De titel van dit artikel is een citaat van de beroemde Chinese generaal, strateeg, filosoof en schrijver Sun Tzu, die 2500 jaar geleden leefde. En hoewel het waar is dat de oorlogsvoering in de afgelopen millennia drastisch is veranderd (zo werd bijvoorbeeld de operationele kunst toegevoegd als tussenniveau tussen tactiek en strategie), geldt de fundamentele logica van Sun Tzu nog steeds. Om deze kwestie sterk te vereenvoudigen, zou je kunnen zeggen dat tactiek het middel is om een doel te bereiken dat moet worden gedefinieerd, en de definitie van dat einddoel is strategie. Nogmaals, dit is belachelijk overgesimplificeerd, maar voor onze doeleinden is dat goed genoeg, schrijft Andrei.

Het bovenstaande is zeer relevant voor de situatie in Oekraïne. Maar eerst een cruciale herinnering: het Oekraïense leger werd in de eerste maand van de oorlog zo goed als vernietigd. Zowel Andrei Martyanov als ikzelf hebben daar al vaak over geschreven, maar als u dat uit een andere bron wilt horen, raad ik u dit artikel van Big Serge aan: Frontnieuws Russisch-Oekraïense oorlog: De Wereldbloedpomp – Geleidelijk, en dan plotseling . Of luister naar de video’s van Macgregor. En er zijn er nog veel meer (Moon of Alabama is een andere goede).

Tijdens die eerste maand van de oorlog was het Westen zo druk bezig om de Russische inval in Gostmel voor te stellen als zowel:

 • Een grote Russische nederlaag en
 • een grote Russische slachting onder burgers

dat de westerse media zich concentreerden op die onzin, terwijl wat volledig verloren ging in deze propagandaoorlog de vernietiging van de Oekraïense strijdkrachten was.

De Ukronazi’s begrepen echter wat er gebeurde en stemden in met onderhandelingen. Zoals we allemaal weten, stuurden de AngloZionisten Bojo naar Kiev om een einde te maken aan wat leek op een naderend einde van de oorlog.

Hoe dan ook, laten we eens kijken naar de doelen van beide partijen in de vroege fase van de oorlog:

 • De Ukronazi’s stonden klaar om de Donbass aan te vallen in de hoop te herhalen wat de NAVO deed met de ontwapende Servische “beschermingsgebieden” in de Krajinas (operatie Storm).
 • De Russen hebben die aanval voorkomen, maar niet door de Oekraïense troepenmacht in de Donbass rechtstreeks aan te vallen, maar door in feite de Oekraïense strijdkrachten in heel Oekraïne te vernietigen.

Volgens elk gezond verstand had de oorlog in maart moeten eindigen. Waarom? Omdat, nogmaals, het hele Oekraïense leger in principe vernietigd en ongeorganiseerd was. Toen kwamen de “genieën” in het Westen met een heel eenvoudige oplossing:

 • Stuur al het voormalige materiaal van de Warschau Verdragsorganisatie (nee, het werd nooit een “pact” genoemd) van alle voormalige WVO-landen naar Oekraïne.
 • Stuur meer Oekraïense soldaten naar de frontlinies.
  EU-baas: Rusland 'instrumentaliseert' migranten om Europa te destabiliseren

Aanvankelijk zag die aanpak er veelbelovend uit, maar dat duurde niet lang.

Ook die 2e iteratie van de Ukronazi werd door Rusland vernietigd, zij het in een veel trager tempo omdat de Russen met een aantal zeer netelige problemen werden geconfronteerd:

