We zijn nog maar drie dagen onderweg met de militaire operatie van Rusland in Oekraïne, en toch draaien de propagandakanalen razendsnel rond, met “nieuws”, opinie en contentkoren voor de mediamolen.

Alleen al de laatste 48 uur hebben tientallen verhalen, beelden, narratieven en video’s gecirculeerd als zijnde afkomstig van de gevechten in Oekraïne, waarvan een enorm percentage nep is, schrijft Kit Knightly.

Nu zou een deel ervan kunnen worden toegeschreven aan misverstanden, persoonsverwisselingen, verkeerde toeschrijving… maar veel en de meeste zijn waarschijnlijk opzettelijke misleidingen, bedoeld om een reactie uit te lokken. Laten we er maar meteen induiken.

1. “THE GHOST OF KIEV”

Vrijdagmorgen vroeg werd gemeld dat één enkel Oekraïens vliegtuig, een MiG-29, patrouilleerde in het luchtruim boven Kiev. De Engelstalige pers noemde de naamloze piloot “The Ghost of Kiev”, en beweerde dat hij in minder dan 2 dagen 6 Russische straaljagers in luchtgevechten had neergehaald, waardoor hij een officiële Fighter Ace werd, en waarschijnlijk een van de snelste die ooit die titel verdiend heeft.

Het probleem is dat er bijna geen bewijs is dat dit ook maar enigszins gebeurd is. Om Newsweek te citeren:

“Er is nul bewijs dat het “The ghost of Kiev” bestaat.”

Geen van beide partijen kan bevestigen dat Rusland in totaal zes vliegtuigen verloren heeft, laat staan aan één man binnen één dag. En van een video die “The ghost” in gevecht zou laten zien – gedeeld door de Oekraïense strijdkrachten – is bevestigd dat het eigenlijk beelden zijn uit een videospelletje.

Toch heeft hij al zijn eigen Wikipediapagina. Een bewijs van hoe snel een leugen zich kan verspreiden, terwijl de waarheid haar schoenen aantrekt.

2. “RUSSISCHE VLIEGTUIGEN DIE OVER KIEV VLIEGEN”

Heel wat mensen hebben een korte video gedeeld van Russische gevechtsvliegtuigen die laag over de stad Kiev zouden vliegen. The Times heeft er een beeld van gebruikt in hun verhaal “Will sanctions stop a Russian shell?”:

  Kijk: Crisisacteurs die doen alsof ze dode Oekraïners zijn, kunnen niet stil blijven liggen en Fox News Pratende Hoofden kunnen niet ophouden met liegen

Het probleem daarmee is dat het niet Kiev is, maar Moskou. En het is niet vandaag, het is twee jaar geleden. Het zijn beelden van wat waarschijnlijk een repetitie is voor de fly-over van de Overwinningsparade van 2020.

3. “ZELENSKIY OP BEZOEK BIJ DE TROEPEN”

Waarschijnlijk heeft geen enkele politicus in de geschiedenis zo snel een PR-makeover gehad als Vlodomyr Zelenskiy. Vorige week was hij gewoon een kerel, deze week is hij een oorlogsheld, er wordt gesproken over het bouwen van standbeelden van de man. In een (absoluut niet geënsceneerd) “uitgelekt” telefoongesprek heeft hij het aanbod van de VS afgeslagen om hem in veiligheid te brengen.

Twitter is bezaaid met mensen die foto’s van hem in gevechtstenue delen, hem gunstig vergelijken met Trump en Trudeau en vragen “welke andere leiders zouden naast hun troepen vechten?”

Maar het probleem daarmee is dat de foto’s allemaal bijna een jaar oud zijn, genomen toen hij de troepen in april jl. bezocht:

4. “EXPLOSIE IN KRACHTCENTRALE LUHANSK”

Al vroeg in de confrontatie begon deze video de ronde te doen op de sociale media:

De video ging viraal, en kreeg 100.000 views. Honderden accounts deelden het, zelfs grote nieuwszenders gebruikten het, en allemaal beweerden ze dat het een elektriciteitscentrale in Luhansk laat zien die ontploft na geraakt te zijn door Russische raketten.

  Rusland begint met de serieproductie van onbemande gevechtshelikopters

Dat is niet zo, het is een chemische fabriek die ontploft is in Tianjin, China in 2015.

5. VIDEOSPELLETJES. AGAIN.

Deze beelden, die beweren te tonen hoe Oekraïense grondtroepen Russische vliegtuigen neerhalen, gingen onlangs ook viraal, en verschenen zelfs op het Spaanse televisienieuws:

… Het is uit het videospelletje ARMA 3.

