RAND Corp is een door de overheid en het bedrijfsleven gefinancierd groot onderzoeksinstituut. Opgericht kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog werkt het vooral voor het Pentagon door het ontwikkelen van beleid en strategieën, schrijft Andrei.

In april 2019 publiceerde RAND een rapport over Extending Russia (pdf).

In de samenvatting van het rapport werd het doel ervan uitgelegd:

Zoals de Nationale Defensiestrategie van 2018 erkende, zijn de Verenigde Staten momenteel verwikkeld in een grootmacht-competitie met Rusland. Dit rapport probeert gebieden te definiëren waarop de Verenigde Staten in hun eigen voordeel kunnen wedijveren. Op basis van kwantitatieve en kwalitatieve gegevens uit westerse en Russische bronnen onderzoekt dit rapport de economische, politieke en militaire kwetsbaarheden en zorgen van Rusland. Vervolgens worden potentiële beleidsopties geanalyseerd om deze uit te buiten – ideologisch, economisch, geopolitiek en militair (inclusief lucht- en ruimtevaart, maritiem, land en meervoudige terreinopties).

RAND ontwikkelde beleidsopties op deze vier gebieden. Vervolgens evalueerde het de voordelen, kosten en risico’s ervan, alsmede hun kans op succes.

Hier is hun samenvattende tabel voor economische maatregelen:

De eerste drie maatregelen werden uitgevoerd toen de oorlog in Oekraïne uitbrak.

De geopolitieke maatregelen omvatten een optie om Oekraïne dodelijke hulp te bieden. Hierdoor zou het risico ontstaan dat Rusland militair zou reageren en uiteindelijk meer van Oekraïne zou innemen dan de twee Donbas-republieken:

Meer van Oekraïne innemen zou de last [voor Rusland] alleen maar kunnen vergroten, zij het ten koste van het Oekraïense volk. Een dergelijke stap kan echter ook aanzienlijke kosten met zich meebrengen voor Oekraïne en voor het prestige en de geloofwaardigheid van de VS. Dit zou kunnen leiden tot onevenredig grote Oekraïense slachtoffers, territoriale verliezen en vluchtelingenstromen. Het zou Oekraïne zelfs in een nadelige vrede kunnen brengen.

Hoewel ze de capaciteiten van Rusland soms onderschatten, zijn de mensen van RAND niet dom. Zij wisten van de waarschijnlijke uitkomst van een oorlog.

Andere geopolitieke maatregelen die RAND evalueerde, omvatten meer steun voor ‘Syrische rebellen’, regimeverandering per kleurenrevolutie in Wit-Rusland, het uitbuiten van spanningen in de zuidelijke Kaukasus en het verminderen van de Russische invloed in Centraal-Azië.

  Derde Wereldoorlog alarm: De Russen maken een grote doorbraak en de Oekraïners worden steeds wanhopiger

RAND’s samenvatting voor geopolitieke maatregelen:

De regeringen Trump en Biden hebben beide de maatregelen uitgevoerd die zowel grote voordelen als grote risico’s leken te hebben.

Het gebruik van ideologische maatregelen tegen Rusland werd gezien als maatregelen met weinig voordelen.

Er volgen meer opties, meestal in militaire categorieën, die het RAND-rapport ontwikkelde en evalueerde. Zij leggen de nadruk op industrieel pork.

De regering-Trump heeft enkele van de maatregelen van RAND overgenomen, maar leek er niet al te enthousiast over. Haar poging tot regimewisseling in Wit-Rusland mislukte. De regering-Biden veranderde van strategie. Zij steunde Sviatlana Tsikhanouskaya, de kleurrevolutiekandidaat die de verkiezingen in Wit-Rusland niet haalde. Biden stond ook de levering van meer offensieve wapens aan Oekraïne toe. Het regime in Kiev werd aangemoedigd om de opstandige Donbas-republieken te heroveren. Begin 2022 werd daarvoor groen licht gegeven, terwijl het Witte Huis wist dat Rusland militair zou reageren. De gevolgen voor Oekraïne die RAND in 2019 had voorspeld, waren het gevolg.