 • Veel van de ex-WVO-hardware was zeer effectief, niet alleen omdat Sovjet-uitrusting dat in het algemeen is, maar omdat veel ervan was gemoderniseerd.
 • De Oekraïners waren meer dan bereid grote verliezen te lijden als dat de Russische opmars kon vertragen.
 • De Russen hadden eenvoudigweg niet het soort mankracht dat nodig was voor statische verdediging of zelfs om de hele linie te controleren.
 • En omdat de Russen kozen voor een economy of force type manoeuvre/mobiele verdediging (wat sowieso hun enige optie was, aangezien de Oekraïners veruit in de meerderheid waren), konden ze geen standhouden en dat betekende op zijn beurt dat de lokale Oekraïners er niet op konden rekenen dat de Russen zouden blijven en hen zouden beschermen.
 • De volledige C4ISR-capaciteit van de NAVO werd geleidelijk ter beschikking van de Oekraïners gesteld, wat de Russische operaties ernstig bemoeilijkte en de Oekraïense artillerie en luchtmacht enorm hielp (er werden ook honderden ex-WVO-vliegtuigen geleverd).
 • De Oekraïense troepen in de Donbass waren *zeer* ernstig ingegraven (ze hadden 8 jaar en een oneindige hoeveelheid westers geld om verdedigingswerken op te bouwen!), en de Russen waren niet bereid hun soldaten op te offeren in bloedige frontale aanvallen. Het gebruik van zware wapens was ook geen optie, omdat de Ukronazi’s zich in dorpen en steden verborgen hielden en het platgooien van de Ukronazi-verdediging het doden van duizenden burgers zou hebben betekend.

Desondanks slaagde Rusland erin het grootste deel van de ex-WVO-hardware te vernietigen en de Oekraïense troepen te dwingen “lichamen te ruilen voor artilleriegranaten” – een idiote, immorele en nutteloze tactiek die gewoonweg niet vol te houden was. Als gevolg daarvan rezen de Oekraïense Killed in Action/ Missing in Action verder de pan uit, maar daar trok niemand in het Westen zich iets van aan.

Wat hier van belang is, is dat de Oekraïners niet alleen veel materieel en soldaten verloren, maar ook veel van hun *beste* soldaten (hele brigades, en de besten, gingen verloren rond Bakhmut!). Dat betekent dat de NAVO Kiev weliswaar kon vertellen steeds meer mannen te mobiliseren om naar het front te sturen, maar dat de meeste van die gemobiliseerde en haastig getrainde mannen de enorme Oekraïense verliezen niet echt konden compenseren. Oekraïense soldaten trainen in Oekraïne was gevaarlijk (door de Russische raketaanvallen is er nergens in Oekraïne een veilige locatie om te trainen), en de Oekraïners trainen in het buitenland was veiliger, maar vergde ook een veel grotere inspanning voor een veel kleinere troepenmacht.

  Een oorlog met Rusland zou anders zijn dan alles wat de VS en de NAVO ooit hebben meegemaakt

En, onvermijdelijk, werd ook de ex-WVO-hardware die in enorme aantallen aan het regime in Kiev werd geleverd, geleidelijk vernietigd bij Russische aanvallen.

Bovendien is de geografie een bitch, en in ons geval is de hele Donbass één grote ketel, die alleen aan de westkant open is, waardoor het nogal lastig is om meer dan kleine, lokale aanvallen te plannen. Voor de Russen betekent dit echter dat zij vanuit elk van deze assen kunnen aanvallen: vanuit het noorden, het oosten en het zuiden of zelfs vanuit elke combinatie daarvan. Na de gedeeltelijke mobilisatie beschikt Rusland inmiddels over de nodige cijfers om elke gewenste optie te kiezen.

Vrij snel had het Westen geen ex-WVO wapens meer.

Het Westen reageerde door golf na golf van “vrijwilligers”, PMC’s (huurlingen) en zelfs “deserteurs” te sturen (zoals deze US Navy SEAL). Wereldwijd werden inderhaast rekruteringskantoren georganiseerd en aan Russische zijde werden steeds meer radio-uitzendingen gehoord, niet in het Russisch of Oekraïens, maar in het Pools en Engels (en zelfs Arabisch!).

Het probleem is nu de hardware.

Ten eerste kan de NAVO niet “één voor één” ex-WVO MBT’s, IFV/APC’s, SAM, enz. vervangen. Niet alleen is NAVO-hardware duur, er zijn gewoon niet genoeg voorraden om de enorme verliezen die de Russen hebben toegebracht volledig te compenseren.