6. “RUSSISCH OORLOGSSCHIP GO FUCK YOURSELF”

Dit was het eerste grote propagandaverhaal na de opmars van Rusland op Oekraïens grondgebied. Naar verluidt liet uitgelekte audio horen hoe Oekraïense grenswachters op het piepkleine Slangeneiland in de Zwarte Zee communiceerden met een Russisch oorlogsschip. Wanneer de militairen te horen krijgen dat ze zich moeten overgeven, zeggen ze “Russian warship go fuck yourself”.

De Westerse pers berichtte dat alle 13 mannen gedood waren, en de Oekraïense regering gaf een verklaring uit waarin stond dat zij allen postuum geëerd zouden worden.

Terwijl de zogenaamd gesneuvelde helden in de hele Westerse wereld heilig werden verklaard, berichtte Rusland echter dat zij helemaal niet waren gedood, maar levend en ongedeerd naar het vasteland waren teruggebracht.

Een verhaal waarvan zowel de pers als de Oekraïense regering sindsdien schoorvoetend hebben toegegeven dat het waarschijnlijk waar is.

7. BEELDEN VAN DRONE-AANVALLEN IN SYRIË

Een andere video die de ronde doet, en die weer door officiële Oekraïense accounts gedeeld is, waren  opnamen van drones die de vernietiging van een colonne Russische voertuigen lieten zien.

Het zijn eigenlijk beelden van een Turkse drone-aanval in Syrië uit 2020.

Ondertussen deelden andere accounts beelden van gevechten uit Libië of Israëlische bombardementen op Gaza onder de hashtag #StandWithUkraine. Middle East Eye heeft een lijst samengesteld.

  De 21-jarige lekker - Er klopt iets niet

Het is een fraaie ironie dat zoveel van de videoclips die de verontwaardiging van de Westerse liberalen opwekken, eigenlijk afkomstig zijn van oorlogen die hun regeringen begonnen zijn.

*

Daar hebben we het, zeven verhalen over de oorlog in Oekraïne die aantoonbaar vals zijn, en dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Er zijn nog tonnen andere vervalsingen, om nog maar te zwijgen van vervalsingen van vervalsingen die bedoeld zijn om twijfelaars in diskrediet te brengen of gewoon chaos te zaaien.

Uiteindelijk herinnert dit alles ons eraan dat propaganda het krachtigst is op momenten dat het nieuws snel gaat en de mensen emotioneel zijn.

Dat is WAAROM de media angst, bezorgdheid en haat opzwepen, want mensen in die emotionele toestand zijn minder geneigd kritisch na te denken.

Het spreekt vanzelf dat dit voor beide partijen evenzeer geldt. Wij moeten niet blindelings beweringen van de Russische kant aannemen, eenvoudig omdat wij weten dat de NAVO liegt. Beide kanten propaganderen, en eenoogige scepsis is slechts een ander soort vooringenomenheid.

Kortom, als u iets ziet dat ontworpen is om een emotionele reactie uit te lokken, laat het dan niet toe. Laat u nooit meeslepen in het narratief, houd uzelf altijd in, blijf kalm en stel rationele vragen.

Onthoud geloof, eist feiten. Het is de enige manier om uw geest vrij te houden.

Of, om HL Mencken te citeren:

“Geloof nooit wat u hoort, en maar de helft van wat u ziet.”


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De Verenigde Staten hebben nog nooit zo’n kalme, onbeweeglijke, gedisciplineerde en zelfverzekerde vijand tegenover zich gehadVolg Frontnieuws op Telegram

Vorig artikelDe slag om Kiev is de meest idiote oorlog ooit, het niveau van de desinformatie is absurd
Volgend artikelHoe ik een jaar SHTF overleefde in het Bosnië van de jaren 90
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

15 REACTIES

 1. Russen zijn geen Amerikaanse Lafaards ,
  Leugenaar , Huichelaars , Moordenaar , Canibalisten , Vernietigers , Egoïsten .

  Vredelievend betekend geven om elkaar

  Niet bestelen elkander

  Bestelen elkander is de Europese / Amerikaanse Blanken mentaliteit Model
  Blank = Duivel
  Wit zijn die bezeten belichamingen
  Door het Blanke

  Omdat in koude streken overleven niet anders mogelijk is heeft Rusland een normaal Menselijker gedragspatroon

  Dank U

  • Ringo Dada, gaat het wel goed met u?

