerichtheid en eenheid is sinds de Grote Patriottische Oorlog niet meer met zoveel overtuiging omarmd door zo’n hoog percentage van de Russische bevolking.

Ze geloven heilig dat hun zaak rechtvaardig is.

En hoewel de geschiedenis uitwijst dat de Russen vaak traag van begrip zijn, veranderen ze, als ze eenmaal een harmonieus team vormen, in een behendige, slagvaardige en zeer vindingrijke militaire macht.

  Waarom het Globalistische Amerikaanse Imperium de Derde Wereldoorlog niet kan winnen

Door deze oorlog in Oekraïne opzettelijk tot stand te brengen, hebben de dwazen die de lakens uitdelen in de hallen van het imperium in plaats daarvan een zelfverzekerd en assertief Rusland laten ontstaan dat in relatieve kracht verdrievoudigd is in de afgelopen twee jaar van hoog-intensieve conflicten.

Terwijl de VS en hun Europese NAVO-vazallen de afgelopen twee jaar hun arsenalen ernstig hebben zien verzwakken en de middelmatigheid van hun fragiele en inefficiënte machines hebben blootgelegd, heeft Russische uitrusting bewezen duurzaam en zeer effectief te zijn voor de vereiste taken van de industriële oorlogsvoering van de 21e eeuw, zelfs terwijl ze snel een industriële schaal van oorlogsproductie hebben bereikt.

En terwijl de veronderstelde genieën van de NAVO drie opeenvolgende versies van hun materiële en tactische handwerk systematisch vernietigd zagen worden door de Russische manier van oorlogvoeren, hebben de Russen zich aangepast, geïnnoveerd en op een schaal geproduceerd waar het westen nu eenvoudigweg niet aan kan tippen en ook niet op korte termijn aan kan tippen.

Dus dat is waar we hier staan in het begin van 2024.

De Russen zijn de oorlog in Oekraïne aan het winnen. Zij zullen, op welk tijdschema dan ook, de voorwaarden dicteren voor de uiteindelijke oplossing.

Op het bredere geopolitieke en diplomatieke front zijn ze de oorlog zelfs nog meer aan het winnen.

Net als de Chinezen en de Iraniërs.

De as Rusland, China, Iran die zich snel aan het verstevigen is, is verreweg de machtigste tegenstander waarmee de westerse hegemonie te maken heeft gehad sinds haar ontstaan eeuwen geleden.

En dat brengt ons bij mijn lijst van plausibele scenario’s voor een nucleaire oorlog.

De enige plausibele scenario’s die ik kan bedenken voor een nucleaire oorlog veronderstellen dat het eerste gebruik geïnitieerd zal worden door de #EmpireAtAllCosts cultus.

  Duitsers worden gewaarschuwd voor "moeilijke herfst" en "zeer zware winter"

Rusland heeft geen behoefte om zijn toevlucht te nemen tot kernwapens. Het is veilig op weg naar de totale overwinning – zelfs als de VS en anderen dwaas genoeg blijken om direct in te grijpen in een conventionele oorlog tegen hen.

Het meest onvoorspelbare en daarom zorgwekkende scenario is dat tactische kernwapens in de oorlog in Oekraïne worden gebracht via een of andere schurkachtige actor.

Er zijn verschillende prohibitieve logistieke en tactische overwegingen die bij me opkomen als ik deze mogelijkheid overweeg, maar uiteindelijk is er volgens mij maar één realiteit die telt:

ELKE detonatie van een kernwapen tegen een Russisch doelwit zal door de Russen automatisch beschouwd worden als een nucleaire eerste aanval van de VS/NAVO.

Daarom zou het leveren van kernwapens aan Oekraïne neerkomen op het opzettelijk uitlokken van een grootschalige nucleaire tegenaanval.

Is er een machtspositie in de wereld die in staat en bereid is om zoiets te doen?

Ik hoop van niet.

Wat betreft alle andere plausibele scenario’s voor een nucleaire oorlog – scenario’s waarbij bewuste statelijke actoren betrokken zijn – kan ik alleen maar herhalen wat ik in het begin schreef:

Toevlucht nemen tot kernwapens is een “point-of-no-return” beslissing.

Het is een moord-zelfmoord zet.

En ik betwijfel sterk dat één van de grote kernmachten suïcidaal is.

