Steeds meer mensen in het Westen lijken toe te geven dat de sancties tegen Rusland een mislukking zijn geweest en dat het Westen de economische aanstellerij-oorlog aan het verliezen is. De nieuwste is de economieredacteur van het ultra links-liberale The Guradian, dat de gevolgen van de sancties als “pervers” bestempelt en stelt dat het Westen vroeg of laat een compromis met Rusland zal moeten sluiten.

Toen Rusland eind februari Oekraïne binnenviel, verklaarden de VS, de EU en het VK gezamenlijk dat sancties Rusland tot de orde zouden dwingen en president Vladimir Poetin ertoe zouden brengen zijn troepen terug te trekken.

Talloze sanctiepakketten en wapentransporten naar Oekraïne later, is de crash van de Russische economie uitgebleven en in plaats van in een “vrije val” te gaan, is de Russische roebel nu sterker dan ooit.

De invloedrijke Britse krant The Guardian is de zoveelste om toe te geven dat de economische oorlog tegen Rusland een grote mislukking is en dat Poetin geen troepen uit Oekraïne zal terugtrekken.

De economieredacteur van de krant, Larry Elliot, schrijft in een hoofdartikel dat de economische oorlog “echt heel slecht” gaat voor het Westen en dat de gevolgen van de sancties “pervers” zijn:

“Er is geen teken dat Rusland zich uit Oekraïne terugtrekt, en dat is niet verwonderlijk, want de sancties hebben het averechtse effect gehad dat zij de kosten van de Russische gas- en olie-export hebben opgedreven, waardoor de handelsbalans enorm is opgelopen en de oorlogsinspanning is gefinancierd. In de eerste vier maanden van 2022 kon Poetin bogen op een overschot op de lopende rekening van 96 miljard dollar – meer dan driemaal zoveel als het overeenkomstige cijfer in dezelfde periode van 2021.”

  Vladimir Poetin en Rusland zijn geïsoleerd - alleen niet op de manier die u denkt

Bovendien merkt Elliot op dat het jongste olie-embargo dat de EU eerder deze week heeft afgekondigd, de olieprijzen verder heeft opgedreven, wat de Russische economie ten goede komt, terwijl het de reeds torenhoge brandstofprijzen voor de consumenten in het Westen nog verder opdrijft.

“Rusland heeft geen moeite om alternatieve markten voor energie te vinden, met in april een stijging van de uitvoer van olie en gas naar China met meer dan 50 procent in vergelijking met vorig jaar,” schrijft Elliot.

Rusland heeft een economische crisis vermeden – Europa niet

De sancties zijn in Rusland niet onopgemerkt gebleven, maar dankzij de voorbereidingen is het land erin geslaagd een economische crisis te vermijden, aldus Elliot. Dit in vergelijking met de situatie in Europa, waar geen voorbereidingen zijn getroffen en het continent zich dus slechts geleidelijk en traag kan aanpassen aan een bestaan zonder Russische energie.

Velen denken dat de sancties Rusland zullen verhinderen bepaalde onderdelen voor zijn technologie te verkrijgen, maar Elliot schrijft dat er in de wereld genoeg landen zijn die bereid zijn de westerse sancties te omzeilen en Rusland te voorzien van de technologie die het nodig heeft.

Volgens Elliot zal de prijs van de oorlog nu voor het Westen veel hoger zijn dan voor Rusland:

“De inval van Rusland in Oekraïne heeft de reeds sterke druk op de prijzen nog vergroot. De jaarlijkse inflatie in Groot-Brittannië bedraagt nu 9% – de hoogste in 40 jaar – de brandstofprijzen hebben recordhoogten bereikt en de bovengrens voor energiekosten zal naar verwachting tegen oktober met 700-800 pond [850-970 euro] stijgen.”

  Terroristische aanslag in Moskou - Wie heeft het gedaan?

De Westerse economieën staan nu voor een periode van trage of negatieve groei en stijgende inflatie. Elliot stelt dat de situatie vergelijkbaar is met de stagflatie van de jaren zeventig, toen zowel de inflatie als de werkloosheid toenamen.

Derde wereld geconfronteerd met hongersnoodrampen

Terwijl het Westen geconfronteerd wordt met enorme stijgingen van de energie- en voedselprijzen in combinatie met inflatie en massale werkloosheid, zegt Elliot dat de Derde Wereld eerder te maken zal krijgen met hongersnood en humanitaire rampen:

“In elke multilaterale organisatie – het IMF, de Wereldbank, de Wereldhandelsorganisatie en de VN – neemt de vrees voor een humanitaire ramp toe. De situatie is eenvoudig: tenzij de ontwikkelingslanden energie-exporteurs worden, zullen zij te maken krijgen met een drievoudige dreiging van brandstof- en voedselcrises die financiële crises uitlokken. Geconfronteerd met de keuze om hun bevolking te voeden of hun internationale schuldeisers te betalen, zullen de regeringen voor het eerste kiezen.”