   Dit gaat allemaal niet over rassen scheiding.
   Kom op; zonde van je tijd (leven is kort) om te focussen op dit soort elementen.

   Het gaat hier om politiek en macht.
   ALLE mensen worden onderdrukt door de rijksten (vermogen en macht) “Elite”.
   Als je je bezig blijft houden met rassen verdeling (Joden dit, “Blanken” dat, “gekleurde mensen dit” nou…dan…zal het niet lang duren voor je een hartaanval of hersenbloeding hebt.

   We zijn ALLEMAAL mensen hier op aarde geboren uit een VAGINA van EEN MOEDER.
   Als je daar nou nog niet over uit bent, heb je een lange weg te gaan.

   En nu verder; blijf bij de les; laat je niet afleiden, nogmaals; focus op het grotere plaatje en voorkom dat je door stress in het ziekenhuis terecht komt goed?

  • Kijk de docu van Juri Lina over de Bolsjevistische revolutie eens en verdiep je in de Holodomor. Weet ook dat de mensen in de Ukraine Hitler verwelkomde als redder. Verder zijn we op dit moment 1 menselijk ras, wat komt in verschillende groepen, die allen vermengd zijn. Verder slaven hadden alle huidskleuren en nationaliteiten. In Spanje waren zwarte slaven de luxe slaven die luxe leventjes leidden in salons, Muziekopleidingen etc. deden.

   • Ja, Walter Hallstein, de eerste baas van onze EU na eerst in de jaren 30 als advokaat van Hitler allerlei slimme plannen bedacht te hebben, zoals hoe kunnen we de wet zo maken dat we ‘legaal’ vele mensen in concentratiekampen kunnen laten werken voor de bedrijven van het kartel IG-Farben.

    Een soort griezelige opa van Van der Leyen, zeg maar. En dat vinden we allemaal goed maar zeiken over de opruimactie van Vladimir.

  • De GGZ helpt geen moeilijke gevallen. Verdienen ze niets aan. In de trant van Black people are the true Israelites videos op Youtube. Alle blanken moeten uitgemoord worden. Nu werd Biden in meerdere rechtszaken in de Ukraine vervolgd voor corruptie. Hebben we het niet over. Holodomor hebben we het ook niet over. Hitler verwelkomd als redder in de Ukraine destijds, waarvan beelden, hebben we het ook niet over. Oorlogsmisdaden van UK en USA in WW II hebben we het ook niet over. Ik geloof dat ik het boek al gelezen heb en het verveeld me tot een niveau dat ik denk gooi die bommen maar, kom maar op met die nieuwe HIV, gedetecteerd op de zelfde manier als Sars Cov 2. Ik heb de echte fotos van de revolutie gezien destijds. Ga nu niet eens op zoek. Censuur is ws niet doorheen te komen.

 2. Ik heb het soms gewoon echt te doen met FN.

  Die plaatst hier serieus artikelen die met intellect uitgevoerd en onderbouwd zijn.
  En dan zie je sommige reacties van mensen, alsof die op een héle andere planeet leven!

  Focus op micro onderwerpen in plaats van The Bigger Picture te (willen/ kunnen) zien.

  Maar weet Rommel, je berichten helpen VELEN wel, ook mond op mond reclame zoals bij mij het geval is. Ik spreek FN uit naar iedereen om mij heen en ik ben erg blij met de artikelen en bronnen. Nu ook weer; mijn mond valt open van verbazing; zijn YouTube video’s van 2015 en eerder geplaatst.

  FEITEN!!

  Bedankt!!

 3. alle nieuws tt van de revolutie in MSM was 1 grote leugen. Het oekrainse leger pleegde gruwelijke oorlogsmisdaden in de provincies die zich niet wilden aansluiten. Echt nieuws was moeilijk te vinden. Daarna ging google nog meer censureren, dus ik probeer het niet eens meer.
  Wie niet weet van de Holodomor, de oekrainse bevolking die HItler als redder verwelkomde, kan zich onmogelijk een mening vormen wat daar gaande is. Netanyahu had de Krim als tweede joodse staat bedacht, om settlers van de westbank te vestigen, zonder die leeg te maken en aan de palestijnen te geven. Dat was overigens toen als regulier nieuws te vinden. We hebben het nergens meer over en ik volg het niet meer.

 4. ik kijk al jaren geen propaganda op NPO maar denk realistisch over zaken, helaas denk mijn omgeving anders en ik kan ze niet overtuigen helaas

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in