Ruslands S-70 Okhotnik-B Stealth Drone

Rusland is begonnen met het inzetten van zijn S-70 Okhotnik stealth drone tegen Oekraïne. Op basis van foto’s van de drone vliegend in het Oekraïense luchtruim, gepubliceerd door Oekraïense telegramkanalen, meldden Turkse media voor het eerst het gebruik van de drone in de regio Sumy, schrijft Vijainder K Thakur.

De drone zou militaire faciliteiten van de Strijdkrachten van Oekraïne (AFU) in de regio Sumy hebben getroffen.

In de namiddag van 27 juni meldden de Oekraïense media explosies in Sumy en Kremenchuk, regio Poltava.

Geloofwaardigheid van het verslag

Een foto, naar verluidt van een drone die over Oekraïne vliegt, gepost op het Mash Telegramkanaal, komt overeen met de vorm en grootte van de Okhotnik (Jager).

Van ten minste twee Okhotnik-drones is bekend dat ze vliegproeven ondergaan.

In juni 2022 meldde Janes, RIA Novosti citerend, dat de S-70B Okhotnik op 28 mei 2022 zijn eerste testlancering van precisiegeleide munitie (PGM’s) tegen gronddoelen had uitgevoerd. De drone had lucht-grondraketten gelanceerd die ontwikkeld waren voor de bemande Sukhoi Su-57.

Janes meldde dat de raket waarschijnlijk de Kh-59Mk2 standoff-kruisraket was, een ontwikkeling van de Kh-59-serie zware tactische raketten die begin jaren ’80 in dienst kwam.

Schattingen van het bereik en de lading van de Kh-59Mk2 lopen sterk uiteen, maar het is waarschijnlijk dat de raket doelen op een afstand van minstens 250 km kan bereiken met een granaatkop van 250 kg. Door de modulaire aard van het ontwerp kunnen meerdere configuraties, zoals grotere brandstofsecties, worden verwisseld voor kleinere granaatkopsecties.

Izvestia meldde in februari 2020 dat de Grom (Thunder) 9-A-7759 glijbom was geïntegreerd in de Okhotnik. De drone kan vier Groms dragen in zijn interne bommenruim.

Het Russische Ministerie van Defensie (RuMoD) heeft geen commentaar gegeven op het rapport.

  De belangrijkste vraag - Zullen we 31 december 2023 halen?

Beschikbaarheid drone

Volgens open source informatie worden er momenteel twee prototypes van de Russische Okhotnik getest en zijn er nog twee in aanbouw/vliegtests.

Ruslands S-70 Okhotnik-B Stealth Drone

Het eerste prototype, met een niet-stealthy ronde uitlaat, vloog voor het eerst op 3 augustus 2019.

In februari 2021 vertelde een bron van het Russische militair-industriële complex aan RIA Novosti dat de Novosibirsk Aviation Plant Chkalov (NAZ) nog drie prototypes van de zware drone S-70 Okhotnik bouwt.

“NAZ bouwt nog drie prototypes van de S-70 UAV – de tweede, derde en vierde. Volgens het plan moeten ze in 2022-2023 consequent aan vliegproeven worden gekoppeld,” aldus de bron.

Het tweede prototype bevat tweaks aan het aerodynamische ontwerp en de elektronica op basis van de operationele ervaring met de eerste Okhotnik.

“De derde en vierde drones “zullen overeenkomen met de productieversie van de Okhotnik,” zei de bron.

In maart 2021 werd gemeld dat de bouw van het tweede prototype van de S-70 Okhotnik aan de gang was. Naast verbeterde elektronica en software, zou de drone een gevormde straalpijp hebben voor verbeterde stealth aan de achterkant.

Op 14 december 2021 vertelde de Russische onderminister van Defensie Alexei Krivoruchko naar verluidt aan het tv-kanaal Russia-24 dat er binnen zes maanden een seriecontract voor de levering van de S-70 “Okhotnik” zou worden afgesloten. Voor de nieuwste Hunter-drone wordt een speciaal controlecentrum opgezet.

Het testen van het tweede prototype begon in juli 2022.

Rusland heeft waarschijnlijk twee Okhotnik-drones operationeel ingezet. Het is ook denkbaar dat de twee extra prototypes, die in 2021 in aanbouw waren, beschikbaar zijn voor de Russische strijdkrachten of binnenkort beschikbaar zullen zijn. Het is zelfs mogelijk dat ze al operationeel zijn ingezet.