Sinds het begin van de oorlog is Sri Lanka al in gebreke gebleven bij de aflossing van zijn staatsschulden, maar volgens Elliot is dat nog maar het begin. Hij zegt dat de wereld sinds het begin van de jaren negentig niet meer zo dicht bij een grootschalige schuldencrisis is geweest.

Het Westen moet een deal sluiten met Rusland

Het feit dat de VS nu geavanceerde wapensystemen beginnen te sturen naar een Oekraïne dat niet dichter bij het winnen van de oorlog komt, is volgens Elliot een echt bewijs van hoe ondoeltreffend de economische sancties zijn geweest.

“Poetin zal zich niet onvoorwaardelijk overgeven,” schrijft hij. “En het risico dat de economische oorlog terugslaat is duidelijk: dalende levensstandaard in de industrielanden, hongersnood, voedselrellen en een schuldencrisis in de Derde Wereld.”

  "Kanonnenvoer": Oekraïense Ministerie van Defensie wil 1 miljoen burgers mobiliseren

Elliot stelt dat compromissen met het Kremlin “moeilijk te slikken” zijn. Maar volgens de redacteur blijkt uit de economische realiteit dat het Westen vroeg of laat een deal met Rusland zal moeten sluiten.


Copyright © 2022 door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Rusland overweegt “energie-oorlog” als antwoord op EU/VS sancties – Een blokkade van de energietoevoer zou de Europese Unie vernietigenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe Top 10 van de griezeligste en meest dystopische dingen die door het Wereld Economisch Forum (WEF) gepushed worden
Volgend artikelRussische parlementsleden zeggen op TV: “Vier Sarmat-raketten kunnen de hele VS wegvagen en één het VK”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

7 REACTIES

 1. Uit dit artikel blijkt weer eens temeer welk een DOMME KORTZICHTIGE REGERING wij hebben.
  Iedere Nederlander die nuchter nadenkt weet dat wij NIET ZONDER GAS UIT RUSLAND KUNNEN.
  Maar in hun domme naïviteit denken ze Rusland op de knieën te kunnen krijgen. ( hoe stupide)
  Maar de Nederlandse regering, met onze energie minister Jetten kan naar alternatieven zoeken wat hij wil maar hij zal ze niet vinden, met als gevolg dat komende winter vele DUIZENDEN ja het gaat niet om een paar huizen , of een woonwijk in een stad, nee….. DUIZENDEN GEZINNEN ZULLEN GEEN OF ONVOLDOENDE OF ONBETAALBAAR GAS HEBBEN.
  Ik heb altijd gedacht en geleerd dat de overheid er voor de burger is.
  Maar nu gaat de overheid “ over de rug van de burgers “ een “ alternatieve oorlog” voeren die niet te winnen is. ( BOYCOTTEN / SANCTIES. ) IS DIT ONS GEVRAAGT❓WILLEN WIJ DIT❓
  Iedere burger die een beetje verstand heeft ziet dat dit totaal WANBELEID IS.
  Hoever kun je / kan een regering gaan met wanbeleid.❓
  Ik weet uit het bedrijfs leven dat dit soort beleid met grote sancties en of ontslag gevolgd zou worden. ❗️Waarom kan onze regering Sudan zomaar hun gang gaan…… WIJ BETALEN TOCH BELASTING❗️

  Waarom❓
  Gaat er één soldaat in de Ukraine minder dood door de sancties van de regering.❓
  Waarom❓
  Omdat Zalensky het vertikt om te gaan onderhandelen.❓
  Waarom ❓
  Omdat Nederland lid is van de EU en wel mee MOET doen met dit wanbeleid❓
  Waarom❓
  Omdat het solidariteit toont met de INMIDDELS GEVLUCHTE BEVOLKING VAN DE UKRAINE ❓
  Waarom❓
  Omdat er “ onrust “ moet komen in ons wereld deel om de duistere krachten van het WEF te kunnen implementeren❓
  En zo kan ik nog een tijdje doorgaan.

  DIT ZAL LEIDEN TOT ONRUSTEN.
  Tengevolge van wanbeleid.
  Denkt Nederland nu echt dat ze het tegen z’ on groot strateeg, wat Putin is, op kunnen nemen.

  We komen op een kantelpunt met /in Europa.
  We zijn als dronken hondjes verslaafd aan de doctrine van Amerika en nu zal Amerika door dit conflict aan te blijven wakkeren, zijn wereld hegemonie gaan verliezen, aan de “ opkomende machten.”
  Rusland en China en de olie Staten in het MO!
  Amerika heeft Rusland altijd op een smerige hautaine manier afgewezen, en nu met de “vergeetachtige” Biden als president slaat Putin toe…….
  Hij weet welke destructieve krachten er in de democratische partij aanwezig zijn en daar maakt hij nu gebruik van.
  Biden schenkt al zijn wapentuig weg, het land wordt daardoor behoorlijk verzwakt .de wapen industrie kan het niet zo snel geproduceerd krijgen in de senaat zijn daar als vragen over gesteld.
  Europa doet driftig mee in dit spelletje. Een tijdje geleden hadden we niet eens kogels om te schieten.
  Wat ook Hilarisch is, dat wanneer Trump vraagt om 2% van het bruto nationaal product vraagt: hij uitgelachen en beschimpt wordt, maar Putin krijgt de budget verhoging van defensie wel voor elkaar….. in welke realiteit leeft onze overheid…. ?

