Ironie wordt niet beter dan dit: dankzij de duurzame energietransitie kan Europa het zich niet veroorloven om duurzame energie te maken. NetZero vernietigt NetZero: Europa kan geen zonnepanelen maken omdat groene stroom te veel kost, schrijft Jo Nova.

Wanneer zal de boodschap doordringen dat duurzame energie niet duurzaam is?

Europese fotovoltaïsche installaties en batterijcellenfabrieken sluiten tijdelijk of stoppen helemaal vanwege de obsceen hoge elektriciteitsprijzen. Toen de centrales werden gebouwd, verwachtten ze €50/MWh te betalen, maar nu zijn ze €300 – €400/MWh. En de situatie kan nog een paar jaar duren, dus het is moeilijk te zien hoe deze fabrikanten kunnen voorkomen dat ze definitief vertrekken.

Tot zover alle banen in de zonne-energiesector. Europeanen worden gereduceerd tot installateurs terwijl de productie van panelen verschuift naar kolengestookt China omdat elektriciteit daar zoveel goedkoper is. Het grootste deel van de windturbine-industrie is al naar China verhuisd.

Europese zon-PV panelen productie in gevaar door stijgende stroomprijzen – Door Jules Scully, PV Tech

Ongeveer 35GW aan PV-projecten in Europa dreigt te worden stilgelegd omdat de verhoogde stroomprijzen de inspanningen van het continent schaden om een toeleveringsketen voor zonne-energie op te bouwen, zo blijkt uit onderzoek van Rystad Energy.

Het adviesbureau merkt op dat de energie-intensieve aard van zowel zon-PV als batterijcelproductieprocessen ertoe leidt dat sommige exploitanten hun productiefaciliteiten tijdelijk sluiten of opgeven omdat de kosten van het zakendoen escaleren.

Dat is niet het enige dat in gevaar is:

“Het opbouwen van een betrouwbare binnenlandse koolstofarme toeleveringsketen is essentieel als het continent zich wil houden aan zijn doelstellingen, waaronder het REPowerEU-plan, maar zoals de zaken er nu voorstaan, is dat ernstig in gevaar,” aldus Audun Martinsen, hoofd onderzoek naar energiediensten bij Rystad Energy.

  Een nijpende situatie in West-Afrika - is er een nieuwe oorlog op komst?

Vertel ons wat “betaalbaar” betekent:

Het adviesbureau onthulde dat de stroomprijzen in Europa weliswaar aanzienlijk zijn gedaald sinds de recordhoogten in augustus, maar dat de tarieven in de range van €300 – 400/MWh (US$297 – 396/MWh) blijven, vele malen boven de normen van vóór de energiecrisis.

Terwijl de Europeanen hebben geprofiteerd van betrouwbare en betaalbare elektriciteit, suggereert het onderzoek dat producenten van koolstofarme energie hun productiecapaciteit hebben opgebouwd op basis van stabiele elektriciteitsprijzen van ongeveer 50 euro/MWh.

En het land met de meeste fossiele brandstoffen wint:

De hoge kosten van de Europese PV-productie werden onthuld in een recent rapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), waaruit bleek dat China de meest kostenconcurrerende locatie is om alle onderdelen van de zonne-PV-leveringsketen te produceren, met kosten in het land die 35% lager liggen dan in Europa.

… Kort nadat het bovenstaande werd gepubliceerd, werd een Franse fabriek voor zonnepanelen gesloten: Maxeon sluit Franse fabriek voor zonnepanelen

De voor de hand liggende vraag: als duurzame energie zo goedkoop is, waarom verhuizen deze fabrieken dan niet naar een groot stuk land, sluiten ze zich af van het net en voorzien ze hun productiefaciliteiten niet van energie uit hun eigen goedkope duurzame energieproducten?