De Su-57, S-70 combinatie

Russische functionarissen hebben consequent herhaald dat Okhotniks onder de controle van een Su-57 straaljagerpiloot kunnen opereren.

“Deze vliegtuigen en drones kunnen niet alleen met elkaar samenwerken, maar ook in verschillende soorten gevechtsformaties,” zei Andrej Jelchaninov, de eerste vicevoorzitter van de Raad van Bestuur van de Russische Militair-Industriële Commissie, in april 2021. “Binnen een zeer kort tijdsbestek zal er een mogelijkheid zijn om meerdere Okhotnik-drones vanuit de cockpit van de Su-57 te besturen.”

  Groeiend gevaar voor een directe confrontatie tussen de NAVO en Rusland
Su-57 gevechtsvliegtuig

Het bemande Su-57 stealth gevechtsvliegtuig en de S-70 zware stealth drone zijn verschillend maar hebben complementaire aerodynamische ontwerpen.

De Su-57 werd ontworpen en ontwikkeld om de dreiging aan te pakken die de Amerikaanse F-22 Raptor en F-35 stealthjagers met uitstekende stealthkenmerken voor Rusland vormden. Ze werden ontwikkeld om zonder detectie het zwaar bevochten luchtruim van tegenstanders binnen te dringen.

In tegenstelling tot de Amerikaanse gevechtsvliegtuigen heeft de Su-57 niet de radiofrequente stealth die nodig is om het zwaar bevochten luchtruim binnen te dringen. De Su-57 is stealth, maar niet zo stealth als de Amerikaanse stealthjagers. Echter, door een combinatie van stealth en een capabele sensorsuite kan de Su-57 de twee Amerikaanse stealthjagers detecteren en aanvallen.

In tegenstelling tot de Su-57 heeft de Okhotnik uitstekende stealth-eigenschappen – RF laag waarneembare vormgeving en IR-signatuuronderdrukking – die overeenkomen met die van de F-22 en F-35. Met een gewicht van 20 tot 25 ton kan de Okhotnik ook een behoorlijke wapenlast dragen.

Hij kan ongezien het betwiste luchtruim binnendringen en kritieke vijandelijke doelen vernietigen. Hij kan zich echter niet verdedigen als hij in een hinderlaag wordt gelokt door bemande vijandelijke jagers. Als ze samen zouden opereren, zouden de Su-57 en de Okhotnik capabel en veelzijdig zijn in de aanvalsrol.

Gepland operationeel gebruik en inzet

Wat de Okhotnik tot een grote uitdaging voor de Oekraïners zou maken, is dat de westerse radar- en luchtverdedigingssystemen (AD-systemen) niet zo goed zijn afgestemd op stealthachtige doelen als de Russische radar- en AD-systemen.

De Britse Storm Shadow is een stealthy, snelvliegende kruisraket die veel kleiner is dan een gevechtsvliegtuig. Russische radars kunnen deze raket detecteren, ondanks de zeer lage radarsignatuur, en Russische AD-systemen kunnen deze raket aanvallen. Ze komen doorgaans langs Russische AD-systemen door gebruik te maken van terreinmaskering en slimme routing.

De Okhotnik kan het zwaar bevochten luchtruim van tegenstanders binnendringen en zelf een doel aanvallen of doelwitinformatie doorgeven aan een ondersteunende Su-57-jager of een raketbatterij.

  Het gaat beginnen: EU Commissie bereidt zich voor op blackouts en Wereldoorlog III

Een Okhotnik, die onder controle van een Su-57 gevechtsvliegtuig staat, zou veel effectiever kunnen zijn dan kruisraketten om doelen diep achter de frontlinie van een tegenstander aan te vallen.

Op basis van rapporten uit het verleden was het Russische Ministerie van Defensie van plan om tegen 2024 een detachement Okhotniks op te richten in de westelijke en zuidelijke militaire districten.

Conclusie

Als we de tijdlijnen voor de ontwikkeling extrapoleren, is het waarschijnlijk dat Rusland de Okhotnik-drone operationeel heeft ingezet in Oekraïne. Het zou logisch zijn voor Rusland om dit te doen om feedback te krijgen en operationele ervaring op te doen.

De drone op de gepubliceerde foto heeft een ronde uitlaat, wat zou betekenen dat dit het eerste prototype is. Het gebruik van het eerste prototype zou ook logisch zijn. Aangezien het prototype al sinds 2019 getest wordt, heeft het waarschijnlijk het doel gediend waarvoor het ontwikkeld is.

