Russische soldaat houdt wacht om pogingen van Oekraïense militairen om Dnjepr over te steken in het gebied rond Kherson te voorkomen

Midden in het tumult over het besluit van de VS en hun Europese bondgenoten om Abram- en Leopard-gevechtstanks aan Oekraïne te leveren, heeft de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov donderdag aan Washington laten weten dat wapenbeheersing “niet los kan staan van de militair-politieke en geostrategische realiteit” en dat daarom een akkoord over “de parameters en beginselen van coëxistentie die het conflictpotentieel zouden minimaliseren” tussen Rusland en het Westen een absolute voorwaarde is, schrijft M. K. Bhadrakumar.

Ryabkov zei dat Moskou niet afwijzend staat tegenover besprekingen over wapenbeheersing met Washington, maar dat de VS een constructieve dialoog bemoeilijken. In een betekenisvolle ouverture, doorspekt met voorbehouden, stelde hij dat “de buitenproportionele agressie van de VS, die erop uit zijn Rusland een ‘strategische nederlaag’ toe te brengen in de totale hybride oorlog die tegen ons is begonnen, constructieve en vruchtbare zaken ‘as usual’ over wapenbeheersing met Washington in principe vrijwel onmogelijk heeft gemaakt. Dit betekent natuurlijk niet dat wij de wapenbeheersing zelf afwijzen. Maar dit gebied kan niet losstaan van de militair-politieke en geostrategische realiteit.”

Ryabkov zei dat het noodzakelijk is om met het Westen [lees Washington] tot overeenstemming te komen om op deze gebieden “uitvoerbare” beslissingen te nemen. Ryabkov is de contactpersoon van de Russische FO voor de betrekkingen met de VS. Zijn interview met de krant Kommersant [in het Russisch] viel samen met de aankomst van de nieuwe Amerikaanse ambassadeur Lynne Tracy in Moskou op donderdag.

In de diplomatie is het gebruikelijk dat een nieuwe gezant een nieuw begin inluidt. En de Russische kant hoopt dat een productief gesprek mogelijk is met de nieuwe gezant, de eerste vrouwelijke ambassadeur van Amerika bij het Kremlin, over problematische aspecten binnen de Russisch-Amerikaanse betrekkingen.

Aan de andere kant begint ambassadeur Tracy haar rondreis kort na de aankondiging dat de westerse mogendheden onder leiding van de VS tanks zullen sturen om het Oekraïense leger uit te rusten, wat duidt op een ernstige escalatie van de spanningen tussen de VS en Rusland.

  Ambassadeur van Frankrijk, bevolen Niger te verlaten, weigert

In de narratieven van de westerse media zullen de 31 Abram-tanks en de Leopard-tanks (in totaal een honderdtal) het conflict in Oekraïne op zijn kop zetten. Maar Moskou ziet de westerse zet eerder als een scherpzinnige politieke manoeuvre, noodzakelijk geworden door de recente militaire tegenslagen die Kiev heeft geleden en de groeiende vrees voor een verpletterende nederlaag als Rusland de komende maanden een groot offensief lanceert.

Uiteraard heeft Moskou er rekening mee gehouden dat het enkele maanden zal duren voordat de tanks Oekraïne bereiken en worden ingezet, en dat het Oekraïense personeel enkele maanden intensieve training nodig zal hebben om de tanks aan te kunnen. Het nieuwsagentschap Tass heeft een handvol rapporten geproduceerd [hierhier en  hier] waarin gezaghebbende adviezen van Russische militaire deskundigen worden aangehaald die erop neerkomen dat Moskou in staat is deze westerse tanks te “verbranden”. Maar het Kremlin heeft afgezien van enige dreiging met vergelding.

In militaire termen maken 100-130 tanks natuurlijk nauwelijks verschil voor het militaire evenwicht in Oekraïne, dat in het voordeel van Rusland is. De kans is groot dat de recente nederlagen van het Oekraïense leger zullen uitmonden in een verpletterende nederlaag zodra Moskou zijn verwachte grote offensief lanceert en het Oekraïense leger een knock-out klap toebrengt.