Ten tweede was WVO-hardware niet alleen vertrouwd bij de Oekraïners, maar was het ook veel gemakkelijker om de leverings- en onderhoudsstromen die nodig zijn voor het gebruik ervan, veilig te stellen dan het geval zou zijn met NAVO-hardware (die meestal inferieur is aan ex-WVO-uitrusting, op enkele uitzonderingen na).

Ten derde presteerde de meeste NAVO-hardware verschrikkelijk. Geen van de beloofde Wunderwaffen heeft echt verschil gemaakt, althans in militair opzicht. Wat betreft vermoorde burgers hebben de Russen nu gemeld dat sinds de levering van langeafstandsmunitie aan de NAVO-strijdkrachten in de Oekraïne (want dat zijn het) het aantal door de NAVO vermoorde burgerslachtoffers met een factor vier is toegenomen!

Maar daar maalt natuurlijk niemand in het Westen om.

Aanvankelijk reageerde het Westen met het sturen van allemaal eigen overtollig materieel, oude voorraden, vooral in ruil voor een belofte van de VS om deze naar de Oekraïne gestuurde systemen te compenseren met veel nieuwere systemen. Vrij snel werden ook die voorraden door de Russische vleesmolen opgegeten.

Met andere woorden, de Russen vernietigden ook deze 3e generatie van het “Oekraïense” leger (in werkelijkheid het NAVO-militair).

Dat brengt ons bij de situatie van vandaag.

Het Imperium staat nu voor een eenvoudig en uiterst gevaarlijk dilemma: de NAVO-strijdkrachten in de Oekraïne komen zowel materieel als personeel tekort.

Als het Westen bijvoorbeeld een compagnie of zelfs een bataljon gevechtstanks naar Lvov stuurt en verscheidene Patriot-batterijen om Kiev te beschermen, zal dat op de grond geen militair verschil maken. Ja, kwantiteit heeft een kwalitatieve dimensie en dergelijke beperkte leveringen van wapensystemen en personeel kunnen voor veel “lawaai” zorgen (in de zin van Sun Tzu), maar maken geen verschil.

  Duidelijke woorden Poetin over de komende nieuwe wereldorde

En als het Westen een troepenmacht stuurt die groot genoeg is om een verschil te maken, zou dat onvermijdelijk leiden tot een grote continentale oorlog die de NAVO niet kan winnen.

Dit alles roept de vraag op: wat is het werkelijke doel van het Westen in Oekraïne?

Laat ik er een paar voorstellen:

 • Een Oekraïense/NAVO nederlaag voorkomen.
 • De oorlog zo duur mogelijk maken voor Rusland.
 • Gezicht redden.

Er zijn problemen met deze drie doelstellingen, waarvan de belangrijkste is dat ze geen van alle als “strategie” kunnen worden aangemerkt (om te beginnen zijn ze te vaag). Het tweede probleem is dat het Westen de middelen niet heeft om een van deze doelen te bereiken. En het derde is dat het vasthouden aan dergelijke volstrekt onrealistische doelen de onvermijdelijke nederlaag en het daaropvolgende gezichtsverlies voor het hele Westen nog erger zal maken.

Dus wat kan de VS/NAVO ter tafel brengen?

 • C4ISR van wereldklasse (zeer nuttig, maar ook potentieel zeer kwetsbaar).
 • Een onderzeebootmacht van wereldklasse (alleen nuttig om kruisraketten af te vuren).
 • Een grote hoeveelheid subsonische en meestal verouderde kruisraketten.
 • Een relatief kleine grondmacht (zonder echte luchtverdediging).
 • Luchtmacht die geen ervaring heeft met het opereren in een *zeer* gevaarlijke omgeving.
 • Een zeer robuuste nucleaire triade.

Aangezien we van Sun Tzu weten dat “tactiek zonder strategie het lawaai vóór de nederlaag is”, kunnen we onmiddellijk zien dat geen van deze capaciteiten enige kans maakt om een NAVO-nederlaag te voorkomen. Met andere woorden, de Amerikaanse bevelhebbers zullen binnenkort voor een nog slechtere keuze komen te staan: een nederlaag of een kernoorlog.