Het Amerikaanse doel voor de oorlog is, zoals minister van Defensie Lloyd Austin in april 2022 zei, om “Rusland te verzwakken”:

Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad zei dat de opmerkingen van Austin in overeenstemming waren met wat de doelstellingen van de VS al maanden zijn – namelijk “om deze invasie tot een strategische mislukking voor Rusland te maken.”

“We willen dat Oekraïne wint,” voegde de woordvoerder eraan toe. “Een van onze doelen is het beperken van Ruslands mogelijkheden om zoiets nog eens te doen, zoals minister Austin zei. Daarom bewapenen we de Oekraïners met wapens en uitrusting om zich te verdedigen tegen Russische aanvallen, en gebruiken we sancties en exportcontroles die rechtstreeks gericht zijn op de Russische defensie-industrie om de economische en militaire macht van Rusland om zijn buren te bedreigen en aan te vallen te ondermijnen.”

Dat zal echter heel lang duren.

  De Derde Wereldoorlog is al begonnen, maar de waarheid wordt tot het laatste moment voor het publiek achtergehouden

Het conflict langer laten duren, concludeert een onlangs gepubliceerd RAND-rapport, is zelf een gevaar. De VS moeten een lange oorlog vermijden:

De auteurs stellen dat de belangen van de VS, naast het minimaliseren van de risico’s van grote escalatie, het best gediend zijn met het vermijden van een langdurig conflict. De kosten en risico’s van een lange oorlog in Oekraïne zijn aanzienlijk en wegen niet op tegen de mogelijke voordelen van een dergelijk traject voor de Verenigde Staten. Hoewel Washington zelf de duur van de oorlog niet kan bepalen, kan het wel stappen ondernemen die een uiteindelijke beëindiging van het conflict via onderhandelingen waarschijnlijker maken.

De studie (pdf) stelt dat de herovering door Oekraïne van grondgebied dat door Rusland wordt gecontroleerd, niet relevant moet zijn voor de Amerikaanse plannen. Het heeft weinig voordelen maar hoge kosten. Verlenging van de oorlog heeft weliswaar enige voordelen voor de VS, maar brengt nog meer risico’s en kosten met zich mee.

Klik voor groot

Voor RAND is het vooral belangrijk dat de oorlog in Oekraïne de VS afleidt van een oorlog met China:

Naast de potentiële Russische winst en de economische gevolgen voor Oekraïne, Europa en de wereld, zou een lange oorlog ook gevolgen hebben voor het buitenlands beleid van de VS. Het vermogen van de VS om zich op andere mondiale prioriteiten te concentreren – met name de concurrentie met China – zal beperkt blijven zolang de oorlog tijd en militaire middelen van de VS opslokt.

En hoewel Rusland afhankelijker zal worden van China, ongeacht wanneer de oorlog eindigt, heeft Washington er op lange termijn belang bij dat Moskou niet volledig ondergeschikt wordt gemaakt aan Peking. Een langere oorlog die de afhankelijkheid van Rusland vergroot, kan China voordelen opleveren in de concurrentiestrijd met de Verenigde Staten.

De VS kunnen volgens RAND maatregelen nemen die een snel einde van de oorlog mogelijk maken. Zij kunnen Oekraïne onder druk zetten om onderhandelingen te beginnen en een slechte afloop te accepteren door te dreigen de financiering van de oorlog stop te zetten. Zij kunnen Rusland aanmoedigen om onderhandelingen aan te gaan door aanzienlijke verlichting van de sancties aan te bieden.

  Positie van Washington, sancties en alle andere, valt uiteen

Het laatste beleidsadvies van het rapport luidt:

Een dramatische verschuiving in het Amerikaanse beleid is politiek onmogelijk – zowel in eigen land als bij de bondgenoten – en zou hoe dan ook onverstandig zijn. Maar door deze instrumenten nu te ontwikkelen en ze aan Oekraïne en de Amerikaanse bondgenoten voor te leggen, kan het uiteindelijke begin van een proces worden gekatalyseerd dat deze oorlog via onderhandelingen kan beëindigen binnen een tijdsbestek dat de belangen van de VS dient. Het alternatief is een lange oorlog die de Verenigde Staten, Oekraïne en de rest van de wereld voor grote uitdagingen stelt.

Begin daar nu mee, zegt Rand.