Het recente bezoek aan Kiev van hoge functionarissen van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, gevolgd door een geheime missie van het hoofd van de CIA, William Burns, benadrukte het kritieke karakter van de situatie. Ondertussen is de langdurige machtsstrijd tussen de Oekraïense veiligheidsdiensten en de inlichtingendienst de afgelopen weken in de openbaarheid gekomen, wat heeft geleid tot een zuivering van topambtenaren die nauwe banden hebben met Zelensky.

Moskou vertrouwt geen enkele belofte van de Amerikanen meer, gezien de lange geschiedenis – te beginnen met de belofte van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Jim Baker aan Michail Gorbatsjov in 1989 om de NAVO niet naar het oosten uit te breiden “met geen centimeter” – van westerse verraad en gebroken beloften.

  Het bashen van China heeft de diplomatieke dialoog vervangen

Het invloedrijke hoofd van de Russische Veiligheidsraad Nikolai Patrushev herhaalde gisteren dat zelfs als de actieve strijd in Oekraïne ophoudt, Moskou niet denkt dat er enige ontspanning zal komen in de proxy-oorlog van de VS tegen Rusland.

Om Patrushev te citeren:

“De vooruitgang in de speciale militaire operatie in Oekraïne geeft aan dat de Verenigde Staten en de NAVO van plan zijn door te gaan met hun inspanningen om dit militaire conflict te verlengen en dat zij er al aan deelnemen.” Patrushev onderstreepte dat “zelfs met het einde van de hete fase van het conflict in Oekraïne, de Angelsaksische wereld hun proxy-oorlog tegen Rusland en zijn bondgenoten niet zal stoppen.”

Patrushev zei:

“De gebeurtenissen van vandaag in Oekraïne zijn het resultaat van jarenlange voorbereidingen door de VS voor een hybride oorlog tegen Rusland en een poging om het ontstaan van een multipolaire wereld te voorkomen.”

Patrushev is een van Poetins naaste medewerkers met een band die teruggaat tot hun carrière bij de Sovjet-KGB. Het is duidelijk dat, net nu zijn strategie om de Oekraïense troepen te “vermalen” succesvol is, waarom zou Moskou op zijn schreden terugkeren?

Hier wordt het interview van DFM Ryabkov gisteren met Kommersant een nuttige wegwijzer. Ryabkov geeft in feite aan dat de deur nog steeds openstaat voor onderhandelingen met de VS. Interessant is dat hij erop wees dat “de meeste succesvolle besluiten op het gebied van wapenbeheersing samenvielen of geassocieerd werden met perioden van detente of specifieke politieke projecten” en historisch werden gekenmerkt door “een vrij evenwichtige houding van de partijen tegenover elkaars duidelijke ‘rode lijnen’ op het gebied van veiligheid.”

Ryabkov sloot elke “unilaterale concessie” van Rusland op het gebied van nationale veiligheid uit en benadrukte dat eerst de fundamentele tegenstellingen moeten worden aangepakt.

  De wereld zou Amerika's waanzinnige bruut gedrag onbeperkt hebben getolereerd - Toen deden ze de Russische sancties

Het positieve hieraan is dat ook bij delen van de elite in Washington het besef groeit dat de VS de proxy-oorlog in Oekraïne niet kan winnen. Daarbij komt nog de complexiteit van de Amerikaanse binnenlandse politiek, met als laatste de kwestie van de geheime documenten die onzekerheid schept voor het herverkiezingsstreven van Biden.

Het spookbeeld dat de regering-Biden achtervolgt, is dat de militaire nederlaag in combinatie met de politieke spanningen binnen de Oekraïense regering wel eens zou kunnen leiden tot de ineenstorting van het Zelensky-regime en een ineenstorting van het staatsapparaat van het land. En dat allemaal terwijl de Russische troepen, naar schatting zo’n 600.000, zich aan de poorten verzamelen.

Het is aannemelijk dat de hoogste prioriteit van de regering-Biden op dit moment zal zijn om te voorkomen dat Moskou het grote militaire offensief inzet, om zo wat respijt te krijgen om het gehavende Oekraïense leger op te knappen, uit te rusten met geavanceerde wapens en een minimum aan militair evenwicht te herstellen, zodat de gevechten na een pauze kunnen worden hervat.