Dit lijkt een voor de hand liggende oplossing – maar om de een of andere reden lijken producenten van duurzame energie ervoor te kiezen hun fabrieken te sluiten, in plaats van over te schakelen op het gebruik van hun eigen product.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De VS vernietigen niet alleen Oekraïne, maar ook EuropaVolg Frontnieuws op Telegram

  Duitse minister van Binnenlandse Zaken: Burgers moeten noodrantsoenen gaan aanleggen

Lees meer over:

Vorig artikelSchokkende video uit Grozny: Duizenden Tsjetsjenen vertrekken – Kadyrov: “Ren Zelensky” – “Oekraïne zal uiteenvallen”
Volgend artikelAlles rustig aan het oostfront? – Dacht Kiev echt dat de wraak niet verschrikkelijk zal zijn?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

35 REACTIES

 1. Dom artikel. Bijna alle zonnenpanelen en electronica worden zowiezo bijna uitsluitend in China gefabriceerd, dus is het de doodsteek voor het laatste beetje dat in Europa geprodceerd wordt. Dank de gekozen politiekers dewelke uitsluitend en alleen verantwoordelijk zijn voor dit debakel.

 2. Als inderdaad de productie van zonnepanelen zo goed zou zijn als beweerd dan zou zo een fabriek zelfredzaam moeten zijn. Maar dan moet de zon het hele jaar door schijnen en mag er in de winter geen sneeuw vallen.
  Blijkbaar is dit niet zo en kan het hele verhaal van ‘groene stroom’ de prullenbak is en zijn zonnepanelen enkel geschikt voor op woonhuizen met relatief kleine afname. Het energieprobleem is er dus allesbehalve mee opgelost.
  Waar blijven de klimaatactivisten nu er weer volop met hout en kolen gestookt gaat worden? Kolen zijn toch de grootste CO2 uitstoters werd ons altijd voorgehouden. Straks mag er ook niet meer met mazout gestookt worden want dat is vergelijkbaar met kolen wat CO2 betreft. Zuiver hout dat brand geeft alle cO2 vrij die het tijdens zijn levensduur heeft opgebouwd. Overdag produceren bomen zuurstof door CO2 op te nemen.
  Gas is er straks niet meer omdat het voor een gemiddeld huishouden onbetaalbaar is, zeker als het Amerikaans LNG betreft, wat trouwens nefast is voor het milieu, dat bij ontginning via chemische troep in de grond te spuiten voor heel wat gifgronden en vergiftigde rivieren zorgt.
  Dat mag blijkbaar allemaal van die klimaat fanatiekelingen die niet verder kijken dan hun neus lang is en er totaal geen idee van hebben hoe de maatschappij werkt, met wat redelijk, mogelijk en onmogelijk is.
  Zonnepanelen zonder zon => geen stroom, zeker in de winter als het sneeuwt.
  Windturbines kunnen ook vastvriezen in de winter, net als ze meer moeten leveren => geen stroom dus.
  Voorlopige oplossing zijn de kerncentrales, die later omgebouwd kunnen worden op relatief veilig thorium (mits dit niet uit Rusland komt).

 3. Logisch dat ze sluiten > Voor machines heb je 380V en hoge amperages nosig, Wind en Zon lokaal kan dat niet leveren. Wellicht gedurende enkele uren per dag maar dat is niet effeectief. 24/7 is nodig voor productie.

  • @ maverick oktober 10, 2022 at 18:10,
   Om de wevers te bakken voor mono kristallen op 825 graden Celsius en poly-kristallen op 750 graden Celsius. Elke oven is ongeveer 3 meter lang vraagt ongeveer 600 of 800Amp. 400V/420V 3 ovens per machine is 1800 of 2400Amp. bij 400V/420V. Als dat vermogen zou vragen van een zonnepaneel park, heb je heel veel zonnepanelenparken nodig en die stroom moet dan ook constant zijn vele uren achter elkaar. Dan kun je wel zeggen, dat productie van zonnepanelen van zonnestroom onmogelijk is. Met windenergie geldt het zelfde. Dan heb je bij windenergie ook nog eens het probleem dat de windmolens stil komen te staan, als je even wat minder wind hebt. Dan kun je alle wevers weggooien, als het bakproces niet continu is. Deze beide vormen van energie zijn de grootste kapitaal, land/zee en flora/fauna vernietigers. Dus wat doen ze, zetten er nog meer bij.