Tenminste, nog niet.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Ongelooflijk! Duitse minister van Buitenlandse Zaken wil een atoomoorlog niet “helemaal uitsluiten” en “de risico’s duidelijk maken”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWorld Economic Forum is grootste bedreiging voor de mensheid
Volgend artikelV.S. bereidt zich voor om bases in Oost-Syrië op te geven en zich tot China te wenden
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

43 REACTIES

 1. Dit duurt allemaal voort tot de mensheid eindelijk besluit dat ze alles gaan weigeren. De druk gaat nog wel verder oplopen, want mensen vinden de wil om echt te veranderen pas als ze de dood in de ogen kijken.

  • Beste Theme,
   We worden huilend geboren, de meesten weten niet waarom.
   We worden schreeuwend, vloekend en stampend volwassen, de meesten denken te weten waarom.
   We gaan fluisterend dood, de meesten weten dan pas waarom.

 2. De NAVO is suïcidaal, het bewijs zijn de aanvallen van Zelenski op de Energodar nucleaire installatie. Pas nadat er inspecteurs van het Internationaal Energie Agentschap kwamen stopten deze aanvallen. Er werden nog geruchten verspreid over bommen op het dak die de Russen zelf geplaatst zouden hebben op een centrale die al onder hun controle staat, maar wellicht dat enkel de NOS dat bericht geloofde. Ook zouden de Russen volgens Westerse media hun eigen door hen al veroverde centrale beschieten… omdat er nooit doorgevraagd wordt in de Nederlandse journalistiek denkt de Nederlander ook dat dat zo was.

  • Beste emile,
   Er zijn veel mensen die je van alles wijs kunt maken.
   Zelfs dat mannen kunnen menstrueren of zwanger kunnen worden….

   Door heel de menselijke geschiedenis zijn de meeste mensen goedgelovig gebleken.
   Wat de pastoor of dominee vertelde nam men klakkeloos aan.
   De oorzaken van oorlogen worden als waarheid gelooft.
   De covid pandemie werd door de meesten gelooft.
   De reden van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki werden, en worden gelooft.
   De massa vernietigings wapens in Irak werden gelooft.
   De massamoorden door de Serviërs werden, en worden gelooft.
   Dat de inval van Rusland in de Oekraïne niet uitgelokt is wordt gelooft.

   Dat Sinterklaas bestaat wordt gelooft, maar dan slechts door kleine kinderen.

   Geloof in jezelf, dan kun je altijd met jezelf door een deur.

  • Beste Adriaan,
   Dat soort mensen spreken slechts zo om zichzelf een bestaansrecht te geven.
   Ontneem hen hun podium en er blijven slechts angstige mensen over waar niemand naar om kijkt.

   • Tigron januari 25, 2024 Bij 13:05

    Mee eens beste, maar niemand ontneemt hen het podium sterker, podium wordt hen geboden d.m.v. belastinggeld en de gecorrumpeerde media.

    Ik walg van deze mensen die jonge mensen in de kracht van hun leven naar de vleesmolens willen sturen Generatie D een verloren generatie als men het mij zou vragen.

    “Alle oorlog-propaganda, al het geschreeuw, leugens en haat, komen altijd van mensen die zelf niet vechten.”

    – George Orwell

    • Beste Adriaan,
     Het enige wat wij als ouderen kunnen doen is om de jonkies er op te wijzen waar ze voor zouden moeten gaan om hun persoonlijke idealen te bereiken.

     ” universal soldier ”
     Donovan

    • @Adriaan…
     ‘Mee eens beste, maar niemand ontneemt hen het podium sterker, podium wordt hen geboden d.m.v. belastinggeld en de gecorrumpeerde media.’

     Niemand ontneemt hen het podium, maar bijna niemand staat nog bij hun podium… deze losers zijn hun publiek verloren, maar ze blijven doen alsof ze meer publiek dan ooit hebben. Kwestie van tijd voordat hun macht helemaal weg is omdat niemand nog naar ze luistert.

     • Een dezer dagen gaat de op papier opperbevelhebber van het Britse leger Charles Windsor onder het mes vanwege een vergrote prostaat.
      Het herstel zal enige tijd vergen en tijdens deze periode zal van een door de Britten opgezette landoorlog, uiteraard in NAVO-verband geen sprake kunnen zijn.
      Na het behalen van zijn bachelor Geschiedenis aan Cambridge University heeft Charles Britannia een twee maanden durende opleiding bij British Naval College Dartmouth gevolgd en 12 maanden ervaring opgedaan op HMS Norfolk en HMS Churchill.
      In tegenstelling tot zijn – diep – in ongenade gevallen broer ‘vechtprins’ Andrew of York heeft hij geen gevechtservaring opgedaan. Andrew was tijdens de Falklandoorlog tegen Argentinië in het voorjaar van 1982 helikopterpiloot.

