Letse soldaten tijdens NAVO-oefening. / Allied Joint Force Command Brunssum / Wikimedia / (CC BY-SA 2.0 DEED)

Rusland veroverde uiteindelijk de Oekraïense vestingstad Avdeevka na een langdurige strijd die eindigde in de chaotische aftocht van Kiev en het achterlaten van zijn gewonde troepen. De timing vond plaats toen de Westerse elite in het weekend in Duitsland bijeenkwam voor de Veiligheidsconferentie van München dit jaar, wat hen handig in staat stelde om hun volgende stappen in deze proxyoorlog te plannen. Er wordt echter geen belangrijke financiële of militaire hulp verwacht, ondanks de onlangs gesloten veiligheidspacten met Duitsland en Frankrijk, schrijft Andrew Korybko.

Zoals hier eerder deze maand werd uitgelegd bij de analyse van de laatste Biden-Scholz top in DC, zal de focus van het Westen eerder liggen op de langetermijnbeperking van Rusland in Europa buiten de grenzen van die voormalige Sovjetrepubliek. Daartoe zal de rol van Duitsland als favoriete “Leid van achteren” partner van de VS in de EU prominenter worden, wat de vorm zal aannemen van het verbinden van het “militaire Schengen” met de nieuw leven ingeblazen Weimar-driehoek om de bouw van “Fort Europa” te versnellen.

De voorgaande drie analyses met hyperlinks gaan dieper in op deze concepten en hun relatie, maar ze kunnen worden samengevat als Duitsland dat zijn alomvattende onderwerping van Polen uitbuit om zijn lang verloren supermachttraject te hervatten na een onderbreking van bijna acht decennia. De reden waarom het Westen zijn aandacht zal richten op het versnellen van deze geostrategische verschuiving in plaats van vast te houden aan zijn proxyoorlog tegen Rusland via Oekraïne na Avdejevka, is omdat het nu duidelijk is dat de laatste een verloren zaak is.

Rusland heeft de “logistieke race”/”uitputtingsslag” met de NAVO, die secretaris-generaal Stoltenberg bijna precies een jaar geleden uitriep, al gewonnen. Dat blijkt uit de mislukking van het tegenoffensief en de daaropvolgende omkering van de dynamiek in dit conflict, waardoor Oekraïne nu weer in het defensief is. Voormalig opperbevelhebber Zaluzhny’s vervanger Syrsky gaf dit vorige week expliciet toe vóór de rampzalige terugtocht uit Avdeevka, dat wordt beschouwd als Kievs laatste grote fort in Donbass.

  Terwijl Duitsland zelfmoord pleegt: Nederland trekt zich niets aan van gezamenlijke EU-sancties tegen Rusland

De weg is nu vrij voor een aanstaand Russisch offensief dat in het beste geval vanuit Moskou’s perspectief en in het slechtste geval vanuit het Westen door de rest van deze regio zou kunnen razen. Dat wil niet zeggen dat dit inderdaad zal gebeuren, want de zogenaamde “oorlogsmist” maakt het onmogelijk om de volledige defensieve capaciteiten van Oekraïne achter de bestandslijn (LOC) nauwkeurig te onderscheiden, maar het is niet zonder reden dat het Westen in paniek is en Zelensky besloot hen de schuld te geven van zijn laatste nederlaag.

Hij klaagde dat een zogenaamd “kunstmatig gebrek aan bewapening” verantwoordelijk was, in een toespeling op de impasse in het Congres over meer hulp aan Oekraïne, waarmee Biden instemde om zijn politieke vijanden onder druk te zetten. De onverwachte dood van Navalny op vrijdag werd door anti-Russische haviken aangegrepen om te eisen dat het Huis het wetsvoorstel van de Senaat voor de financiering van de proxyoorlog zou goedkeuren wanneer het later deze maand zijn zitting hervat, maar zelfs als het wordt goedgekeurd, is het probleem dat de VS hun voorraden al hebben opgebruikt.

Hoewel het mogelijk is dat de VS de reserves aanspreken die ze hebben gespaard om aan hun nationale veiligheidsbehoeften te voldoen en hun vazallen dwingen om dat ook te doen, is het een feit dat het mislukken van het tegenoffensief, ondanks de veel grotere hulp die tot dan toe aan Kiev is gegeven, suggereert dat dit geen verschil zal maken. Wat er ook gestuurd zou worden, het zou alleen gebruikt worden om de LOC [line of contact] zo lang mogelijk vast te houden en een Russische doorbraak te voorkomen om de patstelling te bestendigen waarvan Zaluzhny als eerste toegaf dat die in de herfst was ontstaan.

  Video's Russische raketaanvallen op Oekraïne: Steden in duisternis gedompeld - Polen in hoogste staat van paraatheid

Om eerlijk te zijn was die beschrijving onnauwkeurig omdat de LOC zich geleidelijk naar het westen blijft verplaatsen en het tempo zou kunnen versnellen nadat Rusland Avdeevka heeft veroverd. President Poetin heeft al aangegeven dat hij niet zal stoppen totdat aan zijn verzoeken om veiligheidsgaranties is voldaan met militaire of diplomatieke middelen, nadat hij onlangs betreurde dat hij de speciale operatie niet eerder had laten beginnen en hij zondag na de val van die Oekraïense vestingstad zei dat de overwinning “een kwestie van leven of dood” is voor Rusland.

