Zelfs terwijl het collectieve Westen blijft volhouden – tegen alle waarneembare realiteit in – dat het conflict in Oekraïne goed verloopt voor Kiev, beginnen de grote media zich steeds ongemakkelijker te voelen over de situatie op het economische front. Steeds meer waarnemers geven toe dat de door de VS en zijn bondgenoten opgelegde embargo’s niet, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, de Russische economie verpletteren, maar veeleer hun eigen economie, schrijft Nebojsa Malic op RT.

Intussen zijn grote publicaties begonnen te berichten over de werkelijke situatie aan de frontlinies, in plaats van kritiekloos mythes te citeren zoals de “Geest van Kiev” of “Slangeneiland 13” die door het bureau van Volodymyr Zelensky gepropageerd werden, zoals zij in het begin deden. Er zijn zelfs hints geweest, hoe schuchter ook, dat het Westen misschien zou moeten ophouden Kiev onvoorwaardelijk te steunen en in plaats daarvan een door onderhandelingen tot stand gekomen vrede zou moeten bevorderen.

“Rusland is de economische oorlog aan het winnen,” verklaarde Larry Elliott, de economieredacteur van de Guardian, op donderdag. “Het is nu drie maanden geleden dat het westen zijn economische oorlog tegen Rusland is begonnen, en die verloopt niet volgens plan. Integendeel, het gaat inderdaad heel slecht,” schreef hij.

Elliott stelt eigenlijk dat de recente aankondiging van de VS om raketwerpers naar Oekraïne te sturen, het bewijs is dat de sancties niet werken: “De hoop is dat moderne militaire technologie uit de VS zal bereiken wat energieverboden en de inbeslagneming van Russische bezittingen tot nu toe niet hebben gedaan: [de Russische president Vladimir] Poetin dwingen zijn troepen terug te trekken.”

In een essay van 30 mei zei de Guardian-columnist Simon Jenkins ook dat het embargo er niet in geslaagd was om een Russische terugtrekking af te dwingen, maar hij stelde dat de EU zich in plaats daarvan zou moeten “beperken tot het helpen van de oorlogsinspanningen van Oekraïne”, en de sancties zou moeten intrekken omdat ze “zelfvernietigend en zinloos wreed” zijn.

  Bundeswehr Generaal Kujat: Oorlog in Oekraïne is verloren, Duitsland staat nu tegenover een boos Rusland... alleen

Zoals Jenkins opmerkt, hebben de sancties de prijs van Russische exportproducten zoals olie en graan juist opgedreven – en Moskou dus verrijkt, in plaats van verarmd, terwijl de Europeanen een tekort aan gas en de Afrikanen een tekort aan voedsel hebben.

Merk op dat Jenkins zich vergist over de vermeende doeltreffendheid van de westerse wapens, gezien het feit dat de Russische troepen en de troepen van Donbass de afgelopen maand een reeks overwinningen hebben behaald – van Popasnaja tot Liman. Uitgerekend de Washington Post publiceerde op 26 mei een schokkend openhartig verslag van hoe een Oekraïense eenheid in de buurt van Severodonetsk meer dan de helft van haar sterkte verloor en zich naar achteren terugtrok. De commandanten werden zelfs gearresteerd wegens verraad, nadat zij met de Amerikaanse krant hadden gesproken.

Deze realiteit kon zelfs niet genegeerd worden door de defensieredacteur van de Telegraph, Con Coughlin, die een soort meme geworden is door wekelijks Russische nederlaag te voorspellen. Hij zegt nu dat Moskou een “schokkende overwinning” zou kunnen behalen – zij het in het kader van zijn argument dat Kiev nog meer wapens nodig heeft.

Dat het collectieve Westen er niet in slaagt Rusland te breken was zelfs duidelijk voor The Economist, niet bepaald een publicatie die Moskou welgezind is. De krant gaf een maand geleden schoorvoetend toe dat de Russische economie de aanvankelijke schok van de sancties te boven was gekomen. Intussen heeft het Westen te kampen met energietekorten, stijgende kosten van levensonderhoud en een recordinflatie. Het zijn de Amerikanen, niet de Russen, die in de winkels geen zuigelingenvoeding kunnen vinden en zich geen benzine kunnen veroorloven.