  En Putin….. hij gaat door met zijn plan zolang Zelensky zijn soldaten blijft opofferen.
  Rusland is en machtig land voor grondstoffen van niemand afhankelijk. Dus deze oorlog eindigt in een zeer sterk verarmd Europa, met sociale onrusten die niet in de hand te houden zijn. ( kijk naar de bezetting van de politie)
  Een Ukraine wat zeer verdeeld zal zijn, met leiders die corrupt zijn en niet of zeer moeilijk het land weer bewoonbaar te krijgen is.

  Kortom we gaan een zeer onrustige KOUDE WINTER TEGEMOET OM NOG MAAR NIET TE SPREKEN VAN DE VELE VORMEN VAN VOEDSEL MISMANAGEMENT WAT MOMENTEEL GEPLEEGD WORDT, WAARDOOR OOK NOG HONGER ZOU KUNNEN ONTSTAAN.

  Het oude Europa loopt op zijn laatste benen.

  • Als straks alles in elkaar flikkert en we alles kwijt raken en er echt oorlog uitbreekt , zou ik alleen maar kunnen zeggen , als je zo makkelijk je vrijheid laat afnemen verdien je het misschien ook niet …

 2. Compromis sluiten met Rusland? Ik denk dat ze eerst hun 300miljard terug willen , die wij gejat hebben van hun. Want zeg nou eerlijk, je sluit toch geen deals met dieven. Ook een handtekening van het westen is geen r**te waard , kijk maar eens naar het Minsk verdrag en hoe we beloofd hebben de navo niet uit te breiden, na de val van het ijzeren gordijn.

 3. Anna , als het echt zo ver komt denk ik niet dat Nederlanders bij de pakken gaan zitten , althans dat denk ik .
  Dan hoop ik dat er een ongelooflijk strijd losbreekt hier in Nederland , althans ga ik vanuit .
  Mocht dat niet zo zijn dan zijn Nederlanders dommer dan dom.
  Mocht het zo ver komen doe ik mee .
  Nu nog een paar miljoen mensen erbij , dan komen we een hele end en Rutte aan de boom

  • Trees, dank voor je reaktie, maar de “ gevolgen “ van dit smerige conflikt gaan nog verder.
   In Amerika worden mest stoffen voor de landbouw niet meer vervoerd…. ( per trein )
   Mag niet van Biden…. Waarom ? Het lijkt een dubbele agenda te zijn…….De Covid depopulatie is niet gelukt dan maar met voedsel te korten …… Dus w.s. Misoogsten.

   Hier in Nederland moeten we aan “ de stikstof normen “ voldoen, dus boeren worden opgeofferd aan de “ natuur” het klimaat. HOU DE BOEREN INSTANT. ❗️
   ZIJ VERSCHAFFEN ONS VOEDSEL. DE ECO 2000 lapjes grond niet.
   Persoonlijk denk ik dat dit nog wel met grote weerstand door boeren te voorkomen is.
   Maar de “ linkse kliek en de klimaat goeroes “ gaan zelfs naar de rechter om hun gelijk te halen en door deze idiote sarnering zal de Nederlandse bevolking straks niet meer van voldoende voedsel worden voorzien….. ❗️ Daar moeten we eens over nadenken wat dit betekend. ❗️EN WAT DOET ONZE REGERING……. ZE DUIKT…….. DAARMEE BEDOEL IK ZE LOOPT WEG VOOR HAAR VERANTWOORDELIJKHEID ‼️ KIJKT DE ANDER KANT UIT.
   Ik heb heel lang vertrouwen gehad in de regering maar dat is nu totaal verdwenen.
   Als de regering hier niet “ op aanslaat” dan zal ook hier in Nederland hongersnood ontstaan. ❗️
   Er is nu al een enorme verstoring van de toeleveranciers… sommige producten zijn niet meer te krijgen in de winkels.
   In Nederland een welvarend land anno 2022❗️
   De transport kosten zullen zo hoog worden( brandstof vrachtauto’s) dat dit niet meer te betalen is… en brandstof wordt immers doorberekend aan de klant.
   We zijn er nog niet…… deze idiote oorlog zal hele grote gevolgen gaan hebben…… voor ons in Europa.maar het ligt maar voor een deel aan de oorlog, het ligt veel meer aan de SANCTIES die onze regering en de Europe kliek aan Rusland oplegt.
   De regering ZIET HET NIET OF IS ZO DOM DAT ZE wil niet ingrijpen in een dreigende verstoring van onze voedsel productie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in