Het blijft onduidelijk wanneer en onder welke voorwaarden het conflict zal eindigen, maar het is duidelijk dat aan de Russische verzoeken om veiligheidsgaranties op de een of andere manier zal worden voldaan, ergo waarom het Westen nu een decennialange “confrontatie” met Rusland plant, volgens Stoltenbergs eigen woorden. Daarin ligt de betekenis van de geostrategische verschuiving die eerder in deze analyse werd geïdentificeerd met betrekking tot de rol van Duitsland als de belangrijkste “Leid van achteren” partner van de VS om Rusland in Europa in bedwang te houden.

Om dat doel te bereiken zullen NAVO’s continentale oefeningen “Steadfast Defender 2024” – de grootste sinds het einde van de Koude Oorlog – gericht zijn op het optimaliseren van de gedeeltelijke implementatie van het “militaire Schengen” tussen Duitsland, Polen en Nederland, waar Frankrijk zich naar verwachting binnenkort bij zal aansluiten. De Baltische staten zullen waarschijnlijk ook deelnemen, omdat ze steun nodig hebben voor de bouw van hun zogenaamde “Baltische verdedigingslinie”, die zich zou kunnen uitstrekken tot de Noordpool als Finland ook meedoet, zoals verwacht.

  Bandietenrijk Amerika gebruikt brutale morele preken en dreigementen tegen hele wereld

De herleefde Weimar-driehoek komt in het spel omdat Duitsland Franse steun nodig heeft omdat Berlijn dit realistisch gezien niet allemaal alleen kan doen, wat op zijn beurt de militaire ondergeschiktheid van Polen aan zijn westelijke buur noodzakelijk maakte via het bovengenoemde logistieke pact tussen hen. Een militaire corridor van Frankrijk naar Estland, die Finland zou kunnen bereiken via Denemarken-Zweden (waarvan de tweede een NAVO aspirant is en naar verwachting zal toetreden tot dit nieuwe “Schengen”), krijgt dus vorm voor de ogen van de wereld.

De inname van Avdeevka door Rusland zal daarom weerklinken in heel Europa door de uitvoering van deze langetermijninperkingsplannen te versnellen, aangezien de proxyoorlog van de NAVO via Oekraïne duidelijk een verloren zaak is na de val van de laatste vestingstad van die voormalige Sovjetrepubliek. Het is deze geostrategische dynamiek waar waarnemers meer aandacht aan zouden moeten besteden dan aan wat dan ook, aangezien de terugkeer van Duitsland’s lang verloren supermachttraject een ontwikkeling van mondiaal belang is.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Interview van minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov met de Italiaanse tv-zender Mediaset (het is een pittig interview!)Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHet idee van een Oekraïense overwinning is een waanidee
Volgend artikelMedvedev: “We zullen ons hele strategische arsenaal inzetten op Kiev, Berlijn, Londen, Washington …”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

 1. Ach, de NAVO droomt verder. De NAVO zal dit jaar waarschijnlijk imploderen, net als de EU. Het fiat geld is zowat op. 20-02-2024 is de deadline voor alle fiatgeld banken ter wereld, want na deze datum zijn ze uitgesloten om handel te drijven in de wereld. Dus geld aanmaken door de centrale banken op naam van de bevolking kan dan niet meer door regeringen of de EU. Alle valuta moet dan goud gedekt zijn. De CBDC is geen valuta, maar een programmeerbare digitale credit gehoorzaam systeem, daar kan dan ook geen wereldhandel mee gedreven worden. Daar de EU met haar lidstaten na genoeg geen eigen grondstoffen hebben, is er een probleem. Van waar wil Duitsland al zijn grondstoffen mee betalen, om een nieuw leger op te bouwen. Het komt nu al geld te kort in hun begroting door de massale immigratie, net als de rest van de oorlogshitsende EU lidstaten.

  • Hoi Qvic,

   Eeuwen lang hebben overheden en bankiers goud gedekte betaalmiddelen geprobeerd. Als goud gedekte betaalmiddelen zo goed zijn als je beweert, waarom zijn ze dan allemaal op de gefaald hoop terecht gekomen Zelfs ondersteund door de zwaarste anti-schulden kwijtscheld wetten in de Victoriaanse tijd in de UK had hetzelfde resultaat. Te weten faal.

   Waarom promoot je dat is dus mijn vraag.

   Groeten,
   Hugo

 2. Goed gezien. Europa heeft geen grondstoffen om zelfstandig iets te kunnen produceren. Kijk maar wat er nu in Duitsland gebeurt, waar de deindustralisatie volop aan de gang is. D. was altijd de karretrekker van Europa en betaalde 30 miljard pleuro,s aan Brussel. Als dat niet meer kan, dan is het einde van de EU m.I. In zicht.
  Joepie!, maar dat ter zijde. Brussel, als schoothondje van usa en uitvoerder van de usa opdrachten, heeft door de krankzinnige sancties tegen Rusland zelf haar einde ingeluid.
  Onthoudt de uitspraak van de denktank Statfor onder Obama, een alliantie tussen Duitsland en Rusland moet ten allen tijde voorkomen worden. En daarmee wordt Europa bewust naar de afgrond geduwd. Ook financieel, de massale toestroom van elders die de westeuropese maatschappij ontwricht en financieel uitholt.
  Dag EU, dag pleuro, maar ook dag usa en dag dollar.
  Wat een rot wereld en dat allemaal om een stel machtgeile psychopaten te bevredigen.
  En het ergste is dat de regeringen daar volop aan meewerken. De volksverraders!

 3. Vol gas tegen de muur lijkt het motto.
  Het is net het wiel van fortijn, kijken wat het eerst klapt.
  Wie er voor moet opdraaien dat weten we al wel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in