Misschien is dat de reden waarom deze “lente van ontevredenheid” over het westerse sanctiebeleid niet beperkt is gebleven tot de Europese kant van de Atlantische Oceaan. Dinsdag stond in de New York Times een opiniestuk van Christopher Caldwell, waarin hij de Biden-regering bekritiseerde voor het “afsluiten van wegen tot onderhandeling en het werken aan het opvoeren van de oorlog” door steeds meer wapens naar Kiev te sturen.

  Voorlopige autopsie van een mislukte staatsgreep eind juni

“De Verenigde Staten proberen de fictie in stand te houden dat het bewapenen van bondgenoten niet hetzelfde is als deelnemen aan de strijd,” schreef Caldwell, erop wijzend dat dit onderscheid “steeds kunstmatiger” wordt in het informatietijdperk. Een dag later gaf het hoofd van het Cyber Command van de VS toe dat hij namens Oekraïne offensieve operaties tegen Rusland heeft uitgevoerd.

De VS hebben “de Oekraïners reden gegeven om te geloven dat zij kunnen zegevieren in een oorlog van escalatie,” schreef Caldwell, en daarom staat Kiev niet te trappelen om vrede te sluiten. Toen niemand minder dan Henry Kissinger in Davos probeerde te pleiten voor een snelle regeling van het conflict, werd hij door het kantoor van Zelensky uitgescholden. Hij werd spoedig als vijand van de Oekraïense staat bestempeld.

Er zijn al eerder stemmen opgegaan voor een uitweg uit de oorlog – maar die waren schaars, en gingen verloren in de voortdurende kakofonie van juichende media voor Kiev. Al op 18 mei adviseerde de doorgaans havik-achtige Charles Kupchan van de Council of Foreign Relations Oekraïne in The Atlantic om “de W te nemen,” [Winst, red,] om het zo maar te zeggen.

“Rusland heeft al een beslissende strategische nederlaag geleden,” schreef hij. “Zowel voor de NAVO als voor Oekraïne pleit strategische voorzichtigheid ervoor om deze successen in eigen zak te steken in plaats van de strijd voort te zetten en de bijbehorende risico’s te lopen.” De NAVO, voegde Kupchan eraan toe, zou de Oekraïense regering moeten adviseren over de manier waarop het bloedvergieten kan worden beëindigd, en snel.

  De potentiële volgende Britse premier zegt "gereed" te zijn om atoomwapens te gebruiken indien nodig

De volgende dag sloot de redactie van de New York Times zich bij zijn betoog aan, en zei dat een beslissende overwinning van Oekraïne op Rusland “geen realistisch doel” was, en dat de Amerikaanse president Joe Biden Zelensky moest zeggen dat er een grens is waar de VS tot zullen gaan.

“Het is absoluut noodzakelijk dat de beslissingen van de Oekraïense regering gebaseerd worden op een realistische inschatting van haar middelen en hoeveel vernietiging Oekraïne nog kan verdragen,” schreven zij.

Te oordelen naar de officiële verklaringen die zowel van het Witte Huis als van Kiev komen, heeft het gesprek dat Kupchan en de NYT aanraadden echter nooit plaatsgevonden. In plaats daarvan blijven de VS Oekraïne een blanco cheque geven, van het soort dat Duitsland in 1914 aan Oostenrijk-Hongarije aanbood.

Over analogieën met de Eerste Wereldoorlog gesproken, een hooggeplaatst politicoloog bij de RAND corporation – een denktank die het Pentagon adviseert – heeft er dinsdag een gegeven in Foreign Affairs. Volgens Samuel Charap was de oprichting van België als neutrale staat door zijn buren bijna een eeuw lang in ieders voordeel, waarbij Groot-Brittannië in 1914 bereid was tegen Duitsland te vechten om het te behouden. De neutraliteitsregeling die eind maart tijdens de besprekingen in Istanboel werd voorgesteld, zou Oekraïne hetzelfde kunnen opleveren, zei hij.