    • Reply of a German TAGGED friend 5 hours ago on the following: A couple of people objected to this meme. How does one react to people who are destroying you? OPERATION WARPSPEED Vaccine anyone? https://henrymakow.com/2024/01/jan-23—prediction-trump-will.html

     Friend: It is well known, but can also be dangerous, to openly express your opinion on the Internet. End message…..

     My reply: I’m living already since early 2002 in China. When I came here I understood perfectly that I wouldn’t have any privacy anymore. When I’m allowed then this year I will become 74 years of age and I never kept my mouth shut all of my life…never kept my opinion to myself.
     People who live in so-called democratic countries should be ashamed of themselves for their 3 ‘Wise’ Monkey Attitude. I regard them as part of the problem the world is now facing…. (sosick)

 3. Ben bezorgd over een wanhoopsdaad/false flag door de club hardliners rond Victoria Nuland. Die zien al hun snode plannen in rook opgaan. Ze zullen iets moeten gaan ondernemen voor de verkiezingen in november. Alles zit ze tegen: verlies in de Oekraïne, de naderende val van de regering in Israël, gezichtsverlies in Jemen, de economische teloorgang, oprichting van de BRIX, de ontmaskering van Fauci, de val van Hunter Biden, de Epstein zaak waar steeds meer boven komt en de illegale immigratie die helemaal uit de hand loopt. Daar bovenop de populariteit van Trump die ongetwijfeld de verkiezingen gaat winnen als ze niets ondernemen. Daar zijn ze doodsbenauwd voor en je ziet nu al de paniek in de MSM.

  • Beste Janne,
   Ga er maar vanuit het niet als een nachtkaars zal doven.
   Zorg ervoor dat je voorbereid bent op wat er komen kan, zowel materieel,spiritueel en mentaal
   Zorg er voor dat je altijd te eten en te drinken hebt ongeacht welke gebeurtenissen er ook voor gaan vallen.
   Hoe meer jij jezelf hebt voorbereid hoe minder bezorgd jij je zult voelen.
   Op het wereldtoneel kunnen wij als individu weinig doen om ellende te voorkomen.
   We kunnen echter wel de mogelijke gevolgen voor ons zelf zo klein mogelijk maken.

   Op de overheden hoef je niet te rekenen, zij zijn zelf de oorzaak van de problemen.

     • Nog een aanvulling beste Rini,
      Jij kunt net zoveel kennis verkrijgen als ik heb en net zoveel vaardigheden.
      Het komt je echter niet aanwaaien.
      Daarvoor moet je nieuwsgierig, onderzoekend, niet goedgelovig zijn.
      Experimenteren, uitproberen, op je bek gaan en weer opstaan.
      En vooral; leren van de fouten van anderen, omdat het er teveel zijn om ze allemaal zelf te maken.

  • Zij hebben meer te verliezen dan jij…… Weinig luxe hoor onder de grond, en je heb ook niks aan je macht hun vele miljarden als rat onder de grond…..En als het toch zo ver komt zal je er in nl niet veel meer van merken……Verder zo goed mogelijk voorbereiden wat zo wie zo komen gaat……ps.. Zou niet graag in een stad zitten… Platteland ect is beter……

 4. Iedereen moet gewoon thuisblijven als hij een oproep tot dienstplicht krijgt.
  Iedereen.
  Je gaat je leven niet wagen voor koning en natie.
  De natie is weg, ze bestaat alleen nog op papier voor kleine zaken.
  De koning verdwijnt als het heet wordt en roept vanuit een veilige plek ” hou vol landgenoten ”
  Je gaat je leven wagen voor het ongekozen grootkapitaal die de kortzichtige politici manipuleren en bewerken.
  En voor dat volk hoef je niet te vechten.
  Gewoon thuisblijven.
  En als de marechaussee je komt halen niet thuis zijn of weer gewoon nee zeggen.
  Wat willen ze dan ?
  Laat je niet bang maken door die kneuzen.
  En als ze gemeen worden dan krijgen ze de boemerang in hun gezicht.
  Van alle dienstweigeraars, vaders moeders, ooms en tantes, vrienden.
  “hou vol landgenoten, vecht niet ! ”
  Nog niet misschien.
  Jouw leven interesseert hun namelijk helemaal niks.

  • No way dat mijn kinderen mee gaan doen. Mijn oudste zoon zegt: als ik wordt opgepakt om in dienst te treden, leer ik snel hoe te schieten en dan schiet ik de hoogste rang daar direct dood.

