© Bőr Benedek / Wikimedia (CC BY 2.0)

Slovenië heeft een veiligheidsoperatie aan de grens opgestart en verhoogt het aantal politieagenten dat langs de grens met Kroatië opereert aanzienlijk, aangezien het aantal illegale migranten is gestegen dat via de beruchte Balkanmigratieroute komt.

Het land heeft melding gemaakt van een sterke toename van het aantal migranten dat probeert de grens tussen Kroatië en Slovenië illegaal over te steken in de afgelopen weken. De autoriteiten schrijven dit toe aan de versoepeling van de lockdown-maatregelen van de Coronapandemie, de overbrenging van duizenden migranten uit de kampen op de eilanden in de Egeïsche Zee naar het Griekse vasteland, en de komst van het lenteweer.

Als gevolg daarvan zal Slovenië 1000 extra politieagenten naar de grens sturen om het bestaande bewakingspersoneel te versterken. Zij zullen tussen 2 en 5 juni een operatie uitvoeren om strengere controles aan de grens op te leggen en om de migranten te laten zien dat Slovenië geen gemakkelijk doelwit is, aldus een rapport van de Sloveense Nova24TV.

De politie zal bij de operatie gebruik maken van bewakingstechnologie, waaronder bewegingsdetectoren, bewakingscamera’s, thermische beeldvorming en helikopter- en dronepatrouilles. Ambtenaren zullen ook gearresteerde verdachten ondervragen om informatie te krijgen over waar migranten naartoe gaan.

Sloveense strijdkrachten zullen verder worden ingezet langs de grens. Ze zijn daar sinds maart gestationeerd, toen de nieuwe populistische rechtse regering van premier Janez Janša noodmaatregelen nam om dit te doen, ondanks de bezwaren van de linkse oppositie van het land. De politie zegt dat deze inzet de effectiviteit ervan aanzienlijk heeft vergroot en een groter gevoel van veiligheid geeft aan de lokale bevolking.

Misbruik van vaccinatie: Daklozen worden betaald om zich te laten vaccineren in plaats van zichzelf

De Sloveense autoriteiten zeggen dat illegale migranten over het algemeen dichtbevolkte gebieden vermijden, zich voornamelijk ’s nachts verplaatsen en zich proberen vast te houden aan bospaden en over het algemeen onbegaanbaar terrein, terwijl ze zich overdag in een poging om veiligheidspatrouilles te vermijden, op beschutte plaatsen verstoppen. Ze veranderen hun routes vaak om te voorkomen dat de wetshandhaving hen kan opsporen. Migranten zetten ook vaak hun telefoon uit op de vlucht om te voorkomen dat de politie hen op die manier kan opsporen.

“Open de grenzen!”: Asielzoekers in Griekenland gebruiken kind als stormram om de politiebarrières te doorbreken

2 REACTIES

  1. Dit land, Slovenië, verdient alle steun in hun strijd tegen het vluchtelingen-gajes.
    Van de EUSSR is die hulp/steun niet te verwachten, die instelling is er alleen maar op uit om landen te vernielen. Voorbeelden alom !!

  2. Id! de joegoslavische landen doen het goed! grenzen zijn heilig; bij illegaal oversteek: vuurwapens gebruiken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here