Het is waarschijnlijk geen toeval dat de eerdere oproep voor een onmiddellijke start van de onderhandelingen om de oorlog te beëindigen afkomstig was van de Amerikaanse stafchef Mark Milley. Dat hij dat publiekelijk deed, was een teken dat hij het interne debat in het Witte Huis over die kwestie had verloren. Waarschijnlijk vroeg hij om de RAND-studie om zijn argument kracht bij te zetten.

Maar de neocons, nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan, staatssecretaris Anthony Blinken en zijn adjunct Victoria Nuland, die samen hun oorlog tegen Rusland voeren, hebben de oren van Joe Biden en kunnen de informatie die hij krijgt controleren. Milley en andere realisten zullen het moeilijk krijgen.

Gestage Russische vooruitgang in de campagne zal voor hen het beste argument zijn om de interne oorlog in Washington DC te winnen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Schokkende beelden uit Oekraïne – Waarschuwing: NIET VOOR GEVOELIGE MENSEN. UITERST AFGRIJSELIJKVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelRusland staat open voor overleg over wapenbeheersing met VS, maar wil “begrip voor de parameters en beginselen van coëxistentie”
Volgend artikelEXPLOSIEF: Pfizer GEEFT TOE dat ze covid virussen ONTWERPEN
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

17 REACTIES

 1. De dollar gaat helemaal naar zijn grootje terwijl de roebel door goud gedekt blijft en één van de sterkste munten is. Helemaal mooi.

 2. Deze oorlog van Uncle Sam is een mooie afleiding voor Joe Biden die geplaagd wordt door schandalen. Joe Biden gaat sowieso zijn termijn niet afmaken. Take it to the bank.

 3. Het kartel buigt weer als een knipmes voor Amerika.

  ‘Deal VS en Nederland over exportverbod; nieuwe chipmachines van ASML mogen niet naar China’
  ‘De Verenigde Staten hebben een akkoord bereikt met Nederland en Japan over beperkingen van de export van chiptechnologie naar China. De landen hebben in Washington afgesproken dat bepaalde machines, van onder meer ASML, niet meer aan China mogen worden verkocht. Dat meldt persbureau Bloomberg.’
  https://www.ad.nl/economie/deal-vs-en-nederland-over-exportverbod-nieuwe-chipmachines-van-asml-mogen-niet-naar-china~a0bd9bd2/

  • Die Wennink weet al veel langer dat die kutchinezen alles jatten wat er te jatten valt in Veldhoven. Al die chinese high tech exchange students staan op de ccp spionnenlijst. En dan praat ik over 20 jaar geleden al. Het is mosterd/saté na de maaltijd en het heeft de chinezen heel goed gesmaakt. Het is net als toen met dr. Abdul Kahn bij Urenco. Ze wisten dat hij atoomgegevens stal, maar mochten niet ingrijpen van ‘hogerhand’. Kulmaatregelen voor de bühne.

   https://inf.news/en/tech/ede38b11c0c375aee90b2451f5c0da3e.html

   • Dat het regime van Xi-Jinping niet okselfris is gezien hun industriële spionage hoeft verder geen betoog maar ik denk ook dat Amerika zich door China bedreigt voelt in hun wereldhegemonie.

    • Amerika voelt zich niet bedreigd, amerika krijgt niet overal zijn hebberige zin meer.
     De engelsen werden na 1941 geholpen door amerika omdat ze hun technologische kennis (en voorsprong) aan de amerikanen gaven in ruil voor wapens (Tizard missies).
     Mbt china, die draak hebben ze zelf wakker gemaakt dmv Nixon’s reis in 1972 vanwege het enorme handelspotentieel. De mensen die zich hardop afvroegen of het wel zo verstandig was om die kutchinezen onze fabricage trucjes te leren moesten toch vooral hun bek dicht houden.
     Het ging immers om handel en geld verdienen. Dat is toch altijd het allerbelangrijkste.

     • De door CFR-lid & cabalagent Henry Kissinger gemaakte opening richting China via de pingpong-diplomatie was met name bedoeld om een wig te drijven tussen Rusland en China. Ondertussen was Kissingers beschermheer David Rockefeller sinds 1949 bezig om China op het schild te hijsen, want de Deep State/ khazaarse maffia/ illuminati vond het China o.l.v. Mao Zedong een ronduit geweldig sociaal experiment.
      De miljoenen gevallen doden tijdens de grote sprong voorwaarts tussen 1958 en 1961 telden gemakshalve even niet mee.