Ik stel dat het Westen momenteel noch een (echte, zinvolle) tactiek, noch een strategie heeft.

Geen enkele.

Het enige wat ik zie is magisch denken, narcistische waanideeën, een mentaliteit die gevormd is door eeuwen van relatieve straffeloosheid en een overkoepelende, blinde haat tegen Rusland en alles wat Russisch is.

Nauwelijks de ingrediënten voor een overwinning (onder welke definitie dan ook) tegen het machtigste continentale oorlogsleger ter wereld.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Twee landen zullen van vorm veranderen: Aanschouw het aanvalsplan van Surovikhin in West-Oekraïne – Verticale doorbraak gericht op Lutsk-Lviv & Transnistrië (Video’s)Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelMexico verbiedt chemtrails en geo-engineering na pogingen van kwaadwillende startup om de zon te verduisteren
Volgend artikelDe ongevaccineerden hebben bloed aan hun handen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

26 REACTIES

 1. Eeuwenoude machtsstructuren, adel en meer, lui op plush achterover leunend in bunkers betaald door de belasting betaler, gaan gewoon verder met hun ‘spelletje’. 🍷
  De Jan soldaat die sneuvelt;
  voor televisie geil EU, Nederland krijgt de nabestaande een bos bloemen en een medaille; dat het ZO erg is met deze oorlog en vijand.
  De volgende stap die men doet lijkt mij in de great reset lijn liggen.
  Trollen , blijf steunen tbv jullie 💰
  Zo prachtig 🥳 SOCIAAL idealisme.

 2. Zou het onvermijdelijke dan toch waarheid worden, als het niet zó triest en gevaarlijk was dan kan ik mijn lachen niet meer inhouden 65.000 Nederlandse militairen aan de bak en in de gehaktmolen gerommeld, is even wat anders dan in het veilige compound in Afghanistan.

  Gedeeltelijke mobilisatie wacht Europa in geval van oorlog – hoofd van de Tsjechische generale staf
  In het geval van een militair conflict in Europa zullen de strijdkrachten van een beroepsleger alleen niet voldoende zijn. Dat zegt generaal-majoor Karel Rzegka, chef van de generale staf van het Tsjechische leger, in een interview met persbureau ChTK.

  https://rusvesna.su/news/1674646104

 3. Het werkelijke doel van het westen in de Ukraine ligt volgens mij veel dieper dan wij kunnen zien of vermoeden.
  Ten eerste Amerika. Joe Biden is verwikkeld in een zo groot nooit eerder gezien CORRUPTIE SCHANDAAL.
  Van Amerika horen we vrijwel niets meer over deze oorlog. ONZE PERS STELT ONS HIERVAN NIET OP DE HOOGTE MAAR JOE BIDEN HEEFT VIA ZIJN ZOON IN UKRAINE TUSSEN 2014 EN HEDEN…….. ZEER CORRUTE DADEN BEGAAN.
  VERDER hebben ze ( de senaat) Zelensky persoonlijk ontmoet en ingezien dat ze op het “ verkeerde paard hebben gewed” Zalensky is niet de held , maar de komiek met weinig ( te weinig ) intellect. Hij gaf een vlag met nazi tekens aan Nancy Pelosi…… nou dan ben je niet zo slim…… zachtjes gezegd…… dan ben je een sufferd.
  Zalensky maakt nu voor de bühne in zijn corrupte regering schoon schip maar hij zelf is ook zeer corrupt en bezit ook meerdere huizen in diverse wereld delen en zijn vrouw gaat voor kerst heel duur shoppen, en ze laten zich voor veel geld fotograferen voor en of andere trendy glossy. En dat voor een gesjeesde komiek. Waar komt dat geld vandaan…..
  Zelensky heeft ook zijn adviseur ontslagen omdat hij duidelijk heeft gemaakt dat de raket aanslag op de flat in Djipro een raket van WESTERSE MAKELIJ. Was dus een falsch flag?? Om de zozeer begeerde tanks te verkrijgen????? Dit is al vaker gebeurt met de kerncentrale in Zapariszo dat was ook falsch flag de hele atoom waakhimd erop af en wat bleek Ukraine bombardeerde ( bijna ) de Centrale

  Kortom Amerika heeft genoeg te doen met de GEWELDIG GROTE CORRUPTIE waar we hier niet over horen in de pers……… EN ZIET IN DAT ZALENSKY EN HET AMERIKA IS AFGESCHREVEN.