Maar waarom zou Moskou, juist nu zijn strategie om de Oekraïense strijdkrachten te “vermalen” succes heeft, op zijn lauweren gaan rusten? Woordvoerder Dmitry Peskov van het Kremlin zei eerder vandaag dat “de spanningen echt escaleren” na het besluit van Washington inzake tanks en de naar verluidt lopende besprekingen in westerse hoofdsteden over de levering van F-16 gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Iedereen heeft het over Poetin. Wat hij werkelijk zegt, mag niemand weten. Hier is zijn toespraak in het NederlandsVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe volgende fase in de westerse escalatie
Volgend artikelOekraïne – RAND-studie ziet risico’s in langdurige oorlog
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

25 REACTIES

 1. “Rusland staat open voor overleg over wapenbeheersing met VS, maar wil “begrip voor de parameters en beginselen van coëxistentie”

  Het terugkrabbelen is begonnen een paar maanden was het voor de Russische Federatie ondenkbaar om met zionistisch Joods Westen te onderhandelen en richten ze zich volledig op de connectie met China en Iran, BRICS landen nu heeft de crypto-communist Lula die de verkiezingen van Bolsenaro gejat heeft keert zich internationaal tegen Rusland, tja het kan verkeren, ik heb er helemaal géén goed gevoel over.

  • ik zie er geen terugkrabbelen in….ik zie er ….ik geef je de kans dit alles min of meer ‘vrede’vol te beëindigen of jullie gaan een shitstorm tegemoet dat zijn gelijke nog niet gezien heeft…
   vergeet niet dat putin een meester is in het bespelen van zijn tegenstanders….

   • Ik ben het eens met Nikolaas.
    Wat Rusland nu doet is er voor zorgen dat later in de geschiedenisboekjes staat geschreven dat Rusland wel degelijk vrede wilde maar dat dit door de agressieve Amerikanen werd afgewezen. De Amerikanen wilde als enige land ter wereld perse oorlog en sleepte hier haar (zwakke) bondgenoten in mee.
    En dit recent voorbeeld is er een uit een lange rij van vredespogingen van Rusland waar zij steeds bedrogen uit kwamen.

 2. VS gaat de oorlog aan, met/zonder overleg Rusland;
  is en blijft poppenkast spelletje voor hen.
  Liegen en bedriegen zit in de aard van de cult, daardoor zijn ze zover gekomen.
  Hier is 100 jaar naar toe gewerkt,

  Idem ‘t eenheidsworstje van VS, 🇳🇱

   • Of Rusland, meespeelt, tot nu toe voordeel van de twijfel
    Een land als Oekraïne ‘blijvend’ onder controle te houden, onhoudbaar.
    Opgeven, geen optie land is reeds verkocht. Oa mw picknick 🧺 met sprinkhanen voor ‘ons’
    Doorgaan, is de optie. Met overname radio tv stations,
    Hacken van 🇺🇦 internet met info.
    Creëren van de andere kant verhaal.

 3. Rusland leert het nooit het westen is niet te vertrouwen altijd liegen het westen heeft geen ruggengraat de USA maakt de dienst uit trap er niet in ga gewoon door in de Ukraine wat je van plan was

  Rusland wees gewaarschuwd

  • NIKNOK januari 28, 2023 at 13:40

   Juist het Westen is niet te vertrouwen, blijkbaar moet Poetin zijn oren laten hangen naar een grote aap hoger in de boom, heb er geen andere verklaring voor deze 180 graden draai. Wint het WEF terrein?

   • Adriaan,
    Een enorm cliche, de tijd zal het leren!
    We verschillen van mening, ik geloof niet dat de Russen de VS vertrouwen, de Russen zijn volgens mij woedend maar proberen rustig te blijven, sinds de zoveelste truc van de VS met Duitsland een enorme rol daarin bij de Minskakkoorden zijn de ogen en oren definitief open gegaan, ik lees ook dat het volk enorm achter de leiding staat, zij zien allemaal wat een vies spel de VS al jaren spelen, denk echt dat zij anders radicaal zijn gaan denken, daar is toch ook alle reden toe, zij vergelijken de situatie ook door de Duitsers nu met hun gevechten tegen de Nazi’s, zij gaan nu tot het uiterste omdat zij weten dat de VS geen ander land naast zich dulden om de macht te delen, ik kan mij vergissen, hopelijk doen de Russen dat niet.
    Indianen zeiden al heel lang over de VS overheid, zij zijn NOOIT een overeenkomst met ons nagekomen, als er 1 groep mensen hen niet zullen vertrouwen zijn het de Indianen wel he. Bekijk eens op youtube de Mohawks uit Canada die een gevecht letterlijk aangingen bij de crisis bij Oka, the Oka crisis, de lokale overheid besloot zonder de Indianen daar bij te betrekken om het golfterrein uit te breiden richting de begraafplaatsen van die Mohawks, bekijk maar eens hoe die Mohawks streden, het brengt mij tot tranen, wat een idee, door de begraafplaatsen heen gaan he, hoe verzin je het, dit was toen ook de druppel voor die Mohawks, zij dachten toen ook, als het moet dan sterven we daar maar dit gaan we niet accepteren, groet aan U van Flar, lang leve de First Nations van de VS en Canada!!!