Jammer dus dat de Britse premier Boris Johnson persoonlijk had ingegrepen om die besprekingen al in april af te breken, door de Oekraïners te zeggen dat als zij een deal met Moskou wilden sluiten, het collectieve Westen dat niet deed.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

7 FAKE NIEUWS verhalen die uit Oekraïne komenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelRussische senator dringt aan op raketaanvallen op V.S.-bases in Europa
Volgend artikelSchokkend hoge kindersterfte in verschillende landen: “Dit zou in het nieuws moeten zijn”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. Vandaag op de fabeltjeskrant (NOS) werd verkondigd dat Oekraïne grote vooruitgang hadden geboekt in de strijd tegen Rusland en dat de stad Severodonetsk weer in handen was van Oekraïne. Ik blijf mij afvragen hoe de fabeltjeskrant zo alles letterlijk 180 graden om draaien en bewust datums verwisselen. Want zogenaamd hebben de Russen pas 20% van de Donbas verovert. Die 20% van de Donbas was toen de Russen nog niet waren begonnen. Maar ja, de gemiddelde fabeltjeskrant publiek kijkt nooit verder dan zijn neus lang is en neemt het op als de enige waarheid. Vandaar dat je dan ook nooit kunt discussiëren over dit onderwerp met de aanhangers van de fabeltjeskrant.

  • Euro nieuws is nog erger.Als je die zou geloven, zijn alle oekies engeltjes en de Russen duivels…

 2. Sinds in volwassen ben, kijk ik al geen fabeltjeskrant meer🤭😂
  Dit geldt overigens ook voor alle andere ‘vriendjes’ van de fabeltjeskrant.

  Boycotten die hap🤬

  Al decennia lang wordt ons volk bestookt via psychologische conditionering. Vertel een leufen, en blijf deze herhalen; mensen gaan het vanzelf geloven.
  U wil graag voorbeelden zien? Hier een kleine greep uit een volle doos:
  Evolutie, emigranten, global warming, codex alimentarius, overbevolking, co2, n2, covid-19

  Doe je huiswerk….

 3. Rusland wint niet alleen de economische “ oorlog” maar zal ook de real oorlog gaan winnen zolang Zalensky niet gaat onderhandelen.
  Zijn land wordt totaal in puin geschoten en zijn leger wordt gedecimeerd als er nog een leger overblijft.
  Maar dat deert hem kennelijk niet.!
  Putin blijft schieten en veroveren zolang Zalensky deze tactiek van keihard liegen “ wij gaan de oorlog winnen” blijft hanteren.
  Putin had gelijk toen hij zei dat de Ukraine een rovershol was.
  Niemand in zijn land , Ukraine gelooft nog in winnen maar dit mag niet hardop gezegd worden want dan wordt je doodgeschoten of afgeranseld.
  Zoals in het begin van de oorlog; aan lantaren palen mede burgers werden vastgebonden en met een zweep afgeranseld. DAT IS DE METHODE EN TECHNIEK VAN DE UKRAINE.
  EN DIT WREDE MIDDELEEUWSE FOLTEREN STEUNT DE EUROPESE UNIE DIE ALTIJD DE MOND VOLHEEFT OVER MENSEN RECHTEN.❓❗️❓❗️Waar zijn we mee bezig❓
  HET IS EEN wild west” APENLAND” maar geen beschaafde Europese staat. ❗️

  Nu met de zwaardere Amerikaanse wapens is het risico aanwezig dat Rusland de NAVO bases waar dit tuig uit de USA arriveerd, ook tot Russisch doelwit gaat verklaren.
  Dan hebben we de poppen aan het dansen.
  Dus dan ook beschietingen op EUROPEES GRONDGEBIED.❗️
  WE ZIJN HIERVOOR GEWAARSCHUWD DOOR NIEMAND MINDER DAN LAVROV DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN VAN RUSLAND.