  WAAROM HOREN WIJ HIER NIETS OVER HET GROTE CORRUPTIE SCHANDAAL VAN JOE EN HUNTER BIDEN IN HET GEWONE NIEUWS❓❓❓

  Amerika heeft het te druk met zichzelf en trekt zich terug….. ze waren wel haantje de voorste om Rusland te straffen vlak na de inval en nu laten ze Europa de boel opknappen…….
  Van je vrienden moet je het maar hebben……. ( pijpleidingen bombarderen en zo een bevriend land hun hele economie kapot maken ) ❗️

  Wat betreft Nederland en Europa. Rutte loopt keihard te roepen dat deze oorlog gewonnen moet worden met alle risico’s van escalatie die dat met zich mee brengt.❗️snapt deze man niet…… domoor.

  Alle militair materieel wordt in Ukraine keihard aan gort geschoten door de Russen, de corruptie van het Ukrainse regime wordt nu bloot gelegd, en Europa zelf heeft toren hoge problemen die NIET AANGEPAKT WORDEN OF KUNNEN WORDEN. OF NIET AANGEPAKT WILLEN WORDEN DOOR DE DIVERSE REGERINGEN.

  Nu gaan er grote tanks heen. Dit zal voor Putin een signaal zijn om nu eindelijk eens echt te gaan vechten.
  Al het andere was het OPRUIMEN VAN SCHIETTUIG WAT VOOR HUN VUURLOPEN KWAM. Gegooid werd door de NAVO
  Maar nu moeten ze, de Russen echt aan de bak.
  Hoe dat zal gaan …… we weten het niet maar de strateeg Putin heeft vast wel wat “ achter de hand “ om ook dit door het westen “ super geroemde wapentuig “ te vernietingen.

  Europa heeft zoveel interne problemen in ieder land dat misschien wel het WERKELIJKE DOEL VAN HET WESTEN IS………
  DE HELE BOEL KAPOT TE LATEN SCHIETEN. DAN KUN JE VANAF DE BASIS OPNIEUW BEGINNEN MET JE LAND OP TE BOUWEN.
  Het zou mij niets verbazen dat het westen deze oorlog als een oplossing ziet van hun problemen.
  Als je kijkt naar wat er allemaal “ vastloopt “ in de politiek zou het mij niets verbazen dat deze oorlog hen goed uitkomt……

  Geld, migranten, gezondheids zorg, milieu, wetgeving die elkaar tegen spreekt, woning nood, regelgeving op het gebied van Landbouw,visserij , de grote schulden last, misdaad, en zo kan ik nog een tijdje doorgaan……

  Wees op je hoede dit lijkt met deze volgende stap fout te kunnen gaan…..
  De strateeg Putin met zijn nucleaire wereld macht zal nooit opgeven in ZIJN ACHTERTUIN.

  • Anna; Waarom horen wij niets van dit corruptieschandaal van Joe en Hunter Biden ?
   Volgens mij komt dat doordat de Europese media volledig in handen is van dezelfde misdadigers die heel Amerika in hun zak hebben.
   Amerika heeft groot belang aan het vernietigen van Rusland. Het gaat ze niet alleen om de grondstoffen maar ook om de eeuwige wraak die de Khazaren hebben afgeroepen over Rusland.
   Ze werden namelijk ooit door de Russische volkeren verslagen eeuwen geleden overigens.
   De Krim beschouwen ze als hun wettig thuisland en dat willen ze links of rechtsom terugpakken.
   Uiteraard niet door zelf te vechten maar door andere volken tegen elkaar uit te spelen.
   Slim en meedogenloos als ze zijn.
   Verder wordt er druk gebouwd aan een 1 wereldregering die pas echt kan ontstaan als alle bestaande systemen zijn gesloopt.
   De hefbomen hiervoor zijn massa immigratie, gentech injecties en het laten ontstaan van voedselschaarste en oorlog met Rusland en China.