    • Flardinga januari 28, 2023 at 14:11

     Mee eens beste het lijkt erop dat de VS ontstaan is net zoals Australië door het het importeren van misdadigers, arme mensen die anders geen kans zagen om een slaven bestaan te ontvluchten, misschien gaven de gedegenereerde genen de doorslag aan de huidige geopolitiek van Amerika, de gewone Amerikaanse man en vrouw mankeert niets, nou ja de helft dat WOKE is, dat dan weer wel.

 4. Amerikanen zijn onbetrouwbaar !
  Ik heb een 25 tal jaren geleden, van een Nederlandse firma, een zeer hoogwaardig product (met een patent), kunnen verkopen in Amerika.
  De Amerikanen waren onder de indruk van het product, en gaven me een eerste order voor levering, van twee 40 voet containers, met voor de Nederlandse firma een zeer goede prijs, en met betaal garantie.
  Terug in Nederland, gaf ik trots de order af aan de firma, met een fles zeer goede Champagne.
  Tot mijn verbazing, bedankte de Nederlandse firma voor deze order, en betaalde mij de fles Champagne, en ook wordt ik ruim beloond voor de moeite.
  Maar dit bevredigde mij niet, en vroeg om de reden van afwijzing voor deze order.
  Het antwoord was niet lang, maar heel duidelijk.
  Amerikanen zijn onbetrouwbaar, en ze hebben een CLAIM CULTUUR, we willen daar zover mogelijk van hun vandaan blijven.
  Maar je mag van ons het product in de rest van de wereld verkopen, dat heb ik ook gedaan, en dat heeft me niet onbemind gelaten.
  Mijn ervaring met Amerika.

 5. Op youtube.com nu een gesprek met Karel van Wolferen van gezond verstand met Marcel de Graaff, aanrader, lange zit 1 uur en 35 minuten, geen minuut is verloren, zulke gesprekken zie je bijna niet meer tegenwoordig op de msm!

   • Adriaan W. januari 28, 2023 at 17:19 (Karel van Wolferen is top, een aanrader.)

    Dit zou toch eigenlijk in heel Europa uitgezonden moeten worden !! Hoe duidelijk wil je het hebben. We staan namelijk op de rand van de afgrond..

    Bedank weer voor de link Adriaan W. 👍👍👍 Ben hem zoveel mogelijk aan het delen…

   • @Adriaan, je weet vast wel dat Karel van Wolferen in 1990 de Bilderberg-conferentie in het Amerikaanse Glen Cove heeft opgeluisterd in aanwezigheid van o.a. ons ongekozen staatshoofd Trix van Amsberg en Viktor Halberstadt. Deze Halberstadt was ook een van de inburgeraars van Màxima.
    Tot op heden weigert Van Wolferen vragen over dit onderwerp te beantwoorden.

 6. De enige reden dat de usa landen zoals Rusland, china, Iran, Irak, Libie, cuba bedreigt is omdat al deze landen niet willen samenwerken met de wereldbank en hun eigen (goud) standaard er op na houden. Irak is inmiddels beroofd van hun goudvoorraad door de usa

 7. Maar hoe zit het met de burgers aan beide zijde zijn dat geen mensen en beslissen zij over hun leven en dood, en nogmaals er is nog nooit een oorlog gewonnen welke ook het waren de kinderen die zij moedwillig hebben vermoord zij de elite en de rijken zijn naar mijn mening te slim voor het dom en nutteloze volk en sturen hun kinderen de dood in zo weinig geven ze om hun kinderen of broers en zusters.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in