 4. Onderminister van oorlog Woppeke Hoekstra legt ook weer eens een bezoekje af.

  ‘NAVO (lees militaire arm van Amerika) zichtbaar aan ‘oostflank’ met boodschap aan Russen: Waag het niet hier iets te proberen’
  ‘Nederlandse militairen moeten in Roemenië de Russen afschrikken. Minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) neemt er een kijkje – en een hapje. ,,Een Russische raket kan binnen zeven minuten hier zijn.”
  https://www.ad.nl/politiek/navo-zichtbaar-aan-oostflank-met-boodschap-aan-russen-waag-het-niet-hier-iets-te-proberen~aec6c57e/

 5. Moskou: 14 doden door Oekraïense aanval op ziekenhuis

  “Een doelbewuste raketaanval op een faciliteit waarvan bekend is dat er burgers medische verzorging krijgen, is zonder twijfel een ernstige oorlogsmisdaad door het regime in Kiev”, aldus de verklaring van het Russisch ministerie. Het Kremlin voegde eraan toe dat er in het ziekenhuis ook al maandenlang militairen werden verpleegd.’
  https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Buitenland/moskou-14-doden-door-oekra%C3%AFense-aanval-op-ziekenhuis/ar-AA16QdJZ?ocid=msedgntp&cvid=5d016a7587b54ed5afd576818a194182

 6. Zou het niet zo kunnen zijn dat de intellectuele vermogens ontbreken bij de navo landen inclusief de vs om de wereld hegemonie te behouden? Het RAND rapport getuigt van een zeer beperkt inzicht in de menselijke geest waardoor bij voorbaat de strijd verloren wordt. Ik denk dat de fluorideren van het drinkwater en het inspuiten met grafeenoxide invloed heeft op het denkvermogen van de Amerikanen. Het lidmaatschap van de vrijmetselarij zorgt er voor dat niet de grootste lichten in de navo regeringen zitten. Kijk maar naar Rutte Kaag en de Jonge.

 7. “‘Ik denk dat de fluorideren van het drinkwater en het inspuiten met grafeenoxide invloed heeft op het denkvermogen van de Amerikanen.”

  Zeker. Het dumbing down van de masses middels de voedselvoorziening, water, vaccinaties, educatie, woke, MSM, chemtrails heeft een gigantische impact op de meute.

 8. ‘Rusland bereidt robotreactie voor op ‘geheime pantserloze’ Abrams-tanks in Donbas’

  ‘Westerse media overspoelden deze week de ether met hoop voor Oekraïne, terwijl de VS zich voorbereidt om 31 gevechtstanks naar het door oorlog verscheurde land in Oost-Europa te sturen om de Russische agressie in de aanloop naar de lente tegen te gaan. Wat niet veel publiciteit kreeg, is dat deze M1 Abrams een aangepaste versie zijn en ontdaan zullen worden van “geheim” uraniumpantser.’

  Na het nieuws over door de NAVO gemaakte tanks die Oekraïne zouden overspoelen, vertelde het voormalige hoofd van het Russische ruimteagentschap Dmitry Rogozin aan de Russische krant Pravda dat “Marker”, een nieuwe robottank, in staat zal zijn om ‘westerse tanks te vernietigen, waaronder Amerikaanse Abrams’. en Duitse Leopards.’

  Rogozin legde uit dat de robottank automatisch Oekraïense apparatuur herkent en aanvalt, inclusief NAVO-tanks, allemaal vanwege het kunstmatige intelligentiesysteem en machine learning-technologie.

  “De gevechtsversie van de Marker-robot heeft een elektronische catalogus in het besturingssysteem die afbeeldingen van doelen bevat, zowel in het zichtbare als in het infrarode bereik”, zei hij.

  De directeur van het Luchtverdedigingsmuseum, de gepensioneerde kolonel Yuri Knutov, vertelde aan Lenta.Ru, een Russische krant, dat “de robot zo door de NAVO gemaakte tanks kan identificeren” en zal “bewapend zijn met een machinegeweer en een antitankraket met een bereik van maximaal ongeveer zes kilometer.”

  https://www.zerohedge.com/military/russia-readies-robotic-response-secret-armor-less-abrams-tanks-dobas

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in