   • Als mensen zó praten en pochen, verwacht er dan maar helemaal niets van.
    Leren om snel te schieten brengt net zoveel teweeg als een basisschoolleraar die minister wordt.

    • Hij schreef “snel leren om the schieten”, niet “Leren om snel te schieten”, groot verschil, andere gevolgen. Beter en begrijpend lezen kan je oorlogen mee winnen, vraag maar aan Vladimir.

     Mijn oud, 3 jaar Oost Java PV pelotonsco mariniersbrigade en zijn team schoten geregeld een fris uit NL gearriveerde luit die idiote en levensgevaarlijke opdrachten gaf in zijn reet (dij) zodat die weer af kon naar Nederigland. Dat op zo’n manier dat de luit dacht dat het de vijand was geweest. Het hele peloton heeft de ruim drie jaar zonder dodelijke slachtoffers overleefd, enkele schampschoten daargelaten.

     Het is in zekere gevallen geen slecht idee om aan de eigen kant wat slachtoffers te maken.

  • De aanstaande oorlog is in hoofdzaak gericht op zoveel mogelijk slachtoffers te veroorzaken om de omvoking te voltooien.
   Okraine heeft een hele generatie verloren in de vleesmolen. Het aantal verloren mensenlevens ligt al rond een miljoen.
   Wil de criminele elite stap voor stap de Europese blanke bevolking laten ombrengen?
   Persoonlijk denk ik van wel. Immigranten zullen geen diestplicht kennen in Europa noch in de VS.
   Met de kovidvaccinazies, dienstplicht en voordurende oorlogen gaat de blanke europeaan snel in aantal achteruit.

   • De immigranten zullen daarna in dienst treden als politie en dergelijke om de overblijvende NL bevolking onder de plak te houden, zonder enige schroom om erop te rammen of te vuren omdat ze met ons geen banden hebben.

    Dit plan speelt al in de VS waar illegalen per ommegaande genaturaliseerd kunnen worden als ze in dienst gaan.

 5. “En ik betwijfel sterk dat één van de grote kernmachten suïcidaal is.”
  !?!?!?!?
  Hoe kan je er nog aan twijfelen dat de USA in zelfmoord-modus verkeert.
  Dit wordt weliswaar door masters behind the scène gedaan, die voor zichzelf allerlei ontsnappingsroutes organiseren.
  Gelukkig komt steeds meer drek van “the swamp” bovendrijven !
  Nu nog genoeg slaapkoppen wakker krijgen.

 6. De Biden administratie heeft een overwinning nodig voor de verkiezingen. Daarom gaan alle remmen los en worden Europeanen door generaals gewaarschuwd zich voor te bereiden.

  • Het begin van de opsplitsing van de VS. De “rode” staten gaan zich afsplitsen en desnoods nemen ze de wapens. De conservatieve staten zijn het zat. Trump staat op ruim 60%, als Trump wordt gesaboteerd breekt de hel los. Op alle fronten gaan de republikeinen de verliezers worden. Ook als ze een nucleaire oorlog uitlokken. Het volk is (uiteindelijk) niet gek.

 7. Bemoedigend. De “rode” staten, met mensen die fors bewapend zijn pikken het niet langer van die watjes democraten. Dit is misschien wel het begin van een splitsing van de VS. Ik weet wel wie hier tot de winnaars gaan behoren.

 8. Rusland weet waar de nukes staan van de VS als ze die afvuren richting Rusland dan weet Rusland wat er op hun afkomt en weet ook dat die nukes een snelheid hebben van max 6 mag maar Rusland heeft raketten met 20 mag om de nukes te vernietigen de nukes zullen ergens onderweg vernietigt worden waar en boven welk land ??? en wat de gevolgen daarvan zijn ???
  maar dan is het zeker dat Rusland een paar nukes naar de VS stuurt.

  • De ballistische nukes van de Yanks gaan net zo snel als die van de Russen en komen met ongeveer dezelfde snelheid naar beneden. Natuurkunde Pipo, niets aan te doen. De warheads zijn niet zo makkelijk meer aan te vallen als ze al naar beneden komen.

   Tussen de VS en de RF zit zee en ijs, dus misschien krijgen de ijsberen dan wat radioactief materiaal op hun ijsberenpet.

   Vervelender voor de RF is als een Yankee nuke onderzeeër in de Oostzee, Beringstraat of Mare Mediterranea wat eitjes afvuurt, want veel dichterbij…

   Ik denk dat je nog even moet doorstuderen voordat je hier nonsens en bangmakerij komt schrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in