  • Prima! Er moet veel meer op EU grondgebied geschoten worden. Liefst het NAVO hoofdkwartier als voorproefje en dan een zootje van die opslagplaatsen van nucleaire wapens van de VS. Opruimen die handel!

   • De ongekozenen in Brussel, die als een hondje achter usa aanloopt, in plaats van een eigen beleid te voeren, dat van Europa een sterk continent zou kunnen maken. Nee hoor, het tegendeel gebeurt.
    Europa mag van usa nooit ! Een sterk werelddeel worden. Het zou eens ten koste gaan van de macht usa. Een alliantie tussen Duitsland ( machinebouw) en Rusland (grondstoffen) moet ten allen tijde voorkomen worden heeft ooit een denktank van de usa de regering aanbevolen.
    Arm volk dat zulke leiders heeft die niets, maar dan ook niet voor hun? Volk overhebben.

 4. “de oprichting van België als neutrale staat door zijn buren”
  Dit klopt niet. Belgie werd door Engeland (dus eigenlijk de Rothsacks) opgericht om te voorkomen dat NL en F samen 1 grote macht zouden vormen op het continent.

  In Zuid Amerika werd er door dezelfde Lord Ponsonby (waar i.t.t. in Brussel in Montevideo wel een laan naar genoemd is)(*), Uruguay opgericht als bufferstaat (samen met Paraguay) tussen Argie en Brazilie. Tevens als militaire buitenpost/uitvalsbasis bunkerhaven voor HM Royal Navy.

  (*) op school wordt hier alleen Artigas als held afgeschilderd en wordt Ponsonby net zo doodgezwegen als in Belgistan, maar tenminste kan de Avenida Lord Ponsonby (een van de meest prestigieuze lanen in Parque Batlle) mensen aanzetten om die verder onbekende figuur eens op te zoeken in een enceclopedie.
  In Belgistan wilde men kennelijk zelfs dat risico volledig uitsluiten.

  Groeten uit Uruguay

 5. Waar zijn de grote woorden van de EU dat ze zorg dragen dat er geen oorlog meer komt ?

  In 2014 hebben ze bijgedragen aan de coup in Oekraïne. Ze hebben meegewerkt om 8 jaar lang Donbas te bombarderen, waar vele duizenden mensen bij zijn omgekomen en wat ze altijd verzwegen hebben.
  De EU heeft niets gedaan om Minsk en Minsk2 ten uitvoer te brengen.

  De EU heeft samen met Amerika en NATO heel Oekraïne volgepropt met wapens.

  De EU steunt openlijk de nazi’s.

  De EU staat toe dat het Oekraïnse munitie depots midden in woonwijken gebruikt.

  De EU is de grootste nepnieuws verspreiders, vandaar ook de strenge handhaving op buitenlands nieuws.

  De EU wat de grootste dictatuur van de wereld is. Waar ongekozen volgevreten nazi’s onze landen in honger en armoede doen storten.

  De EU waar grondrechten van eigen burgers vertrapt worden.

  De EU waar corruptie het nieuwe normaal is.

  De EU die hun burgers vermoorden met gifspuiten terwijl deze ongekozen gangsters of geen injectie nemen of zich met een onschuldige zoutoplossing laten inspuiten voor het oog van het volk.

  De EU is de grootste gevangenis van de wereld !!!

  Voor mij gaat de Russische vlag uit als Oekraïne zich overgeeft en Amerika, EU, England en NATO met de staart tussen de benen moeten afdruipen.

  Ik laat mij niet voorliegen voor westers nepnieuws.

  Ik blijf hopen dat Poetin ALLE exporten naar deze oorlog hitsende landen stop gaat zetten.

  DE EU IS HET MEEST WALGELIJKE GEDROCHT WAT OOIT BESTAAN HEEFT EN WAAR WE ZO SNEL ALS MOGELIJK VANAF MOETEN.
  DE EU OPRICHT DOOR NAZI’S OP 10 AUGUSTUS 1944 IN JAWEL STRAATSBURG ….. EENS EEN NAZI ALTIJD EEN NAZI !!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in