   • Poetin kan op zoek gaan naar ondergronds ‘wegennet’ bij eilanden groepen in stille Zuidzee, malidiven, Indonesië, new Zeeland.
    Misschien is Groningen ook een idee 🥳

    • Oekraïne is een keystone… in Oekraïne komen bijna alle verbanden en bewijzen samen. En door Oekraïne komt alle kwaad op aarde in het licht te staan. Oekraïne is alles of niks voor de cabal.

  • Anna, met je rechtermuisknop op je tekst klikken en in de venstertje de optie ‘spellingcontrole’ aanvinken en dan zie je fout geschreven woorden rood onderlijnd ,met daarnaast een goed woordvoorbeeld en als je op dat woord gaat ‘staan’ dan wordt de fout automatisch verbetert.
   Ik gebruik dat zelf ook als ik een tekst te snel geschreven heb. Kost wat meer tijd, maar je schrijfsels blijven nog lang goed leesbaar voor het publiek hier. Op mijn laptop hapert soms de letter ‘k’ en dat heb ik dan niet meteen in de gaten.
   Succes!

 4. Dit alles roept de vraag op: wat is het werkelijke doel van het Westen in Oekraïne?

  Het veroveren en het opdelen van Rusland in 4 zones.

  • capri januari 25, 2023 at 16:05

   Rusland is geheel zelfvoorzienend, n.m.m. gaat het om de gronstoffen en zeldzame aardmetalen, zó heeft Rusland de export van Titanium naar de VS stopgezet, dus de vliegtuig en raket industrie ligt binnenkort op zijn gat, dit is een van de redenen waarom het Westen o.l.v. Amerika de proxy-oorlog in Oekraïne uit wil breiden.

   • @ Adriaan W. januari 25, 2023 at 16:11,
    Dat niet alleen, door een deal van de Clintons, heeft Amerika geen Uranium meer voor zijn kerncentrales. Dit zelfde geldt voor de EU. Behalve Hongarije en Servië.

    • Qvic januari 26, 2023 at 01:30

     Klopt Qvic, binnenkort is er een tekort aan geraffineerd uranium voor de brandstofstaven, Amerika vond het handiger en goedkoper om het raffinage proces aan de Russische firma’s over te laten, zo die hebben hun eigen energie graf gegraven.

 5. Off topic

  Mike Yeadon: ‘Ik hoop dat ik ernaast zit, maar volgens mij is dit wat er gaat gebeuren’

  Vaccinmakers veranderen alle bestaande vaccins in mRNA-vaccins, waarschuwt voormalig vicepresident van Pfizer Mike Yeadon. Alle overheden zullen 10 injecties per persoon moeten afnemen, voegt hij toe.

  Het menselijk lichaam is niet bestand tegen 10 van deze injecties, aldus Yeadon. Hij vreest dat de overheid mensen in een positie gaat brengen waarin ze geen andere keus hebben.

  https://www.ninefornews.nl/mike-yeadon-ik-hoop-dat-ik-ernaast-zit-maar-volgens-mij-is-dit-wat-er-gaat-gebeuren/

 6. Binnenkort komt de politie je kind uit je huis rukken om voor het WEF kapot te worden geschoten…..heel de oorlog in Oekraïne is feitelijke een manier om Europa als geheel totaal te destabiliseren….en dan komt het WEF en zijn hoeren met digitaal geld en een onderhuids chip…en je word gelukkig en bezit niks….de definitie van een gevoede slaaf….

  …..zolang de meester het wenst…

  Oorlog is zowel de ondergang van Europa als de redding van de Europeaan….

  Mort aux WEF

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in