Foto: Public Domain

Er is vrijwel geen kans dat het naziregime in Kiev zich zal schamen of wroeging zal voelen voor wat het zojuist heeft gedaan. Dat neemt echter niet weg dat fatsoenlijke mensen overal ter wereld verplicht zijn hun stem te verheffen en het de schande te geven die het rijkelijk verdient, schrijft Stephen Karganovic.

De Chileens-Amerikaanse journalist Gonzalo Lira is al lange tijd een doorn in het oog van de Kievse junta. Op 1 mei heeft de Oekraïense geheime politie hem opnieuw gearresteerd in Harkov, waar Lira, een inwoner van Oekraïne, al jaren woont. Vanaf het begin van de speciale militaire operatie eind februari 2022 heeft Lira zijn internetpreekstoel gebruikt om aan een wereldwijd publiek zijn visie op het Oekraïense conflict kenbaar te maken. Nadat hij wereldwijd enkele honderdduizenden volgers had gekregen met zijn provocerende berichtgeving en commentaar vanuit de buik van het beest, heeft het beest blijkbaar besloten dat het er genoeg van heeft.

Lira werd gearresteerd tijdens een ochtendinval door politie en militairen in zijn appartement in Harkov. De media van de Oekraïense junta hebben de arrestatie bevestigd. Meer dan een week later is er echter nog steeds niets bekend over waar hij wordt vastgehouden, onder welke omstandigheden, en of hij toegang heeft tot consulaire bijstand en andere vormen van bescherming van de mensenrechten waar hij recht op heeft.

De weinige informatie die er is over de aanklacht tegen Lira is meestal onofficieel en bestaat voornamelijk uit berichten in de Oekraïense media. Volgens een publicatie aangeduid als “The New voice of Ukraine” van 5 mei 2023 draaien de aanklachten om beschuldigingen van “het steunen van de Russische bezetting en het verheerlijken [sic] van duidelijke oorlogsmisdaden van Moskou tijdens de oorlog.”. Daarnaast wordt Lira beschuldigd van “pogingen om de hoogste militaire en politieke leiding van Oekraïne in diskrediet te brengen.”

In “democratische” westerse landen zouden dergelijke vage beschuldigingen tot voor kort automatisch teniet zijn gedaan door grondwettelijke garanties voor de vrijheid van meningsuiting. Het grote publiek zou erop hebben gereageerd met een schouderophalen en de vraag: “Nou en?” Praktisch gezien is de situatie vandaag natuurlijk enigszins anders. Fundamentele waarden zijn weliswaar systematisch en met succes uitgehold, maar het normatieve kader waarop het collectieve Westen zich beroept wanneer dat technisch goed uitkomt, blijft van kracht.

Ze worden wakker: Britse regering zegt nu dat Rusland misschien toch wint in Oekraïne

Westerse regeringen, NGO’s voor “mensenrechten” en journalistieke collega’s hebben de benarde situatie van Gonzalo Lira genegeerd en geweigerd navraag te doen naar zijn toestand of kritiek te leveren op de manier waarop hij is behandeld. Voor hen is het voldoende dat hij geen teamspeler is geweest en dat zijn gedurfde, uiteenlopende verslaggeving een radicale bedreiging vormde voor het leugenachtige Oekraïense oorlogsnarratief dat zij allemaal unaniem steunen, alleen maar omdat hun banen en voorrechten daar volledig van afhangen.

De eerste arrestatie en weeklange verdwijning van Gonzalo Lira in de zomer van vorig jaar was vermoedelijk bedoeld om hem te intimideren. Vervolgens werd hij vrijgelaten en werd er een soort rechtszaak tegen hem aangespannen, maar zonder enige waarneembare ontwikkeling sindsdien. Deze keer is de arrestatie en verdwijning van Lira volgens Alex Christoforou een veel ernstiger zaak.

Zoals Christoforou opmerkt, is fysieke liquidatie van non-conformistische journalisten in het huidige Oekraïne aan de orde van de dag, en door de gestaag verslechterende militaire situatie is het aan het onzekere regime om de dissonante journalist wiens verslaggeving in strijd is met zijn eigen oorlogsnarratief en dat van zijn westerse sponsors, definitief uit de publieke sfeer te verwijderen. Bovendien is het, in het licht van dreigende militaire operaties waarvan de uitkomst onzeker is, vanuit het oogpunt van het regime raadzaam om de vervolging van Lira te gebruiken als waarschuwing voor alle eerlijke en professionele journalisten die nog overblijven. De boodschap is dat afwijking van de goedgekeurde inhoud niet zal worden getolereerd.

De arrestatie en verdwijning van Gonzalo Lira is in medeplichtige stilte voorbijgegaan aan de mainstream westerse media. Lira is in die kringen niet populair omdat zijn moedige journalistiek ter plaatse hen allemaal te schande maakt door hun corrupte en onderdanige relatie met politieke machtscentra bloot te leggen. Tot nu toe is deze belangrijke gebeurtenis vooral opgemerkt en alarm geslagen door onafhankelijke journalisten als Jackson Hinkle en Brian Berletic, die ook gehakt hebben gemaakt van de Oekraïense aantijgingen tegen Lira.

