Spanje: Politieagenten geschorst na het gewelddadig neerslaan van een Corona- regelovertreder

1
848

Een viraal geworden video uit Spanje heeft geleid tot de “onmiddellijke schorsing” van twee ambtenaren. Ze hadden niet alleen een man, die naar verluidt de Corona-quarantaineregels zou hebben overtreden, uiterst bruut behandeld, maar ook zijn moeder en zus. Terwijl de agenten de man arresteerden, probeerden de twee vrouwen dit te voorkomen. Aangezien een van de agenten zelfs zijn pistool op het hoofd van de moeder richtte, heeft de gemeenteraad hen geschorst voor “onevenredig” gebruik van geweld.

Het incident vond op vrijdagmiddag plaat. Het wapen zou een OC- (peper) gaspistool zijn geweest. Aan het begin van de video schopt de andere agent de man ook met volle kracht tegen zijn borst. Het incident zou hebben plaatsgevonden toen de agenten de jongeman bij de ingang van zijn huis samen met een andere persoon zagen. Hij weigerde zich te identificeren en ging het huis binnen. De agenten besloten hem te arresteren.

Terwijl de gemeenteraad van Girona in La Bisbal d’Empordà de “onmiddellijke schorsing” van de twee politieagenten beval en een onderzoek naar het incident instelde, schrijft RT, stond de communistische partij Tots per la Bisbal (TxLB) achter de agenten.

De personen hadden de ambtenaren met geweld aangevallen, en “verzet tegen de betrokken ambtenaren” was een misdrijf, volgens de verklaring over het incident. De beschuldigingen van racisme, die ook in verband met het incident werden geuit, worden als belachelijk en volkomen absurd van de hand gewezen. De partij eist dat de gemeenteraad de schorsing onmiddellijk herroept, wat zij een “historische vergissing” noemt, omdat dit immers een zeer negatief signaal zou afgeven aan de samenleving.

“Iedereen kan doen wat hij wil, wanneer en hoe hij wil.”

Verwijzend naar “bronnen die bekend zijn met de zaak”, schrijft El Pais dat de agenten “de jongeman vergezeld zagen gaan van een andere jongere die op het punt stond gearresteerd te worden voor een gewelddadige overval. De twee jongeren verzetten zich tegen identificatie en arrestatie”, waarna moeder en zus zich bij hen voegden.

Illegale migranten uit Noord-Afrika vernietigen de Spaanse stad Mellila

De familie van de man weerspreekt de beschuldigingen. De moeder van de man legt uit dat de agenten haar zoon “zonder reden” hebben aangevallen en hem hebben beschuldigd van het overtreden van de avondklok.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here