 4. Opmerkelijk, aangezien je wel wordt belast met een energie verhoging omwille van ‘opslag duurzame energie en klimaattransitie’ (wat natuurlijk je reinste kul is, maar dat laten we maar even achterwege in dit geval)

  🤔

 5. Groene stroom………….zonnepaneeltjes, isoleren en aardwarmte-wisselaars.
  Daar houdt het ook wel mee op.
  Er zijn wel vijftien andere dingen mogelijk om zelfvoorziend te leven.

  Waarom dit niet gebeurd………de schaapmensen.GGRRRRR!

 6. Een en ander is ook af te leiden uit de EROEI Energy return on energy investment. Dat is bij zonnepanelen hooguit 4 als alles goed gaat met levensduur. Omdat die zo laag is , voor kerncentrales is het rond de 60 en meer, moet je veel energie gebruiken voor de productie en onderhoud van je energie systeem. Dat het veel geld kost, behalve de energie is nog een tweede en dat de stroom discontinue en met vlagen wordt opgewekt, dus afgevlakt en met grote energie verliezen opgeslagen moet worden, plus een uiterst gecompliceerd en duur collectie en distributie systeem nodig heeft, is een verder negatief punt voor deze energie vorm. Zonne stroom kan slechts niche functies vervullen op plaatsen die daarvoor geschikt zijn. Voor grootschalige energieopwekking is het een onmogelijke oplossing. We gaan echter door met de gedecarboniseerde utopie dat je er het complete wagenpark op kunt laten rijden en je er de bestaande industrie+huishoudens mee kan voorzien. Het blijkt ook uit de cijfers voor Europa, na jaren van honderden miljarden investeringen, is het aandeel zonne-energie op de totale energie mix nog steeds maar enkele procenten. Zelfs in de gemanipuleerde statistieken die het succes ervan zouden moeten aantonen:geen aftrek van geïnvesteerde energie, geen aftrek van vernietiging van de efficientie van andere energie bronnen zoals gascentrale rendementen of energie opslag , dan wel discard (vernietiging van stroom of uitzetten) of laagwaardig gebruik van overtollige stroom .Ook in kampioen groene domheid, Duitsland. Nog meer geld er tegenaan smijten is zinloos. Groene energie is de eigenlijke reden van de huidige economische crisis, die doelbewust verhuld wordt door de Covid en Oekraine scams. Voordat je gedecarboniseerd groen bent als economie, ben je al tien keer failliet gegaan en is alle industriële capaciteit weg, dus ook alle welvaart en wie weet voedselproductie of geld om dat te importeren. Wie straks bibbert van de kou en opa’s en oma’s ziet wegkwijnen in koude huizen,zonder gas en zonder betaalbare stroom voor de straalkachel, denkt straks zeker anders over decarbonisatie en kernenergie.

 7. Groene energie=onzin van en voor gestoorden.
  Enige goede vorm van energie moet zijn constant, genoeg, goedkoop en waneer nodig.
  Atoom centrales dus; b.v. thorium centrales.

  De door links gestuurde onzin brengt een koude winter, met honger en ellende.

 8. Ze hebben het regelmatig over aardwarmte, maar nooit over aardstroom. Terwijl deze vorm van aardstroom onbeperkt aanwezig is. 1 argument waar alle regeringen op tegen zijn is, er zit geen meter op en iedereen kan zelf aftappen naar behoefte. En er is nog een punt van alle regeringen, als iedereen onbeperkt stroom zou hebben, zijn ze niet meer afhankelijk van de regeringen. Dan is de macht weg bij de regeringen en daar draait het om bij regeringen. De bevolkingen mogen absoluut niet onafhankelijk worden. Terwijl aardstroom geen CO2 uitstoot, wat het doel toch is van de EU.