De chef van de Britse generale staf is geschokt door de vernietiging van Challenger II door de Russen

De arrestatie van Lira lijkt ook onopgemerkt te zijn gebleven bij de diplomatieke diensten van Chili en de Verenigde Staten, de twee landen waarvan hij de nationaliteit bezit en die als eerste de plicht hebben hem te hulp te schieten. Gezien de schandalige intrekking van de consulaire steun aan de Spaanse journalist Pablo Gonzales, die al meer dan een jaar wegkwijnt in een Poolse gevangenis op grond van soortgelijke verzonnen beschuldigingen, is het opvallende gebrek aan belangstelling voor Lira niet verrassend. Deze verwaarlozing is niet alleen volstrekt immoreel, maar zowel in het geval van Gonzales als van Lira een ontoelaatbare schending van de wettelijke verplichting van deze landen om hun eigen burgers te beschermen en de hulp en steun te verlenen waarop beide gevangenen volgens hun eigen wetten en de bepalingen van het Verdrag van Wenen ondubbelzinnig recht hebben.

De website van Amnesty International bezoeken en “GONZALO LIRA” intikken levert het volgende vergeefse resultaat op: “NO RESULTS FOUND – Sorry, we hebben geen resultaten gevonden voor gonzalo lira.” Praktisch in de steek gelaten door zijn professionele collega’s, genegeerd door valse mensenrechtenactivisten en onder de bus gegooid door de regeringen die namens hem demarches zouden moeten ondernemen, is de enige hoop die Gonzalo Lira nog heeft, niet alleen op vrijheid maar ook op fysieke overleving, een mobilisatie van bezorgde mensen over de hele wereld om de Nazi junta, indien mogelijk, aan de schandpaal te nagelen zodat ze hem vrijlaten uit hun klauwen.

Immers, zelfs het rolmodel van de junta, Hitler, vond het tijdens de Olympische Spelen van Berlijn voordelig om tijdelijk minder streng op te treden tegen de Joden, om zijn criminele regime minder in verlegenheid te brengen.

De-dollarisatie gaat in de hoogste versnelling

Dit is een oproep aan lezers en alle mensen van goede wil overal ter wereld om op te komen voor een echte held die dapper alles riskeert, inclusief zijn persoonlijke veiligheid, om de vrijheid van meningsuiting en journalistieke integriteit te bevestigen onder de meest uitdagende omstandigheden.

De regeringen die hun werk niet doen, moeten door hun eigen burgers krachtig worden aangemaand om van de Oekraïense autoriteiten de onvoorwaardelijke vrijlating te eisen van de gevangene Gonzalo Lira, die wordt vastgehouden in de kerkers van de Oekraïense geheime politie. Lira is een echte held en gewetensgevangene, in schril contrast met de valse PR-beroemdheden die deze regeringen en hun instellingen altijd zo graag voorstaan. Fatsoenlijke mensen overal verwachten actie om Gonzalo Lira vrij te krijgen en de onzinnige aanklachten tegen hem de kop in te drukken. De diplomatieke instellingen van de landen waarvan Gonzalo Lira de nationaliteit bezit, hebben de primaire verantwoordelijkheid om überhaupt alle beschikbare middelen in te zetten om zijn vrijheid en veiligheid te garanderen.

Zij moeten onmiddellijk een einde maken aan hun laffe stilzwijgen en publiekelijk erkennen dat de onafhankelijke journalist Gonzalo Lira in Oekraïne gevangen zit voor handelingen die volgens hun eigen wetten als beschermde meningsuiting zouden worden beschouwd. En zij moeten het schandelijke gedrag van hun Oekraïense handlangers, die toevallig ook de wetteloze kwelgeesten van Gonzalo Lira zijn, publiekelijk en krachtig veroordelen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Gonzalo Lira – Rusland zal een deel van Oekraïne annexeren, de Oekraïense deelstaat zal arm achterblijven, verwoest en vergetenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe vazalisering van Europa
Volgend artikelLondon Calling. Hoeveel geduld heeft het Westen nog met Zelensky?
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

9 REACTIES

 1. Om in aanmerking te komen voor Amnestie Internationaal moet je op zijn minst homo zijn.
  Mijn uitspraak zal beslist niet helemaal waar zijn, maar toch

 2. Oekraïne wordt gerund door maffiosi en nazi’s. Die trekken zich echt nergens iets van aan. Het enige dat kan helpen is als de USA zich tegen het regime keren en door middel van de meest verschrikkelijke bedreigingen en verwensingen eist dat hun staatsburger Gonzalo Lira onmiddellijk in vrijheid wordt gesteld. Maar dat gaat niet gebeuren. De USA zelf worden bestuurt door criminelen die zelf ook niet van een moord meer of minder wakker liggen. Ik heb hier geen goed gevoel over.

  • Ben het helaas met je eens Gert.
   De enige die mij een beetje goed gevoel geeft is….Putin!
   Maar dan niet voor ons maar burgers in de Ukraine.
   Onze samenleving is geen kans beschoren.
   Te dom egocentrisch en egoistisch.
   Een pessimist is een optimist met levenservaring

 3. Aangezien ik ook begaan ben met deze journalist, heb ik Amnesty Nederland en Amnesty Vlaanderen even een mailtje verstuurd aangaande Gonzalo Lira, onder het motto, niet geschoten is altijd mis, het is een grapje maar maak mij echt zorgen om deze journalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in