Ook zou het verlies van het eerste prototype niet in dezelfde mate bedrijfsgeheimen in gevaar brengen of het ontwikkelingsprogramma vertragen als het verlies van het tweede prototype, om redenen die eerder zijn besproken.

Het is onwaarschijnlijk dat het eerste prototype als een Su-57 loyale vleugelman kan opereren. De communicatiesuite, computerhardware en software die nodig zijn voor loyale vleugelman operaties zouden hoogstwaarschijnlijk geïnstalleerd en getest zijn op het tweede prototype.

Als blijkt dat de Okhotnik ongemerkt het Oekraïense luchtruim kan binnendringen, zou Rusland de serieproductie van de drone kunnen versnellen.

De competente militaire industriële basis van Rusland zou het tij kunnen keren tegen Oekraïne, dat sterk afhankelijk is van gratis wapenleveranties uit het Westen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

O, het drama! O, al die Russische gadgets!Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelViervoudig geprikte 30-jarige bodybuilder Joesthetics besprak veranderingen in zijn bloedwerk drie weken voordat hij plotseling stierf aan een aneurysma
Volgend artikelHet Prigozhin konvooi: “Alles verandert, alles blijft hetzelfde”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

19 REACTIES

  1. Ruslands S-70 Okhotnik, wat een futuristisch monsterlijk wapen is dat, ongelofelijk hoe de Russische constructeurs zo’n wapen kunnen ontwikkelen, ze zijn lichtjaren verder dan hun Amerikaanse tegenhangers dat is reeds duidelijk geworden, ook de stroomlijn van de SU-57 lijkt wel of er Italiaanse ontwerpers i.p.v. Russische eraan bezig zijn geweest.

    Het Westen voornamelijk de VS die altijd maar weer de Russen probeerden af te zeiken dat niets maar ook niets goed ging, tja totdat ene Poetin de touwtjes in handen nam en vele olichargen Rusland eruit flikkerden, denk dat Amerika op dat tijdstip met argusogen ging bekijken.

  2. Maar , maar ….die Russen hadden toch geen ‘chips’ meer? … ni met zout , noch met paprika …persoonlijk heb ik ze liever met een pickles smaak ….

  3. Het lijkt wel een cgi productie, van het vernietigen van het convooi. Vooral hoe de poppetjes bewegen, dat lijkt op een videogame. De Unreal engine is tegenwoordig zo goed, dat je het verschil tussen nep en echt amper meer ziet. Propaganda in overdrive?

  4. Oekraïne wordt als een test locatie gebruikt voor beide partijen, de Russen noemen het niet voor niets een SMO in plaats van een oorlog. Voor het westen een ideale methode om al hun verouderde spul wat al decennia in hun magazijnen opgeslagen lagen nog voor de volle prijs in rekening te brengen bij de EU bevolking. Om die te laten verschroten door Rusland. Wat ideale test objecten voor de Russen zijn. De NAVO leden worden zo ontwapend en zullen weer nieuw materieel moeten aanschaffen. Die dan allemaal in Amerika moet gebeuren, want de Europese industrie ligt eveneens in de puin. Door eigen toedoen vanuit de EU aangestuurd door de kopstukken van Blackrock. Waar bijna elke bestuurder, rechter op de loonlijst van Blackrock staat. Net als de regeringen die gewillig mee werken aan hun eigen land te slopen. Met o.a. de zogenaamde stikstof crisis het NOx. waardoor ze de familie boeren kunnen vernietigen en zo de markt open komt te liggen voor de grote internationale GMO industrieën die miljoenen hectares hebben opgekocht in Oekraïne, precies waar nu de test locaties zijn. Alleen wordt er niet bij vertelt bij de zogenaamde stikstofcrisis dat ze bewust stikstofdioxide (NO2) verwisselen met ammoniak (NH3). Pure oplichterij is dat. Maar het schijnt door bijna niemand te zijn opgevallen. Zo hoor je ook niets over deze bewuste verwisseling in de media of alternatieve media.

    De Oekraïense vluchtelingen moesten plaats maken voor het speelveld/test locaties. Niets is wat het lijkt en/of wat de media ons wil doen geloven. De soldaten zijn de grote slachtoffers, die als bruikbare idioten worden ingezet om het net echt te laten lijken. Het is een groot opgezette business project om met look à like met grof geweld de landbouw markt toe te eigenen door een paar Amerikaanse internationale beursgenoteerde coöperaties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in