 9. Elke mongool die ik in een EV zie rijden houd ik verantwoordelijk voor kinderarbeid milieu vervuiling en de situatie waar we nu in zitten. Zelf denken ze dat ze wereldverbeteraars zijn maar het tegendeel is waar, het zijn dezelfde bruikbare idioten die straks klagen als hun slimme meters op afstand worden bediend door hun meesters. Frapant is ook dat deze mensen , tenminste die ik ken allemaal meteen de vaccinatie namen.Met hun omarming en zo ook windmolens wordt zelfs het magnetisch veld verstoord, ze staan ook te trappelen voor activering 5G. Althans degene die nog niet ziek zijn of dood.

 10. In Florida vliegen alle Teslas spontaan in brand na de storm, bijna onblusbaar, zoutwater en batterijen he….Vandaar dat ik vorige s’winters die krengen vaak zag smeulen hier…Door de pekel. Je buurman zou hem maar naast je huis zetten winters..Gewoon tijdbom.

 11. Ik kijk tegewoordig verwonderd rond naar deze enorme winturbines!
  Ze vervangen een hoop bossen en akkers maar van de 40 die er staan draaien er meestal maar enkele!
  De rest staat nuteloos stil.
  Let er op wanneer je rond rijd, deze door subsides op niet de ideale plaats gebouwde monsters renderen niet, ze kosten alleen veel geld en ondehoud!

  • Ik hoor steeds dat ” het net” het niet aan kan.
   Er komen vanaf nu electrische kabels ondergronds. Meer kabels bovengronds doen is geen zicht.

  • Klopt, Zou je vertellen met ‘goede wind’ draaien ze niet. Laatst was het windstil staat er 1 vd 4 keihard te draaien en rest stil. Eronder ligt een zonnepaneel veld in uiterwaarden…Worden bedonderd…

 12. Bijna on topic: denken.

  Ik zag de zeug Leyten op tv; ze zei dat Poetin deze energie prijzen verhoogde als strategisch middel.

  En ik maar denken dat het door de sancties kwam….

  • Goh…ik hoor rutte nog zeggen, vlak na de inval in oekraine:

   “We nemen geen gas meer van Rusland want we gaan niet in roebels betalen..”

   Elke nederlander weet dat een tekort aan gas NIET de schuld van poetin is.

 13. En dan nog even dit: (on topic aangezien dit artikel over energie gaat)

  Vanaf 1 januari volgend jaar geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Voor november en december ontvangen huishoudens bovendien een vaste korting op de energierekening.

  Hoe wordt dat plafond gefinancierd? Het energieplafond komt in de plaats van de maatregelen in de energiebelasting die erop gericht waren om de kostenstijging van energie te dempen in 2023.

  Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt laat op Twitter weten dat de regering heeft bevestigd dat de verlaging van de energiebelasting op gas en elektriciteit per 1 januari niet doorgaat. Daarnaast gaat de verhoging van de belastingvermindering niet door. Bovendien gaat de btw op elektriciteit en gas op 1 januari weer van 9 naar 21 procent.

  “Dus kort samengevat: wij gaan meer naar de schatkist dragen en dat wordt vervolgens doorgezet naar de energiebedrijven om de kunstmatig verhoogde prijzen van de afgelopen paar maanden en voornamelijk na Prinsjesdag te dekken. Dit is geen sigaar uit eigen doos, dit is diefstal,” reageert strafrechtadvocaat Boriana Petkova.

  Bron: https://www.ninefornews.nl/energieplafond-gefileerd-dit-is-geen-sigaar-uit-eigen-doos-dit-is-diefstal/

  En voor de zoveelste keer worden wij allen wederom GENAAID!

 14. Tijd om huidig wef kabinet te verwijderen en vast te zetten ,inclusief koningshuis ,uit de EU stappen alle nep vluchtelingen eruit, grens controles en als soeverein land gaan handelen en opbouwen. Alle lopende contracten opzeggen wegens fraude. Nederland is rijk,heel rijk…En zoals het nu gaat worden we als eerste totaal onderworpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in